Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет за покупка на автомобил

Featured Replies

преди 34 минути, Христофор_първи написа:

А не е ли? Соца ни учеше да имам собственост. Апартамент, къща на село, кола, а на какво ни научи демокрацията бай Диоде? Да живеем на кредит и под наем, да сме едни лесно манипулируеми безличници

това е феномен за който капиталистите и до сега не са намерили обяснение

• Отговори 52
  • Прегледи 8,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Хаха, ми той скъсан кат стар вестник. Ще се прибира 2-3 хил. км. с някой стар кош да го остави на средата на пътя, а ако се прибере, ще се похвали на село с "новата" 25 годишна бегачка, та да може баб

• Говоря на наеби ме.

• По-добре направо това: Те утепъ .... селяните ....  Ша го гледат кът извънземен, а не пръв успял техен съселянин ...  

преди 4 часа, =Alex&Vanko= написа:

Цесекарче ти ква кочина караш?

Некъв стар кенеф, що? Ако ти е важно, ще обясня по-подробно, ама на дали те интересува. Знам ли? 

преди 1 час, Христофор_първи написа:

Бащата на времето си купи чисто нова кола от завод производител, и след 30км. колата спря и до там. Мисля, че в друга моя  тема бях споменавал гаранционна Шкода карах миналата година служебна и при един  изключително проливен дъжд изведнъж като с кофа се изсипа вода в краката на пасажера и после смърдеше на мухъл седмици наред. И гореше почти двойно от заводските данни. 2013г. карах 10 годишно А3 турбо дизел. Мой приятел си купи 3 годишна фиеста напомпана с всички екстри също дизел. С 1.4 мотор уж икономичен разход 7/100 . Аудито 5.5/ 100 Да не говорим, че повечето хора с чисто нови коли, те не са техни, а на лизинговите компании. Ганьо Ганьо с анцука и маратонките, ама Ганьо е соственик. Може и да е на един кенеф, ама собственик, не наемател. Друг е въпроса, че едно 30 годишно Корадо почва от цената на чисто нова Дачия. Просветна ли ти сега?

И какъв е проблема като колата не е твоя. Това пак е черта на балканския синдром, да събираш пари до безкрай, за да си купиш нещо, което когато си искал да вземеш е било ново, но докато събереш парите е морално остаряло. Голям собственик е Ганьо, на автомобил. Страшна придобивка, няма що. 

Личен избор е, но винаги бих предпочел новата Дачия, пред 30 годишното Корадо. 

преди 14 минути, дръндю написа:

това е феномен за който капиталистите и до сега не са намерили обяснение

Това е, че не са ги научили какво е да си стопанин! ;) Т.е. да имаш стопанство, където твоята дума е закон!!!

п.п. Кратко: Със слова да правиш пари, а с делата си да съхраняваш наследството си. ;) 

преди 14 минути, dioib написа:

Искрено ти пожелавам да си вземеш въпросният мечтан автомобил, а и между другото 

Alfa Romeo Giulietta (116) технически характеристики и разход на гориво —  AutoData24.com

не знам каква "жю ли ета" си гледал, ама съм имал честта да управлявам подобна на по-горната снимка и изживяването бе чих уааааааааааллллл ... :) 

Не мога да им призная на италианците, че правят "секси" и бързи автомобили ... :) = Няма друг мъжки "оргазъм" като подкараш техен автомобил .... :)  

Люлиетата е уникална батко. Май, че я имаше в дъвките ,,Турбо,, :)

Преди месец се пребирам, и един профуча край мен с Honda CRX от първите. Завидях му благородно. Карал съм такава на един българин тука беше колата. Той е по-дъртанян от мен с десет години и е имал привилегията да си я купи на 70 000 км от Германия на времето. Сега на около 300 000 и е извън движение в двора му, баба Яга е изяла от всякъде, обаче маторя чакмак. Пали от четвърт. Щял да я реставрира за синът му. Понеже си пенсионер и имаш много свободно време гледай филма ,,Да изчезнеш за 60 секунди,, с Никълъс Кейдж и Анджелина Джоли.  Да видиш за какви легенди иде реч.

45318556-C35F-45A8-9B36-DBD2DDB8E01C.jpeg

преди 2 минути, Христофор_първи написа:

Honda CRX

Това също става... нищо, че е фирма за мотоциклети ... ;) То и БМВ иде от самолетите, но .... хм ... нещо там в Германия е само едно 911, че не можело 901 ... :) 

п.п. Е, от японските по-предпочитам "диаманта" .... ;) макар, че Нисан разби всякакъв смисъл в представата какво е спортна кола на поносима цена ... ;) 

преди 23 минути, ostavime написа:

Това пак е черта на балканския синдром, да събираш пари до безкрай, за да си купиш нещо, което когато си искал да вземеш е било ново, но докато събереш парите е морално остаряло.

преди 23 минути, ostavime написа:

И какъв е проблема като колата не е твоя. 

