Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Интернет и телевизия от А1?

Featured Replies

преди 23 минути, zmiata написа:

Може да стане всичко, което искаш (на оптичните мрежи поне) - като ги помолиш да направят "бридж" на порта, който отива към твоят рутер те ще пренасочат всичкият трафик там (DMZ) и от там нататък ти си имаш контрол над твоята мрежа през твоите рутери. Няма да има нужда да им звъниш за отваряне на портове примерно (не, че админ акаунта на устройствата им го няма в нета, ама айде). За wifi - може да ти настроят каквито SSID и парола си пожелаеш, а може и да го деактивират - от теб зависи.

Хайде сега направи разлика между бридж и ДМЗ преди да пишеш такива неща! И не зависи от потребителя,а от доставчика.

преди 3 часа, aoxomoxoa написа:

Да, 

току що пуснах да видя скоростта:   

PING ms   2

DOWNLOAD Mbps  66.66

UPLOAD Mbps   11.66

И ? аз 300 мбпс не виждам ще си останат само на хартия .

Абонат съм на М-тел ( А1 ) от доста години. Още когато изкупиха мрежата на Мегалан. От начало позвах само интернета. Беше добре, запазиха добрата скорост и сигурност на Мегалан. Но трябваше да се разделя с тв доставчика ( Булсатком )  и прибягнах до пакета тв+интернет от А1. Голяма грешка. Скоростта на нета падна, а и телевизията им не е цвете за мирисане. Отделно ме излъгаха с  месечната такса. С нетърпение броя месеците, които ми остават от договора с тях ( докарах ги до 9 ), за да им тегля една майна и им изхвърля всичките чарколяци от нас.  За сега в района, където живея съм се насочил към Нет1, или Онлайн Директ. Но имам още време за проучване и избор. Но никога повече А1.   

на 1.02.2021 г. в 0:34, Емил Костов написа:

Хайде сега направи разлика между бридж и ДМЗ преди да пишеш такива неща! И не зависи от потребителя,а от доставчика.

Доставчика го позволява, зависи дали ще си поиска човека. Казвам го, защото съм го искал всичко това. За бриджа - исках доста портове да се пренасочат и от А1 ми казаха, че най-лесно ще е да ми направят бридж на единият от портовете, ама се мъчиха, мъчиха и не можаха. Накрая ги накарах да ми пренасочат 20-ина порта, които ползвам и се приключи. По-късно във времето се заиграх с устройството им (разбирай намерих админ акаунта и влязох в настройките) и поразгледах какво може да се бара ... ми нямаше бридж никъде. Ама намерих опция за DMZ. Не съм пробвал да го пускам, че всичко си ми работи както трябва, ама ей така от чисто любопитство се поразрових. Не казвам, че няма опция за бридж - може и аз да не съм видял. Може и да не съм прав, знам ли. Но от опит казвам за А1, че нещата, които ги иска в първият пост може да му се направят от оператора без проблем.

преди 4 часа, zmiata написа:

Доставчика го позволява, зависи дали ще си поиска човека. Казвам го, защото съм го искал всичко това. За бриджа - исках доста портове да се пренасочат и от А1 ми казаха, че най-лесно ще е да ми направят бридж на единият от портовете, ама се мъчиха, мъчиха и не можаха. Накрая ги накарах да ми пренасочат 20-ина порта, които ползвам и се приключи. По-късно във времето се заиграх с устройството им (разбирай намерих админ акаунта и влязох в настройките) и поразгледах какво може да се бара ... ми нямаше бридж никъде. Ама намерих опция за DMZ. Не съм пробвал да го пускам, че всичко си ми работи както трябва, ама ей така от чисто любопитство се поразрових. Не казвам, че няма опция за бридж - може и аз да не съм видял. Може и да не съм прав, знам ли. Но от опит казвам за А1, че нещата, които ги иска в първият пост може да му се направят от оператора без проблем.

Отново не знаеш какво говориш. Прочети какво е бридж и какво е ДМЗ. Аз съм към А1 и ти казвам, че не го позволяват. Не лъжи постващия.

Не споря, че има разлика - напълно си прав за това. Казвам какво ми казаха от съпорта на А1, като поисках да ми пренасочат около 20 порта - че било по-добре да ми направят бридж на един от портовете. Помъчиха се известно време и не успяха, казаха технически проблем нещо, та стоях на телефона и диктувах портове. Ако те са ме подвели ... което е доста вероятно - и аз го правя в момента.

