Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Покупка на нов бойлер - препоръки

Препоръчан отговор

Като се пробие се сменя бойлера - за 35 години съм го правил 10 пъти. Пробвах всички български бойлери.   Сега от последния съм много доволен -той е  нов модел стъклокерамичен бойлер Tesy GCV 1004424D B14 TSR.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 часа, attj написа:

Като се пробие се сменя бойлера - за 35 години съм го правил 10 пъти. Пробвах всички български бойлери.   Сега от последния съм много доволен -той е  нов модел стъклокерамичен бойлер Tesy GCV 1004424D B14 TSR.

И от всички опитани за 35г. се спря точно на бойлер със сухи нагреватели. Лесно се сменят, но не издържат много и са скъпи на места.

Аз ако трябваше да препоръчам на някого бойлер бих препоръчал такъв с неръждаем водосъдържател и със потопен нагревател. Марката не е от такова значение. Само дето цената е почти двойна и това отказва повечето хора.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Поръчка с доставка до адреса на последния бойлер ми струваше 260 лв - при 5 години гаранция за бойлер 100 литра.   Според мен понастоящем този избор  е с  оптимални цена-качество. Котлен камък-варовик е добре да няма.   Предпочитам бойлерите да ги сменям вместо да ги профилактирам през няколко години.  Тези пари не са кой знае каква голяма сума.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 36 минути, цър-вул написа:

И неръждавейки ли?

Те са непрепоръчителни -защото не са антикалк и трябва да се разглобяват за профилактика и почистване на всеки 2-3 години.  Да се смени бойлера с нов е по-бързо и по-лесно.    

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, цър-вул написа:

Ама не си ползвал. Варовик на неръждавейка малко трудно държи. А и само сменяш анод и продължаваш...

За мен не е проблем да си купя бойлер и за 1000 лв. За период от поне 10 години ще трябва да сменям също и нагревател, терморегулатор, ключ  и да изхвърлям котлен камък при всяко разглобяване.  Плюс смяна на болтове, уплътнител и още каквото друго се сетиш.   2-3 обикновени бойлера също ще издържат над 10 години и като общ разход ще ми е по-изгодно.   Няма да съм губил и времето си за търсене на части и за ремонти.  Смяната на целия бойлер става за по-малко от половин час. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 3 седмици по-късно...
на 28.07.2021 г. в 0:28, ice_lion__01 написа:

И от всички опитани за 35г. се спря точно на бойлер със сухи нагреватели. Лесно се сменят, но не издържат много и са скъпи на места.

Аз ако трябваше да препоръчам на някого бойлер бих препоръчал такъв с неръждаем водосъдържател и със потопен нагревател. Марката не е от такова значение. Само дето цената е почти двойна и това отказва повечето хора.

Грешно. Моят освен всичко останало е със 7 години гаранция, а смяната на нагревателя е елементарна.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 1 година по-късно...

Взехме един Аристон през 2015 но така и не го монтирахме,дали ще е ок ако решим да го ползваме?

Да не се е развалил от стоенето..?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, Fashion Lover написа:

Взехме един Аристон през 2015 но така и не го монтирахме,дали ще е ок ако решим да го ползваме?

Да не се е развалил от стоенето..?

Нищо му няма на бойлера, важното да ти го монтира майстор и да направи нужните проби.Успех с монтирането!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Бойлер от Шишков или бомба със закъснител? - мнението на потърпевш.

Бойлерът ми 150 л, с два нагревателя, закупен преди четири години Експлодира!
Бойлерът би трябвало да има 3 защити:

I (първа) защита - Термостат. Това е регулаторът на мощност, с който задаваме желаната температура (до 60 градуса). Би трябвало да не позволи температурата да се повиши над избраната от нас - защитата НЕ сработи!

II (втора) защита - Термично реле. Термозащитата трябва да прекъсне захранването при температура над 75 градуса  - защитата НЕ сработи!

III (трета) защита - Възвратен клапан. Би трябвало да изпусне налягането(парата), ако не сработят терморегулатора и термозащитата - и третата защита НЕ сработи! 

Водата става на пара, свръх налягане и … добре, че експлодира една от двете меки връзки, а не казана. Трясък, зверско свистене от излизащата под високо налягане в продължение на час и половина пара. Целият апартамент наводнен, крановете на мивките повредени от парата, подути врати и най-важното - разтърсващ СТРЕС. 
Слава богу, че не се случи най-лошото. Виждали ли сте снимки от взривен бойлерен казан? Ако не сте - погледнете в нета!
Не купувайте бойлер Светлю Шишков! Не си го причинявайте. 
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, Старият Лос написа:

Не купувайте бойлер Светлю Шишков! 

Не го познавам този, но да - никога не бих си купил!