Проблема е, че си зависим. Аз съм карал служебна нова и? Скарахме със шефа и той си прибра колата на другия ден. Аре бегай от тук. Лизинги и наеми са за бедняци, къде искат да бъдат ,,Господин за един ден,,  Да ми трепери на мен г€за да ли другия месец ще имам добре платена работа или достатъчно работа за да си платя вноската за лизинга. Да ми държат големия талон и единия ключ, и на другия ден да осъмна с нарязани т@ш@ци и без кола. Не ми трябва на мен лозе на баир.

преди 14 минути, dioib написа:

Нисан разби всякакъв смисъл в представата какво е спортна кола на поносима цена ... ;) 

Нисмо… Убиецът на поршета:) Ама много електоника бе батко. Нямам нервите за всичките настройки. Искам да въртя ключа и да раздавам газ. Аз да управлявам автомобила, а не таблета:cool:

преди 10 минути, Христофор_първи написа:

Проблема е, че си зависим.

Зависим си само от твоя доход. ;) 

Масово начина е, купуваш ново на лизинг, караш 4 години и подменяш. След втората или третата вече е твоя собственост и я правиш музеен "екземпляр" от сантимент, а после взимаш нова и те така докато си направиш своя собствена колекция от автомобили шофирани само от теб. До тогава най-хубавия автомобил е служебния. :) Там се усъвършенстваш, а друг има каско ... :) 

преди 10 минути, Христофор_първи написа:

Ама много електоника бе батко.

Като я пипа който знае е вечна. ;) 

Факт е, че тя (електрониката) по-бърже сменя предавките в скоростната кутия и изживяването е по-хубаво от уаааал ... :) = По-голям мъжки оргазъм е .... :) 

п.п. Пази от това да изнасилиш "съкровището си" .... :) 

по добре палава италянка от колкото сериозен германец :)

преди 13 минути, symanbg написа:

Не си пипало Порше ... хм ... = законен хулиган ... :) 

преди 16 минути, JKirilov написа:

Малииииииииииии, колко глупости! :angry: Единствено разбрах, че оставиме и наебиме било все в г*з...

Не са глупости!
Ти например, на кое се мяташ?
На нова мароканска дачия

spacer.png

или на 30-годишно корадо?

spacer.png

преди 1 час, JKirilov написа:

Малииииииииииии, колко глупости! :angry: Единствено разбрах, че оставиме и наебиме било все в г*з...

Ама ти така ли си го разбрал ?

преди 1 час, symanbg написа:

Тоя лаф го чух за пръв път от мой авер алфист само, че в оригинален вид, не кавър версия.

По-добре палава италиянка от колкото скучен германец.:cool:

Ами купи си де. Изглеждат добре. Щом те кефи, вземи си и се накефи.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

• 1 година по-късно...
Здравейте! Вчера си купих Dodge GrandCaravan 2019 (3.6 287hp). Интересно ми е какво мислите за тази кола? Добра ли е ? Надеждна ли е? Чух за нещо подобно, че са много чупливи и скоростите се износват много бързо и двигателя бързо се чупа, това вярно ли е? Също така ще трябва да купя 4 нови джанти и 4 зимни гуми. На какво цена да очаквам да ми излезе това (за качествени гум и джанти) ?   Колата е на 52000км.

Ще се зарадвам да чуя мнението и съветите ви!

преди 15 минути, Djakikki написа:
Здравейте! Вчера си купих Dodge GrandCaravan 2019 (3.6 287hp). Интересно ми е какво мислите за тази кола? Добра ли е ? Надеждна ли е? Чух за нещо подобно, че са много чупливи и скоростите се износват много бързо и двигателя бързо се чупа, това вярно ли е? Също така ще трябва да купя 4 нови джанти и 4 зимни гуми. На какво цена да очаквам да ми излезе това (за качествени гум и джанти) ?   Колата е на 52000км.

Ще се зарадвам да чуя мнението и съветите ви!

Ако цената е добра, автомобилът си го бива. Лошото при тях е, че са само със стари и големи, като работен обем американски двигатели. По-добре доста сходния до тях Fiat Freemont с италианските 2.0JTD 170кс. това е по-съвременен двигател от 2.8 CRD. Ако се подбере жив и се обслужи правилно (имат една дребна, но много важна особеност), служат дълго, безпроблемно, и са с висок КПД. 

Ами прочетох неща от сорта, че много бързо им се разваля трансмиисията. После 6000лева чисто нова струвала и така. Иначе ще ви кажа купена е за 30 000лева. За Dodge-а ли имахте предвид, че ако се обслужва правилно е надеждна кола ? И каква е тази дребна, но важна особеност? Също така колата има газова уредба.

Редактирано от Djakikki
Допълнение (преглед на промените)

преди 11 минути, Djakikki написа:

Ами прочетох неща от сорта, че много бързо им се разваля трансмиисията. После 6000лева чисто нова струвала и така. Иначе ще ви кажа купена е за 30 000лева. За Dodge-а ли имахте предвид, че ако се обслужва правилно е надеждна кола ? И каква е тази дребна, но важна особеност? Също така колата има газова уредба.

