Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с твърд диск.

Featured Replies

• Автор
преди 2 минути, цър-вул написа:

Windows Logo + PrtSc

Досега винаги се е получавало само при натискането на PrintScrn без да натискам и Windows Logo. Ако това нещо се появи отново на екрана ми ще снимам с телефона и ще пробвам и с Windows Logo.

• Автор

Ето трите екрана на CrystalDiscInfo. Дисковете ми са SSD Adata 480 GB, Seagate Baracuda 1TB, Seagate Baracuda compute 4TB, Seagate Ironwolf NAS 4TB.

За да не товаря излишно сървъра съм изрязал празната долна част на екраните под последния ред на две от снимките.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

• Автор
преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

Аз не виждам резултати от програмата за проблемния диск.

Не открих настройки на програмата, които да ми дадат възможност да избирам реално между дисковете си. Програмата показва дискове от 480 гига,  1 тера, 7 тера и 2 терабайта. Като изключим първите два, дискове от 7 и от 2 терабайта аз нямам. В БИОС диска се вижда. При стартиране диск мениджъра го вижда, първата част с грешен размер без да дава достъп, а втората част я вижда като RAW. След рефреш диск мениджъра вече не го вижда.

Ето още някои съобщения, които дава системата:

Disk manage.jpg

Message 1.jpg

Message 2.jpg

Message 3.jpg

Message 4.jpg

Message 5.jpg

Message 6.jpg

Message 7.jpg

Преди да снимам всичките тези съобщения се сетих да погледна контактите на контролера. Определено имаше какво да се желае, но те не промениха поведението на диска. Когато докосна диска - вибрациите са като на нормално работещ диск. Ако имам възможност да получа отнякъде същия контролер дали това не би ми дало достъп до информацията? Преди години работих за кратко на едно място, където имахме цял шкаф с дефектирали дискове, и от някои конкретни модели имаше и по 7-8 еднакви. Та разменяхме контролерите и някои заработиха. Включително регенерирахме и лоши сектори, които Уиндоуса беше маркирал като трайно невъзстановими.

• Автор
преди 4 часа, цър-вул написа:

Закачи си диска директно към дъното!

Извинявай, че чак сега потвърждавам, че е пробвано. И в началото, и сега.

Не зная доколко е от значение, но още когато взех този компютър не можах да инсталирам всички драйвери. Един драйвер остана да ми свети в жълто. А в последствие, след няколко месеца ми изчезна ДВД-то. САС контролера така и не можах да го намеря като драйвер, нито можах да намеря някъде инструкция за инсталиране на Уиндоус на работни станции на НР.

ID.jpg

YellowDriver.jpg

DVD-то е Daemon tools DVD
А модел на компютъра/дъното? HP Z820 ли е?
https://support.hp.com/us-en/drivers/selfservice/hp-z820-workstation/5225041
чипсет:
https://ftp.hp.com/pub/softpaq/sp101501-102000/sp101759.exe
Intel Rapid Storage Technology Enterprise:
https://ftp.hp.com/pub/softpaq/sp98001-98500/sp98397.exe
HP Z420, Z620, Z820 Windows 10 x86 Driver Pack:
https://ftp.hp.com/pub/softpaq/sp99001-99500/sp99374.exe

• Автор
преди 7 минути, цър-вул написа:

Да. Машинката от подписа ми. Оригинално HP Z820, което купих оголено от периферия. Купих кутия, дънна платка, захранване, вентилаторния блок, чекмеджетата за дисковете и ДВД-то.

Процесор и оперативна памет си носех от България (вече бях решил, че вероятността тук да си купя работна станция е доста голяма). Носех си и дисковете от компютъра ми в България, който продадох при заминаването. Видеокарта си купих тук на черния петък 2018-та, който беше и последен като че ли. След това така и не видях прилични отстъпки на черните петъци, а миналата година нямаше никакви отстъпки. Включително и за нова година.

Понеже компютъра го купих оголен, изпитвах съмнения дали няма някакъв проблем, който да са прикрили, и това, че правих какви ли не опити да инсталирам драйвера на SAS контролера и не успявах - караше ме да се съмнявам, но вече две години си работи машинката без проблеми.

Точно от страницата на НР съм си свалял драйверите, но този, чийто идентификатор публикувах - него ката и не успях да го разпозная кой точно драйвер е.

Самото ДВД с друг системен диск работи, и с инсталационен диск на Уиндоус работи.

