Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Сигурен начин да защитим бекап архив от криптовируси.

Featured Replies

Въпрос към специалистите - как най-сигурно да направим бекап на компютър с няколко диска, но така че архива да е защитен от криптиране? Има ли такива варианти?

Уточнявам предварително, архивиране в облак, както и на външен диск с последващо откачане от компютърната система не са варианти.

• Отговори 59
  • Прегледи 6,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз да попитам автора на темата ...четейки подписа ви ..нали не пускате тази тема само за спорта ...Виждам че и участие не взимате в нея ..! Несериозно е IT експерт да задава такива въпроси..! 

• Т.е. искате архива да се съхранява на този компютър на който е създаден архива? Ако нямате възможност да се съхранява на някой сървър или облак или външен диск, то тогава пак има варианти, но така арх

• Аз да се намеся малко ...златното правило е да използвате правилото 3-2-1..:   1. Съхранявайте поне три копия от файловете на бекъпа. 2.Съхранявайте копията на поне два различни типа но

Предполагам става въпрос за windows. Mоже да пробваш да демонтираш дяла с архива и да му премахнеш буквата от disk management, за да няма достъп. Също и да ограничиш правата на потребителите да не могат да стартират и инсталират външни приложения.

преди 17 минути, dimo70 написа:

на външен диск с последващо откачане от компютърната система не са варианти.

Защо?

По сигурно от това, здраве.

Т.е. искате архива да се съхранява на този компютър на който е създаден архива? Ако нямате възможност да се съхранява на някой сървър или облак или външен диск, то тогава пак има варианти, но така архива дори да е защитен от криптиране, то той няма да е защитен от механични повреди на самия диск на който ще се съхранява.

Ще се наложи обаче да използвате платени програми като Acronis True Image 2021 или Macrium Reflect Home Edition. И двете имат модули за защита на направените бекъпи от ransomware.

Лично аз ползвам друга стратегия. Направения IMAGE файл съм го сложил в Comodo Firewall (Protected Files). Друга идея е да се сложи архивния файл в Secure Folders (която също е безплатна).

Но все пак е добра идея ако можете да го съхранявате на поне две места създадения архив, както и на системата на която работите да имате добра стратегия за защита + понижени права на акаунта.

Поздрави!

преди 43 минути, dimo70 написа:

Въпрос към специалистите - как най-сигурно да направим бекап на компютър с няколко диска, но така че архива да е защитен от криптиране? Има ли такива варианти?

Уточнявам предварително, архивиране в облак, както и на външен диск с последващо откачане от компютърната система не са варианти.

Елементарно! Архивът се прави постоянно, преди да е заразена системата.

Аз да се намеся малко ...златното правило е да използвате правилото 3-2-1..:

1. Съхранявайте поне три копия от файловете на бекъпа.

2.Съхранявайте копията на поне два различни типа носители за съхранение.

3.Съхранявайте поне едно копие извън интернет.

.

..а  аз специално си използвам  Macrium Reflect Home Edition v.8  ..имам си доживотен лиценз и въобще не ми "пука .. :) "...какво ще се случи със системата ми и бекъпите ...които съм си настроил на принципа  "Дядо, Баща Син ..."  :) 

image2021-5-13_19-25-28.png?version=1&modificationDate=1620930328613&api=v2&effects=border-simple,blur-border

току-що, Емил Костов написа:

Да Емо, но човека по-скоро пита как да предпази след това самия архив от заразяване (криптиране). Иначе е ясно, че IMAGE се прави на незаразена система. Опазването на самия архив след това е разковничето.

преди 1 минута, Емил Костов написа:

Ако архивирането е често и автоматично?

Освен всичко останало - махни разширението на архивния файл. Много вируси криптират файлове според тяхната принадлежност по разширение. Не е панацея за всичко, но е още една превенция.

преди 4 минути, Марчо Пирчов написа:

И кял фъйда?

Правиш си бекъп, държиш го на машината, уж защитен, получаваш гадина от някъде и Bella ciao на архива.

