Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Говорилня или дрън-тема тема

Featured Replies

на 5.09.2024 г. в 21:46, Flashback написа:

Да ви е жива и здрава малката!

Аз съм много горд, че научих моето дете да говори български. Беше голяма борба, но успях. 

Сега дъщеря ми говори български почти без акцент и има богат речников запас. Това лято бяхме над два месеца в България (и на море в Гърция) и ми каза: "Тате, добре че ме научи на български, иначе щеше да ми е много кофти, ако нищо не разбирах". Иначе майка ми сега също много ѝ помага в ученето на български правопис и четене, преподава ѝ онлайн или през ваканциите, когато сме в България.

Майка ми, която е педагог, ме посъветва още от раждането да говоря на детето само на български. Жена ми, която е шведка също нямаше нищо против, даже беше радостна, че няма да обърквам детето с моя лош акцент. По принцип всички от Източна Европа, които познавам тук в Швеция и учили шведски език като възрастни, имаме тежък източноевропейски акцент. Говорим шведския език много твърдо и дървено, шведското правилно произношение е мисия невъзможна за повечето от нас. 

Иначе да науча детето да говори български беше дълъг процес. Майката говореше само на шведски, аз само на български. Когато дъщеря ми стана на 1 година и три месеца тръгна на ясла без да е казала и една дума на който и да е език. След още половин година плътно посещаване на детска ясла, отново нямаше никаква реч. Питахме в градината дали там говори, отговориха ни, че не говори, но разбира и изпълнява всички инструкции по-добре от всички деца, които бърборят. С жена ми започнахме да се чудим дали дъщеря ни не е аутист, дори ходихме на лекар, но оттам ни казаха да изчакаме, защото двуезичните деца проговарят по-късно заради по-големия обем информация, която обработват. И бяха прави - когато детето навърши четири години започна да говори шведски като местен швед. Аз продължих да говоря с нея само на български, виждам че ме разбира, но от нея нито дума на български. И така до петата-шестата година - аз ѝ говоря на български, тя ми отговаря на шведски. 

Тогава на майка ми ѝ хрумна идеята да оставим дъщеря ми през цялото лято в България, но ние с жена ми да не сме там. Майка ми беше на мнение, че щом дъщеря ми разбира български, ако няма около нея хора, които да я разбират, когато отговаря на шведски, ще се принуди от зор-заман да проговори български.

И беше права - след една седмица тръшканици, че баба и дядо не я разбират на шведски, дъщеря ми от раз проговорила български с цели изречения, та даже беше прихванала и родопския диалект. 😁😁😁

Да ти е жива и здрава....

преди 23 часа, Mediterranean написа:

Нали точно от пропорциите зависят и лицето и носа и ръстта и всичко.

Ако пропорциите са правилни, всичко ще е хармонично. 

А цветовете на коса, очи и кожа са допълнения.

Тцъ, слънчице....

Всеки нос, очи, устни,  които са в правилно съотношение с формата на лицето е пропорционален, всяко лице в правилно съотношение към ръста, който е в правилно съотношение към теглото е пропорционално....

Конкретните форми и т.н. са относителни....

Хармоничността в природата зависи от тези съотношения, които колкото по-близо са до т.н. Златно сечение, толкова повече се възприемат за красиви....

Всичко останало е въпрос на личен вкус и конюнктурните модни трендове....

• Отговори 91,9k
  • Прегледи 3,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• И аз искам да се върне, но го няма вече...Остави и кифтаците и барабоите и лаптопа...и мен и Меца...Погребахме го на 30-тия ми рожден ден...и сега не знам какво да правя... Днес е 15-тия ден от както

• Турете барем две.

• Когато избухне бунтът на машините, най-важно е да се окажете максимално отдалечени от всички фабрики за вибратори.  

Публикувани изображения

преди 51 минути, andiay написа:

Да ти е жива и здрава....

Тцъ, слънчице....

Всеки нос, очи, устни,  които са в правилно съотношение с формата на лицето е пропорционален, всяко лице в правилно съотношение към ръста, който е в правилно съотношение към теглото е пропорционално....

