Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Тенджера под налягане – цените им

Featured Replies

Разрешен от Емил Костов

Хаха, да те чакаме в статистиката на ПАБ или НСБОП... 

• Отговори 92
  • Прегледи 15,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Емил Костов
    Емил Костов

Е ние ще си донесем по някой и друг литър. Спокойно! Ти направи шекмбето

• Марчо Пирчов
    Марчо Пирчов

Благодаря! На теория – може би да. На практика по моя опит с техниката много често цените на известните, реномирани фирми, са надути само заради името и не толкова заради качеството. Ми

• Колев 74
    Колев 74

Мойта като беше TEFAL гръмна в кухнята и цялата стана на кристал. Още не мога да оправя кухнята Не ми дойде на ум тогава да снимам кухнята на какво приличаше. Ахайте, ахайте! То, веднаж се случв

• 6 месеца по-късно...

Последен доклад.

(на Марчо му резнаха главата, аз съм негов пряк наследник и възприемник)

1. Утежних регулиращия налягането клапан. Той, както Марчо писа, е прост, гравитачен, и от тежестта му зависи налягането в тенджерата.

А защо?

А защото той по конструкция е направен да дава по-ниско налягане от нужното.

А защо?

Защото сегашните ендженерчета слагат безопасността срещу функционалността, ба си!

Ми въобще да не произвеждат тогава – ше ин ги е най-безопасно. Смотанячета!

Доказателство:

На самия клапан пише "65 kPa", което е налягане над една атмосфера, определящо температура на кипене на водата 112 гръ цъ.

А тенджерите под налягане трябва да достигат 120 гръ цъ, за да има някаква практична полза.

Утежних с малки магнитчета до тежест за налягане за 120 гръ.

И... "ново пет" от тъпите ендженерчета!

Сега пък другият клапан, предохранителния, започна да се отваря при най-слабо нагряване. Айде и на него тежест (знам опасността, не се хабете...)

А то се оказа, гледам аз по едно време след като измих тенджурата, капачето му леко се развъртяло на резбата си и с това натискът на пружинката върху затварящото буталце намалял.

Това не привлича вниманието на очите и човек трябва внимателно да се вгледа.

Завива се и развива едва ли не от поглед, д.г.е. ф индженерчетата.

Ако на мое место беше неразбиращ тези неща човек (най-малко 95% от населението) нямаше да разбере и нямаше да използва повече тенджерата.

Отчаяно е положението със съвременната битова техника и нейните ендженерчета! Сър!

преди 2 часа, Аралампи написа:

Последен доклад.

(на Марчо му резнаха главата, аз съм негов пряк наследник и възприемник)

1. Утежних регулиращия налягането клапан. Той, както Марчо писа, е прост, гравитачен, и от тежестта му зависи налягането в тенджерата.

А защо?

А защото той по конструкция е направен да дава по-ниско налягане от нужното.

А защо?

Защото сегашните ендженерчета слагат безопасността срещу функционалността, ба си!

Ми въобще да не произвеждат тогава – ше ин ги е най-безопасно. Смотанячета!

Доказателство:

На самия клапан пише "65 kPa", което е налягане над една атмосфера, определящо температура на кипене на водата 112 гръ цъ.

А тенджерите под налягане трябва да достигат 120 гръ цъ, за да има някаква практична полза.

Утежних с малки магнитчета до тежест за налягане за 120 гръ.

И... "ново пет" от тъпите ендженерчета!

Сега пък другият клапан, предохранителния, започна да се отваря при най-слабо нагряване. Айде и на него тежест (знам опасността, не се хабете...)

А то се оказа, гледам аз по едно време след като измих тенджурата, капачето му леко се развъртяло на резбата си и с това натискът на пружинката върху затварящото буталце намалял.

Това не привлича вниманието на очите и човек трябва внимателно да се вгледа.

Завива се и развива едва ли не от поглед, д.г.е. ф индженерчетата.

Ако на мое место беше неразбиращ тези неща човек (най-малко 95% от населението) нямаше да разбере и нямаше да използва повече тенджерата.

Отчаяно е положението със съвременната битова техника и нейните ендженерчета! Сър!

