Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Изграждане на домашна мрежа с Виваком

Featured Replies

преди 1 минута, mpavlov написа:

Почти :D С това => https://app.diagrams.net/ 

Ахаа..значи не е нужно да са комплекти? Понеже винаги ги продават по два, си мисля, че са приемник и предавател :? 

Стартерните са комлекти по 2, но винаги можеш да добавиш допълнителен (продават се и по единично).

• Отговори 137
  • Прегледи 24k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Емил Костов
    Емил Костов

Това какво правиш след устройствата на доставчика си е лично твой проблем. Разбира се  не го казвам да се заяждам или да ти се карам. Всичко обаче е до настройки. Никога не съм бил привърженик и няма

• Донт уори, ще го нагласим човека, не ми е за първи път

• С колегата @mpavlov още снощи дискутирахме и стигнахме до следното решение: Ще се правят нещата по първата схема с 3бр. умни суича, като ще се посреща първи суич по този начин нещата ,

Публикувани изображения

Специално тези на MikroTik не са комплекти, тъй като там няма приемници и предаватели. Просто си ползват телта за 230V като най-обикновен мрежов интерфейс. Това ти позволява да свържеш 3 такива, или пък 5.

преди 2 минути, Rammkopf написа:

Специално тези на MikroTik не са комплекти, тъй като там няма приемници и предаватели. Просто си ползват телта за 230V като най-обикновен мрежов интерфейс. Това ти позволява да свържеш 3 такива, или пък 5.

То...по принцип в мрежите няма приемник и предавател - нали винаги имаш двупосочен трафик. Е вече има и PLA, които ползват MIMO технологията (само в трипроводни ел инсталации). Демек L-N/L-G

преди 1 минута, NewRedDragon написа:

То...по принцип в мрежите няма приемник и предавател - нали винаги имаш двупосочен трафик. Е вече има и PLA, които ползват MIMO технологията (само в трипроводни ел инсталации). Демек L-N/L-G

По принцип си абсолютно прав, но като идеш да си купиш в магазина D-Link или TP-LINK, вървят по двойки като walkie-talkie. :D  И на едното си пише, че е трансмитер, а другото - рисийвър. Предполагам, че т. нар. "трансмитер" е този, който инициира връзката, та затова така.

преди 13 минути, Rammkopf написа:

По принцип си абсолютно прав, но като идеш да си купиш в магазина D-Link или TP-LINK, вървят по двойки като walkie-talkie. :D  И на едното си пише, че е трансмитер, а другото - рисийвър. Предполагам, че т. нар. "трансмитер" е този, който инициира връзката, та затова така.

Хмммм купувал съм от ардес и единични бройки - ще разгледам.... Сега отивам да хапна нещо за обяд....

ПС: Не се смейте - в момента съм в Тексас (от една седмица)

преди 1 минута, NewRedDragon написа:

Хмммм купувал съм от ардес и единични бройки - ще разгледам.... Сега отивам да хапна нещо за обяд....

ПС: Не се смейте - в момента съм в Тексас (от една седмица)

В такъв случай, happy meal, partner! :D

• Автор

Малко ъпдейт от мен: 

Обадих се на Виваком да ги питам за детайли. Момчето беше любезно, в началото не искаше да дава информация, после каза че тази услуга е платена - 20 лв. Казах му, че няма нужда цял екип да идва за 20 лв след като аз мога да си човъркам. И се съгласи. Даде ми ID на VLAN - каза че е само една такава мрежа, по която върви и интернет и телевизя. Спомена и че е мултикаст. Изрази недоверие, че ще постигна нещо, дори с това ID. 

Другото, което ми каза е като си купувам рутер да гледам да поддържа IPTV (има предвид IGMP нали?). Предполагам АХ55 е ок. И като го настройвам да съм маркирал "Bridge" - нещо такова?

После се обадих и на търгвоския отдел - оказа се, че като преподписвам, директно минавам на ЕОН, а тяхното устройство имa WiFi. Сега, по някаква причина Виваком са го изключили, но има туториали, как да се включи модула. Така в хола мога да инсталирам приложението на телевизора, а приемника да го ползвам в спалнята и по този начин половината проблем е решен. Ако му активирам wifi-a, целият проблем е решен. 

Ако не стане с wifi на еон устройството за спалнята, най-вероятно ще мина към варианта с PLA-те, защото и един обикновен комплект ще ми свърши работа. Ако се окаже, че пък мрежата ми не е направена добре, ще тестваме това ID, което ми дадоха и варианта със суичовете на @JohnTRIVOLTA.

Ще пиша пак, когато има развитие. Много благодаря за търпението към мен и въпросите ми, за съветите и помощта. Трябва да измислим как ще черпя :)

преди 5 часа, mpavlov написа:

Другото, което ми каза е като си купувам рутер да гледам да поддържа IPTV (има предвид IGMP нали?). Предполагам АХ55 е ок. И като го настройвам да съм маркирал "Bridge" - нещо такова?

