Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

SSD за сторидж

Featured Replies

Здравейте, иска ми се да сменя старото HDD със SSD, но не знам до колко е удачно, тък като ще се ползва за съхранение на снимки, музика и най вече филми над 10-20GB.Дали ще му разкажа играта за 2-3 гидини, или вече са достатъчно издръжливи, че да се ползват и за съхранение, не само за ОС?

преди 1 минута, karnozavur написа:

Здравейте, иска ми се да сменя старото HDD със SSD, но не знам до колко е удачно, тък като ще се ползва за съхранение на снимки, музика и най вече филми над 10-20GB.Дали ще му разкажа играта за 2-3 гидини, или вече са достатъчно издръжливи, че да се ползват и за съхранение, не само за ОС?

Каквото и да си вземеш винаги ценната информация се държи поне на 2 места. 

преди 9 минути, karnozavur написа:

Здравейте, иска ми се да сменя старото HDD със SSD, но не знам до колко е удачно, тък като ще се ползва за съхранение на снимки, музика и най вече филми над 10-20GB. Дали ще му разкажа играта за 2-3 гидини, или вече са достатъчно издръжливи, че да се ползват и за съхранение, не само за ОС?

Няма смисъл!
Идеята на SSD е, че работи бързо. За съхранение не ти трябва бързина на достъп, а издръжливост. Което е характерно за HDD.
Лошото при SSD е, че малко или много издръжливи - спират „от раз“. В един момент работи, в следващия - няма никой.

Затова - за същите пари, си купи по-голям HDD.

Щом ти трябва пространство което е твърде малко - 20-30 гигабайта, ето ти идея от мен за абсолютно безплатно такова.

Правиш си два, три акаунта  с действителни имеил адреси (имейлите се проверяват дали са работещи) на този адрес  www.mega,nz и веднага получаваш към всеки имеил по 50 гигабайта безплатно пространство. Където и да си по света имаш достъп до него при условие че имаш интернет. Дали той ще е на компютър, телефон или на таблет е без значение. Ако използваш този метод, препоръката ми е да не правиш синхронизиране на облака било с таблета или компютъра. Не е необходимо файловете в този случай да ги имаш и на компютъра, за да ти заемат излишно място на диска. Достъпът е много лесен за качване сваляне или гледане и слушане на филми и музика - онлаин. Сторидж за мен е нещо от рода на 10 - 20 и повече ТЕРАБАЙТА, а не 10-20 гигабайта. Що за филми , музика и филми записваш на това малко пространство?

https://mega.nz/login

Сторидж за мен е нещо от рода на 10 - 20 и повече ТЕРАБАЙТА, а не 10-20 гигабайта. Що за филми , музика и филми записваш на това малко пространство?

Останах с убеждение, че става дума за „10-20 гигабайта” на филм - не общ обем.
Колкото до „облачните услуги” - спор няма. Просто - понякога се работи и офлайн.
преди 50 минути, karnozavur написа:

най вече филми над 10-20GB

преди 21 минути, Kolev71 написа:

Щом ти трябва пространство което е твърде малко - 20-30 гигабайта

Мисля, че той говори за обема на един филм само - тоест не си пада по стандартните 700-1400MB филми.

Добре е питащия много точно да си опише желаните обеми и цялостната идея - защото едно е съхранение - свалям си музиката подреждам я и после само слушам, друго е всеки ден свалям и гледам по два филма от по 20GB всеки.

преди 15 минути, jhoro написа:

Останах с убеждение, че става дума за „10-20 гигабайта” на филм - не общ обем.
Колкото до „облачните услуги” - спор няма. Просто - понякога се работи и офлайн.

Сега, като се зачетох, може и това да е искал да каже питащият. Ако е така, се извинявам.  По другия въпрос за офлаин - ако ползва метода  за такова ползване, вкючва синхронизацията и на компютъра си му има всичко, което го има и на облака. За мен "облакът " служи единствено за да си освободя пространство по дисковете.

А при положение че гледа филми от които всеки един от тях е с голям обем и ако държи на "облак" то тогава единственото му спасение е платен абонамент за 2-4 терабайта, което няма да му хареса. Питащият е на страницата, но нещо не му се отговаря. Стои и не издава и стон -( невидим за участниците в темата)

… друго е всеки ден свалям и гледам по два филма от по 20GB всеки.

Откакто има „гледай филми онлайн” и достатъчно бърз интернет достъп - не съм свалял филми!
преди 1 минута, jhoro написа:

Откакто има „гледай филми онлайн” и достатъчно бърз интернет достъп - не съм свалял филми!

Няма достатъчно данни къде се гледат въпросните филми. Също така интернета винаги има едно много "хубаво" свойство - да спира винаги когато най-много ти трябва.

