Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

какво точно е импеданс

Featured Replies

Здравейте искам  да питам какво точно е импеданс поради причина че съ си харесал енди слушалки които имат 32 Ом и други които имат  60 Ом да ви питам дали си заслужава разликата от 40 лева 

Благодаря предварително!

преди 31 минути, PepiPaca написа:

добре занчи импеданса няма значение ли

Има значение разбира се. 

По принцип за импеданса(съпротивлението) :

По високият импеданс(до 64 ома е приемливо) , означава, че е необходим по добър DAC (има и в смартфони те, портативни те плеъри) , или звукова карта, за да ги за храни подобаващо, т. е. да свирят по силно. 

Но, освен нея има още няколко, променливи, едната се нарича чувствителност/sensitivity dB (по високи стойсти по-добре), другата мощност mW (W). 

Така от трите, както и от източника (било то телефон или др. устройство), ще зависи как ще свири дадена слушалка. (като качество, сила прочие). 

Цитат

Импедансът се изразява математически като сума от активното и реактивно съпротивления:

Z=R+jX

преди 1 час, PepiPaca написа:

Здравейте искам  да питам какво точно е импеданс поради причина че съ си харесал енди слушалки които имат 32 Ом и други които имат  60 Ом да ви питам дали си заслужава разликата от 40 лева
Благодаря предварително!

Импеданс е чуждица в българския език. Учебниците по електротехника учат, че това е комплексно съпротивление или още пълно. Съответно формули за целта в зависимост от активно, реактивно и капацитивно съпротивление в променливотокова верига изчисляват неговата стойност.

spacer.png

Кажи първо за какви цели са тия слушалки, какъв ще източника на звука, музиката в какъв формат и с какво качество ще е.
Щото ако ще обръщаме клипчета от ютуб в мп3 и ще си ги слушаме на айфонЯ, и слушалки от пазара ще ти свършат работа...

...с нужния преходник за ръфан заразават.

преди 9 часа, Profruit написа:

Импеданс е чуждица в българския език. Учебниците по електротехника учат, че това е комплексно съпротивление или още пълно. Съответно формули за целта в зависимост от активно, реактивно и капацитивно съпротивление в променливотокова верига изчисляват неговата стойност.

spacer.png

Това не отговаря на истината. Посочената схема няма да може да провежда постоянен ток заради кондензатора, а ако вземем едни слушалки (на пример), те провеждат постоянен ток, следователно трите съпротивления там са подредени по друг начин- като капацитетът се явява паралелно на индуктивността . За тях (слушалките) този импеданс влияе на честотната им характеристика, заедно с други параметри.

преди 32 минути, NEVADA написа:

Това не отговаря на истината. Посочената схема няма да може да провежда постоянен ток заради кондензатора,

това е само пример
винаги ги има трите елемента, няма значение как са свързани, 
като щеш си ги нарисувай паралелно
и в схемите за постоянен ток, импеданса е само за преходни процеси

Стига сте  теоретизирали! Питащият си няма понятие от закон на Ом и елементарна физика, по мое време се учеше някъде 6-7 клас. За него е от значение за какъв товар е направено изходното стъпало на устройството, което още не се знае какво е. Та там има минимален или поне препоръчван товар, да чете спецификациите. На практика да пробва кое как свири, все пак той ще си ги слуша.

Какъв е импеданса няма значение за свиренето и качеството. Обикновено цената на изделието е донякъде свързана. За цената основното е надписа (марката) и парите, изсипани за реклама в нея. А тези пари се събират от цената на изделието, което плащат потребителите. Понякога разликата е десетки пъти.

преди 2 часа, Филипов написа:

Стига сте  теоретизирали! Питащият си няма понятие от закон на Ом и елементарна физика, по мое време се учеше някъде 6-7 клас. За него е от значение за какъв товар е направено изходното стъпало на устройството, което още не се знае какво е. Та там има минимален или поне препоръчван товар, да чете спецификациите. На практика да пробва кое как свири, все пак той ще си ги слуша.