на 1.02.2021 г. в 6:51, 5kof написа:

а сега в района, където живея съм се насочил към Нет1, или Онлайн Директ

Защо не пробваш булсат оптичен или виваком .

• Автор

Здравейте, включих се към А1. От техния рутер huawei hg8m845v5g101  ето тук е нещо подобно с техн.х-ки:  https://www.aliexpress.com/item/4000071377737.html

Включих моя tp-link archer-a6 в един от свободните портове (забелязах че портовете за телевизията са с присвоени функции и не може от техния кабил да ползвам интернет), 

и направих разни настройки. При всичките варианти работи. IP-то го дадох динамично, може би и статично съще ще стане-не съм пробвал а и не знам дали ще повлияе на работата на рутера. Спрях 2,4 GHz (но, пак при inSSIDer-а пак излиза..., и 5GHz също е двойно - забранил съм гост функцията...). И на WiFi и през LAN от archer-a излизат на тест скорост от 300 и малко UP и 180-90 Download - което си е по договора... Първо като самостоятелен рутер, после му зададох и Access Point - все едно и също е като безжична връзка. Не съм се обаждал за порт(ове) на Bridge, нито нищо... И така е добре, е ако ще стане по-добре-ще звъня. Просто искам да си ползвам WiFi на техния рутер за едната стая (горе-долу толкова му е силата), и в другата стая WiFi от archer-a (с кабел идва от техния интернета), като ако може за останалата част от жилището за да покрия с WiFi, да включа и едни два (имам ги стари)  ASUS RT N10E - но ако може да не ги вържа с интернет по кабел а да приемат и препредават WiFi. 

Та, така моля, коментирайте мойте експерименти. По-долу прикачам снимки:

-Да искам ли два порта на Bridge (и, дали ще ми дадат..., и ще има ли разлика от сега?)?

-Как да настроя Archer-a? На Access Point, или ...

-Ако забраня 2,4GHz мрежата ще е ли по-добре?

-Защо все пак я виждам -без име но е моята... И защо и 5GHz се дублира? 

-Да търся ли нов фърмуеър на рутера, как да го настроя по най-добрия начин от към бързина на интернета? Чух че правят овърклок...?

И двата ASUS-а RT N10E, - как да ги вържа и тях (те са само на 2,4GHz)? 

Благодаря предварително, за вниманието и съветите.

1.png

2.png

3.png

4.png

5.png

Като рутера на А1 е в друга стая. Но ТР-Link-а е по-добър малко, но и той не е супер...

Това на А1 не е РУТЕР, а е комбинирано ОНТ. Стига го бъркахте. Да, има части и възможности на суич и рутер, но не е. Забранявяш безжичната мрежа на устройството на А1 и си настройваш твоя рутер TP-link.

• Автор

Ако я забраня, каква полза ще имам? Сега поне ми покрива една стая?

Аз пак си настроих TP-Link-a на Access Point.И имам интернет

Не го слушай Имил, той дълги години е съпорт в един оператор и е блокирал на едно и също.

преди 1 час, rostislaf написа:

Не го слушай Имил, той дълги години е съпорт в един оператор и е блокирал на едно и също.

Не го карам да ме слуша, а му давам съвет. Колкото до оператора навсякъде е едно и също. Устройствата не се различават, поддръжката също.

• Автор
на 6.02.2021 г. в 11:54, rostislaf написа:

🙂

Надявам се тук да получа мнения и коментари без пристрастия на кометиращите.... На въпросите не ми се отговори, - не е и задължително... Все пак плащам на А1 и искам да имам добър интернет. Не трябва да ги защитават тук, все пак това е форум за взаимопомощ... Не искам нищо противозаконно. То иначе както навсякъде ще стане, фалшиви новини и платени тролове (най-известните са от Олгино кв. на Петербург) могат да дестабилизират всичко, да се чудиш истина ли ти казва или те лъже човека.... Но, и на това се намира цаката. Хората ще се научат да различават неистината.

Както винаги съм знаел А1 не са много любезни, работливи и услужливи хора.... 

Колкото до форума, добре би било да се дават отговори и решения на въпросите.....

преди 5 часа, aoxomoxoa написа:

🙂

Надявам се тук да получа мнения и коментари без пристрастия на кометиращите.... На въпросите не ми се отговори, - не е и задължително... Все пак плащам на А1 и искам да имам добър интернет. Не трябва да ги защитават тук, все пак това е форум за взаимопомощ... Не искам нищо противозаконно. То иначе както навсякъде ще стане, фалшиви новини и платени тролове (най-известните са от Олгино кв. на Петербург) могат да дестабилизират всичко, да се чудиш истина ли ти казва или те лъже човека.... Но, и на това се намира цаката. Хората ще се научат да различават неистината.

