Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Смяна на рутер?

Featured Replies

Здравейте, имам два въпроса! 

1.Първо мога ли директно да използвам моя рутер и да разкарам "Цепеницата" на виваком? 

2.И второ ако не може да го махна не може ли да се използва модем и след това моят рутер? 

Надявам се да сте разбрали по-горният текст, защото не съм много добър в техниката! 

@Krumqnkata 

1. Не знам, сигурно може. Кажи на какъв вид услуга си. Демек, какво е "цепеницата"?

2. Може, да. Тук, откъдето ти пиша в момента, съм го направил точно така.

@Raze

В малки населени места, където на Вива-та не им отърва финансово да разпашат барабана с оптиката до всяка къщурка, ползват старата медна инфраструктура на БТК в селцето/градчето. Клиентите получават VDSL по медната тел, което работи с един утрепан VDSL модем, който ти носи на гръб един VLAN за Интернет и VLAN за IPTV.

Има и оферти с неограничен мобилен интернет в такъв случай, стига обхвата да е достатъчен.

Аз не мога да разбера каква е тази мания на свиваком да дава рутери всеки българин си има от 10 години дори и и повече било то нисък клас или висок . Не се ли научиха не знам . Булсат е много удобно дават ти едно оптично устройство само за оптиката не се води рутер и от там лан кабел и си ти .Тия Свиваком са ебати ....

преди 23 минути, adersa написа:

Аз не мога да разбера каква е тази мания

:offtopic_s:

А аз пък не мога да разбера каква е тая... мода да се пише без препинателни знаци, без елементарно оформление на даденото изречение и като цяло текста... ама гледам че всъщност и това за щастие вече не е на мода ;)

То разбирам че е бърза мисъл, ама чак пък толкова че да няма време за това да се направи разбираем текста и да не е мъка за четене... ?

Виж, не искам да се заяждам, просто съм сигурен че и други са съгласни.

6 отговора - нищо съществено!

Като чуя „Виваком“ и питам „Абе ... къде е Батко?“ @Емил Костов сигурно още спи или ... работи?

преди 5 часа, Raze написа:

Модеми вече не се ползват: Модем – Уикипедия (wikipedia.org)

Относно замяната, говори с виваком.

Ползват се и още как.

преди 6 часа, Krumqnkata написа:

Здравейте, имам два въпроса! 

1.Първо мога ли директно да използвам моя рутер и да разкарам "Цепеницата" на виваком? 

2.И второ ако не може да го махна не може ли да се използва модем и след това моят рутер? 

Надявам се да сте разбрали по-горният текст, защото не съм много добър в техниката! 

Какво е устройството на Виваком като модел?

преди 56 минути, adersa написа:

Аз не мога да разбера каква е тази мания на свиваком да дава рутери всеки българин си има от 10 години дори и и повече било то нисък клас или висок . Не се ли научиха не знам . Булсат е много удобно дават ти едно оптично устройство само за оптиката не се води рутер и от там лан кабел и си ти .Тия Свиваком са ебати ....

Всеки оператор дава устройства, за да може да си менажира и наблюдава услугата. Естествено можеш и да не ги използваш, но не всеки път е възможно.

преди 13 минути, jhoro написа:

6 отговора - нищо съществено!

Като чуя „Виваком“ и питам „Абе ... къде е Батко?“ @Емил Костов сигурно още спи или ... работи?

Тука е Батко няма да избяга! :)

преди 13 минути, Емил Костов написа:

Тука е Батко няма да избяга! :)

Кеф - не съм си изгубил „спиритическите“ възможности!
Да призовавам духове и живи хора!!!

Пп. Споменах те, защото се доверявам най-много на теб - за тази материя!

преди 18 минути, Емил Костов написа:

Всеки оператор дава устройства, за да може да си менажира и наблюдава услугата. Естествено можеш и да не ги използваш, но не всеки път е възможно

Съгласен което е доста удобно без да се налага да им звъниш ама не разбирам Виваком ,защо дава рутер това като инвестиция ми се струва доста скъпо . Една метална кутийка тип ОНТ е достатъчно  ,и от там вече абоната да си слага каквото иска и да си го управлява .

преди 16 минути, adersa написа:

Съгласен което е доста удобно без да се налага да им звъниш ама не разбирам Виваком ,защо дава рутер това като инвестиция ми се струва доста скъпо . Една метална кутийка тип ОНТ е достатъчно  ,и от там вече абоната да си слага каквото иска и да си го управлява .

Дават и чисто ОНТ. Зависи каква е услугата и каква е топологията на мрежата до клиента. Колкото до самият рутер, той се дава под наем и след изтичане на договора се връща като оборудване, освен ако клиентът не си го закупи.

И аз бих се радвал абонатът да си слага и да си прави каквото иска, но практиката показва точно обратното са съжаление.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 57 минути, Емил Костов написа:

Дават и чисто ОНТ. Зависи каква е услугата и каква е топологията на мрежата до клиента

Ako някой ден мина на виваком ще настоявам за чисто ОНТ .Не ми трябва техният рутер имам си TP LINK ARCHER C20 .