Учили сме ние, сега 10-11 годишните още сричат, а в 8-9 клас учат прости уравнения и десетични дроби, физиката им вече повече природознание за 4-5клас...
...ех прогрес!

преди 2 часа, Филипов написа:

Какъв е импеданса няма значение за свиренето и качеството

Има значение, и още как! Ако искаш да кажеш, че не знаеш, това е друг въпрос. Всички слушалки, при които доминиращо е индуктивното съпротивление, свирят по-глухо и високите честоти са подтиснати-защото това индуктивно съпротивление е тапа за тях. Не случайно добрите високоговорители имат импеданс максимум 10% по-голям от активното им съпротивление. За това разликата импеданс-активно съпротивление е върло важна за честотната характеристика и респ. качеството.

Както обърна внимание Филипов, OP май се интересува от съвсем елементарни основни неща, например колко висок звук ще има в слушалки с едно или друго съпротивление.

Дайте му този отговор, пък след това му разпределяйте амплитудата по честоти :P

на 16.08.2021 г. в 19:34, PepiPaca написа:

Благодаря предварително!

Ако и двете слушалки са с еднаква чувствителност то тези с по високия импеданс ще свирят по тихо при еднакъв подаден сигнал.

Обикновено тези с високите импеданси 300 и нагоре свирят по качествено, но се нуждаят от допълнителен усилвател поради горната причина.

Любимите ми планарни слушалки HiFiMAN Ananda хем са с нисък импеданс - 25 ома, хем са с висока чувствителност 103 децибела, и свирят страхотно. Нямат и никакъв проблем с маломощни източници - примерно мобилен плейър FIIO. Честно казано не съм си правил такова извращение, че да ги пусна през мобилен телефон.🤣

Обаче въпреки това ми се струва, че през слушалков усилвател клас А с по-голяма мощност свирят още по-добре.

импеданса като цяло е едно много хубаво нещо, колкото е по-висок..толкова по-добре.. 😉 поне при тонколоните

на 16.08.2021 г. в 19:34, PepiPaca написа:

енди слушалки които имат 32 Ом и други които имат  60 Ом

преди 4 часа, AGD написа:

Ако и двете слушалки са с еднаква чувствителност

Чукча писатель... :)

преди 3 часа, JKirilov написа:

Чукча писатель... :)

Пак ли не рабра нищо?

Който трябва разбпа.

на 18.08.2021 г. в 19:42, EngineRuby написа:

импеданса като цяло е едно много хубаво нещо, колкото е по-висок..толкова по-добре.. 😉 поне при тонколоните

Двеста-триста ома добре ли е?

на 17.08.2021 г. в 7:13, NEVADA написа:

Това не отговаря на истината. Посочената схема няма да може да провежда постоянен ток заради кондензатора, а ако вземем едни слушалки (на пример),

Я дай пример сега за постояннотокови слушалки да видим и ние.

на 17.08.2021 г. в 7:13, NEVADA написа:

като капацитетът се явява паралелно на индуктивността

Че ти с тези слушалки при малко игра с капацитета може и радио да хванеш.

• 2 години по-късно...

Понеже и аз съм малко невеж та да попитам ако някой знае да ми отговори, харесал съм си едни ретро слушалки със 8ома, 113db/0.3v , 500nw това са им характеристиките искам да ги ползвам на домашната ми система с усилвател Onkyo дали ще са ок или не?

преди 7 часа, Mafo написа:

Понеже и аз съм малко невеж та да попитам ако някой знае да ми отговори, харесал съм си едни ретро слушалки със 8ома, 113db/0.3v , 500nw това са им характеристиките искам да ги ползвам на домашната ми система с усилвател Onkyo дали ще са ок или не?

Ако не усилваш много ще са OK.

преди 11 часа, Mafo написа:

Не си посочил марка и модел. Имаше едно време такива слушалки с малко говорителче с хартиена мембрана. Даже имах такива и преди доста години им изхвърлих говорителчетата и си монтирах 40 мм. драйверчета от някакви Пайнер слушалки. Общо взето товарят много източника на сигнал, нямат качество, хартиената мембрана е доста тежка и нямат бас.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.