Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

ВАШЕТО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ПТИЦИТЕ В СТУДА, В РИМИ!

Препоръчан отговор

преди 2 минути, Петър Ангелов написа:

За гълъбите прочетохте ли линка горе (или пък ако не сте съгласен с него - подобни статии бол)? А за кучетата - вие давате пример за единичен случай. Той някак си не може да бъде критерии за всички останали кучета. Все едно аз да кажа - купих си телефон Х, ама не му работи WiFi-я - значи всички телефони Х са скапани.

Закон за домашните любимци - напълно подкрепям.

Мдаа, гълъбите са виновни че човека нема акъл и се тъпче с антибиотици дори само ако кихне.
Иначе това за бактериите и гълъбите съм го чувал още като дете, допускам че има нещо вярно, но пък надали е масово.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 19 минути, Bubbles написа:

Специално гълъбите никому не пречат.

преди 40 минути, Coco1 написа:

Навсякъде където живеят или се събират гълъби, популацията на хлебарките се увеличава. Причината е че се хранят с куришките им. Когато пламнат блокове, кооперации и т.н. от нашествие на хлебарки първо се затварят дупките по таванските помещения където живеят гълъби, ако има такива.  

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отзивите.На мен гълъбите не ми пречат, обичам ги. Нито живеят на покрива, нито са увеличили хлебарките. Кучета също не мразя, има си начин да го укротиш. Благодаря на потребителя, който разказа как е в Берлин, където съм била като турист, но не зная подробности.

Ние имаме различни мнения, едно е общото обаче - обидните квалификации не са от полза.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Росица Копукова написа:

Нито живеят на покрива, нито са увеличили хлебарките

Няма как тогава да се увеличат хлебарките.

Не става въпрос за омраза, а за хигиена. Те са птици и не осъзнават че вредят на нас хората. Проблема е във хората които не могат да го разберат.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 25.12.2020 г. в 23:46, Петър Ангелов написа:

Бих искал да прочета смислена обосновка, а не откровен хейт! Постижимо ли такова действие за вас?

Добре е все пак да се мисли, за вредите от тези действия...не просто да се плюе. Освен ако, не се интересувате само от себе си и не ви дреме, че живеете в общество - тогава е ок. Пък и в крайна сметка - след като харесвате дадено животно (без значение какво е то), защо не си го вземете и гледате вкъщи, а увеличавате популацията му в града?!

Да кажем по въпроса с гълъбите, случайна статия. За бездомните кучетата струва ми се е излишно да коментирам защо е вредно да се увеличава популацията им в града. За котките - когато ги храните, логично се събират все повече и повече. Това става тяхна територия. И тъй какво става - почват да маркират територията (предполагам знаете как смърди котешката пикня) и почват и да вдигат шум (по един специфичен начин - при размножаването си).

Та значи на финалната права, какво излиза - че на вас ви е комфортно да ги храните, обаче...не искате да си ги гледате вкъщи и затова - дай директно на улицата. Пък, че ще пречат по един или друг начин на обществото (от което вие също сте част), това няма никакво значение?!

Няма къде да ги гледам и няма защо. Те са волни същества и ми е удоволствие да ги храня. Аз живея в блок. А техен е простора. И не разбирам хора да не обичат и хранят птиците.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Няма къде да ги гледам и няма защо. Те са волни същества и ми е удоволствие да ги храня. Аз живея в блок. А техен е простора. И не разбирам хора да не обичат и хранят птиците.
Аз затова и казах в началото на темата, че щеше да е добре да има закон по въпроса. Защото вие не разбирате/не възприемате вредата от действията си. Но ако имаше заложени в закона санкции (обичайно - под формата на глоба) за такива действия, просто нямаше да ги правите.
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Уви, няма да е в рими, но да споделя отношението ми към тях.

То не е по-различно от отношението ми към други животни. "Проблема" е, че съм привърженик на дивото. И друго ... имам "чета" котки, а въпросните не се спогаждат в някакво съжителстване с въпросните. 