Горе-долу - да. Напрактика "нарочваш" 2 LAN порта на рутера (например 1 и 2) за STB-тата. В 1 и 2 вързаваш с кабелi двете STB.Тези два порта, като са в "bridge" с WAN порта на рутера, напрактика са свързани директно с мрежата на доставчика. Останалите 2 LAN порта (3 и 4) остават за нет. Тези портове вече са зад NAT. Като не ти стигат за LAN клиенти - слагаш обикновен/и суич/ове. Но това не ти решава проблема, защото пак ти трябват по 2 кабела за стаите - един за STB и един за нет (LAN).

преди 5 часа, mpavlov написа:

После се обадих и на търгвоския отдел - оказа се, че като преподписвам, директно минавам на ЕОН, а тяхното устройство имa WiFi. Сега, по някаква причина Виваком са го изключили, но има туториали, как да се включи модула. Така в хола мога да инсталирам приложението на телевизора, а приемника да го ползвам в спалнята и по този начин половината проблем е решен. Ако му активирам wifi-a, целият проблем е решен. 

Ако не стане с wifi на еон устройството за спалнята, най-вероятно ще мина към варианта с PLA-те, защото и един обикновен комплект ще ми свърши работа. Ако се окаже, че пък мрежата ми не е направена добре, ще тестваме това ID, което ми дадоха и варианта със суичовете на @JohnTRIVOLTA.

До колкото се ориентирах от тъпото представяне на услугата EON, тя работи зад NAT - демек - работи зад рутера. Тук не ти трябва нищо друго, освен 1 или 2 прости гигабитови суича за да си навържеш кабелните клиенти и "смарт бокса". Казано по друг начин - всичко е в edin LAN. Реално, този EON "приемник" си е един обикновен Android TV Box. WiFi функционалността не ти е необходима! Те не случайно са деактивирали радиото на бокса, зада гарантират стабилност на връзката.

Както обиччам да казвам на всички WiFi "маняци": По добре от кабела в една комп. мрежа е само...."по-дебелия"....кабел :) 

Остава въпроса, дали тази услуга работи извън мрежата на виваком - т.е да си вземеш "приемника" на вилата, където си на друг ISP. Технически е елементарно изпълнимо (чисто софтуерно), но предполагам, че тия от виваком ще искат някакви допълнителни кинти за това :) 

ПС: Тук, за такава услуга могат само да си мечтаят :) Все още най масовия протокол е vDSL. Всичко друго....струва маса $$$. 18 години с това съм се занимавал в AT&T.....макар, че аз основно "пусках" и настройвах WiFi LInk`s между радио кулите..... Работил съм на 350 ft над земята :) 

• 2 седмици по-късно...

Вчера минах през офис на Виваком и подписах нов договор, минах на EON + Gigabit Fiber net. Интересно се получи, когато ми влезе в сила новата скорост, преди малко - Speedtest.net вече показва, че доставчикът ми е GP-NET, а не VIVACOM. Някаква светлина по въпроса? :)

Още не съм се занимавал да променям окабеляването вкъщи, за да "вкарам" EON кутийката зад рутера и да видя как ще работи там. Все още е между рутера и ONT-то, където беше IPTV STB-то. Утре ще се занимавам с жици.

Понеже съм сигурен, че има любопитни измежду вас и ще питат: "Колко вдигаш?!", току-що измерих (с изключен EON приемник) са 745/657 Mbps. Доволно, не се жалвам.

преди 7 минути, Rammkopf написа:

Вчера минах през офис на Виваком и подписах нов договор, минах на EON + Gigabit Fiber net. Интересно се получи, когато ми влезе в сила новата скорост, преди малко - Speedtest.net вече показва, че доставчикът ми е GP-NET, а не VIVACOM. Някаква светлина по въпроса? :)

Още не съм се занимавал да променям окабеляването вкъщи, за да "вкарам" EON кутийката зад рутера и да видя как ще работи там. Все още е между рутера и ONT-то, където беше IPTV STB-то. Утре ще се занимавам с жици.

Понеже съм сигурен, че има любопитни измежду вас и ще питат: "Колко вдигаш?!", току-що измерих (с изключен EON приемник) са 745/657 Mbps. Доволно, не се жалвам.S

С какво мериш ? Понякога ползвам и това понеже дава сякаш по-реална представа как са нещата!

Меря със speedtest. Това, което ползваш ти, ми дава някакви страхотно криви данни за download-а. Първият тест извади малко над 300Mbps, а вторият опит гравитираше около 80. Иначе, ъплоудът е консистентно около или над 660. А със speedtest ми даде пак приблизително същите резултати, както по-рано днес - 729/662.

