Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Тенджера под налягане – цените им

Featured Replies

Отдавна мисля, че ми трябва тенджера под налягане за някои случаи в готвенето – например варене на шкембе, на кокали за бульон и подобни.

Имах такава едно време и съм я използвал, но не помня какво стана с нея, май клапанът за изпускане на парата при достигане на нужната температура нещо не беше сигурен и съм я изхвърлил.

Сега погледнах в мрежата и съм учуден от ценовия диапазон.

Видях само два диапазона: от 25 до ~40 лева и от 300 лева нагоре, чак до 600.

С първия съм съгласен, имам технически познания за конструкцията.

Но за втория съм много учуден – златни ли са, що ли?

И защо няма или не се предлага нищо в диапазона 40 – 300 лева?

Бих бил благодарен за мнения по въпросите ми.

Разрешен от Емил Костов

• Отговори 92
  • Прегледи 15,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Емил Костов
    Емил Костов

Е ние ще си донесем по някой и друг литър. Спокойно! Ти направи шекмбето

• Марчо Пирчов
    Марчо Пирчов

Благодаря! На теория – може би да. На практика по моя опит с техниката много често цените на известните, реномирани фирми, са надути само заради името и не толкова заради качеството. Ми

• Колев 74
    Колев 74

Мойта като беше TEFAL гръмна в кухнята и цялата стана на кристал. Още не мога да оправя кухнята Не ми дойде на ум тогава да снимам кухнята на какво приличаше. Ахайте, ахайте! То, веднаж се случв

преди 14 минути, Марчо Пирчов написа:

1. Марка
2. Качество
3. Кострукционни особености (предимство)

Мазда и Мазерати - и двете са коли, и на двете марки имеата започват с М. С приликите - до тук...
Ще префразирам @Реджеп Иведик - тенджера и тенджера не е едно и също.

преди 18 минути, Марчо Пирчов написа:

Отдавна мисля, че ми трябва тенджера под налягане за някои случаи в готвенето – например варене на шкембе, на кокали за бульон и подобни.

Имах такава едно време и съм я използвал, но не помня какво стана с нея, май клапанът за изпускане на парата при достигане на нужната температура нещо не беше сигурен и съм я изхвърлил.

Сега погледнах в мрежата и съм учуден от ценовия диапазон.

Видях само два диапазона: от 25 до ~40 лева и от 300 лева нагоре, чак до 600.

С първия съм съгласен, имам технически познания за конструкцията.

И защо няма или не се предлага нищо в диапазона 40 – 300 лева?

Бих бил благодарен за мнения по въпросите ми.

Дай пример, да не би да гледаш нещо друго. Няма как тенджера под налягане да струва 25 лева.

преди 1 минута, цър-вул написа:

Цените на турските започват от там

То и цените на самоубийствата започват от там. Не бих използвал такава евтиния при никакви обстоятелства.

• Автор
преди 9 минути, Raze написа:

Странно къде и какво си гледал? В емаг виждам и за под/около/над 100, 200 лева и така нататък.

Тенджери под налягане - eMAG.bg

Ми не знам и аз кво съм гледал :emoji_smiley-53:

Хем едно от първите места, в които погледнах, беше Емаг.

Някакъв филтър ли е имало в търсенето... или в главата ми?

Добре, вторият ми въпрос е несъстоятелен, моля за извинение.

Но какво мислите по първия, аткуда накуда тези цени над 300 лева? Че аз за тези пари някакъв полупромишлен автоклав на старо мога да взема?

преди 2 минути, Емил Костов написа:

То и цените на самоубийствата започват от там. Не бих използвал такава евтиния при никакви обстоятелства.

По "татово време" цените на тези тенджери бяха поносими, пак някъде 20-40 лева. По това време държавният контрол за безопасност беше строг.

Не съм съгласен човек с технически познания да защитава цени от 300 и нагоре.

• Автор
преди 1 минута, Raze написа:

Гледай да е поне някоя известна марка като тефал например.