преди 7 минути, Марчо Пирчов написа:

Архивирането може да е често и автоматично и въпреки това да не се помещава на същата машина. Варианти много, подробности също. Имал съм архиви които се правят над 12 часа ... така, че ..

Цитат
Цитат

0894 700 233

IT експерт Димитър Георгиев

http://eastcomputerservise.com

Аз да попитам автора на темата ...четейки подписа ви ..нали не пускате тази тема само за спорта ...Виждам че и участие не взимате в нея ..! Несериозно е IT експерт да задава такива въпроси..! 

преди 1 час, dimo70 написа:

Няма такива варианти.

• Автор
преди 17 минути, icotonev написа:

Аз да попитам автора на темата ...четейки подписа ви ..нали не пускате тази тема само за спорта ...Виждам че и участие не взимате в нея ..! Несериозно е IT експерт да задава такива въпроси..! 

Не е за спорта. Просто исках да събера мнения.

Междувременно прочетох за друг интересен начин да се направи такъв архив. Прави се дял ext4 примерно и с Terabyte Image for Windows се архивира в този дял периодично. Вируса не може да засегне файловете разположени в ext4.

Ще трябва да се тества. Какво мислите по този въпрос? Някой правил ли е подобно нещо?

току-що, dimo70 написа:

Не е за спорта. Просто исках да събера мнения.

Междувременно прочетох за друг интересен начин да се направи такъв архив. Прави се дял ext4 примерно и с Terabyte Image for Windows се архивира в този дял периодично. Вируса не може да засегне файловете разположени в ext4.

Ще трябва да се тества. Какво мислите по този въпрос?

А Петра, дето криптира цели дискове?

Каква реално е идета? Архив на какво ще се прави всъщност?

• Автор

Целта е да се пусне периодично архивиране на около 200 -300 GB данни, което да се осъществява автоматично, без намеса на сървърен компютър. Архива обаче трябва да е защитен максимално. Архивирането ще бъде двойно. Първо на един физически диск, след това на друг. Този втори архив трябва да е защитен от криптиране.

преди 16 минути, dimo70 написа:

Вируса не може да засегне файловете разположени в ext4.

Вирусите вече не са това, което бяха. Ако си им интересен ще те засегнат където и да си. Тия, които се занимават с бизнеса по криптиране, могат да четат не само в ext4, но и където другаде си пожелаят в Linux дял и то от Windows.

Ти отхвърляш един от най-сигурните варианти от всички несигурни - запис на външен диск и откачането му от компютъра. Така че всичко друго е много по-несигурно от това.

преди 5 минути, dimo70 написа:

Целта е да се пусне периодично архивиране на около 200 -300 GB данни, което да се осъществява автоматично, без намеса на сървърен компютър. Архива обаче трябва да е защитен максимално. Архивирането ще бъде двойно. Първо на един физически диск, след това на друг. Този втори архив трябва да е защитен от криптиране.

Ще им създадеш малко повече работа. Пак подчертавам - ако си им интересен и известен ще успеят да те пробият!

Единствено, да си измислиш и създадеш твой собствен метод без да го споделяш с никой друг.

преди 48 минути, icotonev написа:

Ами той писал там нещо, ама те повечето са специалисти програматори.

• Автор
преди 11 минути, vpvelev написа:

Ти отхвърляш един от най-сигурните варианти от всички несигурни - запис на външен диск и откачането му от компютъра.

Съгласен съм, че това е най-сигурния и елементарен начин за защита от вируси. Ще ми се нещо по-различно за автоматично архивиране да направя.

Нали ти дадох вариант? Може да го тестваш на виртуална машина - демонтирай някой дял и 'инсталирай' крипто вирус например, да видиш дали ще успее да го 'докопа'.

• Автор

Има варианти. Благодаря за идеите. 

Понеже виждам, че подписа ми смущава, го промених.

Пусни някакъв минималистичен Линукс във виртуална машина, затвори я отвсякъде, нека дискът да е само негов (други да нямат достъп за писане) и използвай една от многото линуксовски програми за архивиране/копиране.
Те имат настройки това да се прави периодично.

Ако криптираш целия диск, може би ще е още по-сигурно.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.