За котките от баби знам: На вън да са, НО при лют студ ... може да им позволиш да са покрай печката ... За птиците = просто им правиш вид гнезда и определено да са на недостъпно място за котки или кучета, макар, че един познат е сложил куче, за да ги пази от котките ... :) 

Весели празници и от тук!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Уви, няма да е в рими, но да споделя отношението ми към тях.

То не е по-различно от отношението ми към други животни. "Проблема" е, че съм привърженик на дивото. И друго ... имам "чета" котки, а въпросните не се спогаждат в някакво съжителстване с въпросните. 

За котките от баби знам: На вън да са, НО при лют студ ... може да им позволиш да са покрай печката ... За птиците = просто им правиш вид гнезда и определено да са на недостъпно място за котки или кучета, макар, че един познат е сложил куче, за да ги пази от котките ... :) 

Весели празници и от тук!

Благодаря. Весели празници и на вас.

преди 10 минути, Петър Ангелов написа:
преди 24 минути, Росица Копукова написа:

Аз затова и казах в началото на темата, че щеше да е добре да има закон по въпроса. Защото вие не разбирате/не възприемате вредата от действията си. Но ако имаше заложени в закона санкции (обичайно - под формата на глоба) за такива действия, просто нямаше да ги правите.

Разсмяхте ме. Не виждам смисъл от Вашите предложения. Весели празници.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 26 минути, Росица Копукова написа:

Аз живея в блок. А техен е простора. И не разбирам хора да не обичат и хранят птиците.

"Страхотна услуга" правите на себе си и на останалите живущи в блока. Затова трябва да има глоби за такива като вас. 

Хранете ги по парковете.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Разсмяхте ме. Не виждам смисъл от Вашите предложения. Весели празници.
Вие не виждате, но обществото би видяло.
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, Петър Ангелов написа:

Не е вредата уважаеми в тези които хранят/храним бездомните животни, а в тези които ги изхвърлят. Както казах вече, те тия животни не падат от небето, а биват изхвърляни от хората. Ако се реши ТОЗИ проблем, бездомни животни няма да има и няма да има и хора които да ги хранят.
Иначе дал' ше го храня или не, то си намира, понеже освен всичко друго повечето хора са мизерници и мятат боклуци навсякъде, после плачат че им било мръсно, та животинките така или иначе си намират какво да ядът и обикновено живеят в близост до мястото където са изоставени.
Като бях малък в съседните блокове мазетата и около тях бъкаше от котки, не толкова че някой ги е хранил, просто имаше и това в самия център на София. На другия полюс бяха нещата в квартала където се намираше апартамента на дядо ми(Вечна му памет!), там беше пълно с кучета и пак никой не ги е хранил, просто там си живееха, всички ги познавахме и те нас, ама да не дава Господ да минеше някой непознат, ела да видиш какъв лай, не че ше хо ухапят ама да го налаят дето се вика.

Така че проблемите трябва да се решават от корен а не, да се дърляме кой хранел и кой не.
Ако Пешо си изхърли кучето а ти го храниш, ти нямаш вина че то е на улицата. ;)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 26.12.2020 г. в 14:02, Bubbles написа:

Специално гълъбите никому не 

Бубка , недей да говориш от името на всички.Не си изживял моя ад, който аз преживях с гълъбите.Живеех в апартеманент на последния етаж.Много гълъби постоянно се събираха на терасата.Терасата беше обърната не на курник, а на лайнарник и жилище за гълъби.За три дена покриваха цялата тераса с лайна, и трябваше да ги рина с лопата, и да ги събирам в кофа, все едно чиста кошара.Опитах всякакви мерки, нищо не помагаше.Накрая специална мрежа купих, с която затворих терасата и ограничих достъпът им.Те се весела по мрежата, и бяха като побесняли.Все едно им беше инжектиран бяс.Истерясваха върху мрежата, от яд, че не могат да влязат.Правеха опити да я скъсат и вдигаха много адски много шум.Накрая я скъсаха и пак нападнаха терасата, която в крайна сметка заключих и стана неизползваема.Да не ти казвам, че колата ми долу трябваше всеки ден да я карам на автомивка, защото я осираха всеки ден зверски.Добре, че не живея вече там, но има доста хора с тези проблеми.Най-вече тия, които живеят по блоковете.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Bubbles написа:

Не е вредата уважаеми в тези които хранят/храним бездомните животни, а в тези които ги изхвърлят. Както казах вече, те тия животни не падат от небето, а биват изхвърляни от хората. Ако се реши ТОЗИ проблем, бездомни животни няма да има и няма да има и хора които да ги хранят.
Иначе дал' ше го храня или не, то си намира, понеже освен всичко друго повечето хора са мизерници и мятат боклуци навсякъде, после плачат че им било мръсно, та животинките така или иначе си намират какво да ядът и обикновено живеят в близост до мястото където са изоставени.
Като бях малък в съседните блокове мазетата и около тях бъкаше от котки, не толкова че някой ги е хранил, просто имаше и това в самия център на София. На другия полюс бяха нещата в квартала където се намираше апартамента на дядо ми(Вечна му памет!), там беше пълно с кучета и пак никой не ги е хранил, просто там си живееха, всички ги познавахме и те нас, ама да не дава Господ да минеше някой непознат, ела да видиш какъв лай, не че ше хо ухапят ама да го налаят дето се вика.

Така че проблемите трябва да се решават от корен а не, да се дърляме кой хранел и кой не.
Ако Пешо си изхърли кучето а ти го храниш, ти нямаш вина че то е на улицата. ;)

Напротив - вредата е и в двете страни. Съгласен съм, че животни не трябва да се изхвърлят на улицата. Но даже да приеме, че по някакъв магически начин от този момент, никой вече в България не изхвърли и едно животно на улицата, то за съжаление това не решава проблема - проблема си остава. Понеже, тези който хранят бездомните животни (които няма как да изчезнат внезапно), ще спомагат и за увеличаване на популацията им.

А иначе по отношение на примера в последното изречение - да, ако Пешо си е изхвърлил кучето на улицата, аз нямам вина, че то е там. Но имам вина, ако го храня.  

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 минути, Петър Ангелов написа:

Напротив - вредата е и в двете страни. Съгласен съм, че животни не трябва да се изхвърлят на улицата. Но даже да приеме, че по някакъв магически начин от този момент, никой вече в България не изхвърли и едно животно на улицата, то за съжаление това не решава проблема - проблема си остава. Понеже, тези който хранят бездомните животни (които няма как да изчезнат внезапно), ще спомагат и за увеличаване на популацията им.

А иначе по отношение на примера в последното изречение - да, ако Пешо си е изхвърлил кучето на улицата, аз нямам вина, че то е там. Но имам вина, ако го храня.  

Така е, в този смисъл след евентуалното решение на първичния проблем(Изхвърлянето на животните) мрънкалата от от организации тип четири лапи и т.н. които доколкото разбирам само полчават пари а реално нищо не вършат, могат да направят нещо полезно осигурявайки дом и храна за заварените вече бездомни животни, след което съшите да се изловят и приведат там.
Както се казва и вълкът ще е сит и агнето цяло.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 минути, Bubbles написа:

Така е, в този смисъл след евентуалното решение на първичния проблем(Изхвърлянето на животните) мрънкалата от от организации тип четири лапи и т.н. които доколкото разбирам само полчават пари а реално нищо не вършат, могат да направят нещо полезно осигурявайки дом и храна за заварените вече бездомни животни, след което съшите да се изловят и приведат там.
Както се казва и вълкът ще е сит и агнето цяло.

Това с организациите е вярно. За съжаление, е вярно и това, че не се случва само при тези, свързани с животни, ама и при тези свързани с хора - пресен пример с Хелп Карма... Поради тази причина и съм силно резервиран към идеята за даряване на пари на такива организации (освен ако няма яснота какво точно се случва с дарените пари), но това е тема за друг разговор.

Редактирано от Петър Ангелов (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Какво са яли досега гълъбите, ако не бяха хората да им хвърля генно модифициран хляб с брашно с аскорбинова киселина.

Всеки си има хабитат. Гълъбът или гугутката се чувства добре на природата, не на балкона.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Птиците отлитат на юг, когато червено вино почне да се лее и маа пръшки с лук.