Снимки ще дадеш ли?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 14 часа, Старият Лос написа:

I (първа) защита - Термостат. Това е регулаторът на мощност, с който задаваме желаната температура (до 60 градуса). Би трябвало да не позволи температурата да се повиши над избраната от нас - защитата НЕ сработи!

II (втора) защита - Термично реле. Термозащитата трябва да прекъсне захранването при температура над 75 градуса  - защитата НЕ сработи!

III (трета) защита - Възвратен клапан. Би трябвало да изпусне налягането(парата), ако не сработят терморегулатора и термозащитата - и третата защита НЕ сработи! 

Водата става на пара, свръх налягане и … добре, че експлодира една от двете меки връзки, а не казана. Трясък, зверско свистене от излизащата под високо налягане в продължение на час и половина пара. Целият апартамент наводнен, крановете на мивките повредени от парата, подути врати и най-важното - разтърсващ СТРЕС. 
Слава богу, че не се случи най-лошото. Виждали ли сте снимки от взривен бойлерен казан? Ако не сте - погледнете в нета!

И защо не са сработили защитите и клапана? Почти всички производители на бойлери слагат едни и същи китайски терморегулатори, защити и клапани.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 минути, baitexpo написа:

И защо не са сработили защитите и клапана? Почти всички производители на бойлери слагат едни и същи китайски терморегулатори, защити и клапани.

По евтини са тези неща, а бойлерите на Шишков са си необичайно скъпи.  В случая е сработила последната четвърта защита -гъвкавата връзка.  Те не трябва да се избират твърде здрави -за да се късат аварийно още при налягане  9-10 атмосфери.  Иначе взривил се бойлер може да избие дограми и междинни стени. Ужас става, ако и хора има там. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 14 часа, Старият Лос написа:

И кой го монтирал тоя бойлер където нищо не му е работило?За да не стават недоразумения бойлера се изклюва от теб , а не да постоянно включен.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Бил е ползван 4 години и не са обърнали внимание на отказа на защитите.   Трябвало е своевременно един след друг да се подменят отказалите да сработят елементи.  Неизправен бойлер не следва да се ползва.    При неграмотна експлоатация е възможно човек сам да се взриви.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Значи няма шанс нов бойлер да гръмне след седмица да речем..?

След колко години и за какво трябва да се гледа,за да се улови навреме някакъв проблем?Какво първо се разваля?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, Fashion Lover написа:

Значи няма шанс нов бойлер да гръмне след седмица да речем..?

След колко години и за какво трябва да се гледа,за да се улови навреме някакъв проблем?Какво първо се разваля?

Възможно е и нищо да не му се повреди.    Последният го изхфърлих през 2021 година след над 10 години безаварийна експлоатация -защото една трета се беше напълнил с котлен камък.  Реших повече да не го чакам да се поврежда.  Беше най-обикновен   80 литров  Елдом от 2010 година, купен тогава за 190 лв.   Нещата понякога са и до личен късмет.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, attj написа:

Нещата понякога са и до личен късмет.

Не понякога, а по принцип, кокато става дума за техника... Особено, когато тя не минава 24/72 часа фабричен тест

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 17 минути, attj написа:

Възможно е и нищо да не му се повреди.    Последният го изхфърлих през 2021 година след над 10 години безаварийна експлоатация -защото една трета се беше напълнил с котлен камък.  Реших повече да не го чакам да се поврежда.  Беше най-обикновен   80 литров  Елдом от 2010 година, купен тогава за 190 лв.   Нещата понякога са и до личен късмет.

А как разбра че има котлен камък?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, Fashion Lover написа:

А как разбра че има котлен камък?

Накрая започна бързо да свършва топлата вода.   Чаках нещо да се повреди за да го почистя, а то не се случи.   С друг бойлер ми се е случвало след ползване 3-4 години -обновявал съм го и съм го почиствал.    После като се пробие гърнето - пак съм го изхвърлял.  За мен бойлерът е нещо като акумулатор на автомобил - периодично се подменя.  Някои едва издържат гаранционния си срок, а други се ползват над 10 години.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, attj написа:

По евтини са тези неща, а бойлерите на Шишков са си необичайно скъпи.  В случая е сработила последната четвърта защита -гъвкавата връзка.  Те не трябва да се избират твърде здрави -за да се късат аварийно още при налягане  9-10 атмосфери.

Ами не са по-евтини, същите са като в Теси и Елдом например. За меките връзки, също няма по-здрави и по-слаби или поне никой не дава тази информация, за да можеш да избираш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, baitexpo написа:

За меките връзки

Отначало, като на влязоха в България, бяха италиански и бяха с качество. Вече се правят под път и над път и естествено има и китайски, и турски от най-нисък ценови клас...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...