Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвсем лек ъпгрейд. на старата конфигурация

Featured Replies

преди 4 минути, Слави Маринов написа:

Хайде ти кажи защо НЕ СА дървета!За 6-7 год. ползване колко спестяваш на година,можеш ли да сметнеш?Цели 3 левчета!Еми не, мерси!Даже 2те год. повече гарация само си заслужава, да не говорим за останалото!Относно серията доста има писано из нета,и то не е от мен!Относно глупостите.............ами всеки има глава на раменете и преценя,дали "дърветата" си заслужават 20те лева по-малко!И по-спокойно ,ти като Кубрат го отпочна:))

Лошото е, че ти гледаш какво има писано някъде. А аз имам личен опит с внушително количество хардуер. От там идва разликата. Чат? А и не се боря за някава титла тук. В този форум участвам по-скоро за забавление, а ако съм полезен някъде - още по-добре. Кубрат? Ахааа...продължаваме напред...

П.П. Ти явно не празнуваш днес.:D

• Отговори 73
  • Прегледи 7,2k
  • Създадено
  • Последен отговор
току-що, Jorge написа:

Лошото е, че ти гледаш какво има писано някъде. А аз имам личен опит с внушително количество хардуер.

Какво е мнението на целия сват спрямо целия ресурс на CNN, а така де твоя ресурс ...

И в точна бройка колко е това количество?

преди 5 минути, plamen_petrov_80 написа:

И в точна бройка колко е това количество?

Не мога да кажа. Затова написах "внушително". 

П.П. Пламене, искам да седна да вечерям със семейството. Трябва ли да се занимавам с такива като вас в 22.07? Мисля, че не.

Лека вечер.

преди 1 минута, Jorge написа:

22.07

Не знам, до тогава има още време, а сега е 22:10 на 24.05 ...

Щом не знаеш бройката значи нямаш никаква достоверна статистика, нямаш представа нито колко от тях са една партита, производствен завод, FW и т.н.

преди 3 минути, Jorge написа:

Не мога да кажа. Затова написах "огромно". 

П.П. Пламене, искам да седна да вечерям със семейството. Трябва ли да се занимавам с такива като вас в 22.07? Мисля, че не.

Лека вечер.

Ами вечеряй,спира ли те някой?Относно писаното.................нали затова е писано,опит, впечатления на хора,да се чете,пък ти ми казваш -да не чета!Мен лично не можеш да ме убедиш специално по този казус с твойта теза,да взема малко  по-евтино,но с по-малко гаранция и по-лошо като изпълнение,пък си имай колкото искаш опит с хардуер,няма лошо!Питащият също предполагам може сам да прецени!Лека вечер:))

• Автор

Благодаря за бързите отговори. Може ли да помоля за няколко конкретни модела RAM 4гб или 8гб, които ще мога да подкарам в двуканален режим заедно с моята плочка, че малко се насметох с тея модели, скорости и тайминги, ddr-и... 
Утре да мога да ги поръчам и да не ви губя времето повече.

Втората ръка рам също не ме притеснява и ако има нещо, което си заслужава от Olx-a съм ОК. 
https://www.olx.bg/elektronika/kompyutrni-aksesoari-chasti/q-RAM-памет-4gb/?search[filter_float_price%3Ato]=50 

преди 2 минути, Хитър Петър написа:

Благодаря за бързите отговори. Може ли да помоля за няколко конкретни модела RAM 4гб или 8гб, които ще мога да подкарам в двуканален режим заедно с моята плочка, че малко се насметох с тея модели, скорости и тайминги, ddr-и... 

Втората ръка рам също не ме притеснява и ако има нещо, което си заслужава от Olx-a също е ок. 
https://www.olx.bg/elektronika/kompyutrni-aksesoari-chasti/q-RAM-памет-4gb/?search[filter_float_price%3Ato]=50 

Втората ръка проблема е,че трябва някак да успееш да я пробваш за 15тина минути и да видиш става ли.....................новата можеш да я върнеш,или смениш в рамките на 14 дни.

преди 48 минути, plamen_petrov_80 написа:

Щом не знаеш бройката значи нямаш никаква достоверна статистика, нямаш представа нито колко от тях са една партита, производствен завод, FW и т.н.

