Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор


За машината от подписа ми става въпрос. От три дена компютъра ми отказва да се изключи. Шът даунвам го, Уиндоуса се изключва, но вентилаторите продължават да въртят. Със седмица съм. 64 битова. Инсталирана е преди около две години, след това е обновяван БИОС, без да се направи преинсталация след това, от известно време не вижда ДВД-то, но с друга инсталация, намира се на друг диск, го вижда, така че според мен от известно време насам Уиндоуса е омазан, но все още си работеше нормално.

И след като го почакам към две минути накрая губя търпение и натискам за няколко секунди бутона.

Днес ми заяви, че някаква програма иска да прави промени по диска ми. Звучеше ми като нещо свързано с дисковите контролери, но понеже направих (т.е. мислех си, че направих) принтскрийн и не си направих труда да запомня името на програмата. А когато разбрах, че принтскрийна не се е получил вече беше късно да си я спомням.

Минах през системата с вадене на дисковете. Само със системния компютъра се изключи. Системния ми е едно ССД, 480 или 512 гигабайта на А-дата. Имам и два въртящи диска, един от 1 и един от 4 терабайта. И двата са Seagate Baracuda Compute. Когато пуснах компютъра само със системния и с този от 1 тера, компютъра се изключи нормално, но когато закачих 4-ката - компютъра започна да иска да го сканира, после не го разпозна при един от рестартите и започна да ми иска да го инициализирам, за да бъдел разпознат. Отказах му. Все толкова акъл имам че да зная, че пусна ли му инициализация - информацията на диска е дотам. После опитах да го пусна на друг САТА порт и изобщо не го видя. Върнах го на неговия си порт и сега го разпозна, но след като изключа компютъра ще извадя шейната на 2 см и ще го оставя така до понеделник.

За торентите не ми пука, там са към 3 терабайта филми, но имам и много лична информация. И искам да я опазя. Когато диск ми е правел подобни врътки обикновено още на следващия ден съм купувал един диск с поне същия размер и съм копирал информацията.

Очаквам че тук има доста фенове на WD и на други марки, и моля да не ме съдят за предпочитанията ми към Seagate. Имам печален опит с три диска на WD и с един Макстор преди години.

Благодаря за търпението на изчелите дотук - това беше предисторията на двата въпроса, които ще задам:

1, Понеже диска ще го ползвам основно за складиране, има ли някакво значение ако взема NAS диск? Гледам че за малко над 200 лв мога да взема още една 4-ка и да направя копие на всичко от останалите дискове, което не искам да изгубя.

2, Гледам различните серии на Seagate и си давам сметка колко отдавна не съм чел нищо по темата. 4-ката ми е може би 4 годишен, ако не и повече, но макар да е взет с 5-годишна гаранция едва ли ще мога да го рекламирам, ако се скапе. Очаквам след едно основно форматиране да нямам проблеми с него, но все пак за чувствителната информация ще взема един диск. Бихте ли ми дали мнения има ли серия на Seagate, която трябва да избягвам? В момента виждам да се продават Skuhawk, Baracuda и Ironwolf. ЗА и ПРОТИВ за тези три серии дискове?

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Отиди до сервиз! Защо си мислите че може да сте компетентни по всичко? Нали за медицински проблем отиваш на лекар?

Конфигурацията кой ще напише? Интересува ме какво е захранването, BIOS дали е UEFI и този 4TB са каква файлова система е и разделен ли е.. Много подозирам че ще загубиш всичките данни на него ако вече не е станало. Защо - наскоро писах в друга тема. https://www.kaldata.com/forums/topic/299571-проблем-с-hdd-seagate-3tb

Редактирано от Филипов (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Като за начало е хубаво да закачиш дисковете на друга работеща машина и да ги провериш с програмата HD Tunes дали са наред. После ще видим.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 4 часа, Филипов написа:

Отиди до сервиз!

 80 евра ще ми струва само да го погледнат, не се знае дали няма да ми поискат такса за транспорт до сервиза, и не се знае колко дълго ще стоя без компютър. Съвсем отделно на ръка не се знае колко ще ме изтрескат като цена за да сменят диска, а дали ще си направят труда да запазят информацията - едва ли. Бих се изненадал ако го направят. В България не съм попадал до момента на компютърен или телефонен сервиз, в който да не подписваш декларация, че рискуваш да изгубиш всичката информация в устройството си.

