Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

RQ: Програма за изключване на харддиск

Featured Replies

Здравейте, реших на настолния си компютър да закача като трети диск една 80GB антика от старият ми комп. Работи без проблем. Има ли обаче програма с която да включвам и изключвам само него, тъй като е много шумен, а го ползвам само за склад и следователно ми трябва само за един-два пъти в месеца. Отваряне на кутията и изключване ръчно единственият вариянт ли е?

ПП: С Windows 10 Pro съм

Сигурно има някакви програми, но реално Windows също дава контрол над това.

Трябва да отвориш "Device Manager" което става с клавишна комбинация "WIndows + R" и след това изписване на "devmgmt.msc"

Има го и в старт менюто при административните инструменти - от там може да се извади пряк път за по-лесно.

Когато хард диска не се използва, просто от този мениджър се дава "Disable device" и той ще се изключи.

Хард диска е в група "Disk Drives"

Защо не си вземеш една докинг станция с USB 3 и да го караш като външен? Друг вариант е нещо в настройките на Power схемите (но те като цяло са глобални за всички дискове). Евентуално ако диска позволява настройки на акустиката (да стане по-бавен, за сметка на шума).

Виж и тази тема:

https://superuser.com/questions/510756/how-do-i-manually-shut-down-an-hard-drive-without-plugging-it-out

преди 6 минути, Потребител666 написа:

Сигурно има някакви програми, но реално Windows също дава контрол над това.

Трябва да отвориш "Device Manager" което става с клавишна комбинация "WIndows + R" и след това изписване на "devmgmt.msc"

Има го и в старт менюто при административните инструменти - от там може да се извади пряк път за по-лесно.

Когато хард диска не се използва, просто от този мениджър се дава "Disable device" и той ще се изключи.

Хард диска е в група "Disk Drives"

Не. няма да изключи.

Цитат

no it stays(  hot or on) as long as the power is hooked to it

https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_xp-performance/disabling-a-hard-drive-in-device-manager-makes-it/cbc07198-0b61-4cd3-878b-454c8e19b00c

Цитат

HDD can't never be turned off. The motor is constantly spinning.

https://linustechtips.com/topic/841086-disabling-hard-drive-in-windows-10/

Ако говорим за хардуерно решение, аз една такава кутия бих взел :

Кутия 3.5" (8.89 cm) за 3.5" (8.89 cm) Orico Storageinch, USB3.0, UASP, черна

Хем за този хард диск ще стане, хем утре ако се наложи някой друг 3.5" да свързваш - имаш лесно решение, вместо да се отваря кутията.

Обаче е за SATA хард дискове с USB 3.0. Този "античния" ако е PATA, друго устройство ще трябва:

Kонвертор Nelbo USB 2.0 IDE / SATA HDD, + адаптер

Примерно .. Имам едно такова в къщи - върши работа за някакви извличания на данни в краен случай.
За бекъп един път в месеца ако е примерно - също трябва да свърши работа.

Сега видях че има и кутии за IDE хард дискове :

Кутия за хард диск Zik IDE USB 2.0, 3.5'', Сива

току-що, цър-вул написа:

За приспиване/събуждане на диск:
https://www.meinfach.net/revosleep/

Да, споменали са я в линка на superuser. Лично не съм я тествал. Иначе с CrytalDiskInfo може да се чопли по акустиката на дисковете, които го позволяват разбира се:

AamApm.png

преди 1 минута, B-boy/StyLe/ написа:

да се чопли по акустиката на дисковете

Ако дискът поддържа ААМ. А по-старите дискове обикновено не я поддържат тази функционалност.
Но не пречи да се пробва.

• Автор
преди 47 минути, цър-вул написа:

За приспиване/събуждане на диск:
https://www.meinfach.net/revosleep/

Тенкю пийпъл, точно такова нещо ми трябваше.

Благодря на всички, че отделихте време да се занимавате с моите глупости.

Още едно предложение от мен - smartmontools:

След инсталация в папка по подразбиране C:\Program Files\smartmontools\bin\ ще има smartctl.exe. От команден ред в тази папка изпълняваш следното:

smartctl --scan

... което ще изброи всички закачени дискове с име, размер, дялове и т.н. След като идентифицираш кой диск ти трябва, запомняш идентификатора му, който е от типа "/dev/sdX", където X е буква - a, b, c и т.н.

С този идентификатор правиш текстов файл със следното съдържание:

"C:\Program Files\smartmontools\bin\smartctl.exe" /dev/sdc -s standby,now

... като съответно "/dev/sdc" е сменено с идентификатора за въпросния диск. Запомняш файла с разширение .bat и си ти. По желание може да дублираш реда и само да смениш ID-то, ако искаш да приспиш още дискове - ще се учудиш колко тих може да стане един компютър, ако спреш всички дискове.

на 18.11.2020 г. в 12:46, B-boy/StyLe/ написа:

Друг вариант е нещо в настройките на Power схемите (но те като цяло са глобални за всички дискове).

Power Options - Change plan settings - Change advanced power options. Пъврята опция е Hard disk - Turn off hard disk after - Setting (Minutes):

Бях го настроил на 10 минути и след време започна да ми прави впечатление, че когато се опитам да отворя диск, който рядко ползвам, отнема повече време от обикновено. Предполагам, че тази настройка изключва всички дискове и при опит за достъп до някой от тях се губи време в развъртане на плочите(местенето на главата едва ли отнема секунди). Обаче, както си споменал, това е глобална настройка за всички дискове.

Благодарности и от мен за цър-вул и killchain за предложените решения.

То като цяло все се спори дали е добре да заспиват дисковете или не, но май повечето мнения клонят, че за диска е "по-здравословно" ако върти постоянно или ако не се използва да дълъг период да се спира системата (може и със sleep/hibernate). За кратки интервали освен, че ще влоши производителността им (докато пак наберат оборотите, но може и да влоши и здравето им). А при модерните дискове мисля, че имат заложено в firmware-a ако диска е в idle за повече време сам да си сваля оборотите за да не шуми и да загрява излишно. Лично съм хващал това поне при Toshiba X300.

Може да му се регулира времето на изключване при бездействие от конзола
(по подразбиране е 20 минути. Не се препоръчва да се сваля времето под тази стойност. Намаляването му може да доведе до повече проблеми до пълното му развъртане)
- на батерия:
-  -в минути

powercfg -change -disk-timeout-dc <минути>

или
-  - в секунди

powercfg /SETDCVALUEINDEX SCHEME_CURRENT 0012ee47-9041-4b5d-9b77-535fba8b1442 6738e2c4-e8a5-4a42-b16a-e040e769756e <секунди>

или
от мрежата:
-  -в минути

powercfg -change -disk-timeout-ac <минути>

или
-  - в секунди

powercfg /SETACVALUEINDEX SCHEME_CURRENT 0012ee47-9041-4b5d-9b77-535fba8b1442 6738e2c4-e8a5-4a42-b16a-e040e769756e <секунди>

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.