1.1 Форумът на kaldata.com има за цел да предоставя възможност на всеки да сподели своите мисли и опит, както и да общува с останалите потребители – информацията трябва да е за всички и всички са добре дошли да я споделят; да се срещнат хора с общи интереси; да има ползотворни материали и дискусии и да се отсее в тях истината.

2.5 Не са желателни прекомерните off-topic – мнения, които не са свързани с темата.

2.13 Забранява се употребата на заплахи, вулгарни думи, цинизми и обиди, както в коментари по темите, така и в лични съобщения.

Редактирано от Profruit (преглед на промените)

• Автор

Избрах ги изцяло по външния вид... но предполагам, ако всичко е наред, която и от двете да поръчам ще е добър ъпдейт към моята. За 35 лева напълно ме устройват.

https://www.olx.bg/d/ad/corsair-vengeance-4gb-1x-4gb-ddr3-1600mhz-ram-ram-pamet-CID632-ID8ulNZ.html#47f1870b35
https://www.olx.bg/d/ad/g-skill-ripjaws-4gb-1600mhz-ddr3-ram-pamet-ram-CID632-ID8uMPt.html#47f1870b35

ССД също съм  поръчал. 870 EVO 500гб

Исках да го изкоментирам, но лично на мен ми се стори добра идея. Мога да си позволя и 1 процесорче втора ръка, буквално 2 пъти повече ядра от моя.
Казаха ми, че е важно цокъла да е 1150. Друго нещо, което трябва да имам предвид има ли, освен риска, че е втора употреба?
Спрях се на следните модели, ако ви се занимава да ме насочите към някой и утре направо да го поръчам заедно с рам паметта...

https://www.olx.bg/d/ad/protsesor-intel-xeon-e3-1225-v3-3-20ghz-socket-1150-CID632-ID8lGzw.html#3be03cc761
https://www.olx.bg/d/ad/protsesor-intel-core-i5-4460-socket-1150-haswell-hd-graphics-4600-CID632-ID8rjBE.html#b043119d17
https://www.olx.bg/d/ad/protsesor-intel-core-i5-4590-processor-lga-1150-CID632-ID8wv6G.html#b043119d17
https://www.olx.bg/d/ad/protsesor-intel-core-i5-4570-CID632-ID8y01L.html#b043119d17
https://www.olx.bg/d/ad/lga1150-protsesor-intel-core-i5-4670-CID632-ID8vu9l.html#2dc1d5e7fa

преди 1 минута, Raze написа:

Общо-взето, вземай най-изгодния. Xeon е без вградено видео, но на теб така или иначе не ти трябва.

Intel® Product Specification Comparison

За мен най-изгодния е  i5-4670 от показаните, ако не бъркам той е 90 лв. тоест само с 10 лева отгоре, а дава видео карта + турбо честота до 3,8GHZ, тоест взема възможно най-доброто, няма после да сменя за още някой друг MHz отново или да се чуди ами ако бях взел малко по-бързия дали сега точно така щеше да ми насича тук ...

Разбира се може да има и други добри предложения, както и е добре да се прегледа какво казва производителя за поддръжката на процесори, наличния му биос, дали желае да го ъпгрейдва и т.н.

То този буст на 1 ядро я го усети, я не, евентуално при някой бенчмарк, ако сравни на място процесорите. Иначе е добре да се види дъното с какъв BIOS е и какъв ще трябва за избрания процесор, като се обнови при нужда преди да се тества процесора. Също е хубаво да се направи тест на място, а ако е от друг град - пред куриера на адрес, за всеки случай. Да не се окаже, че процесора не работи.

преди 2 минути, Raze написа:

То този буст на 1 ядро я го усети, я не, евентуално при някой бенчмарк, ако сравни на място процесорите. Иначе е добре да се види дъното с какъв BIOS е и какъв ще трябва за избрания процесор, като се обнови при нужда преди да се тества процесора. Също е хубаво да се направи тест на място, а ако е от друг град - пред куриера на адрес, за всеки случай. Да не се окаже, че процесора не работи.

https://www.cpu-world.com/CPUs/Core_i5/Intel-Core i5-4670.html

3600 MHz (4 cores)
3700 MHz (3 cores)
3800 MHz (1 or 2 cores)

https://www.cpu-world.com/CPUs/Xeon/Intel-Xeon E3-1225 v3.html

3600 MHz (1 core)
3400 MHz (4 cores)

Значи казваш е еднакво дали 4 ядра натоварени до край ще работят на 3,4 или на 3,6, за по-малко да не говорим.

Между другото:

https://www.olx.bg/d/ad/prodavam-protsesor-intel-core-i5-4670-3-4ghz-lga1150-CID632-ID8sExR.html#7419a9ba51

100-200 MHz разлика няма да ги усети почти при нищо. Но при почти еднаквите цени, не пречи да си вземе този с най-високата честота.

преди 3 минути, Raze написа:

100-200 MHz разлика няма да ги усети почти при нищо. Но при почти еднаквите цени, не пречи да си вземе този с най-високата честота.

Да, като ще има резерва и от към видео, защото ако стане нещо със сегашната видео карта ще са още разходи само за да закърпи положението.

Аз си милех, че след кратко време ще минаваш към нова и съвременна платформа! Процеора, който ще закупиш едва ли ще осетиш кой знае каква кардинална разлика. Отиваш към 300 лв, та то по-добре продай така работещият комп и с още малки усилия  може да се снабдиш с нещо актуално и в пъти по-добро като конфигурация макар и втора ръка - скоро се коментира подобно PC за 480лв.!

Не нужно да сменяш и процесора, който си замислил (който е obsolete/остарял).  Освен, ако не смяташ да си използваш конфигурацията в близките 2 години да кажем.

И имаш занижени/скромни изисквания, на какво ще е способна конфигурацията.

В предната тема има предложен нов компютър, без кутия, охлаждане, и захранване за около 500 лв:

http://nikem-bg.net/cart/63554p1r65722p1r66432p1rf.html

Която, ще е поне два пъти по бърза дори и с процесора, който си замислил да вземаш.

Затова, си помисли добре какви очаквания и приоритети имаш, и колко дълго ще използваш сегашната (ъпгрейтнато PC).

преди 4 минути, Mr. ?? написа:

Не нужно да сменяш и процесора, който си замислил (който е obsolete/остарял).  Освен, ако не смяташ да си използваш конфигурацията в близките 2 години да кажем.

И имаш занижени/скромни изисквания, на какво ще е способна конфигурацията.

В предната тема има предложен нов компютър, без кутия и захранване за около 500 лв:

http://nikem-bg.net/cart/63554p1r65722p1r66432p1rf.html

Която, ще е поне два пъти по бърза дори и с процесора, който си замислил да вземаш.

Затова, си помисли добре какви очаквания и приоритети имаш, и колко дълго ще използваш сегашната (ъпгрейтнато PC).

Ако показаното е "нов компютър" - аз съм трамвай, трамвай номер 5 ако желаеш дори.

Пропускате и това, че няма налично SSD и то влиза в бюджета му!

Хубаво ги давате идеите, но пишете ги правилно, защото така някой ще си направи криви сметки!

преди 11 минути, plamen_petrov_80 написа:

Ако показаното е "нов компютър" - аз съм трамвай, трамвай номер 5 ако желаеш дори.

Пропускате и това, че няма налично SSD и то влиза в бюджета му!

Хубаво ги давате идеите, но пишете ги правилно, защото така някой ще си направи криви сметки!

Пример аз говоря за този , който се обсъждаше в скорошна тема!

преди 6 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Пример аз говоря за този , който се обсъждаше в скорошна тема!

Аз съм цитирал конкретно за какво говоря, но след като желаеш мога да споделя нещо и към теб.

- показаната от теб система е единствена - тоест дори в 5 теми да се коментира, накрая само един може да я има. Това не е магазин, няма няколко бройки, няма гаранция, няма защита на потребителя, няма online > 14 дни.

- по никакъв начин не можеш да гарантираш коректност на продавача, изправност на системата и т.н. Дори не пречи тази система да е продадена вече, но ние можем да си я слагаме в сметките ...

Да има други подобни системи и т.н., но дали човека може да не се .... в океана OLX пълен с акули?

преди 10 минути, plamen_petrov_80 написа:

Аз съм цитирал конкретно за какво говоря, но след като желаеш мога да споделя нещо и към теб.

