Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Бутваща флашка с MacOS

Featured Replies

Форумци, решил съм да сиинсталирам Linux на iMac-a. Никога не съм го правил преди искам да ви попитам, тези които са го правили преди, има ли вариянт свед време, евентуално ако ми дотрябва софтуер за Мак или има някакви несъвместимости с Линукса, да го инсталирам обратно? И какви са "подводните камъни" на цялата операция? В Тубата гледах клипче как "super easy" се прави инсталационна флашка на Мак, под Мак. В него предупреждават, че има опасност в зависимост от Мак-а, да трябва да се разреши буутване от екстърнал медиа.

Хардуерът е следният:

iMac модел от 2017, 5К "ретина" дисплей 27 инча

процесор - 3.4 GHz Intel Core i5

16 GB 2400 MHz DDR4

Фюжън диск 1ТБ, който май е два диска, ама работат като един. Ако не се лъжа има 1ТБ HDD и един 32GB някакъв вид SSD, като двата работят заедно и "умният" Мак сам преценява къде какво да слага за по-висока производителност. Показва ги като един дял от 1 ТБ

Външна видео карта, запоена за дъното - Radeon Pro 570 4 GB

Май под линукс няма да мога да направя инсталационна флашка на Мак, нали?

• Автор
преди 6 минути, Raze написа:

Или за по-подробно, питаш google, търсиш в youtube и така нататък.

Не това е въпросът, а обратното. И въпросът е за който го е правил - да инсталира обратно MacOS на машина под Linux.

Иначе Нетът съм го "изкопал" с най-различни проблеми и някои решени. Доколкото разбрах, няма да има проблеми, защото е с графика на АМД. На теория всичко трябва да работи. А после? След 2-3 години, ако ми се наложи пак да ползвам MacOS поради някакъв софтуер?

Ами под Линукс май може да опиташ да си направиш флашка с Мак чрез dd а за софтуера май няма да имаш проблеми докато се подържа от Епъл

преди 39 минути, snood написа:

А не можеш ли сега - докато си под Мак - да си направиш имидж или възстановяващ носител, или както там се казва?

• Автор
преди 10 часа, jhoro написа:

А не можеш ли сега - докато си под Мак - да си направиш имидж или възстановяващ носител, или както там се казва?

Принципно - може. Въпросът е колко дълго. Ако нещо стане с тази флашка.. Вече няколко пъти съм губил файлове на флашки.

преди 8 часа, killchain написа:

Държиш ли да разкараш macOS? Ако не, мисля, че има опция просто да смалиш неговия дял и в оставащото място да направиш дяловете за Linux.

Ми, ако всичко е наред, няма да го ползвам и съответно не искам да ми заема място на диска. Ама не съм сигурен как ще протече инсталацията на Линукса. Щото нали тези устройства си имат техен буут лоудър, който може и да изтрия. На някои модели не работи яркостта на екрана, на други, които имат - подсветка на клавиетурата с епълския буут лоудър на не работи под линукс. На някои модели няма звук или е "писклив", жаковете за слушалките не работят и т.н. Та да кажем, ако е с GRUB или друг буут лоудър, дуъл буут или само MacOS дали изобщо ще тръгнат..

преди 1 час, snood написа:

Принципно - може. Въпросът е колко дълго. Ако нещо стане с тази флашка.. Вече няколко пъти съм губил файлове на флашки.

Не бъркай създадения „имидж файл“ и физическия носител!
В момента имам няколко имиджа - на различни флашки и карти памет. И не ми е никакъв проблем - да ги „напъхам“ в друг носител.

преди 1 час, snood написа:

Ми, ако всичко е наред, няма да го ползвам и съответно не искам да ми заема място на диска. Ама не съм сигурен как ще протече инсталацията на Линукса. Щото нали тези устройства си имат техен буут лоудър, който може и да изтрия. На някои модели не работи яркостта на екрана, на други, които имат - подсветка на клавиетурата с епълския буут лоудър на не работи под линукс. На някои модели няма звук или е "писклив", жаковете за слушалките не работят и т.н. Та да кажем, ако е с GRUB или друг буут лоудър, дуъл буут или само MacOS дали изобщо ще тръгнат..

Защо не започнеш по стандартния начин - тест без инсталация?

• 4 години по-късно...
на 25.09.2021 г. в 22:38, snood написа:

Форумци, решил съм да сиинсталирам Linux на iMac-a. Никога не съм го правил преди искам да ви попитам, тези които са го правили преди, има ли вариянт свед време, евентуално ако ми дотрябва софтуер за Мак или има някакви несъвместимости с Линукса, да го инсталирам обратно? И какви са "подводните камъни" на цялата операция? В Тубата гледах клипче как "super easy" се прави инсталационна флашка на Мак, под Мак. В него предупреждават, че има опасност в зависимост от Мак-а, да трябва да се разреши буутване от екстърнал медиа.

Хардуерът е следният:

iMac модел от 2017, 5К "ретина" дисплей 27 инча

процесор - 3.4 GHz Intel Core i5

16 GB 2400 MHz DDR4

Фюжън диск 1ТБ, който май е два диска, ама работат като един. Ако не се лъжа има 1ТБ HDD и един 32GB някакъв вид SSD, като двата работят заедно и "умният" Мак сам преценява къде какво да слага за по-висока производителност. Показва ги като един дял от 1 ТБ

Външна видео карта, запоена за дъното - Radeon Pro 570 4 GB

Аз не съм ентусиаст на Linux на iMac. Моят опит с подобни процедури показва че системата става нестабилна и полза за сериозна работа няма, даже обратното. Дори може да се повреди хардуера. Не бих сложил на Apple продукт нещо различно от операционната система на производителя т.е. Apple.

Аз съм специалист по обратния процес - Mac OS на РС и беше доста добре. Но реално цената на хардуера става като на истински Mac.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.