Благодаря!

На теория – може би да.

На практика по моя опит с техниката много често цените на известните, реномирани фирми, са надути само заради името и не толкова заради качеството.

Мисля да взема нещо със средна цена, но ми е нужно да видя и пипна самата тенджера, да поговоря с продавача, ако разбира от това. Търговско-рекламната снимка нищо не ми говори за качеството, най-много да прикрива някакви минуси.

Пробвай в някоя от големите вериги, там можеш да видиш на място кое как изглежда и има и кой да те консултира.

Мойта като беше TEFAL гръмна в кухнята и цялата стана на кристал. Още не мога да оправя кухнята Не ми дойде на ум тогава да снимам кухнята на какво приличаше.

преди 7 минути, Kolev71 написа:

Мойта като беше TEFAL гръмна в кухнята и цялата стана на кристал. Още не мога да оправя кухнята Не ми дойде на ум тогава да снимам кухнята на какво приличаше.

Ахайте, ахайте! То, веднаж се случва това.  тенжера за 160 лева, а ремонта за след бума= 5600.

• Автор
преди 11 минути, Kolev71 написа:

Ахайте, ахайте! То, веднаж се случва това.  тенжера за 160 лева, а ремонта за след бума= 5600.

Ми тези трябва да дават сериозни гаранции.

Че то и човешки жертви може да има...

Като бях студент имах някаква руска, с гъвкав капак. Дадох я на приятели да варят някакво парче месо, те надули газта под нея на мах, клапанът не се справил с изпускането на парата, капакът се огънал и изхвърчал, водата измила тавана на кухнята, а парчето месо свалило луминисцентната лампа с точно попадение :D :D

Но жертви, за късмет, нямаше. Щото после на мен някак си се сърдеха.

не помня цената на мойта, ама клапана е просто една тежест върху тръбичка на капака и по време на готвене, от време на време си съска кът некоя змия...от комунистическите години е,
само един път направих грешка да вдигна тежеста за да не вдига голямо налягане и тавана стана само манджа
а сега не съм видял такива и не смея да купя нова, като видя какво изпълнение на клапана имат

• Решение
преди 36 минути, Марчо Пирчов написа:

Ми не знам и аз кво съм гледал :emoji_smiley-53:

Хем едно от първите места, в които погледнах, беше Емаг.

Някакъв филтър ли е имало в търсенето... или в главата ми?

Добре, вторият ми въпрос е несъстоятелен, моля за извинение.

Но какво мислите по първия, аткуда накуда тези цени над 300 лева? Че аз за тези пари някакъв полупромишлен автоклав на старо мога да взема?

По "татово време" цените на тези тенджери бяха поносими, пак някъде 20-40 лева. По това време държавният контрол за безопасност беше строг.

Не съм съгласен човек с технически познания да защитава цени от 300 и нагоре.

По "татово" време 20 лева си бяха сериозна сума при заплата от 150 лева. Да не говорим, за качеството. Иначе ето поне някакъв приемлив вариант

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 5 минути, Емил Костов написа:

Да не говорим, за качеството

безопасността беше най-важна, а не външния вид
днес ги издокарват само на вид

вярно е това

преди 40 минути, Марчо Пирчов написа:

По това време държавният контрол за безопасност беше строг.

Редактирано от дръндю (преглед на промените)

• Автор
преди 1 час, Емил Костов написа:

Иначе ето поне някакъв приемлив вариант

Да, наистина, благодаря ти за труда!

Аз ще търся подобно, но с двоен обем, защото де факто полезният обем е около половината – по мой спомен те не трябва да се пълнят много, за да не стигне евентуално пяна до клапана и да го замърси. То ест ако взема 7 литрова, ваксимално използваемият обем бих му дал 4 литра вариво.

преди 4 минути, Марчо Пирчов написа:

Да, наистина, благодаря ти за труда!