- показаната от теб система е единствена - тоест дори в 5 теми да се коментира, накрая само един може да я има. Това не е магазин, няма няколко бройки, няма гаранция, няма защита на потребителя, няма online > 14 дни.

- по никакъв начин не можеш да гарантираш коректност на продавача, изправност на системата и т.н. Дори не пречи тази система да е продадена вече, но ние можем да си я слагаме в сметките ...

Да има други подобни системи и т.н., но дали човека може да не се .... в океана OLX пълен с акули?

То за това започвам с пример, а дори в случая сякаш има някакви остатъчни гаранции ! Като цяло искам да изложа моето виждане по въпроса, че инвестиции на нови компоненти, които са на стойност по-голяма от стойността на компютъра си е някакъв вид нонсенс, ако изключим наличие на някакаъв по-сериозен сантимент към него :cool:

За мен целият компютър си е за upgrade, логика да взимаш стар процесор втора / трета употреба на цена 1/2 или 1/3 от цената на актуален и нов процесор - няма. RAM паметта също ще ти е излишна ако решиш да сменяш конфигурацията. Единствената логика донякъде е за SSD, което ще може да ползваш и на новия компютър, но с нова конфигурация ще можеш да вземеш NVMe, което има доста по-големи скорости (колко ще ги усетиш е друга тема, но на теория е така).
Колкото до нормализирането на цените, което си казал може да е скоро, може и да не е, хубавото за теб е, че си имаш видеокарта и тя не е свързана с другите компоненти за upgrade (освен с кутията, която трябва да я побере и захранването да я издържи) какъвто е случая с дъното, процесорът и RAM-та например. Мисълта ми е, че другите компоненти са си на нормални цени кажи-речи, така че тях може да ги смениш в момента, така даже може да ти е по-удобно като го направиш на части, вместо всичко наведнъж.

на 24.05.2021 г. в 21:48, Слави Маринов написа:

Хайде ти кажи защо НЕ СА дървета!За 6-7 год. ползване колко спестяваш на година,можеш ли да сметнеш?Цели 3 левчета!Еми не, мерси!Даже 2те год. повече гарация само си заслужава, да не говорим за останалото!Относно серията доста има писано из нета,и то не е от мен!Относно глупостите.............ами всеки има глава на раменете и преценя,дали "дърветата" си заслужават 20те лева по-малко!И по-спокойно ,ти като Кубрат го отпочна:))

Напълно съм съгласен, неведнъж и аз съм го казвал 20-30 лева си струват само за гаранцията, а като добавим качеството като здравина и скоростта...

• Автор

Хмм... разколебах се за процесора. Ще го пробвам с ССД-то и новата рам паметта и евентуално след това ще преценя дали да го взема. 
Иначе идеята на процесора беше да изкара докато се нормализират цените на видео картите, но реално това може да стане и след 6 месеца и след 2 години. 
Така че, ще следя как се развиват нещата и като му дойде времето пак ще пиша. :)
БЛАГОДАРЯ !
ПОЗДРАВИ !

Реално с процесора е възможно да ти се вдигнат кадрите и да намалеят/изчезнат насичанията. Но първо сложи SSD и RAM памет, виж какво ще е положението с игрите, отвори един task manager, като почне да насича играта или направо сложи msi afterburner и наблюдавай кое се товари най-много. Видеокартата трябва да е на максимум, за да изкараш максимални кадри. Ако кадрите са ниски и процесора е на максимум, значи не смогва на видеокартата и трябва по-мощен.

• Автор
преди 13 минути, Raze написа:

Реално с процесора е възможно да ти се вдигнат кадрите и да намалеят/изчезнат насичанията. Но първо сложи SSD и RAM памет, виж какво ще е положението с игрите, отвори един task manager, като почне да насича играта или направо сложи msi afterburner и наблюдавай кое се товари най-много. Видеокартата трябва да е на максимум, за да изкараш максимални кадри. Ако кадрите са ниски и процесора е на максимум, значи не смогва на видеокартата и трябва по-мощен.

Точно това ще направя сега. Ще дръпна 1 MSI AF. Иначе на Фортнайт настройките са на минимум и да ти кажа кадрите са 60+, но насичанията си ги има, дотолкова, че направо пречат....

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.