Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ниски скорости на wi-fi без видими проблеми

Featured Replies

преди 9 часа, No Pain, No Gain написа:

И по конкретно оптичния кабел очевидно е различен от стандарния LAN или Ethernet с който съм в момента, това значи ли че трябва да се сменя кабела и питам понеже ме притеснява факта че текущия ми е под стената, а къртенето просто не е вариант.

Преди две години, като идваха да ми прекарват интернет, техниците ми казаха някои много верни неща, които сега ще ги кажа на теб.

Няма как оптичен кабел да ти влезе директно в компютъра :) . Той винаги стига до някоя "кутия", от която нататък си е Lan кабел. Дали тази "кутия" е под формата на модем, който стои до теб на бюрото, или е голяма разпределителна кутия някъде във входа, за теб като краен потребител няма голяма разлика.

При мен е втория вариант, кутията е в мазата. Техниците там свързаха каквото трябва, след това използваха изградената вече в кооперацията мрежа, свързаха компютъра ми чрез Lan кабел със съответната дупка в стената, и готово - имам нет. Без да се налагаше да къртя и пробивам нищо. Скоростта е стабилна, обикновено е за колкото си плащам (50 mbps), а покрай карантината хванах някаква промоция, и ми я вдигнаха двойно, за същите пари. 

• Отговори 61
  • Прегледи 5,5k
  • Създадено
  • Последен отговор
[mention=75456]jhoro[/mention] може ли да ти задам само един финален въпрос. Става дума за оптичния интернет и как стоят нещата с него, тъй като разгледах как стоят цените и въобще бих казал че не е скъпо та започнах да се замислям да мина на поне 300 Mbps.. И по конкретно оптичния кабел очевидно е различен от стандарния LAN или Ethernet с който съм в момента, това значи ли че трябва да се сменя кабела и питам понеже ме притеснява факта че текущия ми е под стената, а къртенето просто не е вариант. Тъй като до колкото гледах и четох Ethernet кабелите имат възможност да поддържат до 1 Gbps, а дори и до 10 в някой случай.

Може, разбира се - и повече въпроси.

Както си личи от името - става дума за друга технология на пренос на данните. При медните кабели (независимо дали е LAN или ADSL) - носителя е електрически, докато при оптиката - светлинен.

Къртенето се налага при недобре направена инсталация. От край време всички кабели се слагаха в тръби - за по-лесна поддръжка. Напоследък стана модерно, да се ползват „мостови” кабели - направо в мазилката. И тогава се налага къртене.

Ako e с добре изградена инфраструктура.

Направена означава „добре”. Другото е имитация!

Изпратено от моят MYA-L41 с помощта на Tapatalk

Преди две години, като идваха да ми прекарват интернет, техниците ми казаха някои много верни неща, които сега ще ги кажа на теб.

Няма как оптичен кабел да ти влезе директно в компютъра [emoji4] .

Едно, че няма значение, друго - не е добре и LAN кабела „да влиза” директно в компютъра, без защита. Щото - може да „изгориш” поне с LAN картата - ако не с цялото дъно.

В близко време мисля да,се „върна” към стационарвн интернет и кабела ще е до рутер TL-WR740N.

• Автор

Привет, мен ми е ясно че са две различни технологи и без да трябва да чета, но от интерес се разрових, въпроса ми по-скоро ми беше свързан с това дали текущия лан кабел който е зад стената може да се използва за високоскорстен интернет. Всъшност лан кабела не е зазидан, а минава под гипсокартона, но според мен ако трябва кабела да се замени с друг, няма да е толкова лесно да се извади този и да се вкара новия. Има ли начин как да проверя това което ми е инсталирано в момента с какви възможности е? Прикачвам няколко снимки на кабела от входа преди да влезне в апаратмента.
https://prnt.sc/tgvwfg
https://prnt.sc/tgvxap

преди 4 минути, No Pain, No Gain написа:

Има ли начин как да проверя това което ми е инсталирано в момента с какви възможности е?

Да, виж дали всички цветни кабели са кримпвани. 

Как да направим сами Ethernet кабел » Николай КОМНЕВ

Дали трябва да е "кръстосан" кабела си зависи от това към какво се свързваш. 

