Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Възможно ли е компютър да се ползва, докато копае?

Featured Replies

Възможно ли е компютър с няколко видеокарти да се конфигурира така, че да работи с една от видеокартите, а с останалите да копае?

И ако видеокарта от типа 1660 например, с 6 гигабайта памет се настрои да работи в щадящ режим - приблизително какви пари на денонощие може да изкопае?

Какви процесорни ресурси иска копаенето, какво количество памет, и ако се сложи да речем 4-ядрен процесор на 3,6 гигахерца - ще останат ли достатъчно ресурси за игри, докато копае?

Зная, че подобна тема няма начин да не прозвучи много еретично, но си задавам въпроса дали може с един компютър да се комбинира едновременно копаене и игри. Игрите, които играя, са Майнкрафт, Уорфреймс, някоя стратегия понякога.

Никой не може да ти отговори на този въпрос. Това може да се установи само опитно.

Мога само да ти кажа, че отдавна не е рентабилно да се копаят биткоини с видокарта. Някой по-запознат би могъл да сподели кои криптовалути е изгодно да се копаят в момента.

• Автор

Ще задам един допълнителен въпрос.

Трябва ли непременно всичките видеокарти да са еднакви?

На сегашния си компютър мога да сложа две видеокарти, и в къщи имам две видеокарти. По-слабата предполагам че би поела натоварването на игрите, процесора е с 8 ядра и памет има предодстатъчно, така че едва ли липсата на ресурс от към процесор и памет би ми било проблем. Другата е Asus DUAL OC 1060 6 GB.

Склонен съм да си направя експеримента, ако системата би могла да работи с две различни карти. Едната да копае а другата да се ползва за други неща.

Видеокартите добре, а процесора? Той е само един колкото и ядра да има копането си е тежка работа.
Пък и докато изкопаеш един биткойн ще си платил толкова ток че ще си похарчил много повече от стойността му, да не говорим че стойността на един биткой е толкова несигурна величина че няма как никога да знаеш с какво реално разполагаш.

То тия крипто валути са ташак работа. Като теглиш чертата, колко ток си похарчил, включвайки и климатиците, които трябва да охлаждат системата и колко валута ще изкараш си е минавка. Едно време, когато се появиха тези работи, някои хора спечелиха яко кинти, ама сега всеки копае, клона става по-тежък и съответно копаеш много по-малко от тогава.

преди 7 минути, Без умствен капацитет написа:

човека може да краде ток

Е, в такъв случай комшията ще го пречука много преди да е изкопал и един биткойн.

Защо му смятате тока, като компютъра си е включен по подразбиране за да работи с него целодневно? :eek:

Някой смятал ли е каква може да е печалбата при копаенето в момента? Без да взимаме предвид разход за ток и похабяване на видео карта.

Едно е компютъра да е включен на standby, друго е да извършва тежка работа и компонентите да са постоянно натоварени - разхода на ток е в пъти по-голям. Иначе би трябвало да е възможно да се "копае" и играе едновременно - при копаенето се задава кои компоненти да се ползват - видеокарти, ядра на процесор, с останалите се играе.

• Автор
преди 14 часа, Без умствен капацитет написа:

човека може да краде ток

Без да искам да те обиждам, но явно имаш недостиг в знанията относно електромерите, които се ползват сега.

Дори и по времето на механичните електромери не съм си правил труда да крада ток. Тогава нормалната ми сметка за тох беше 12-15 лева на месец. При смяната на механичните електромери с цифрови сметката ми скочи на 18-20, а на моменти и 25-28 при едно и също ползване на електроуредите в къщи.

Можеше да се краде ток, без да докосваш електромера, само при механичните електромери. Без легендата за магнита и прочие фантастики. При цифровите просто го забравете.

А най-забавното от историята с краденето на ток по времето, когато електромерите все още бяха механични знаете ли какво беше? Че тези студенти във ВУЗ-овете, аз съм учил ВМЕИ София, които едва изкретваха електротехниката, ако си дадяха сметка, че същата тази наука може да им помогне не просто да крадат ток, а даже да накарат електромера да се върти наобратно - тогава биха станали отличници без усилия.

Предпочитах усилията, които бих вложил в система за крадене на ток, да ги вложа в заработка. Възвръщаемостта беше в пъти по-голяма, от колкото бяха и най-големите ми сметки за ток по времето, когато това можеше да се направи.

преди 13 часа, Бонбон с катран! написа:

Защо му смятате тока, като компютъра си е включен по подразбиране за да работи с него целодневно? 

Точно това ми е мисълта. Така и така компа си работи по 12-14 часа на денонощие. Защо да не пусна едната видеокарта да поработи да видим какъв ще бъде ефектът. Преди 3 години един колега от тогавашната ми работа твърдеше, че компютъра му, само с видеокартата си, му изработвал всичките сметки за ток през времето, когато той не играе на него.

Той казваше, че виси на компютъра поне по 6 часа всяка вечер, и двойно през уикендите.