преди 26 минути, adersa написа:

Ako някой ден мина на виваком ще настоявам за чисто ОНТ .Не ми трябва техният рутер имам си TP LINK ARCHER C20 .

Ти можеш да си ползваш твоя рутер, дори и с комбинираното ОНТ. Няма никакъв проблем.

преди 3 часа, adersa написа:

Freem@n

Поредният литературен професор , ако бях сложил препинателни знаци с какво щеше да намериш да се заядеш MAN .

Не филосовствай кой какъв е герой а се научи да пишеш на български език и то разбрано.  Не се заяжда колегата а точно напротив - това си ТИ!@ Хората нееднократно са ти правили забележки за това. Отделно, че не чуваш петлите, но щом чуеш рутери, интернет , кабели и мазета си веднага в джаза. Пишеш за едно, а темите са коренно за друго!

преди 1 час, Емил Костов написа:

Ти можеш да си ползваш твоя рутер, дори и с комбинираното ОНТ. Няма никакъв проблем.

Мдааам! ОНТ-то просто прави връзката - между оптиката и ЛАН мрежата вътре!

преди 6 часа, nickolaycho написа:

image.thumb.jpeg.32456c2c6137b46ae301459e37c570a4.jpeg

За съжаление това не е ВИЦ, а е самата реалност. Идея си нямаш колко си близко.

преди 1 час, Емил Костов написа:

За съжаление това не е ВИЦ, а е самата реалност. Идея си нямаш колко си близко.

А тия от кол центъра, сигурно могат цяла книга с бисери да напишат :) Затова, ISP-тата почнаха да раздават собствено крайно оборудване на крайните клиенти и да ограничават достъпа до менжирането..... И после се молиш половин час на някоя "кака" да те свърже с админ и да си решиш проблема за 2 мин.... :) 

преди 7 минути, NewRedDragon написа:

А тия от кол центъра, сигурно могат цяла книга с бисери да напишат :) Затова, ISP-тата почнаха да раздават собствено крайно оборудване на крайните клиенти и да ограничават достъпа до менжирането..... И после се молиш половин час на някоя "кака" да те свърже с админ и да си решиш проблема за 2 мин.... :) 

Дори енциклопедия Британика бледнее, преди това което може да се напише.

преди 4 часа, NewRedDragon написа:

И после се молиш половин час на някоя "кака" да те свърже с админ и да си решиш проблема за 2 мин.... :) 

:offtopic_s:   Ако админа ще идва - за 2 минути (да замести вибратора) - няма сми!

• 2 седмици по-късно...

Сменям работата, вече ще се работи от къщи и си планирам новия работен ъгъл. В тази връзка ми се налага да си окрупня малко техниките из къщи, че имам 5-6 мрежови устройства в стаята, на които да търся място покрай други 4 техники и всичкото това трябва да се събере на 1 ъглово бюро. Звънях на Виваком с въпрос: е ли възможно да се оборудвам с MikroTik с SFP, да се сдобия и с GPON SFPONU за него (нищо, че вече не ги правят - още могат да се намерят тук-там) и да избегна ONT-то, като така FTTH ще може да влезе директно в SFP-то на рутера? Младежът беше крайно озагадъчен от идеята, но беше адски отзивчив. Обясни ми, че нямат практика да прескачат ONT-тата, точно защото си правят мониторинг на услугата чрез тях, регистрират се в MyContact портала и се следи дори температурата на ONT-то, не само сигналите. Искрено му се извиних на колегата, че му губя времето с моите глупости и съм сърдечно благодарен, че на своя глава отдели време и да се консултира с колегите си, дали все пак не може да се направи изключение от правилото.

Сега ме мъчи друг казус. Оставяме ONT-то, това е ясно, не е голям проблем. Но как да разкарам малкия суич, който е след ONT-то и захранва едновременно SetTop Box-a и рутера? Вариантът, който ми минава през главата, е на MikroTik рутер с поне 5 порта, примерно, да му отцепя един бридж (да речем, bridge1), с който да имитирам малкия суич на Виваком. Дотук добре. Обаче, за да подкарам връзката към Интернет, трябва source NAT да конфигурирам. Тъй като този bridge1 е изграден с част от физическите интерфейси на рутера, виждам 2 варианта.

Вариант 1, най-лаишкия подход: ако ether1, ether2, и ether3 са бриджнати в bridge1, мога да си заплюя ether4 да ми бъде WAN порт, а ether5 да бъде LAN. В този случай, кабелът от ONT-то идва в ether1, от ether2 връщам кабел към SetTop-a за телевизията, а от ether3 (не падайте от смях сега - казах, че е най-малоумният подход) вадя къс кабел и го лупвам в ether4 и така си имам Интернет и IPTV, само с ONT и рутер, без междинен суич да ми се търкаля в краката и той.