Глобално за сваляне и гредане на филми - един дори стар (в частност проблемен) механичен, бавен (леко удрян) твърд диск може да върши работа постоянно на него да се свалят, четат и трият големи обеми. И аз лично изобщо не бих комбинитал това със съхранение на лични снимки в единствено копие.

преди 5 минути, plamen_petrov_80 написа:

Няма достатъчно данни къде се гледат въпросните филми. Също така интернета винаги има едно много "хубаво" свойство - да спира винаги когато най-много ти трябва.

Глобално за сваляне и гредане на филми - един дори стар (в частност проблемен) механичен, бавен (леко удрян) твърд диск може да върши работа постоянно на него да се свалят, четат и трият големи обеми. И аз лично изобщо не бих комбинитал това със съхранение на лични снимки в единствено копие.

Пламене!

Към теб ми е коментара!

В продължение на 6-7 години съм нямал никакъв проблем със спирането на интернета. В София сте и наистина ли ги имате често тези проблеми? Явно е, че ПЛОВДИВЧАНИ са най добрите интернет доставчици в България.

преди 6 минути, Kolev71 написа:

ПЛОВДИВЧАНИ са най добрите

Имам регистрация в това Мега от няколко години и работи безупречно. И макар, че нещата , които качвам в него, са безобидни, си мисля кой още ги вижда и в каква степен са конфиденциални?

току-що, NEVADA написа:

Имам регистрация в това Мега от няколко години и работи безупречно. И макар, че нещата , които качвам в него, са безобидни, си мисля кой още ги вижда и в каква степен са конфиденциални?

Никой, освен ТЕБ. Бъди спокоен. Аз имам регистрация от как са го пуснали и то не една. Можеш да прочетеш по подробна информация на страницата им най отдолу. А до преди 2 години облакът им имаше и български език.

:offtopic_s: Доколкото знам Mega е най-защитения облак. Аз също имам там регистрация отдавна и забелязвам, че от месец-два се забелязва чувствително повишаване на скоростта на работа с облака. Едно не ми харесва - лимит за трансфер .

По темата: при всички положения SSD са по-издражливи от преди. Въпросът е да отговориш на питането на колегите - сваляш-гледаш-триеш, или сваляш-да има ... Тогава ще получиш и по - адекватни отговори.

преди 2 часа, karnozavur написа:

Няма проблем да ползваш SSD. 

https://www.kaldata.com/хардуер/12-мита-за-ssd-които-е-време-да-забравим-318424.html

https://bg.stjosephsomerspoint.com/211083-how-can-data-be-lost-ZIMUXQ-article

преди 34 минути, 2249 написа:

:offtopic_s: Доколкото знам Mega е най-защитения облак. Аз също имам там регистрация отдавна и забелязвам, че от месец-два се забелязва чувствително повишаване на скоростта на работа с облака. Едно не ми харесва - лимит за трансфер .

По темата: при всички положения SSD са по-издражливи от преди. Въпросът е да отговориш на питането на колегите - сваляш-гледаш-триеш, или сваляш-да има ... Тогава ще получиш и по - адекватни отговори.

Това с лимита се пусна от Mega преди около 2,5 години(не си спомням точно) което значи, че ти си го ПРИЕЛ. Можел си и да го отхвърлиш тогава както направих аз. Но не съм сигурен за какъв точно лимит пишеш - дали за обем или за скорост. Иначе когато се появи съм сигурен в това, че си го видял след като си се регнал в акаунта си.

преди 1 час, Kolev71 написа:

Това с лимита се пусна от Mega преди около 2,5 години(не си спомням точно) което значи, че ти си го ПРИЕЛ. Можел си и да го отхвърлиш тогава както направих аз. Но не съм сигурен за какъв точно лимит пишеш - дали за обем или за скорост. Иначе когато се появи съм сигурен в това, че си го видял след като си се регнал в акаунта си.

Говори за трафик. Може би имаче дори по IP ограничение ... не ги ползвам често не им помня подводните камъни, но хубаво и безплатно няма - винаги има някакви дребни камъчета в обувката, важното е дали на теб ти пречат или не.

Забелязвал съм го и още някъде - не може да изтеглите този файл, защото е достигнат лимита за сваляне ... нещо такова беше.

• Автор

Рязко ми изкочи ангажимент та не успях да отговоря на време.

Та става въпрос за големина на файловете, не за обема на диска.

Общо взето винаги свалям най-големия торент, който има 4к. И го пускам на тв през компа.Нета ми е бърз,(според моята гледна точка) но онлайн качеството е ужас.По груби сметки на месец по 200GB  свалям, като естествено варира.Има месеци дето и грам не свалям.

200GB * 12 месеца = 2,4TB/година - нека да ги заклъглим на 8

Дори да вземеш диск с 80TB "живот" - ще те изкара 10 години (по математически сметки).