Също така ДВД-то вече не е оригиналното. Машинката пристигна с четящо ДВД, а в работата бракуваха два стари НР, които обаче бяха с ДВД записвачки, така че прибрах каквото ми трябваше. :)

Питам се дали да не инсталирам набързо един Уиндоус на един друг диск и да пробвам с чиста инсталация дали няма да бъде видян диска. Имам диск, на който мога да го направя, така че няма да ми е проблем да опитам.

• Автор
преди 8 минути, цър-вул написа:

А какво пише в Status на SAS Controller?

The drivers for this device are not installed. (Code 28)

There is no driver selected for the device information set or element.

To find a driver for this device, click Update Driver.

И не че не съм натискал Ъпдейт драйвър, и не че не си играх и не пробвах една камара драйвери. Нищо не помогна тогава.

Утре ще извадя един резервен диск, на който мога да си правя опити, и ще направя една нова инсталация. Да видим дали ще се промени нещо.

Какво мислите за варианта да търся друг контролер за този диск? Това е една от стъпките за възстановяване. Всичките версии на Windows 7, които имах, бяха на този диск. Недокосвани копия, във вида, в който са сваляни от сайта на микромеките, преди да бъде наложено да се сваля само със серийния номер.

преди 2 часа, цър-вул написа:

DVD-то е Daemon tools DVD
https://support.hp.com/us-en/drivers/selfservice/hp-z820-workstation/5225041
чипсет:
https://ftp.hp.com/pub/softpaq/sp101501-102000/sp101759.exe
Intel Rapid Storage Technology Enterprise:
https://ftp.hp.com/pub/softpaq/sp98001-98500/sp98397.exe
HP Z420, Z620, Z820 Windows 10 x86 Driver Pack:
https://ftp.hp.com/pub/softpaq/sp99001-99500/sp99374.exe

• Автор

Дълъг ден беше и съм почнал да се разсейвам и да не чета внимателно.

Питаш ме втори път за модела на дъното и явно не е без причина. Аз си мислех, че HP Z820 има само един модел дъно.

Четирите линка - първия е към драйверите на страницата на НР. Останалите три са към конкретни драйвери. И трите ги инсталирах, нещо не се промени, но въпроса за модела на дъното наистина не го разбирам.

• Автор

Намерих малко четива на английски за ревизиите на дъното на HP Z820, но ще ги изчета утре, и утре ще гледам какви точно са надписите на моята.

Сега си спомних още нещо - навремето бях чел, но не помня за HP Z820 или за някоя друга (заглеждал съм се и по 620), че ако в БИОС се настрои конкретна дата, може да се смени ревизията на дъното но някакъв начин. Но това са мътни спомени. Като почета повече - ще си припомня, но английския предпочитам да го чета на свежа глава.

Утре ще разбера коя ревизия е дъното ми и ще пиша.

преди 3 часа, Shreek написа:

Питаш ме втори път за модела на дъното и явно не е без причина. Аз си мислех, че HP Z820 има само един модел дъно.

Не те питам, а просто преповторих поста с линковете, защото преди не реагира на драйвърите. Няма как да знам какво си видял/направил, без обратна ввръзка.

• Автор

Факт е, че не можах снощи да разбера какво е Block Boot date, че има 2 или 3 ревизии на дънната платка разбрах, но още не съм разбрал как да разбера коя ревизия на дънната платка имам.

За диска обаче все повече си мисля, че най-вероятно имам повреда най-малкото в електрониката на диска, надявам се да е само това, и би било разумно повече да не го включвам.

А при идване в България да си платя на хора, които се занимават с това.

С нито един от другите дискове няма проблеми. Разпознава ги без значение къде са закачени, но този не го разпознава на поне три различни конектора.

След няколко часа ще разчистя бюрото, за да мога да обърна компютъра хоризонтално, ще изчистя дънната платка (в същност целия ще го изчистя) от прах и ще опитам да разбера с коя ревизия дънна платка съм. Сигурен съм в едно - че е с цокъл 2011. :)

Това последното го пиша, защото снощи попаднах на бисер, във форумите на НР беше, и там пишеше за дънни платки на HP Z820, които поддържали само серията 55ХХ, и за такива, които поддържали И серията 56ХХ процесори... само дето споменатите две серии са на 1366 и определено бих се изненадал ако наистина се окаже, че има HP Z820 и на двата цокъла. 2011 и 1366.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.