Аз ще търся подобно, но с двоен обем, защото де факто полезният обем е около половината – по мой спомен те не трябва да се пълнят много, за да не стигне евентуално пяна до клапана и да го замърси. То ест ако взема 7 литрова, ваксимално използваемият обем бих му дал 4 литра вариво.

Е тази е 6 литра, какво толкоз ще правиш с подобна тенджера?

• Автор
преди 4 минути, Емил Костов написа:

Е тази е 6 литра, какво толкоз ще правиш с подобна тенджера?

А, това е добре.

Не знам защо и къде видях, че е 4 литра.

Много съм афиф нещо! :)

преди 8 минути, Марчо Пирчов написа:

А, това е добре.

Не знам защо и къде видях, че е 4 литра.

Много съм афиф нещо! :)

Е това е примерен вариант. Вероятно и другите модели ги продават с различни литри като капацитет.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

• Автор
преди 1 час, дръндю написа:

не помня цената на мойта, ама клапана е просто една тежест върху тръбичка на капака и по време на готвене, от време на време си съска кът некоя змия...от комунистическите години е,
само един път направих грешка да вдигна тежеста за да не вдига голямо налягане и тавана стана само манджа
а сега не съм видял такива и не смея да купя нова, като видя какво изпълнение на клапана имат

В упътванията си пишеше, че не трябва да се прави и е опасно да се обвариш. При вдигането му парата свободно изхвърча, налягането в тенджурата рязко намалява, а водата започва рязко да кипи много по-силно и се образува много пяна, която започва да излиза от отвора на клапана. Правил съм го и аз.

преди 1 час, дръндю написа:

клапана е просто една тежест върху тръбичка на капака

Румънските Cucta навремето бяха така само с баластен клапан

• Автор
преди 28 минути, Емил Костов написа:

Е това е примерен вариант. Вероятно и другите модели ги продават с различни литри като капацитет.

Да, не съм казал, че точно този модел ще купя, но упътването ти е ценно в смисъл, че ме насочи в подходящия интервал за избор.

преди 7 минути, цър-вул написа:

Румънските Cucta навремето бяха така само с баластен клапан

Имах една унгарска с такъв прост клапан. Тази, която изхвърлих.

Простотата му, според мен, е голям плюс.

Да! Сега се сетих, какво му се беше развалило на този клапан. Камбанката му се махаше от местото си чрез въртене през едра резба и с времето нещо започна да се закача в нея, щото се въртеше и поповдигаше по време на варене, и понякой път оставаше зацепен за резбата, то ест не висеше свободно върху отвора с парата и не я спираше како що си требе.

преди 15 минути, Марчо Пирчов написа:

Да, не съм казал, че точно този модел ще купя, но упътването ти е ценно в смисъл, че ме насочи в подходящия интервал за избор.

Имах една унгарска с такъв прост клапан. Тази, която изхвърлих.

Простотата му, според мен, е голям плюс.

Да! Сега се сетих, какво му се беше развалило на този клапан. Камбанката му се махаше от местото си чрез въртене през едра резба и с времето нещо започна да се закача в нея, щото се въртеше и поповдигаше по време на варене, и понякой път оставаше зацепен за резбата, то ест не висеше свободно върху отвора с парата и не я спираше како що си требе.

Ний ползваме дълго време 

https://www.krups.de/cook4me

Препоръчвам ти я и на всички, които искат тенджера под налягане. Има и други опции освен под налягане. Но основно, ний я ползваме като тенджера под налягане.

преди 4 минути, acnekt написа:

Е ще трябва да му я купиш и изпратиш от Германия. Колко ще излезе в лева?

От десет години ползвам ето такава. За марката не съм сигурен, но изглежда по същия начин и я взех за 30-40лв от метро. Супер е, много съм доволен.  https://www.emag.bg/tendzhera-pod-naljagane-sapir-sp-1311-t5-5-litra-20h16-sm-kapsulovano-dyno-inoks-sp1311t5/pd/DJY6N7MBM/

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.