Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Покупка на нов бойлер - препоръки

Препоръчан отговор

Здравейте! Желая да закупя нов бойлер, широчината му няма как да е повече от 38 сантиметра, защото ще се постави на фиксирано място за бойлер . Височината на сегашният е около 105 сантиметра. Нямам представа каква е разликата между типовете нагреватели, защити и т.н. Сегашната марка е Елдом, но новата няма значение. Можете ли да ми дадете препоръки? Смятам да закупя онлайн от някои от сайтовете - Technopolis, Technomarket, Zora. Пуснал съм и тема за бойлер, ако някое желае да провери. Благодаря предварително!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 41 минути, S like Hope написа:

Пуснал съм и тема за бойлер

т.е. пералня!

И на двете няма бюджет и изисквания към техниката.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Предимство на сухите нагреватели е, че се сменят по-лесно. Тънкият момент е в качеството на изработка на водосъдържателя. Щом размерите са фиксирани, надали имаш голям избор...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Без сухи нагреватели и ако може да не е Diplomat. Много точно им е изчислено да е пробият месец след гаранцията. Елдом имат слабо място в червените ключове за включване и изключване, но те са евтини и се сменят лесно. Проводниците вътре заради кабелните обувки също се налага смяна, но и те са евтини. Ел. частите не са скъпи и държат с месеци(изкарват си парите).

Ако финансите не са голям проблем търсете с неръждаем водосъдържател. Около 400лв. са 80-литровите.

Ако бюджета е ограничен няма да има голям избор. Първият на промоция (само без Теси със сухи нагреватели). На хората им писна да ги сменят през два месеца, а и не са евтини.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 34 минути, ice_lion__01 написа:

На хората им писна да ги сменят през два месеца, а и не са евтини.

На мен пък единствено мокри нагреватели ми се е налагало да сменям, защото сухите започнаха да навлизат сравнително скоро на нашия пазар.

Цитат

Предимства и недостатъци на мокрите нагреватели

Предимства на „мокрите“ нагревателни елементи:

• Началната скорост на отопление. Топлината от нихромна спирала бързо се прехвърля в обема на водата.
  • Универсалност на моделите. За да замените повредения нагревател, понякога можете да изберете нагревател от друга марка.
  • Котлите с традиционните мокри нагреватели са по-евтини.

Недостатъци на "мокрите" нагреватели:

• Сравнително кратък живот. Основната причина е образуването на котлен камък върху външната тръба на нагревателя. Както показва практиката, повечето мокри модели се провалят след 5 години. А при използване на вода с химически състав, благоприятен за мащаба - още по-малко. Варовика разяжда материала на тръбата и нагревателят се проврежда.
  • Вторият недостатък е частично свързан с първия. Ако „мокрият“ нагревател е спрял да работи, тогава подмяната му не е лесна. Преди да подмените, не забравяйте да източите водата от котела. За котли с нестандартно подреждане на отоплителни уреди е необходимо да извадите резервоара от опорите. За да запечатате, когато инсталирате ново устройство, ще ви е необходимо ново уплътнение, тъй като старото вероятно ще се повреди по време на демонтажа.
  • Варовика не само унищожава тялото на нагревателя, но също така пречи на топлообмена между него и водата. Следователно с течение на времето скоростта на нагряване на целия обем вода се влошава и целият котел консумира повече електроенергия.
  • Security. Ако нагревателният елемент е корозирал и не бъде заменен навреме, съществува опасност от токов удар.

Предимства на нагревателните елементи от типа "сух"

Основната разлика между моделите "сух" и "мокър" е липсата на контакт на нагревателния елемент с вода. Това води до факта, че модерните "сухи" нагреватели издържат три пъти по-дълго от традиционните "мокри":

• Тъй като нагревателният елемент е разположен в тръба, изолирана от вода, върху него няма да се образува налеп от котлен камък. Той работи в обикновен въздух, което влияе положително на общата продължителност на работата му. Влошаване на топлопредаването поради налеп също не се случва. Консумацията на енергия не се променя с времето.

Ако въпреки това „сухият“ нагревател се повреди, неговата смяна не изисква специална квалификация и не е изпълнена с проблеми. За подмяна не е необходимо да се източва водата от водосъдържателя. Необходимо е само да развиете винтовете, закрепващи нагревателя, и да отстраните дефектния елемент. Последващият монтаж на новия елемент няма да изисква изолационни уплътнения или уплътнители.

• Повишена електрическа безопасност. След като контактът на проводими части с вода е изключен, рискът от токов удар е минимален.
  • Котлите със "сухи" елементи започнаха да се пускат не толкова отдавна. Следователно, всички тези модели, като по-модерни, са оборудвани със специални защитни устройства: защита срещу включване при липса на вода; защита от прегряване; изключване по време на електрическа повреда на елемент.