Конкретните форми и т.н. са относителни....

Хармоничността в природата зависи от тези съотношения, които колкото по-близо са до т.н. Златно сечение, толкова повече се възприемат за красиви....

Всичко останало е въпрос на личен вкус и конюнктурните модни трендове....

Да де, значи признаваш, че красотата не е субективна. 

Само подробностите като цвят на очите, чип или прав нос или цвят на косата са личен вкус.

image.png.2f9011f7ea2bc94dad26f869f1e74f1b.png

преди 6 минути, Mediterranean написа:

Да де, значи признаваш, че красотата не е субективна. 

Само подробностите като цвят на очите, чип или прав нос или цвят на косата са личен вкус.

Красотата в природата не е субективна, а се дължи на онези неща дето ти писах....

Една пълна жена, но с правилни пропорции също е красива, за разлика от такава с неправилни пропорции...

При слабите също....

При високите също, при ниските също и т.н....

Чипия нос прави едно лице красиво, а друго лице грозно, самото притежание на чип нос не достатъчно....

С цвета и формата на очите е същото...

С цвета, формата и дължината на косата е същото...

С размера на дупето, гърдите и т.н. е същото....

Но.... човекът като социално жувотно е подвластен на вече наложени модни стереотипи за това що е то красотата и тук вече идва субективното....

Тези стереотипи само за последните 100 години са били променяни поне 10 пъти....

И преди ти казах, че по снимки можеш да прецениш единствено красотата на самата снимка, а не на обекта в нея....

преди 2 минути, Mediterranean написа:

Е ти си виждал Наталия на кадри, така че знаеш как изглежда. Просто тази снимка ми хареса. 

Дали е видео или фото, се е измамно....

Не видиш ли нещо на живо, нимой да си сигурна....

Знам го дори от личен опит....

И снимките, и видеото са рисуване със светлина....

Което означава всъщност термина фото-графия....

Добър "художник" мое да нарисува всичко както иска или както поискат от него....

преди 13 минути, andiay написа:

Дали е видео или фото, се е измамно....

Не видиш ли нещо на живо, нимой да си сигурна....

Знам го дори от личен опит....

И снимките, и видеото са рисуване със светлина....

Което означава всъщност термина фото-графия....

Добър "художник" мое да нарисува всичко както иска или както поискат от него....

Айде, моля ти се, операторът на клипа ще направи от грозна жена красавица.

Стига вече с фантасмагориите.

И ти нали каза, че не си професионален фотограф. Тогава защо твърдиш, че си навътре с невероятните магии който може оператор на визуално съдържание да направи.🤷‍♀️

току-що, Mediterranean написа:

Айде, моля ти се, операторът на клипа ще направи от грозна жена красавица.

Стига вече с фантасмагориите.

И ти нали каза, че не си професионален фотограф. Тогава защо твърдиш, че си навътре с невероятните магии който може оператор на визуално съдържание да направи.🤷‍♀️

Може да направи каквото пожелаеш от него.....

Като прибавиш и макиажа па савсем....

Играта със светлината и сенките е майсторство, дори магия....

Добър оператор може да направи трътлеста жена с къси крака да изглеждат като манекенка, най-общо казано....

Светлина, декор, статисти, вид обектив, ракурс и т.н.....

Да, аз съм аматьор като фотограф, което не значи, че не разбирам от фотография и принципите на фотографията....

Освен това съм имал възможност да видя на живо такива снимани от професионални фотографи и оператори....

И то без грим....

Винаги реалността е различна....

При едни разликите са дребни, но има и такива при които са стряскащи....

преди 6 минути, Mediterranean написа:

Абсурд. 

А телевизионните интервюта какво!? И там ли ги променят? 😄

Ухааа....

Телевизията е най-лъжливото нещо бре....

Не си ли засичала из София лица от екрана?

преди 1 минута, andiay написа:

Ухааа....

Телевизията е най-лъжливото нещо бре....