И последно - машинката е 18-19 кила, тук кола нямам, а единственото място в града, където има информация, че биха приели компютър най-малкото да го огледат е на малко над 2 километра, и ако не искам да платя сума от порядъка на 25-30 евра за тия два километра (единственото такси, което съм ползвал от как съм тук го взех поради незнание на цените - 17 евра за километър и половина) - трябва да го влача с автобуса.

А улиците в момента са заледени. Тук луга не хвърлят. Пазят си природата.

 

преди 2 часа, Филипов написа:

Защо си мислите че може да сте компетентни по всичко?

А ти защо си мислиш, че си го мисля?

Във всеки случай, след като през 1994-та година едни шибаняци в Дървеница два пъти ми взеха по 10 долара само за да извадят паметта, която беше без 9-ти бит, да сложат памет със бит за проверка по четност, да сменят една настройка в БИОС, и да върнат старата памет, и то само защото при сглобяването на машината, въпреки изрично поисканата от мен памет СЪС бит за проверка по четност - те бяха сложили такава без... но това го разбрах след като два пъти им платих по 10 долара само за тази гимнастика, а отделно бензина от Люлин до Дървеница... та от тогава започнах да се уча, и компютъра ми е влизал в сервизи доста рядко.

Това че поназнайвам нещо не е повод да го размахвам наляво и надясно, а умните хора знаят, че не винаги можеш да знаеш или помниш всичко.

 

преди 3 часа, Филипов написа:

Конфигурацията кой ще напише? Интересува ме какво е захранването,

Написана е:

 

преди 9 часа, Shreek написа:

За машината от подписа ми става въпрос.

Ето ти я още веднъж и тук поне първата част от информацията:

HP Z820, E5-2650 , 8х4GB DDR3 1333, 480GB SSD A-Data системен, 1150W PSU

 

Що се отнася до останалото - признавам, че не съм написал нещата достатъчно ясно. Все пак писал съм ги в малките часове на нощта, изнервен от ситуацията, и съм направил една напълно типична грешка, която, ако не всички хора, то поне 85-90% от хората в сервизната ми практика са правили, когато са ми обяснявали повредата на някакво устройство.

И аз съм си вадил останалата информация разпитвайки ги за детайлите.

 

Диска е 4 терабайта, но е разцепен на две, и не съм сигурен MBR или GPT беше. По-скоро е първото. Какъв е начинът да го проверя сега? Разцепен е още при купуването, тогава беше на друга машина, и от тогава са минали поне 4 години. Това е причината да не помня. Кога точно е купен мога да разбера в понеделник, като се обадя на сервиза на фирмата, която ми го е продала, и ги помоля да проверят по серийния номер. Смятам да го направя за собствена информация.

БИОС е последна версия от сайта на производителя - 03.96 Rev.A Dec 16, 2019

Дали конкретно този е UEFI не зная, но стъпките по промяна на БИОС от Legacy към EFI, има ги на сайта на HP, аз не съм изпълнявал.

     
     

При първото неразпознаване на диска - Диск мениджмънта го виждаше. Виждаха се двата партишъна. След това, когато размених шейните и когато след това го пробвах и на друг порт - не виждаше партишъните, но виждаше диска. В БИОС диска се виждаше през цялото време с марката и размера си. При последното включване аз съм написал, че диска се разпознава, но в същност е трябвало да напиша, че директориите на него са видими.

Това беше нощеска в малките часове.

Когато изключих машината извадих диска, и при всяко положение смятам да купя един нов диск, да копирам всичката информация, която ми е важна, и която успея да копирам, и едва след това да се занимавам с тестове на диска.

 

Компютъра не е почистван от прах 2 години. Причина - тук нямам прахосмукачка и не ми се диша прах, но от понеделник, след като свърша нещата с копирането на информацията - ще свърша и това. Нямам ускорение на вентилаторите - организацията на охлаждането на тази машинка е наистина добра, но прахта, която видях, когато преди 10-на дни извадих вентилаторния блок за да го погледна беше твърде много за моите разбирания колко прах е допустимо да има в един компютър. И със сигурност много повече от това, което съм препоръчвал на хората, чиято техника, включително и компютри, е минавала през ръцете ми за ремонти.

 

В общи линии нещата на мен ми изглеждат по следния начин:

1, Диска е възможно да си е тръгнал, да е заминал, или просто да имам синдрома на прашните куплунзи.