Недостатъци на нагревателите от сух тип

Дори напредналите технологии не са перфектни. Оригиналността и удобството са придружени и от отрицателни качества:

• Продължително първоначално нагряване поради преминаването на топлина от нагревателния елемент към стените на тръбата където е монтиран. Но за бойлерите за съхранение на вода това не е критично.
  • На практика не се произвеждат котли до 50 литра със „сухи“ елементи. Дългите прави елементи не са подходящи за малки контейнери.
  • Мощността на един „сух“ нагревател не надвишава 1200 вата. Но обикновено се предлагат котли с два елемента, които могат да работят както поотделно, така и по двойки.
  • Липса на универсализация. Всеки "сух" елемент съответства на конкретен модел котел. Следователно, когато замествате, трябва да намерите абсолютно същото.
  • Бойлерите за сухи елементи са малко по-скъпи.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, plamen_petrov_80 написа:

т.е. пералня!

И на двете няма бюджет и изисквания към техниката.

Обърках в коя тема пиша и написах бойлер... Да, избирам и пералня. Както и при пералните, бойлер не е купуван от повече от 10 години и невежеството ми относно тях е безкрайно. Виждам, че повечето се въртят около 300-400 лева, но не вярвам, че имам грандиозен избор, предвид това ограничено място, което съм описал. Би било хубаво да видя предложения за качествен уред, съобразени с пространството.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 часа, S like Hope написа:

Здравейте! Желая да закупя нов бойлер, широчината му няма как да е повече от 38 сантиметра, защото ще се постави на фиксирано място за бойлер . Височината на сегашният е около 105 сантиметра. Нямам представа каква е разликата между типовете нагреватели, защити и т.н. Сегашната марка е Елдом, но новата няма значение. Можете ли да ми дадете препоръки? Смятам да закупя онлайн от някои от сайтовете - Technopolis, Technomarket, Zora. Пуснал съм и тема за бойлер, ако някое желае да провери. Благодаря предварително!

По спомен Дипломат и Елдом са на двама братя, които са разделили бизнеса след спорове. Както и да е... Качеството е паднало многократно през последните години (10 примерно). Цялата електрическа част в техните бойлери е правена от безименен китаец. Нагревателите могат да станат на сол след ден употреба. Единствено водосъдържателите неръждавейка стават. Но като цяло пазара на тази техника в БГ е хомогенен. Аз лично бих разгледал предложенията от "Светльо Шишков".

Успех!

П.П. Предполагам, че тези 38 сантима са диаметър?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Jorge написа:

По спомен Дипломат и Елдом са на двама братя, които са разделили бизнеса след спорове. Както и да е... Качеството е паднало многократно през последните години (10 примерно). Цялата електрическа част в техните бойлери е правена от безименен китаец. Нагревателите могат да станат на сол след ден употреба. Единствено водосъдържателите неръждавейка стават. Но като цяло пазара на тази техника в БГ е хомогенен. Аз лично бих разгледал предложенията от "Светльо Шишков".

Успех!

П.П. Предполагам, че тези 38 сантима са диаметър?

Диаметър е, използвах широчина, заради това как са описани в сайтовете за техника. 

Размери В/Ш/Д (см):112.5/38.7/41.0 Случайно копирани размери от сайт. 112.5, изглежда е В - височината на бойлера, Ш - ширина и Д - дълбочина, което е сравнително объркващо, защото Д изглежда като диаметър. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 часа, andreygg написа:

От тези двата конкретно по-скъпият е по-добре заради по-високата мощност и по-големият обем.

Иначе може да се намери и за 250лв. пак 3 киловата 80 литра.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 4 седмици по-късно...

Най-опростем модел на Елдом е за предпочитане.  Един такъв при нас вече 10 години е включен денонощно. Не е отварян за никакъв ремонт. Напоследък съска при нагряване, поради натрупан котлен камък, но нагревателят 3 кВт още не е изгорял.  Смятам да си купя един резервен бойлер за пълна подмяна - за да не се занимавам с ремонти и профилактики.  Винаги лично сам си ги монтирам                                                                                                 http://techno-shop.bg/product/17856/boyler-eldom-style-72kw-80l-2268wn.html

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 часа, attj написа:

Най-опростем модел на Елдом е за предпочитане.  Един такъв при нас вече 10 години е включен денонощно. Не е отварян за никакъв ремонт. Напоследък съска при нагряване, поради натрупан котлен камък, но нагревателят 3 кВт още не е изгорял.  Смятам да си купя един резервен бойлер за пълна подмяна - за да не се занимавам с ремонти и профилактики.  Винаги лично сам си ги монтирам                                                                                                 http://techno-shop.bg/product/17856/boyler-eldom-style-72kw-80l-2268wn.html

Eldom Style е пълен китаец. Затова и цената е ниска, а гаранцията е само три години.