Не си ли засичала из София лица от екрана?

Виждала съм в мола известни хора, да, и всичките съм ги разпознала, значи не са променяни.

преди 5 минути, Mediterranean написа:

Виждала съм в мола известни хора, да, и всичките съм ги разпознала, значи не са променяни.

Да разпознаеш някого, не значи че не е променян.....

Просто не си от типа хора, които обръщат внимание на детайлите, а там се крие разковничето винаги....

И понеже говорим за клипове....

Горе долу по времето, когато е сниман този клип имах възможността да бъда буквално на метър от Кайли Миноуг....

Разликата с клипа е очеизвадна....

Не става въпрос дали ми харесва на мен или не, или на теб....

Добро утро,

Ивaнyшĸa xвaнaл щyĸaтa и тя c чoвeшĸи глac гo пoмoлилa:
– Πycни мe Ивaнe, и щe ти изпълня жeлaниe! Πycнaл я тoй и ĸaзaл:
– Иcĸaм дa знaм ĸaĸвo cтaвa в гopaтa бeз дa cтaвaм oт лeглoтo, иcĸaм дa знaм вcичĸи нoви чacтyшĸи, пecни и нapoдни пpиĸaзĸи, иcĸaм дa cи пишa c чyждeнци, иcĸaм дa знaм пocлeднитe вицoвe зa цapя…
И тaĸa Ивaнyшĸa cтaнaл пъpвия пpoвaйдep!

преди 7 часа, Mediterranean написа:

original.jpg

Аз Драго Чая и Лили Иванова не можах да ги позная. Бяха във Варна. Лили Иванова имаше голям концерт в града. Те бяха в някакъв фризьорски салон, мисля че до Катедралата,  Драго беше отвън.  Чак сега го разбирам, че е бил той. И бях го попитал тогава, дали на стола във фризьорския салон е Лили Иванова. Той ми каза, върви я питай. Какво ме питаш мен, нещо такова. И аз се отказах. 

Въобще не ги познах на живо.

преди 2 часа, AAUUXX написа:

Добро утро,

Ивaнyшĸa xвaнaл щyĸaтa и тя c чoвeшĸи глac гo пoмoлилa:
– Πycни мe Ивaнe, и щe ти изпълня жeлaниe! Πycнaл я тoй и ĸaзaл:
– Иcĸaм дa знaм ĸaĸвo cтaвa в гopaтa бeз дa cтaвaм oт лeглoтo, иcĸaм дa знaм вcичĸи нoви чacтyшĸи, пecни и нapoдни пpиĸaзĸи, иcĸaм дa cи пишa c чyждeнци, иcĸaм дa знaм пocлeднитe вицoвe зa цapя…
И тaĸa Ивaнyшĸa cтaнaл пъpвия пpoвaйдep!

По-скоро айти администратор.

Дошъл един чужденец на гости, на свой приятел от Русе. Той го завел в спортна зала на концерт на Лили Иванова. Чужденецът погледал, погледал, па споделил замислено:
- Вашите спортисти били много музикални...

Наградиха Стара планина с орден "Лили Иванова".

преди 32 минути, nusho73 написа:

Дошъл един чужденец на гости, на свой приятел от Русе. Той го завел в спортна зала на концерт на Лили Иванова. Чужденецът погледал, погледал, па споделил замислено:
- Вашите спортисти били много музикални...

Наградиха Стара планина с орден "Лили Иванова".

Тя е и полковник. Полковник Лили Иванова. 😎

https://btvnovinite.bg/134665-Lili_Ivanova_stana_polkovnik.html

orig.jpg?_=1528688443

преди 12 минути, AAUUXX написа:

Прочетох лошата новина в пресата - Сейран и Ферит ше се разделят окончателно в трети сезон :speak:

bg,f8f8f8-flat,750x,075,f-pad,750x1000,f

images?q=tbn:ANd9GcTzYmx_Aq-TcMRzlsqOvzb

Иванчо навършил пълнолетие и дошло време за казарма. Както на всеки, така и на него въобще не му се ходело войник. Решил да хитрува пред комисията, като се престори, че недовижда. Отишъл при доктора, съблякъл се гол, както си му е реда и казъл:
- Докторе, не мисля, че съм годен за военна служба. Не съм добре с очите, нищичко не виждам.
Почесъл се по главата докторът, протегнал ръка към него и попитал:
- Колко пръста виждаш?
Иванчо започнал да се взира, ту да жми, ту да ококорва очи...
- Нищичко не виждам, докторе.