При мен разликата ще бъде само натоварването на втората видеокарта, плюс разликата в енергията, която ще глътнат отделените за копаене ядра, разделено на коефициента на ефективност на захранването.

преди 5 часа, Raze написа:

Иначе би трябвало да е възможно да се "копае" и играе едновременно - при копаенето се задава кои компоненти да се ползват - видеокарти, ядра на процесор, с останалите се играе.

Точно това искам да науча как мога да направя. Ще се пробвам да видя за 3-4 месеца с колко нагоре ще ми скочат сметките за ток, и какъв ще бъде икономическият ефект. Имам предвид да копае само по времето, когато го ползвам. Ако нещо ще работи денонощно - ще си правя отделна копачка.

Другото, което съм си мислил е че топрината, която отделя копачка с няколко видеокарти е като една печка. Разположена в апартамент, такава машина би направила ненужно ползването на отопление през зимата. Или поне много би намалила потребяемата енергия, ако отоплението е с термоконтрол.

Да! Може!!!

Възможно е да си сложиш и трета видео карта и въобще да не усетиш, че машината се товари. 

Всичко се свежда да изнамериш съответния софтуер. 

Успех!!!

• Автор
току-що, iИ.дИоNд.Ni написа:

Възможно е да си сложиш и трета видео карта и въобще да не усетиш, че машината се товари. 

И как точно ще се сложи трета видеокарта на машината от подписа ми?

преди 2 минути, Shreek написа:

И как точно ще се сложи трета видеокарта на машината от подписа ми?

След като не може вътре, значи от вън ... 

Реално ти препоръчвам да вземеш някоя евтина машина и тя да копа, що пък трябва да е свързана с машината от подписа ти, а?! 

• Автор
току-що, iИ.дИоNд.Ni написа:

Реално ти препоръчвам да вземеш някоя евтина машина и тя да копа, що пък трябва да е свързана с машината от подписа ти, а?!

За да мога да си съставя мнение рентабилно ли е копаенето.

И ако реша, че е рентабилно - ще си направя копачка. Тъкмо през зимата няма да отоплявам едната стая.

преди 1 минута, Shreek написа:

За да мога да си съставя мнение рентабилно ли е копаенето.

Да! Рентабилно е. Някои хора ползват 386-ци (вече извън употреба) за тази цел. 

@Shreek защо не опиташ с Bittorrent токени да качваш торенти? Там също плащат като събереш точки. Тук виждам на борсата калкулатор колко струват. За 4 качени програми аз спечелих за три дни 400 токена. Все още не осъзнавам как работи портфейла на системата. Нашите както винаги ще са най-последни и може би нищо няма да научим от технологията. Просто са останали само зулуси в България. ;)  Начело с мен... :D

• 4 месеца по-късно...
на 8.07.2020 г. в 16:21, Бонбон с катран! написа:

@Shreek защо не опиташ с Bittorrent токени да качваш торенти? Там също плащат като събереш точки. Тук виждам на борсата калкулатор колко струват. За 4 качени програми аз спечелих за три дни 400 токена. Все още не осъзнавам как работи портфейла на системата. Нашите както винаги ще са най-последни и може би нищо няма да научим от технологията. Просто са останали само зулуси в България. ;)  Начело с мен... :D

Как става тая работа с токените? Тези 400 токена - това някакви пари ли са?

• Автор
на 8.07.2020 г. в 15:21, Бонбон с катран! написа:

защо не опиташ с Bittorrent токени да качваш торенти?

Защото торентите тук, където се намирам в момента, са незаконни.

Торентите няма как да са незаконни. По-скоро незаконно е тегленето на лицензирани филми, музика и софтуер. P2P трансфера не е незаконен. Пробвал ли си с магнитни линкове?

Тогава не би трябвало да те хванат, че сваляш, освен ако не качваш. Намали ъплоада на минималното, което може и като свалиш някой торент го спирай да не се сийдва.

• Автор

Преди короната от тук не се виждаше замунда, и беше повече от добре блокирана. Никакви проксита не ме оправяха. Отблокираха тия неща заради короната според мен, но когато нещата свършат очаквам пак да ги блокират.

• 1 месец по-късно...

Може да се комбинира разбира се, но производителността ще е смешна. Копането вече не е оферта, разходите за ток едвам се покриват, тъй че няма особен смисъл да се занимаваш. (освен, ако нямаш някаква фитка за евтин/ безплатен ток)

преди 3 часа, insec написа:

Копането вече не е оферта, разходите за ток едвам се покриват, тъй че няма особен смисъл да се занимаваш. (освен, ако нямаш някаква фитка за евтин/ безплатен ток)

Новината мина по всички телевизии... :) 

Между другото, зимата е студено и трябват печки. Толкова електроенергия би трябвало да се трансформира в топлина и уют! ;)

A, за топлината - топло е. Една машина в апартаментска стая и не ти трябва никаква печка. Но без далаверка в тока, копането не си струва, ако ще и целия апартамент да топли.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.