2, Възможно е да имам прекъсвания по интерфейсните кабели.

3, Възможно е някой от SATA портовете да е започнал да създава проблеми.

4, Операционната ми система със сигурност е за преинсталиране.

5, Машината със сигурност е за сериозно обезпрашаване. Съществува много реална вероятност с обезпрашаването проблема да изчезне... но диска вече е на възраст и е време да му набавя наследник.

 

Надявам се при следващото включване диска да се държи достатъчно добре за да изкопирам информацията от него, но не се занимавам от вчера с компютри и съм наясно, че винаги има риск от загуба на информация, която не е поне дублирана.

Зная също така препоръките че важна информация се копира на два архива, които се съхраняват на отделни места, така че нека оставим този аспект настрана. Риска да изгубя информация е нещо, което зная. Затова някои неща са копирани и на трите физически диска на компютъра, а когато купя следващия диск - ще бъдат копирани на всеки диск.

 

преди 3 часа, Филипов написа:

Много подозирам че ще загубиш всичките данни на него ако вече не е станало. Защо - наскоро писах в друга тема.

Чел съм я въпросната тема и там диска не е разцепен, въпреки че е над 2 терабайта. Дори вече да е измислено нещо, което да поддържа по-големи от 2 терабайта дискове - аз пак бих ги цепил. По организационни причини най-малкото.

 

Сега, Филипов, след като описах и нещата, които в малките часове на нощта пропуснах - би ли си написал мнението за различните серии твърди дискове на Seagate?

И би ли си написал мнението дали има друга разлика, освен скоростта на трансфер, между дисковете за компютър и NAS дисковете?

 

преди 3 часа, Емил Костов написа:

Като за начало е хубаво да закачиш дисковете на друга работеща машина и да ги провериш с програмата HD Tunes дали са наред. После ще видим.

Това нещо ще го направя след като купя следващия диск. Дотогава няма да включвам дисковете към компютъра - издърпал съм шейните с по два сантиметра и съм ги оставил да стоят леко отворени. А когато го купя първата ми работа ще бъде да опитам да копирам каквото мога от него. Може и да се окажа късметлия.

 

пп. Дали не трябваше да пусна две теми? Едната тема в препоръка за нова конфигурация. Там веднага щяхте да ми препоръчате хард диск.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

За нова конфигурация е хубаво да пуснеш отделна тема. Тази да си остане за проблем с дисковете.


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 21.02.2021 г. в 16:00, Емил Костов написа:

За нова конфигурация е хубаво да пуснеш отделна тема. Тази да си остане за проблем с дисковете.

Когато си писал това, новата тема е била пусната вече от поне един час.

Можех още днес (тук все още е понеделник) да взема Baracuda, но предпочетох след три дни да получа Ironwolf NAS. Дотогава диска, който ме притесни ще остане изключен, а след това ще видим ще имам ли късмет да копирам от него, и какво и колко ще успея да копирам.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Първо подготви новия диск, след това включи стария като все пак е добре да му подмениш интерфейсния кабел и използвай друга захранваща букса.

Провери smart-a на диска най-напред. Не мести данните, а ги копирай! Не хващай твърде много информация наведнъж, ако трябва си сложи нещо от рода на teracopy.

Късмет - винаги ще ти е нужен.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Защо не можах да напиша отговор в темата? Писах, публикувах, и получих съобщение, че отговорът е скрит. Като е скрит - по-добре да го няма.

 

Сега ще напиша отново.

 

Какво е проверка на smart-a на диска?

С останалите неща съм запознат, макар в последните 2 години и нещо да не съм правил компютри. И колко съм псувал системата за копиране на микромеките. От години не местя информация. Веднъж стана срив по време на местене на информация. Възстанових почти всичко, но от тогава само копирам. Едва след това, и то след като съм проверил новото копие - трия старото. Отделно на ръка ми се струва, че копиране и триене е по-бързо от местене, а при големи масиви това си е от значение.

За включване на стария диск преди да подготвя новия не съм си и помислял. Аз съм от хората, които пускат формат след иницииране на нов диск. И отметката за бърз формат винаги я махам.

Едва след това пускам диска за употреба.

Мисля че не е нужно да обяснявам на никого защо правя това преди да пусна за употреба твърд диск, без значение дали става въпрос за нов диск, или става въпрос за диск, на който са изтрити партишъните, и са създадени нови.