Докторът взел едно фенерче и започнал да светка в очите на Иванчо.
- Виждаш ли нещо, усещаш ли нещо?
Той продължавал твърдо да отрича:
- Не, нищо не виждам.
Излязъл за малко докторът. В коридора срещнал медицинската сестра. Казъл и да се съблече и я изпратил при пациента. Сестрата изпълнила всичко. След малко и доктора се върнал при Иванчо:
- Иванеее... сега виждаш ли нещо?
Иванчо стискал зъби и продължавал:
- Не, нищичко не виждам.
- Не виждаш, не виждаш - усмихнал се доктора - ама оная ти работа сочи право към казармата.

Ако се чудите за какво служи изкуственият интелект.

https://www.business-standard.com/technology/tech-news/is-your-phone-listening-marketing-firm-confirms-tech-behind-targeted-ads-124090400592_1.html

Според доклад на Cox Media Group (CMG), една от водещите компании в медийната индустрия, е разработила технология, която може да слуша и анализира околните разговори чрез микрофоните на смартфони, смарт телевизори и други устройства.

Тази технология, известна като „Активно слушане“, използва изкуствен интелект (AI), за да събира данни в реално време за това, което потребителите може да обмислят да закупят. Чрез анализ на разговорите, софтуерът може да идентифицира потенциални клиенти и да им предоставя реклами, съответстващи на техните вербално изразени намерения.

Тия са изпозаспале. 🥱

преди 14 часа, АСПЕКТ написа:

Аз Драго Чая и Лили Иванова не можах да ги позная. Бяха във Варна. Лили Иванова имаше голям концерт в града. Те бяха в някакъв фризьорски салон, мисля че до Катедралата,  Драго беше отвън.  Чак сега го разбирам, че е бил той. И бях го попитал тогава, дали на стола във фризьорския салон е Лили Иванова. Той ми каза, върви я питай. Какво ме питаш мен, нещо такова. И аз се отказах. 

Въобще не ги познах на живо.

Как да познаеш хора, които не се различават от 90% от хората на тяхната възраст и пол в България.

В България има много ниски възрастни дами и много подобни с тъмна коса и очи мъже.

Много е тихо тази сутрин, ооо сетих се, няма ги.... :helpwanted3: Сега броят яйцата. 😂

Те не сЪ от тези дето да спят до късно, Софиянец да ти направи задръстване в 5-6 часа сутринта е неговата специалност. 😀

Хайде идвай те си, че няма с кой да се състезавам по светофарите... 😁

Добро утро. :newspaper:

Добро утро,

преди 10 часа, АСПЕКТ написа:

Ако се чудите за какво служи изкуственият интелект.

https://www.business-standard.com/technology/tech-news/is-your-phone-listening-marketing-firm-confirms-tech-behind-targeted-ads-124090400592_1.html

Според доклад на Cox Media Group (CMG), една от водещите компании в медийната индустрия, е разработила технология, която може да слуша и анализира околните разговори чрез микрофоните на смартфони, смарт телевизори и други устройства.

Тази технология, известна като „Активно слушане“, използва изкуствен интелект (AI), за да събира данни в реално време за това, което потребителите може да обмислят да закупят. Чрез анализ на разговорите, софтуерът може да идентифицира потенциални клиенти и да им предоставя реклами, съответстващи на техните вербално изразени намерения.

Едно време през соца се е разчитало на доноси от вербувани агенти с ЕИ ,сега разчитат на ИИ ,различни времена но еднакви цели.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.