Куц самотен гълъб не можа да отлети, в тенжера със зеленце го сложих аз да ври.Сладко сладко похапнах с птичето месо, думнах една биричка и изиграх едно хоро.Комшилъка полудя и синия буркан дотърча.Секси полицайка , на вратата зазъваня, аз отворих и тя ми налетя.Със белезници за парното я закопчах и пардялника и заплющях, изчуквах ламарините на старата жигула, километража превъртях и чак до нула.С усмивка на лице и тя похапна  похапна жилаво месце....

Чакам пак птиците от юг  за да маам пръжки с чук...

От стихосбирката на българския Достоевски по темата за  ,,Птиците в студа,,

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 часа, Alon_zo написа:

Бубка , недей да говориш от името на всички.Не си изживял моя ад, който аз преживях с гълъбите.Живеех в апартеманент на последния етаж.Много гълъби постоянно се събираха на терасата.Терасата беше обърната не на курник, а на лайнарник и жилище за гълъби.За три дена покриваха цялата тераса с лайна, и трябваше да ги рина с лопата, и да ги събирам в кофа, все едно чиста кошара.Опитах всякакви мерки, нищо не помагаше.Накрая специална мрежа купих, с която затворих терасата и ограничих достъпът им.Те се весела по мрежата, и бяха като побесняли.Все едно им беше инжектиран бяс.Истерясваха върху мрежата, от яд, че не могат да влязат.Правеха опити да я скъсат и вдигаха много адски много шум.Накрая я скъсаха и пак нападнаха терасата, която в крайна сметка заключих и стана неизползваема.Да не ти казвам, че колата ми долу трябваше всеки ден да я карам на автомивка, защото я осираха всеки ден зверски.Добре, че не живея вече там, но има доста хора с тези проблеми.Най-вече тия, които живеят по блоковете.

Уоу тези ще да са били няк'ви бесни гълъби. На бащата партамента(където и аз съм израстнал) също е на посления етаж(7ми), открит без остъкление и т.н., пилци идват, или са идвали, бащата се похвали че е турил някаква мрежа и спряли да кацат, виждал съм по 6-7 наведнъж там, ама не такива агресивни. Явно си е до порода знам ли.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 51 минути, Bubbles написа:

Уоу тези ще да са били няк'ви бесни гълъби. На бащата партамента(където и аз съм израстнал) също е на посления етаж(7ми), открит без остъкление и т.н., пилци идват, или са идвали, бащата се похвали че е турил някаква мрежа и спряли да кацат, виждал съм по 6-7 наведнъж там, ама не такива агресивни. Явно си е до порода знам ли.

Ами ето баща ти мрежа сложил.От къде на къде?  Въздушната пушка и ще ям всяка вечер зеле с гълъб.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 16 часа, Bubbles написа:

Четох внимателно. Ние не сме патили толкова, но имам разбиране. Благодаря за споделеното.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 5 месеца по-късно...

Аз съм купила хранилки за птици и си имам две на балкона, но ще сложа мрежа, за да не ми влизат гълъби. Има диви гълъби - те са друга работа, но градските гълъби са ми неприятни, а и много нахални. 

Иначе, храня: синигери, врабчета,сойки, врани и косове.

Има доста дръвчета около нас, планирам незаконно поставяне на хранилки тази есен, не на всяко дърво, но да има. Зимата е бедна откъм семена и насекоми, и е нужно да храним градските птици (изкл.гълъбите).

Относно другите бездомни животинки (кучета и котки)... самата аз имам прибрано бебе-коте, което порастна и стана умно, красиво и възпитано коте, което не отстъпва по нищо на някое породисто. Жал ми е за уличните котки, защото страдат, умират от глад, студ или биват блъснати от коли, затова - НЕ СИ ИЗОСТАВЯЙТЕ ДОМАШНИТЕ ЖИВОТНИ! НЕ ГИ РАЗВЪЖДАЙТЕ АКО НЯМА КОЙ ДА ГИ ГЛЕДА. ОБИЧАЙТЕ ГИ -ТЕ СА ЧАСТ ОТ СЕМЕЙСТВОТО!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...