Да, трансмисията на тоя модел е основен минус, и освен че не е особено ресурсна, спъва и динамиката. Не е обезателно да се купува нова, ремонтират се, а цената би трябвало да е около 2000-3000лв. 
Имах предвид двулитровия дизел на Fiat, и става въпрос за гумено изделие, което с времето от маслото губи свойствата си, нарушава се пълноценното подаване на масло в мотора и умира от маслен глад, пък е нещо съвсем, дребно, евтино и лесно за подмяна.

Като цяло е излишно да ги мислите толкова тия неща, при положение че вече автомобилът е купен. Обслужете го добре и му се наслаждавайте, пък колкото изкара. 

Да, вече е купен.  Но вие как разбирате, че трансмисията се износва(почва да друса колата ли или нещо такова)?  Колата я купих от вуйчо ми, който е в Канада и почти не я кара в България. Аз и навъртях повече от 10 000км тогава колата работише като пушка няма лоп, няма троп. Набираше си супер сеедн е спортна кола.  От 2 седмици е моя и миналата седмица, докато отивах към София както си карах с 80 и колата нещо се пораздруса за 2 секунди (поизтрепери) после още 180км нямаше звук всимко беше точна. Сега съм в почивка и не съм я карал. Не знам дали пак ще трепери така или не

преди 11 минути, Djakikki написа:

Да, вече е купен.  Но вие как разбирате, че трансмисията се износва(почва да друса колата ли или нещо такова)?  Колата я купих от вуйчо ми, който е в Канада и почти не я кара в България. Аз и навъртях повече от 10 000км тогава колата работише като пушка няма лоп, няма троп. Набираше си супер сеедн е спортна кола.  От 2 седмици е моя и миналата седмица, докато отивах към София както си карах с 80 и колата нещо се пораздруса за 2 секунди (поизтрепери) после още 180км нямаше звук всимко беше точна. Сега съм в почивка и не съм я карал. Не знам дали пак ще трепери така или не

А обслужена ли е тая скоростна кутия? 
Разбира се като започнат отклонения от нормалната ѝ работа, разни тласъци, отказав да превключи в правилния момент и така нататък. Тези неща не е обезателно да означават смърт за трансмисията, може просто да се нуждае от обслужване. Ако трансмисионното масло е изменил свойствата си или не е в нужните количества, абсолютно нормално е кутията да не работи правилно. 

Добре, благодаря ви! А да попитам последно нещо. До колкото разбрах и вие притежавате такава кола Dodge. Та въпроса ми е в България къде си я обслужвате, кой ви я ремонтира когато нещо й се развали и от къде й купуване части като  гуми, джанти и така така. А и аз тъй като съм още новак в шофьорството, а и още повече неопитен в ремонтирането, бихте ли ми обяснили какво  трябва да сменям на трансмисията освен разбира ке маслото, за да рабоги оптимално. Как да я обслужвам правилно смяна на масло и друго?  Казвам, че съм на почти 19 години и нямам никакъв опит в подръжката на коли. Вуйчо ми ми помага колкото може, но той ми каз нищо да не сменям докато не ми светне в таблото, че иска смяна.

Редактирано от Djakikki
Допълнение (преглед на промените)

преди 1 час, Djakikki написа:

Добре, благодаря ви! А да попитам последно нещо. До колкото разбрах и вие притежавате такава кола Dodge. Та въпроса ми е в България къде си я обслужвате, кой ви я ремонтира когато нещо й се развали и от къде й купуване части като  гуми, джанти и така така. А и аз тъй като съм още новак в шофьорството, а и още повече неопитен в ремонтирането, бихте ли ми обяснили какво  трябва да сменям на трансмисията освен разбира ке маслото, за да рабоги оптимално. Как да я обслужвам правилно смяна на масло и друго?  Казвам, че съм на почти 19 години и нямам никакъв опит в подръжката на коли. Вуйчо ми ми помага колкото може, но той ми каз нищо да не сменям докато не ми светне в таблото, че иска смяна.

Не, не притежавам такава, но съм ходил на оглед на европейската ѝ версия Lancia Voyager 2.8crd мой близък приятел си търсеше кола неотдавна и на този модел бяхме отделили внимание. В крайна сметка се спря на Fiat Freemont 2.0JTD. Не знам къде я обслужва и ремонтира. 

Вуйчо Ви, Ви е посъветвал пълна глупост. Винаги при покупка на автомобил втора ръка се оставят определени пари за обслужване. Ще дам пример с износен ангренажен ремък или верига, нищо няма да ви светне, просто в един момент се къса и двигателя се поврежда доста сериозно. Много неща трябва да се знаят, така че Ви е нужен майстор разбиращ от американски автомобили. Някои двигатели имат особености, като например този за който писах при 2.0 JTD мотор по-горе. Много модели имат проблем, че като остареят почват да се чупят вихровите клапи и да попадат в двигателя, да се махат не е работа защото се повишава разхода на гориво, слага се нов колектор. Обслужете обезателно ангренажа, както и маслото и филтрите на двигателя, трансмисията, майсторът ще Ви каже дали накладките и дисковете имат още живот. Освен тях, понякога и спирачната течност е за смята, но за тях в сервиза ще Ви кажат има ли нужда. 

Добре, мерси. Къде ще го намеря тоз майстор по Велико Търново... Бог знае 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.