Teracopy безплатна за употреба ли е? Ще я потърся.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

За пожеланието за късмета - благодаря. Ще ми е нужен. Ще се сметна за късметлия ако изкопирам личните файлове. Огромното количество филми и разни други боклуци, сваляни от интернет бих ги счел за бонус, ако се копират.

Но нека първо новия диск дойде, и нека стария заработи и при следващото включване.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Щом като диска през цялото време се вижда в BIOS, а и тези машини се продават с дискове по избор до 8TB значи BIOS ги поддържа. Купувай нов диск, слагай GPT дялове и спасявай каквото можеш. За начало с просто копиране. Не допускай повече записи въху диска. Другият 1TB можеш да си го ползваш. За копиране и файлови операции препоръчвам Total Commander.

Не си казал къде се намираш, колко са заледени пътищата и другите подробности за цените там. Но след като живееш там значи получаваш доходи по тамошния стандарт. Изборът е твой.

Коментарът се скрива автоматично защото филтърът хваща някоя дума. Може и да не си я писал ти, а да е в ненужен цитат на друг пост. Има бутон за отговор.

Колкото до сравнение на разните серии - питай чичо ти гошо (google), интернетът е пълен с информация. Какво и за колко ще намериш при теб е съвсем друг въпрос.

За начално https://fcenter.ru/online/hardarticles/hdd/39790-Kak_vybrat_vnutrennij_zhestkij_disk_dlya_setevogo_hranilischa

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

С тази програма може да се види състоянието на диска Crystal DiskInfo.

За форматирането - съвсем съгласен съм! За местенето си го научил по трудния начин.

Teracopy v2.3 сега я свалих и сложих на нова машина - не спомена нищо за пари.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 41 минути, Филипов написа:

Но след като живееш там значи получаваш доходи по тамошния стандарт. Изборът е твой.

Точно в момента, имам предвид след март миналата година и досега, изборът реално е доста ограничен. Индустрията, в която работех е от най-сериозно пострадалите и така наречената мечта в развития европейски запад е доста преувеличена в очите на живеещите в България. До преди около 3 години така беше и в моите очи. Не бъркайте екскурзията и емиграцията, но това не е по темата. Не е и по темата защо съм тук.

 

преди 41 минути, Филипов написа:

Не си казал къде се намираш, колко са заледени пътищата и другите подробности за цените там.

Така е... не съм. Защото това не касае по никакъв начин техническата страна на нещата. Но пътищата от няколко дни насам са кошмарни.

Цените... за мен разликата с цените в България са десетина процента някъде, в посока нагоре. Един колега, тукашен, един ден ми показа как намира цени по-ниски от цените в България. Но аз нямам неговите умения в търсенето и една от причините е недостатъчното знаене на езика.

 

преди 41 минути, Филипов написа:

Коментарът се скрива автоматично защото филтърът хваща някоя дума. Може и да не си я писал ти, а да е в ненужен цитат на друг пост. Има бутон за отговор.

Всичко си бях написал аз. Нямаше цитати. Нямаше простотии. Нямаше цинизми.

 

А темата за разликите между сериите я пуснах не защото няма да го изчета в някакъв момент. Ще го изчета... но не за ден или два. А диска исках да го поръчам максимално скоро. Според хората от магазина диска трябва да е при мен в четвъртък. И тогава следва цепене, рендосване, и едва след това - включване на стария и копиране.

 

преди 34 минути, plamen_petrov_80 написа:

Teracopy v2.3 сега я свалих и сложих на нова машина - не спомена нищо за пари.

Съдейки по заглавието това трябва да управлява джама да копира файловете един по един, или по някакъв друг начин да пречи на великата многозадачност на микромеките, когато се копират множество малки файлове. Този конкретно момент при копирането на файлове направо го ненавиждам, но не мога да направя нищо. Някои архиви, копирайки ги папка по папка, при наличие на поне 200-300 отделни папки, съм ги копирал по-бързо в сравнение с копирането на целия архив наведнъж.

 

Отивам да чета описанието на Teracopy.

 

Лека вечер на всички. Като дойде диска ще пиша дали съм извадил късмет и как са се развили събитията.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 3 часа, Shreek написа:

И тогава следва цепене, рендосване, и едва след това - включване на стария и копиране.

Смени реда - копирай съдържанието на стария (със софтуер а работа с дялове/дискове) и тогава преоразмерявай.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване