Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с високата температура на процесора

Препоръчан отговор

Здравейте колеги!

Имам лаптоп Asus k550vx с процесор i7-6700hq и видеокарта Nvidia gtx 950m. Направи ми впечатление, че като играя някоя по тежка игра температурата на процесора стига до 89 градуса , на видео картата до около 79 , а на хард диска до около 42 градуса. Лаптопа е почиствам преди 6 месеца основно в специализиран сервиз , след почистването не е използван интензивно. Имам охлаждаща подложка със 6 вентилатора , програмата с коя следя температурата е CPUID Въпроса ми е нормални ли са тези градуси защото и преди съм ги следял, бяха до около 78 градуса на процесора и на видео картата. Също така има ли възможност приложение с което следя температурата да ме лъже, бих искал съвет как да проверя дали тези числа са реални и какво да правя.

Благодаря колеги!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, Станислав Кьоров написа:

Здравейте колеги!

Имам лаптоп Asus k550vx с процесор i7-6700hq и видеокарта Nvidia gtx 950m. Направи ми впечатление, че като играя някоя по тежка игра температурата на процесора стига до 89 градуса , на видео картата до около 79 , а на хард диска до около 42 градуса. Лаптопа е почиствам преди 6 месеца основно в специализиран сервиз , след почистването не е използван интензивно. Имам охлаждаща подложка със 6 вентилатора , програмата с коя следя температурата е CPUID Въпроса ми е нормални ли са тези градуси защото и преди съм ги следял, бяха до около 78 градуса на процесора и на видео картата. Също така има ли възможност приложение с което следя температурата да ме лъже, бих искал съвет как да проверя дали тези числа са реални и какво да правя.

Благодаря колеги!

Реалани са. Като натовариш тази машина тя грее. Има цяла тема в хардуерния раздел, защо лаптопите не стават за игри. А тази външна подложка няма да те спаси от тези температури.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

А как се промени околната температура?

За летния период можеш леко да намалиш честотите на процесор и видео карта.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 минути, Емил Костов написа:

Реалани са. Като натовариш тази машина тя грее. Има цяла тема в хардуерния раздел, защо лаптопите не стават за игри. А тази външна подложка няма да те спаси от тези температури.

Благодаря колега. От тази подложка виждам само минуси от колкото плюсове. Според мен лаптопите стават за игра в рамките на 1-2 часа на ден са идеални.

преди 1 минута, plamen_petrov_80 написа:

А как се промени околната температура?

За летния период можеш леко да намалиш честотите на процесор и видео карта.

Точно сега през лятото стана висока температурата на процесора. Може ли да ми кажеш как да намаля честотите на процесора и видео картата? Благодаря

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, Станислав Кьоров написа:

Благодаря колега. От тази подложка виждам само минуси от колкото плюсове. Според мен лаптопите стават за игра в рамките на 1-2 часа на ден са идеални.

Подложката помага до степен, че лаптопът е върху нея и му е свободно охлаждането. Има хора, които си слагат лаптопа в леглото или върху краката, или върху повърхност, която пречи на охлаждането на самата машина. 

Иначе лаптопът грее първо, защото корпусът му е от пластмаса ( която е изолатор, а не проводник на топлина) и второ зaради Nvidia картата ( тези карти са си просто печки и греят жестоко).

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За процесора имаш много опции

- от управление на захранването в OS-a, със сигурност има специализирана програма на Intel за финни настройки на процесора като честота и волтаж и всякакви други програми за клок на процесори могат да правят и обратното.

За видео картата - MSI Afterburner и друг софтуер за контрол и клок на видео карти.

За подложката - кажи ми минусите!

Също така много зависи от реализацията на охлаждането на лаптопа ти, неговата конструкция и материали на корпуса - все пак има лаптопи с метален долен капак.

Там също има някой трикове който може да приложиш, но зависи от охлаждащата подложка също.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, Емил Костов написа:

Подложката помага до степен, че лаптопът е върху нея и му е свободно охлаждането. Има хора, които си слагат лаптопа в левглото или върху краката или върху повърхност, която пречи на охлаждането на самата машина. 

Иначе лаптопът грее първо, защото корпусът му е от пластмаса ( която е изолатор, а не проводник на топлина) и второ зaради Nvidia картата ( тези карти са си просто печки и греят жестоко).

Колега, възможно ли е да намаля температурата на процесора като от менюто опция на захранване ,икономия на енергия на процесора направя друг план на захранване .Сега при мен е 'минимално бързодействие на процесора 5 % а на максимално бързодействие е на 80%'

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Станислав Кьоров написа:

Колега, възможно ли е да намаля температурата на процесора като от менюто опция на захранване ,икономия на енергия на процесора направя друг план на захранване .Сега при мен е 'минимално бързодействие на процесора 5 % а на максимално бързодействие е на 80%'

За минимално можеш да дадеш 0, но това в режим на игри не дава ефект.

За максимално:

- пускаш един CPU-Z

- пискаш един 7-zip - в режим тест на хардуера

- променяш тези 80% надолу и гледаш какви честоти достига процесора ти максимално, съответно отчиташ и температурите, но тук може да са малко по-ниски от колкото при игра защото видеото не топли допалнително, но пък 7-zip добре уплътнява процесора на 100% което може би няма да е така при игри. Харесваш някакви проценти и после пробваш при игра как е.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, plamen_petrov_80 написа:

За процесора имаш много опции

- от управление на захранването в OS-a, със сигурност има специализирана програма на Intel за финни настройки на процесора като честота и волтаж и всякакви други програми за клок на процесори могат да правят и обратното.

За видео картата - MSI Afterburner и друг софтуер за контрол и клок на видео карти.

За подложката - кажи ми минусите!

Също така много зависи от реализацията на охлаждането на лаптопа ти, неговата конструкция и материали на корпуса - все пак има лаптопи с метален долен капак.

Там също има някой трикове който може да приложиш, но зависи от охлаждащата подложка също.

Колега , не съм чак толкова наясно с нещата, но единия минус според мен е ,че самата подложка черпи ток от лаптопа а това е един вид натоварване , втория минус за мен е ,че въздухът създаден от подложката пречи за нормалното извеждане на топлия въздух от лаптоп през страничния отвор. Може да говоря глупости ,не знам ,но ми направи впечатление че по средата на клавиатурата когато е  с подложка винаги е по топло от колкото когато е без. Отново казвам това е мое мнение.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 минути, Станислав Кьоров написа:

Е как ще зареждаш тежки приложения? Машината просто не е направена за такова нещо. Следиш темепратурите и даваш почивка. А колко ще издържи преди нещо да се счупи вече е божа работа.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Емил Костов написа:

Е как ще зареждаш тежки приложения?

Отворен съм за идей 😁😁

Най доброто решение е да приключа с игрите и проблема е решен 🤣🤣🤣

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 28 минути, Станислав Кьоров написа:

Според мен лаптопите стават за игра в рамките на 1-2 часа на ден са идеални.

Много зависи, повечето не стават ако и да имат параметри.

Навремето имах HP NX6125(По спомен, може и да бъркам някое число), та тая гад с 256МБ рам и едноядрен процесор подкарваше фифа08 и ГТА Сан андреас, като второто леко сечеше все пак но не ддаваше почти никакъв ефект върху играта. След ъпгрейд до 1ГБ рам почна да подкарва и по тежки игри като последната беше фифа10.

В момента имам 4 ядрен DELL с 8ГБ Рам и 2ГБ видеокарта, ако щеш вярвай една игра като хората не може да подкара.

Има ли логика? Не, стария лаптоп е събирал очите на сума разбирачи и спечелил толкова бира от басове че бих могъл да почерпя целия форум.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Отворен съм за идей 😁😁

Пусни си филм, сериал .. :)

6 вентилатора са много наистина, но би трябвало да са сметнати и дали ще имаш подложка или ще зареждаш телефона си, ще ползваш външен хард диск или всичко накуп - лаптопа е направен да го понесе - ако искаш да го разтовариш - някакво старо зарядно за телефон с USB и включваш перките там.

Въздушния поток не мога да го коментирам без да знам конструкцията на лаптопа и охлаждащата подложка, но да видим имаш перки под един горещ обект духащи нагоре - защо ли би се появила топлина на горната повърхност на този обект :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Bubbles написа:

Много зависи, повечето не стават ако и да имат параметри.

Навремето имах HP NX6125(По спомен, може и да бъркам някое число), та тая гад с 256МБ рам и едноядрен процесор подкарваше фифа08 и ГТА Сан андреас, като второто леко сеше все пак но не ддаваше почти никакъв ефект върху играта. След ъпгрейд до 1ГБ рам почна да подкарва и по тежки игри като последната беше фифа10.

В момента имам 4 ядрен DELL с 8ГБ Рам и 2ГБ видеокарта, ако щеш вярвай една игра като хората не може да подкара.

Има ли логика? Не, стария лаптоп е събирал очите на сума разбирачи и спечелил толкова бира от басове че бих могъл да почерпя целия форум.

Колега ,от отговора ти разбирам че има много голямо значение конструкцията и материалите който са използвани за направата на лаптопа а не толкова до параметрите , защото моя лаптоп с тези параметри подкарва доста игри без проблем ,но проблема е температурата , а и тая гад е само с един вентилатор!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 14 минути, Станислав Кьоров написа:

Отворен съм за идей 😁😁

Има възможности, но това означава да си разглобяваш лаптопа. Един от тях е да махнеш долния капак, така че да може външният охладител да духа директно върху охладителя на лаптопа. Разбира се това не ти го препоръчвам, но го има като възможност и естествено машината вече не е лаптоп.

Колега ,от отговора ти разбирам че има много голямо значение конструкцията и материалите който са използвани за направата на лаптопа а не толкова до параметрите , защото моя лаптоп с тези параметри подкарва доста игри без проблем ,но проблема е температурата , а и тая гад е само с един вентилатор!

Този вентилатор играе мноиго по-различна роля и механизмът не е същият както при десктоп машините.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Станислав Кьоров написа:

а и тая гад е само с един вентилатор!

Ами в момента е лято, вънка е топло, с един вентилатор толкоз.
Платформата с перките отдолу доколкото съм чел не дава кой знае какъв ефект, даже някои хора казват че тяхното предназначение е повече за хора които държат лаптопите на меки повърхности които задържат топлина

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, Емил Костов написа:

Има възможности, но това означава да си разглобяваш лаптопа. Един от тях е да махнеш долния капак, така че да може външният охладител да духа директно върху охладителя на лаптопа. Разбира се това не ти го препоръчвам, но го има като възможност и естествено машината вече не е лаптопа.

Този вентилатор играе мноиго по-различна роля и механизмът не е същия както при десктоп машините.

Харесва ми как мислиш , при интензивно натоварване би помогнало много, а когато ми трябва навън лаптопа ,просто си слагам капака и всичко е точно 😁😁

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, Станислав Кьоров написа:

Харесва ми как мислиш , при интензивно натоварване би помогнало много, а когато ми трябва навън лаптопа ,просто си слагам капака и всичко е точно 😁😁

Няма как да махнеш долния капак (поне не тази част която открива достъпа до процесора и охлаждането) за съжаление.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ем, то почти всеки лаптоп има една или две перки, които "засмукват" въздуха отдолу и го изкарват или отстрани, или отзад. Конкретно на твоя модел, мисля е в ляво. Подложката не играе почти никаква роля. В смисъл, може би помага малко, но тя охлажда пластмасата отдолу. Иначе и лаптопите си имат радиатор, като десктопите. Но е много по-малък, перката е направане да духа сранично, а не въздухът да преминава в посока оста и както е при десктопите. Според мен, малко крайно решение е допълнително охлаждане, но не тип подложка, а такова, което монтира към отвора за изходящия горещ жъздух. Нещо такова. Иначе всяко устройство на USB може да бъде включено на отделен USB адаптор, но това не оказва влияние на темперетурата на машина, а на захранването и, което е извън нея (на кабела). Не маловажно, колкото по-добре се справят допълнителните охлаждания, това значи, че вкарват и/или изкарват въздух на правилното място и съответно запрашаването ще е още по-бързо. Ако да кажем, без охлаждането машината е прашасвала отвътре за година, с него може да се запрашава до същото ниво за 2-3 месеца или по-малко.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 18 минути, Станислав Кьоров написа:

Тук не говорим за харесване.  Ако знаеш как работи охлаждането на лаптоп ще разбереш за какво говоря.

преди 12 минути, plamen_petrov_80 написа:

Няма как да махнеш долния капак (поне не тази част която открива достъпа до процесора и охлаждането) за съжаление.

Има някои, които го изрязват или му пробиват дупки. Затова не го давам като вариант или като препоръка.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Явно в сервиза само са почистили от прах, но не са сменили термоконтактната паста на процесора и видеото, или ако са я сменили са сложили някакъв компромис. Даже има мързеливци, които продухват с компресор само през отворите, без да разглобяват лаптопа, което може да доведе до блокиране на вентилатора или повредата му.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 34 минути, Joss Bomon написа:

Явно в сервиза само са почистили от прах, но не са сменили термоконтактната паста на процесора и видеото, или ако са я сменили са сложили някакъв компромис. Даже има мързеливци, които продухват с компресор само през отворите, без да разглобяват лаптопа, което може да доведе до блокиране на вентилатора или повредата му.

И мен ме съмнявам че има нещо такова и в най скоро време мисля да го оставя в някой друг сервиз но все още не знам къде защото имам лоши спомени от сервизи за лаптопи и вече нямам доверие на никой

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, Станислав Кьоров написа:

И мен ме съмнявам че има нещо такова и в най скоро време мисля да го оставя в някой друг сервиз но все още не знам къде защото имам лоши спомени от сервизи за лаптопи и вече нямам доверие на никой

Здравейте!

Имате два еднакви и последователни поста. Можете да направите редакция в рамките на 30 минути като премахнете единият от тях с помощта на трите вертикални точки  намиращи се в дясно от поста (в неговия горен край)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 1 година по-късно...

Здравейте,колеги!

Преди време Ви бях разказал за моя лаптоп Asus който много бързо прегряваше , историята е такава, че нося лаптопа за почистване и преинсталиране, като преди това няма признаци да прегрява , след като го взех от сервиза започнаха проблемите , няколко пъти се върнах , но не успяха да намерят проблема.Дълго време не го бях ползвал , намерих друг сервиз и проблема е бил ,че лаптопа въобще не е бил почистен както трябва, на снимката се вижда как са залепени термо подложките!

IMG-e039ddad79e8460f531e6346efc30f0f-V.jpg.8eac79cf25253ce8e464b204d6f49691.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

То като гледам и как са ти омазани чиповете направо си попаднал на някой който е имал първи работен ден в тоя сервиз без да му е обяснено как се прави.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...