Сега както обясних, аз лично едно и също SSD за сваляне-триене и отделно за това за единствен backup на файлове не бих взел/комбинирал. Ясно е, че backup на файлове трябва да имаш на няколко носителя и т.н.

Не става ясно и какво се цели със замяната на HDD със SSD - диска е проблемен, да няма шум, да стене ударо устойчив компютъра и т.н.

Също така аз бих погледнал какво системно SSD имам и дали за там не мога да взема по-ново и хубаво, а старото да иде "жертва".

Варианти и размисли много, но само ти можеш да прецениш дали сега е момента или може и в бъдеще да направиш замяната - все пак глобално погледнато с всеки изминал ден вземаш по-голямо и по-евтино SSD, може би и по-добро ... ама божа работа.

Аз така и не разбрах - сваляш-гледаш-триеш, или сваляш-да има ... Т.е. запазваш сваленото.

@Kolev71 За обем иде реч. Виж им плановете. И, да, каквото и да са написали - съгласил съм се. И без това не го ползвам.

Общо взето винаги свалям най-големия торент, който има 4к. И го пускам на тв през компа.

И защо??? Какъв телевизор ползваш - 160 инча ли?
Като гледам - как „изглежда” 720р на 43” ТВ … Голямата резолюция излишно увеличава файловете.
200GB * 12 месеца = 2,4TB/година - нека да ги заклъглим на 8 …

Ти да не си кръчмар (барман, сервитьор)???
Такова „закръгляне” - 12*0,2=2,4 … закръглено 8!!! Не можа ли да закръглиш на 2, на 3 …?
преди 6 минути, jhoro написа:

Ти да не си кръчмар (барман, сервитьор)???
Такова „закръгляне” - 12*0,2=2,4 … закръглено 8!!! Не можа ли да закръглиш на 2, на 3 …?

Щом аз го смятам мога да закръглям на колкото поискам, както и да ползва коефициент на сигурност по моя преценка ...

Но щом желаеш закръгли го на 3TB/година, вземи диск с 40TB живот и отново би трябвало да издържи 10 години без проблеми - теоретично. И затова иди вземи A-Data Su630 ...

След 10 години ... филмите може да са 16K, холограмни или вече да сме изчезнали, всичко се оказва сметка без кръчмар.

Но щом желаеш закръгли го на 3TB/година, вземи диск с 40TB живот и отново би трябвало да издържи 10 години без проблеми - теоретично.

Забравяш, че ако цикъла е „теглене-запис-гледане-триене” - най-вероятно ще се използват предимно начални сектори.
Накрая - ще изгърми „само” половината SSD!
преди 1 минута, jhoro написа:

Забравяш, че ако цикъла е „теглене-запис-гледане-триене” - най-вероятно ще се използват предимно начални сектори.
Накрая - ще изгърми „само” половината SSD!

Половината SSD казваш ... аз споменах ли обема на SSD-то? Защото при теглене на 200GB в месеца едно 240-256GB SSD пасва добре в сметките.

А да - там някъде нямаше ли една джвъчка дето убиваше равномерно диска? Питам за приятел ...

преди 7 часа, jhoro написа:

Лошото при SSD е, че малко или много издръжливи - спират „от раз“. В един момент работи, в следващия - няма никой.

Когато контролерът или вътрешния кеш са пишман. Напоследък май са добри. Да подесетя - моето ADATA умира бавно. Тъкмо се бях присетил оня ден да си видя гаранцията и да реша дали да го връщам.

• Автор

Еййй, един път да пусна темичка, и ме заринаха от работа, не мога едно мнение да постна.

преди 4 часа, 2249 написа:

Аз така и не разбрах - сваляш-гледаш-триеш, или сваляш-да има ... Т.е. запазваш сваленото.

@Kolev71 За обем иде реч. Виж им плановете. И, да, каквото и да са написали - съгласил съм се. И без това не го ползвам.

Обикновенно трия, когато харда се напълни(1 път на 1 или 2 месеца), и почвам да трия първите свалени.Също да кажа, че харда е 1ТБ и половината е пълен с игри, музика и снимки.Като снимките, които са единственото важно на компа, са качени в облак.

преди 3 часа, jhoro написа:

И защо??? Какъв телевизор ползваш - 160 инча ли?
Като гледам - как „изглежда” 720р на 43” ТВ … Голямата резолюция излишно увеличава файловете.

Гледам на 55, че не нещо уау не е, ама толко са ми възможностите.Аз намирам разлика между FHD и UHD, и за това  предпочитам да си сваля по-големия файл.

преди 4 часа, plamen_petrov_80 написа:

Не става ясно и какво се цели със замяната на HDD със SSD - диска е проблемен, да няма шум, да стене ударо устойчив компютъра и т.н.

Идеята е, че понякога се чува, а ме е обзела манията да го направя максимално тих компа.Даже вентилатора на захранването мисля да сменям.:angry::D

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.