Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Раздаване на храна за починал - каква е символиката?

Featured Replies

Винаги съм се чудил - купиш вафла или нещо от магазина, дадеш на някой да го изяде и ... духът се успокоил, че е раздадено за Бог да прости? Някой знае ли точно каква е символиката или защо се прави това? 

Какво трябва да се дава за помен?

След смъртта на човек се правят помени. Смисълът на помените е да се осигури преминаването му от нашия свят в непознатия отвъден свят. Помен се прави на третия ден след смъртта, на деветия, на двадесетия и на четиридесетия.

На много места е прието през първата седмица да се ходи всеки ден на гроба и да се прелива с вода и вино. На всеки помен на гроба задължително се носи и се раздават пита, жито, вино и ракия. Смята се, че от тях умрелият човек може да яде и да пие. След като мине година от смъртта му, той започва да се храни от помените, които се правят за друг човек.

източник : sanovnik.bg

• Автор
преди 30 минути, нушо написа:
На всеки помен на гроба задължително се носи и се раздават пита, жито, вино и ракия. Смята се, че от тях умрелият човек може да яде и да пие. След като мине година от смъртта му, той започва да се храни от помените, които се правят за друг човек.

източник : sanovnik.bg

Да, ама реално някой друг го изяжда. И какво правим с умрелите преди 50-100-1000 години, за тях едва ли продължава да се радзава ... нещо просто не ми се връзва. 

Елементарна проява на милост в името на добрините които е извършил починалия. За това се казва "за Бог да прости" = вид измолване прошка за извършените волни и неволни грехове, като споделяш храна с познати и непознати.  

ЗА КАКВО ЖАДУВАТ НАШИТЕ МЪРТВИ 

В действителност

Цитат

Нашите покойници не искат нищо от нас. Достатъчни са само споменът за тях и тихата молитва в храма, придружена със запалването на свещ

от тук

Класическата подаване е: жито и вино. = Едното е символ на тялото господне, а другото на неговата кръв. 

Е, в съвремието има разновидности до безкрай. 

И друго:

Цитат

Наред с молитвите, за помен за сродниците и близките ни е добре да вършим дела на милосърдие, да проявим милост, която винаги Господ иска и очаква от нас. Та като кажем „Бог да прости покойните ми сродници“, този, който приема помоща, също да се помоли за него.

от тук

Всичко е от суеверие обослувено от страха от смъртта. Обичай и почитай човек докато е жив а откакто умре все едно.

Некролози, задушници и вякакви подобни служби към мъртвите са нелепи и нямат никакъв смисъл.

преди 2 часа, Klijes написа:

Винаги съм се чудил - купиш вафла или нещо от магазина, дадеш на някой да го изяде и ... духът се успокоил, че е раздадено за Бог да прости? Някой знае ли точно каква е символиката или защо се прави това? 

От суеверие и глупост. Каквото и да правиш мъртвият си е мъртъв. В различните народи има различни начини уж да почетеш мъртвия. 

• 3 седмици по-късно...
на 22.01.2022 г. в 12:19, Klijes написа:

Ако питаш за традицията - не съм се информирал точно, та не знам. Но, ако питаш защо въобще съществува такъв обичай сред толкова много народи и различни епохи, то отговора се съдържа в коментара ти.

на 22.01.2022 г. в 12:57, Klijes написа:

И какво правим с умрелите преди 50-100-1000 години, за тях едва ли продължава да се радзава ... нещо просто не ми се връзва. 

Раздава се докато има кой да помни за помен на кого раздава.

на 22.01.2022 г. в 14:18, ntm7iv написа:

Обичай и почитай човек докато е жив а откакто умре все едно.

Некролози, задушници и вякакви подобни служби към мъртвите са нелепи и нямат никакъв смисъл.

А кво става с вариантът, че починалия "живее" чрез почитащите го?! Това няма ли смисъл?

Ти спираш да почиташ по някакъв начин предците си след като умрат ли?

на 22.01.2022 г. в 14:18, ntm7iv написа:

Обичай и почитай човек докато е жив а откакто умре все едно.

Именно за това се правят раздавките, а това е повод да се срещнете живите, защото благодарение на мъртвите сте това което сте в момента. 

Елементарно уважение е, а не суеверие и т.н. 

Да повторя: На умрелият не му пука за Вас и вас, защото вече е на по-добро място. -> Дано този цинизъм разбереш ... 

п.п. Дано не ти се налага да изпращаш другар, приятел ... но знам, че някой ден ще те споходи това, та -> Хубав повод да се напиете за негова памет. Пак вулгарно казано ... за да се сетите на млади години що е лудо младо правило и не му е пукало за смъртта и т.н. 

Нека Бог ти прости волните и неволни грехове. Амин

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.