Вариант 2, по-висш пилотаж: ако ether1 и ether2 са забриджени в bridge1, където ether1  идва от ONT-то, а ether2 отива в SetTop box-a, тогава целият bridge1 може, поне на теория, да се яви виртуален WAN интерфейс на рутера (така и така е вече боднат в ONT-то физически) и всичкия трафик навън от LAN-а да го маскарадвам, не към физическия ether1 , а към целия bridge1. Само че това нещо не съм го отигравал досега и ми е интересно, дали някой вече го е тропал т'ва хоро, работи ли този вариант, не работи ли ... :D

преди 43 минути, Rammkopf написа:

Сменям работата, вече ще се работи от къщи и си планирам новия работен ъгъл. В тази връзка ми се налага да си окрупня малко техниките из къщи, че имам 5-6 мрежови устройства в стаята, на които да търся място покрай други 4 техники и всичкото това трябва да се събере на 1 ъглово бюро. Звънях на Виваком с въпрос: е ли възможно да се оборудвам с MikroTik с SFP, да се сдобия и с GPON SFPONU за него (нищо, че вече не ги правят - още могат да се намерят тук-там) и да избегна ONT-то, като така FTTH ще може да влезе директно в SFP-то на рутера? Младежът беше крайно озагадъчен от идеята, но беше адски отзивчив. Обясни ми, че нямат практика да прескачат ONT-тата, точно защото си правят мониторинг на услугата чрез тях, регистрират се в MyContact портала и се следи дори температурата на ONT-то, не само сигналите. Искрено му се извиних на колегата, че му губя времето с моите глупости и съм сърдечно благодарен, че на своя глава отдели време и да се консултира с колегите си, дали все пак не може да се направи изключение от правилото.

Сега ме мъчи друг казус. Оставяме ONT-то, това е ясно, не е голям проблем. Но как да разкарам малкия суич, който е след ONT-то и захранва едновременно SetTop Box-a и рутера? Вариантът, който ми минава през главата, е на MikroTik рутер с поне 5 порта, примерно, да му отцепя един бридж (да речем, bridge1), с който да имитирам малкия суич на Виваком. Дотук добре. Обаче, за да подкарам връзката към Интернет, трябва source NAT да конфигурирам. Тъй като този bridge1 е изграден с част от физическите интерфейси на рутера, виждам 2 варианта.

Вариант 1, най-лаишкия подход: ако ether1, ether2, и ether3 са бриджнати в bridge1, мога да си заплюя ether4 да ми бъде WAN порт, а ether5 да бъде LAN. В този случай, кабелът от ONT-то идва в ether1, от ether2 връщам кабел към SetTop-a за телевизията, а от ether3 (не падайте от смях сега - казах, че е най-малоумният подход) вадя къс кабел и го лупвам в ether4 и така си имам Интернет и IPTV, само с ONT и рутер, без междинен суич да ми се търкаля в краката и той.

Вариант 2, по-висш пилотаж: ако ether1 и ether2 са забриджени в bridge1, където ether1  идва от ONT-то, а ether2 отива в SetTop box-a, тогава целият bridge1 може, поне на теория, да се яви виртуален WAN интерфейс на рутера (така и така е вече боднат в ONT-то физически) и всичкия трафик навън от LAN-а да го маскарадвам, не към физическия ether1 , а към целия bridge1. Само че това нещо не съм го отигравал досега и ми е интересно, дали някой вече го е тропал т'ва хоро, работи ли този вариант, не работи ли ... :D

Голяма акробатика си замислил.

Аз само не разбрах, кое от сегашната вивакомска конфигурация те притеснява или ти прави проблем, че се налага всичко това?

Искам да си спестя отделните устройства, чиито функции мога да обединя в едно. Както казах, гоня компактност на сетъпа, както и някаква естетика. А и ми е писнало вече да пълня 18 гнезда в 3 разклонителя, 1000 адаптерчета за всякакви мигащи кутийки ... ще е добре малко да оптимизирам нещата за новия работен кът. Пък и излезе интересен технически казус от цялата работа, може да се научи нещо смислено.

преди 16 минути, Rammkopf написа:

Искам да си спестя отделните устройства, чиито функции мога да обединя в едно. Както казах, гоня компактност на сетъпа, както и някаква естетика. А и ми е писнало вече да пълня 18 гнезда в 3 разклонителя, 1000 адаптерчета за всякакви мигащи кутийки ... ще е добре малко да оптимизирам нещата за новия работен кът. Пък и излезе интересен технически казус от цялата работа, може да се научи нещо смислено.

И като стане някъде проблем в някоя от измислените конфигурации и ще си скубеш косите. Остави си устройствата както са. Две устройства в повече нито ще ти загрозят мястото, нито ще ползваш 18 гнезда. И аз съм привърженик, че на клиента трябва да му се дава само една оптика и от там нататък да се спасява. Да ама не. Нещата стоят точно обратното.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.