На снимката много не личи, но до колкото виждам е с вид удължаване, което означава, че трябва и другия кабел да провериш. 

Необходим ти е и инструмент, ако не са и осемте присъединени. 

Успех!

• Автор

@iИ.дИоNд.Ni Извинявам се за което, но често казано не разбрах особено нещо от тази снимка и от това което трябва да проверя. Може би ще трябва да ми го обясниш малко като за по-прости хора... :D

преди 22 минути, No Pain, No Gain написа:

@iИ.дИоNд.Ni Извинявам се за което, но често казано не разбрах особено нещо от тази снимка и от това което трябва да проверя. Може би ще трябва да ми го обясниш малко като за по-прости хора... :D

ОК, Лан кабела по своята си същност е с много проводници в него. Ако някъде има кабел, който е направен само с четири, а не с всичките осем, то той ще е определящ каква скорост ще е позволена.

Примера ми ще е с магистралите:

Представи си, че в един момент имаш осем магистрала с осем ленти, която в даден момент става с четири ленти.  Има задръстване, т.е. скоростта по целия път е определен от въпросното стеснение. ;)  

п.п. Същото е и при Wi-Fi то, но там е имагинерно и най-вече по-нестабилно. Има смущения. Магистрала минавайки през място където падат камъни. 

п.п. на п.п. Не забравяй и синхронизирането. ;) А, така също само ти ли си ...

преди 2 часа, No Pain, No Gain написа:

@iИ.дИоNд.Ni Извинявам се за което, но често казано не разбрах особено нещо от тази снимка и от това което трябва да проверя.

Нормално, след като в поста му няма и грам смисъл. Не се мъчи, просто го прескочи.

преди 11 часа, RudeBoy написа:

Не знам защо обясняваш нещо, цитирайки някой друг и то анонимен.
Сами аз съм работил това нещо - и в България, и във Великобритания. Изкарал съм съответните курсове, имам и сертификат от Бритиш Телеком .

преди 5 часа, No Pain, No Gain написа:

... дали текущия лан кабел който е зад стената може да се използва за високоскорстен интернет. Всъшност лан кабела не е зазидан, а минава под гипсокартона, но според мен ако трябва кабела да се замени с друг, няма да е толкова лесно да се извади този и да се вкара новия.

Може да се учудиш, но няма са е трудно. Единственото условие е, сегашния кабел да е „подвижен“.
Просто - новия се „връзва“ за стария и стария се изважда, изтегляйки на неговото място на новия.

преди 5 часа, No Pain, No Gain написа:

Има ли начин как да проверя това което ми е инсталирано в момента с какви възможности е?

Начини има - смисъл няма.

Щом е меден проводник - до около 300 Mbps. За по-големи скорости - оптика.
Хубаво е, медния кабел да не е UTP - щото няма екранировка, а FTP (с обща екранировка) или даже S-FTP - с екранировка на всяка усукана двойка и обща екранировка (фолио и медна оплетка).

• Автор

Да разбрах вече за какво иде реч и благодаря за отговорите, ще вкаравам по-бърз нет видело са е :Д Единственото нещо което ме притесняваше е да не би като подпиша договора и техниците дойдат да ми го инсталират, да искат новия кабел да ми сложат в ъгъла на стената например и да правят грозни дупки или нещо от сорта. 

Техниците ще проверят дали кабелът, който вече имаш, може да се ползва. Повярвай ми, и те биха предпочели да не се налага да дупчат :) .

преди 54 минути, RudeBoy написа:

Техниците ще проверят дали кабелът, който вече имаш, може да се ползва. Повярвай ми, и те биха предпочели да не се налага да дупчат :) .

Иска ми се, да повярвам, ама...

Наскоро идваха в блока, да прекарват интернет на едни комшии. Така „хубаво“ пробиха стената - после сигурно е отишла една кофа цимент, да запушат дупката.

• Автор
преди 2 часа, jhoro написа:

Иска ми се, да повярвам, ама...

Наскоро идваха в блока, да прекарват интернет на едни комшии. Така „хубаво“ пробиха стената - после сигурно е отишла една кофа цимент, да запушат дупката.

Точно, щото в България са на принципа щом не е наше значи може да го съсипем, 'кво ни дреме на оная работа'. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.