По-добре си вземи този https://www.eldominvest.com/bg/product/398.html

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

+ 1 глас за по-горния

Успех!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 18 часа, baitexpo написа:

Eldom Style е пълен китаец. Затова и цената е ниска, а гаранцията е само три години.

По-добре си вземи този https://www.eldominvest.com/bg/product/398.html

Сигурен ли си?  Ето го с безплатна доставка   http://techno-shop.bg/product/11757/boyler-eldom-wv08039.html

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 16 минути, attj написа:

Сигурен ли си?  Ето го с безплатна доставка   http://techno-shop.bg/product/11757/boyler-eldom-wv08039.html

Да. Също съм сигурен, че никой няма да си го купи от сайта който рекламираш 😁

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, baitexpo написа:

Да. Също съм сигурен, че никой няма да си го купи от сайта който рекламираш 😁

Там е най-изгодно, какво му е на сайта?  Още нищо не съм купувал от там.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Старият бойлер още си работи заедно с котления камък вътре. Днес се замислих този бойлер дали не е по-добър избор    https://technika.bg/product/22685/boyler-tesy-gcv-80-38-24d-d06-ts2r-80l-2400-1200-w-emayliran-suh-nagrevatel.html

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 часа, attj написа:

Старият бойлер още си работи заедно с котления камък вътре. Днес се замислих този бойлер дали не е по-добър избор    https://technika.bg/product/22685/boyler-tesy-gcv-80-38-24d-d06-ts2r-80l-2400-1200-w-emayliran-suh-nagrevatel.html

Не е! Този е със сухи нагреватели. Далеч от бойлер със сухи нагреватели, независимо от марката.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 часа, ice_lion__01 написа:

Не е! Този е със сухи нагреватели. Далеч от бойлер със сухи нагреватели, независимо от марката.

Защо?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 21 минути, attj написа:

Защо?

Т.нар.Сухи нагреватели са по-лесни за подмяна особено в райони с много варовита вода.Но нали се сещате че след като тръбата на нагревателя е прегрявала доста време се е деформирала,ръждясъла и трудно се вади,като може да останат и парчета от нея особено след като нагревателя вече е пробил към другата тръба.Щото такава малка огъвка на върха на нагревателя скъсява живота му.А от друга страна загубите на ток са по- големи от колкото при директно загряване с меден нагревател.Та работата е на кантар.А ако си намерите качествен меден нагревател тези нови работи стават безсмислени.Да не забравяме че тези сухи нагреватели са по евтини за монтаж иот производителите на бойлери щото се правят от евтина еръждавейка без фланци 1резби и пр.

П.С: Това е мнение  на потребителеля: AndroBg - В този форум

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Обаче сега в бойлера ми има вероятно поне 10 кг котлен камък  -топлата вода е по-малко, съска при нагряване. Може да изкара още някое друго време. Той е Елдом Фаворит от 2010 година, струваше 190 лв, не зная защо спряха да правят този модел.  А не му изгаря медния потопен нагревател и не му се пробива от корозия гърнето.  При такива аварии поставям нов бойлер, защото ми е по-лесно и по-бързо. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Отвориго почистиги хубаво. Аз всяка години правя тази профилактика. Няма как да не се натрупва котлен камък. Не е много работата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 18 минути, hjhj написа:

Отвориго почистиги хубаво. Аз всяка години правя тази профилактика. Няма как да не се натрупва котлен камък. Не е много работата.

Защо да се мотая?  Възможни са проблеми с резбови връзки, с уплътнения и с разни непредвидени  други неща.   После скоро профилактираният бойлер пак ще се повреди и пак ще купувам нов. Може като му дойде времето да пробвам и едно Теси-антикалк.    Струва ли си да се бавя и да се цапам заради 200-250 лв... Все пак не избирам да купувам примерно някакъв автомобил. И сам съм си майстор за демонтажа и монтажа.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 13 минути, attj написа:

Защо да се мотая?  Възможни са проблеми с резбови връзки, с уплътнения и с разни непредвидени  други неща.   После скоро профилактираният бойлер пак ще се повреди и пак ще купувам нов. Може като му дойде времето да пробвам и едно Теси-антикалк.    Струва ли си да се бавя и да се цапам заради 200-250 лв... Все пак не избирам да купувам примерно някакъв автомобил. И сам съм си майстор за демонтажа и монтажа.

Това ти си решаваш. Ако искаш си взимаш нов, ако не правиш профилактика на стария. Никой не може да ти каже какво да правиш.

В кръга на шегата: Ако ти се износят, накладките на колата, сменяш колата или само накладките? :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...