Нормално като затваряш първият клапан, предохранителният да се включва. Ти добре си слагаш тежести, но ги махай по-често :)

• 1 месец по-късно...
на 19.06.2022 г. в 12:27, Емил Костов написа:

Нормално като затваряш първият клапан, предохранителният да се включва. Ти добре си слагаш тежести, но ги махай по-често :)

Продължавам да я използвам с така направената промяна на клапана.

Енджинерното ми ухо и око наблюдава и засега е доволно.

Но ако гръмне, ще ви пиша от болницата, ако имам с какво. :D

:P

преди 5 часа, Аралампи написа:

Продължавам да я използвам с така направената промяна на клапана.

Енджинерното ми ухо и око наблюдава и засега е доволно.

Но ако гръмне, ще ви пиша от болницата, ако имам с какво. :D

:P

А стига глупости. Да не се стига до там. Като я следиш няма да има ядове.

• 2 месеца по-късно...

Още едно "дребно" недомислие на ендженерчетата, но дребно за мен, мъж с техническо мислене, опит и увереност, а за "средния" човек – причина за изхвърляне на тенджерата.

Винтът, който стяга капака към корпуса и създава херметичността и обезпечава високо налягане, започна да се върти по-трудно заради леко и минимално ръждясване на повърхността на резбата му. Такова нерядко има даже и при неръждавейките. Това увеличава коефициента на триене, особено на статично триене, и капака се затяга по-трудно.

Та... при последното ползване на тенджурата гледам – яко изпуска пара от уплътнението на капака. Я да видим стегнато ли е? – стегнато до дупка, повече не може, dead end! А ръката ми е силна, чупил съм газова задвижка в тежката промишленост.

Аха, казвам си... Я да видим?... изключих огъня и, след като тенджурата изстина достатъчно, развъртях този винт до освобождаване ("разглобяване"), смазах го с графит от мек молив и пак стегнах капака.

Сега въртенето вървеше гладко, мазно, затегнах даже не до максимално усилие и тендж. си проработи, никакво изпускане на пара. Та си сварих свинските краченца, ушенца и опашчици.

Á кажете сега "обикновен" човек кво щеше да праи? Ако е жена, ще търси "помощ от приятел". Ако приятелят малко поразбирва, ще ръгне да търси ново уплътнение. Няма да намери, разбира се, щото сегашните ендженерчета не предлагат вече никакви резервни части, но и да намери по някакво чудо ново уплътнение и го сложи вместо старото, пара пак ще пропуска, щото капакът де факто не се стяга до край, макар да изглежда, че е докрай, понеже винта повече не може да се затегне.

Ще се почеше по тила, ще се почеше и ще каже, че явно нещо капакът се е изкривил и тенджурата е за изхвърляне.

И ще я изхвърлят, разбира се.

Алооу, ендженерчета, чувате ли ме?... За нищо не ставате!

А, ше ме чуят те... С тея им празни глави каквото влезе в едното ухо, пряко изскача през другото, а в кратуната остава само неква неясна реверберация.

А аз ще смазвам този винт с малко олио преди използване.

преди 1 минута, ined написа:

Ни знам защо си решил, че тежерите ги правят някакви ендженерчета

Те неговите тенджери са правени от НАСА. :)

преди 6 минути, ined написа:

Нямат нищо общо с НАСА. :)

преди 2 минути, Емил Костов написа:

Нямат нищо общо с НАСА. :)

Как да нямат, черно на бяло написано NASA

88858-091236182.jpg

преди 10 минути, цър-вул написа:

Освен името на фирмата... ;) 

Името на фирмата е NASA Electric :)

преди 11 минути, ined написа:

Как да нямат, черно на бяло написано NASA

88858-091236182.jpg

Фирмата е НАСА Електрик, не е НАСА. :) 

преди 21 часа, ined написа:

Ни знам защо си решил, че тежерите ги правят някакви ендженерчета

Благодаря за видеото, ined!

Поучително е, гледах го с внимание и интерес до край.

Конструкцията и технологията на изработка се замисля и прави от инженери. Всички размери, материали, операции и машини за тях решават какви да са конструкторите и технолозите. На тези пакистански работници им върви работата, защото така я е замислил инженер.

Моята критика за конкретното изделие (нарочно лек гравитачен филтър, силно намаляващ ефективността на варене; лош подбор на материали за най-важната резба, правещ я неработеща) е именно по малоумщината на конструкторчетата-ендженерчета.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.