Както винаги съм знаел А1 не са много любезни, работливи и услужливи хора.... 

Колкото до форума, добре би било да се дават отговори и решения на въпросите.....

И аз ти отговорих.

1. Не искаш Wi-fi от ОНТ на А1, просто го спираш и си ползваш безжичната мрежа на твоя рутер.

2.От А1 няма да ти правят никакви бриджвания на портове, защото това комбинирано ОНТ, не го поддържа поне с техния firmware, който са искали от Вендора. 

3. Ще можеш да си ползваш вътрешната мрежа, но може да имаш проблем с приемниците за телевизия.

4. Искаш от доставчика статично ИП. Това си е допълнителна услуга.

на 5.02.2021 г. в 21:38, aoxomoxoa написа:

. Просто искам да си ползвам WiFi на техния рутер за едната стая (горе-долу толкова му е силата)

@Емил Костов Имиле, циклеж такъв, прочети внимателно и на висок глас какво те пита човека и тогава отговаряй авторитетно

преди 4 часа, rostislaf написа:

@Емил Костов Имиле, циклеж такъв, прочети внимателно и на висок глас какво те пита човека и тогава отговаряй авторитетно

Отговорил съм му много точно и ясно г-н заяждащ се потебителю! А постващият темата да го разбира както си пожелае. Той ще сключва договори и ще си прави експерименти, а не аз. Освен това в договора и в общите условия на ISP пише, че услугата се предоставя и се гарантира, че работи само по начина предоставян от оператора. Така, че ако постващият има проблем с услугата използваки свойте кабели и мрежа, операторът няма да е виновен.

Ще му прави при посещение демонстрация на услугата само след собственото си устройство. ( в случая комбинираното ОНТ).

Колкото до безжичната свързаност, тя не е УСЛУГА, а е ЕКСТРА и не се гарантира поради доста причини, от които се влияе безжичният сигнал.

Ще дам и още едно уточнение. Firmware на това устройство ( не говорим за фабричния) е написан така, че като види МАК адрес на STB,включено в ЛАН порт му дава 10 или 172 мрежа и върви само пренос за стрийминг. Ако на порта се закачи друго устройство ( като компютър например) на този порт ще тръгне интернет и ще се раздава 192 мрежа.

Ако се включи суич или пък постващият е решил да си използва вътрешната мрежа и се случи така че портът да вижда две устройства( нампример компютър и STB) с приоритет ще е това, което се закачи първо и ще работи само то.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

• Автор

Благодаря, за отговора. Ще пробвам и тествам нещата и с проба-грешка. Сега, съм така от техния рутер:

-порт 1-ТВ1 - технищите пуснаха нов кабел.

-порт2-ТВ2-техниците решиха че след като имам кабел-използваха моя-аз нямам против. Но не каза че ако имам проблем ще решат че е от моя кабел....щях да си искам нов от техниците....

-порт3- вързн настолен компютър

-порт4-моя рутер Archer A6- там с WiFi-само телефонаи два-три и евентуално лаптопа-но той си е вързан от рутера с кабел-понеже видях че връзката с интернет е по-добра.

Но в една стая ми е слаб WiFi-сигнала.... Сега имам два стари Asus-a ASUS RT N10E - но ако може да не ги вържа с интернет по кабел (то няма и от къде да взема) а да приемат и препредават WiFi (или единия поне). Ще пробвам, и ще пиша. Дано не стане както Емил казва - " и се случи така че портът да вижда две устройства( нампример компютър и STB) с приоритет ще е това, което се закачи първо и ще работи само то".

• 6 месеца по-късно...

Ако свържа нормално моя рутер към устройството на А1 няма ли да е по-малка скоростта в моята мрежа, след като става вътрешна? Питам, защото при Виваком се беше получило така и в крайна сметка махнах техния рутер и сложих WAN кабела към моя, като си настроих LAN порт за IPTV (AC68U има така функция). Съответно скоростта в мрежата на моя рутер се вдигна, когато е свързан директно с WAN кабела. Доколкото разбирам, при А1 не става без тяхно устройство, но въпросът ми е дали при нормално свързване (без бриджване и подобни) скоростта в моята мрежа отново ще е по-ниска и дали ще мога да си ползвам функциите на външия диск - достъпване през уеб (AiCloud), ftp и пр.?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.