Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нова конфигурация или подобрение на старата

Featured Replies

Здравейте !

Имам компютър вкъщи, който използвам изключително рядко, защото е много бавен.

Искам да започна да го използвам, като основните цели ще бъдат - бързо пренасяне на файлове от смарт телефона към компютъра и обратно. Бързо преместване на файлове от 1 хард диск към друг.

Място за съхранение до 1 тб смятам, че ще ми е достатъчно.

Ще се ползва основно за четене на презентации,документи и видеа. Ще бъдат отваряни по няколко файла наведнъж, искам бърза реакция от страна на компютъра.

Сигурност към запазените файлове в хард диска/дисковете. ( някои от файловете) няма да ги има никъде другаде освен на компютъра.

Игри към момента не са приоритет.

SSD или HD е по-сигурния вариант ?

Един или няколко и как да бъдат разпределени ?

В момента разполагам с тази конфигурация:

Дъно - Asus M4A88T-V EVO

Процесор - AMD Phenom 2 x6 1055T 2.8 ghz

РАМ - 2 х4гб Kingston Hyper X

видео - Evga  GeForce GTX 760 2gb- m2 960gb MP510 -

2 - Ужасни хард диска :

1- Excelstor - Jupiter 160gb

2- Samsung SP2004C - 200GB 7200rpm/8MB

към процесора имам допълнително охлаждане - Cooler master ,мисля че модела е hyper tx3

кутия - Zalman Z3 plus - 5 вентилатора 

Частите,които ще подменям,вероятно ще са втора употреба . В ОЛХ доста виждам, че пускат за продажба дискове -

Samsung 960 EVO 512 гб  -256

960 EVO- 500 гб - 149 лв

970 EVO Plus  250gb - 100 лв

Corsair - m2 960gb MP510 - 240 лв

MP 500 250гб - 110 ЛВ

Adata - SX6000 pro - 256GB - 80 лв

Adata - XPG gammix  512gb - 120 лв

SSD Kingston a400 - 480gb sata 3 - 100лв

Виждам, че има SSD като платка и такива като в кутийка, има ли някакво значение за функцията ?

Какво да гледам при покупката на такова SSD (ако въобще ще се ползва ssd ) ако е втора употреба , каква скорост ще е добре да поддържа ?

За сигурност HDD е по-добре - изключително рядко умира изведнъж. Дава симтоми когато ще умира и можеш да реагираш. Дори да умре шанса за възстановяване на информацията е много голям.

SSD ако е с DRAM умира много трудно но като го прави е с ряз :) Обикновено умира контролера има шанс за възстановяване на информацията ако някой се наеме да бъзърка контролера.

SSD без DRAM само за неважна информация и домашни/геймърски компютри.

Ако дъното ти е модела с USB3.0 Вземаш едно хубаво SSD поне 500GB и един HDD 1ТБ и един Външен HDD. Чувствителната информация и на 3те харда.

Ако дъното няма USB 3.0 бавния трансфер на много данни ще те побърка.

Не каза нищо за най-важния компонент захранването какво марка и модел. Ако е над 10 години бих го сменил ако ще е и ТОП модел да е.

Втора употреба НЕ.

Поздрави.

преди 1 час, MIRAMAX7 написа:

Имам компютър вкъщи, който използвам изключително рядко, защото е много бавен.

Бавен е заради дисковете основно. Ако търсиш бързина - SSD.

преди 2 часа, MIRAMAX7 написа:

( някои от файловете) няма да ги има никъде другаде освен на компютъра.

Това е голяма грешка. Нищо няма 100% сигурно, един криптовирус и всичко ти е заминало. Най-сигурния начин за съхранение на важна информация е редовни архиви на различни и независими носители, евентуално и някъде онлайн. На колкото повече места имаш важната информация, толкова по-голяма е вероятността при проблеми да си я възстановиш.

Конфигурацията ти е що-годе още адекватна. На първо време вземи SSD, сложи там ОС и приложенията, които ползваш и виж дали ще има подобрение. Относно втората употреба - там винаги риска е голям. На първо време гледай да има остатъчна гаранция, след това да има достатъчен останал % живот (поне 50%), да няма лоши сектори и задължително тест на място или във вас пред куриера.

• Автор
преди 2 часа, Can Oa написа:

За сигурност HDD е по-добре - изключително рядко умира изведнъж. Дава симтоми когато ще умира и можеш да реагираш. Дори да умре шанса за възстановяване на информацията е много голям.

SSD ако е с DRAM умира много трудно но като го прави е с ряз :) Обикновено умира контролера има шанс за възстановяване на информацията ако някой се наеме да бъзърка контролера.

SSD без DRAM само за неважна информация и домашни/геймърски компютри.

Ако дъното ти е модела с USB3.0 Вземаш едно хубаво SSD поне 500GB и един HDD 1ТБ и един Външен HDD. Чувствителната информация и на 3те харда.

Ако дъното няма USB 3.0 бавния трансфер на много данни ще те побърка.

Не каза нищо за най-важния компонент захранването какво марка и модел. Ако е над 10 години бих го сменил ако ще е и ТОП модел да е.

Втора употреба НЕ.

Поздрави.

Захранването е fsp group ax500-a

Дъното е USB3. 

От тези SSD, които съм описал в първия пост (втора ръка), кои модели са ставащи или няма значение. 

Защото в мрежата виждам че има ssd 256 gb за 100 лв и за 300 лв

преди 1 час, Raze написа:

Това е голяма грешка. Нищо няма 100% сигурно, един криптовирус и всичко ти е заминало. Най-сигурния начин за съхранение на важна информация е редовни архиви на различни и независими носители, евентуално и някъде онлайн. На колкото повече места имаш важната информация, толкова по-голяма е вероятността при проблеми да си я възстановиш.

Конфигурацията ти е що-годе още адекватна. На първо време вземи SSD, сложи там ОС и приложенията, които ползваш и виж дали ще има подобрение. Относно втората употреба - там винаги риска е голям. На първо време гледай да има остатъчна гаранция, след това да има достатъчен останал % живот (поне 50%), да няма лоши сектори и задължително тест на място или във вас пред куриера.

Мога ли в сегашната ситуация, ако взема SSD за операционната система, да преместя от сегашния ми хард, на новия диск, без да се налага да преинсталирам нищо? 

И относно това, добре ли  е да взема един по-малък ssd само за оп. Система и всичко останало да са си отделни носители- други ssd или  hd? 

Ако търся HD, какъв да е? 

Western Digital - Blue, Black? Кой параметър е важния? 

преди 5 минути, MIRAMAX7 написа:

Захранването е fsp group ax500-a

Дъното е USB3. 

От тези SSD, които съм описал в първия пост (втора ръка), кои модели са ставащи или няма значение. 

Защото в мрежата виждам че има ssd 256 gb за 100 лв и за 300 лв

Захранването не е лошо но нямам идея в какво състояние е ...

Втора рака не ме интересуват коментирам само за нови:

500/1000GB Samsung EVO 870 или Crucial MX500

преди 11 минути, MIRAMAX7 написа:

или няма значение.

Не знам защо дърпаш към OLX ..

Но да видим какъв ти е общия бюджет за постигане на целите?

Каква ти е OS-a сега? От колко време е, колко е омазана .. ?

Какъв ще е обема на важните файлове?

По какъв метод ще работиш с телефона, а споменатите други твърди дискове? - Малко по конкретно обяснени нещата биха били полезни.

• Автор
преди 2 минути, plamen_petrov_80 написа:

Не знам защо дърпаш към OLX ..

Но да видим какъв ти е общия бюджет за постигане на целите?

Каква ти е OS-a сега? От колко време е, колко е омазана .. ?

Какъв ще е обема на важните файлове?

По какъв метод ще работиш с телефона, а споменатите други твърди дискове? - Малко по конкретно обяснени нещата биха били полезни.

С Windows 10 инсталиран преди поне 5 год в квартален офис. 

Важните файлове ще са около 100гб. 

От телефона ще се прехвърлят с USB кабел, в случай, че има по-бърз метод ще е още по-добре. 

По-сигурни механични дискове - eвентуално на по-ниски обороти и с поне 5 годишна гаранция. Например:

Твърди дискове - форм-фактор - 3,5", гаранционен срок - 60 м. — Ardes.bg

SSD по същия начин, доста модели имат 5 години гаранция. Но 100% сигурност никъде няма.

преди 3 минути, MIRAMAX7 написа:

С Windows 10 инсталиран преди поне 5 год в квартален офис. 

Няма проблем да се клонира сегашната ти ОС на SSD, но ще ти се наложи нова инсталация, заради старата неподдържана версия. В определени условия може и старата ОС да се ползва, но не е препоръчително...

И аз съм против покупката на втора ръка дискове.

преди 4 минути, Raze написа:

eвентуално на по-ниски обороти

С това условие да забрави за бърза система...

преди 2 минути, Joss Bomon написа:

С това условие да забрави за бърза система...

Така е, но понеже пита и за hdd

преди 45 минути, MIRAMAX7 написа:

Ако търся HD, какъв да е? 

Western Digital - Blue, Black? Кой параметър е важния? 

За съхранение на данни може да ползваш HDD, отделно за SSD ти написах, но пак - за ОС и приложения.

• 1 месец по-късно...
  • Автор
на 10.06.2021 г. в 16:55, Raze написа:

Така е, но понеже пита и за hdd

За съхранение на данни може да ползваш HDD, отделно за SSD ти написах, но пак - за ОС и приложения.

Взех си Ssd 970 Evo plus

Оказа се, че не мога да го сложа на моето дъно или поне аз не знам как. 

ASus M4A88T-V evo usb3

Това не е за подобни антики. Трябва ти SATA SSD. Евентуално може да потърсиш някой PCI-E преходник и да го монтираш с него на свободен PCI-E слот, но не се знае дали ще можеш да заредиш ОС от там.

• Автор
преди 6 минути, Raze написа:

Това не е за подобни антики. Трябва ти SATA SSD. Евентуално може да потърсиш някой PCI-E преходник и да го монтираш с него на свободен PCI-E слот, но не се знае дали ще можеш да заредиш ОС от там.

Какво дъно да търся в моя случай? 

Процесора ще си остане същия поне за сега или и той ще трябва да се подмени 😁

преди 6 минути, MIRAMAX7 написа:

Какво дъно да търся в моя случай? 

Процесора ще си остане същия поне за сега или и той ще трябва да се подмени 😁

Или по-скоро мога ли така и така ще се сменя дъното.. Да се вземе и по-добър процесор спрямо моя, нискобюджетно.. Кое би било по-добро от моето. 

И ще мога ли да ползвам същия процесор, ако сменя дъното с по-съвременно? 

преди 18 минути, MIRAMAX7 написа:

Взех си Ssd 970 Evo plus

Оказа се, че не мога да го сложа на моето дъно или поне аз не знам как. 

Трябва ти сравнително нова генерация платформа за да се ползва NVme SSD . Тоест , ако искаш да се насладиш на високата скорост при трансфер на данни се нуждаеш от нова дънна платка , нов процесор и рам памет подходяща за съответната платформа . Та при настоящите цени на хардуера нещата не са розови . Обмисли каква сума можеш да отделиш и дали си струва тази идея . ;)

Дъно - минимум 90-100 лв. най-ниския клас, процесор 100+ лева и RAM памет е добре да вземеш поне 2х4 GB. Ако захранването е старо и е някой евтин китаец, ще трябва и то да се смени. Най-добре нещо с вградено видео, че като ти гледам и видеокартата каква е антика... Добре ще е да се види и старата кутия става ли за нещо.

преди 1 час, MIRAMAX7 написа:

Или по-скоро мога ли така и така ще се сменя дъното.. Да се вземе и по-добър процесор спрямо моя, нискобюджетно.. Кое би било по-добро от моето. 

И ще мога ли да ползвам същия процесор, ако сменя дъното с по-съвременно? 

На копче балтон ли ще пришиваш ?! В реални условия обикновено SSD с нищо не отстъпва на nvme, и дори е в пъти по-хладно. Върни го това и си вземи обикновено с по-голям обем и евентуално с минимално доплащане. Така по ще се навият да ти го подменят.

Ако ще сменяш платформата, дай някакъв бюджет за дъно, памет и процесор.

• Автор
преди 40 минути, Joss Bomon написа:

На копче балтон ли ще пришиваш ?! В реални условия обикновено SSD с нищо не отстъпва на nvme, и дори е в пъти по-хладно. Върни го това и си вземи обикновено с по-голям обем и евентуално с минимално доплащане. Така по ще се навият да ти го подменят.

Ако ще сменяш платформата, дай някакъв бюджет за дъно, памет и процесор.

Памет имам 2 по 4гб Kingston Hyper X

Иначе бюджет - 500 лв (мога да погледна и 2ра ръка) 

преди 14 минути, MIRAMAX7 написа:

Какви са спецификациите на тази рам памет ? Ако е DDR 3 1600 , 1866 или 2133 Mhz  няма да ти бъде от полза. За настоящите генерации е необходима DDR 4 , дори се очаква след няколко месеца да пуснат в продажба и DDR 5, но цените и ще са солени в началото .

преди 16 минути, MIRAMAX7 написа:

Но е DDR3, освен ако нямаш и някоя DDR4. Новите процесори от последните ~4 години не работят с такава. Иначе за бюджета може да вземеш дори 6-ядрен процесор:

Количка: ASROCK B450M PRO4 AM4, AMD Ryzen 5 1600 3.4GHz AM4, Patriot Viper Steel 8GB 2x4 3200Mhz PVS48G320C6K, продукти и цени. (nikem-bg.net)

А за ~50 лв. отгоре паметта ти става 2х8 GB: G.Skill AEGIS DDR4 2x8GB F4-3200C16D-16GIS - цена. (nikem-bg.net)

Вариант е и да вземеш този процесор, на който вградената видеокарта е по-добра от твоята, въпреки че е 'само' с 4 ядра:

AMD Ryzen 3 3200G 4.0GHz 6MB 65W AM4 MPK - цена. (nikem-bg.net)

За захранването и кутията нищо не си казал, дано да станат.

• Автор
преди 1 минута, V_A_G_A_B_O_N_D написа:

Какви са спецификациите на тази рам памет ? Ако е DDR 3 1600 , 1866 или 2133 Mhz  няма да ти бъде от полза. За настоящите генерации е необходима DDR 4 , дори се очаква след няколко месеца да пуснат в продажба и DDR 5, но цените и ще са солени в началото .

Ddr 3 1600mhz мисля че е

• Автор
преди 1 минута, Joss Bomon написа:

Взимай горната конфигурация с 3200G и си в джаза като продадеш твоите неща и видеокартата.

Колко мога да искам на моята с рам паметта? 

Мога да добавя някой лев и за Ryzen 5. 

Едим приятел си продава ryzen 5 1600

И дъно Gigabyte b450 Aorus, мисля за към 300 лв

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.