Питам понеже съм "чувал", че се приоритезира трафика на speedtest.net ! Какъв е метода не знам, но предполагам, че така или иначе глобално всичко на портове 443,80,8080 е с най-високо "прио", ако са добави и някаква листа на сървърите им .... Жалко, че не е активен вече на Нетера публичният BTest сървър за да тестваме и разберем реалното положение.

speedtest.net предлагат скрипт. Забелязал съм, че тест през браузър и през скрипт е коренно различен. В браузъра се зареждат реклами, ясно ресурса се нуждае от издържка, които ако блокираш чупят теста. Пример:

spacer.png

горе графика, а след нея в терминала:

spacer.png

Картата ми е древна и затова опря в тавана от 100Mbps, но разликата е налице.

Извещение до доктора
За пореден път смених доставчика. Най-после прокопаха влакно до вкъщи и за пореден път получих безплатен рутер и повторители. Но повторителите са някакви пластмасови буци и заемат излишно дупка в контакта. Горят около 3.5W. V pizdu!

В нашия случай идва esp32-wroom c ipx-конектор и 3dBi антена за 6.24лв общо. Добавяш един ldo 3.3V и 'де що видиш порт на +5V пъхаш. Това е всичко, да разшириш домашния wi-fi по хоризонтал и вертикал на 2.4GHz. Като си купиш и 3D-принтер, ще ги плодиш в пинизчийски кутийки.

spacer.png spacer.png

Ползвам AdBlock Plus във Firefox. Докато бях на FiberNet 300, пълнех между 298 и 301 Mbps надолу, а нагоре си удрях 190-200 Mbps. Все през браузъра съм тествал.

И друго искам да добавя към сагата. Току-що установих, че вече съм зад NAT и не ми работи VPN, NAT-овете към сървъра, видеонаблюдението, remote администрацията към компютрите ... нищичко. Звъннах веднага на 123, обясних какъв е казусът и колегата отсреща любезно потвърди, че с преминаване към EON-пакет, без предупреждение използват случая да те NAT-нат, та вече нямаш реално IP. Не за да ти е гадно, а причината е съвсем тривиална, каквато е и в световен мащаб с IPv4 - на хората им свършват IP-тата и вече спират с либералната политика "5 динамични, или 1 статично IP", както бяха старите планове. За повечето домашни потребители, това изобщо не е проблем, така или иначе - дреме ти с какво IP излизаш, ако само гледаш телевизия, чатиш, сърфираш ... въобще, ако само излизаш от мрежата си, а не ти трябва да влизаш отвън.

Прехвърлиха ме към технически отдел, бяха си предали информацията съвсем точно - човекът ме посрещна на другата линия, вече запознат с проблема и мигом ми предложи решение: до 1 час получавам 1 статично IP. Напълно ме устройва, стига да е реално.

Моментално си прехвърлих EON STB-то в LAN-a, да съм готов за промяната. Потвърждавам, че новият бокс работи в LAN-сегмента безпроблемно. Интересно, след като ме пуснат директно навън, дали ще има промяна в скоростта на download. Пак ще измеря, ей така от интерес. Не че са ми малко 770Mbps. :D

EDIT: Тъкмо публикувах поста и ми спря връзката с Интернет. Release-нах адреса на WAN-порта и рутерът веднага си дръпна новото IP. Реагираха за има-няма половин час! 😵 Ако някой от VIVACOM чете в момента - колеги, БРАВО и ИСКРЕНО БЛАГОДАРЯ!!!

EDIT 2: Така, пуснах нов тест през Ookla и сега нещата с името на провайдъра си дойдоха на мястото - пак пише, че съм на VIVACOM. Скоростите си останаха малко над 770 мегабипса надолу, 667 нагоре.

А плати ли допълнителна такса за да ти дадат реално IP !!!???

Не съм плащал. Просто се обадих на 123 и обясних какво съм установил (че съм зад NAT след преподписването). Първият отговор беше автоматичен, че ще трябва да си платя за статично - съвсем нормално. Тогава обясних на колегата, че не съм бил предупреден за тази промяна, като съм преподписвал. А без VPN-а си не мога да работя. И че не съм принцеса с претенции за 5 IP-та, колкото съм имал на предния договор. Искам само 1, но да е реално, нищо повече. Усетих го по гласа, как и на него му стана тъпо, абсолютно ми разбра ситуацията и си призна, че им свършват адресите, затова правят така. Предложи директно да ме прехвърли към колега от Техническия, който просто каза, че ще получа реално IP до 1 час. И, както писах в поста, вече имах ново IP след само половин час.

Сигурно някой недоволен ще ме охрани сега, но в последно време по-разбран съпорт от този на VIVACOM (и мене си :D ) не съм срещал. 

преди 9 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Публично, публично (public ip address)... 😉

Да, де ... чакай, аз какво съм писал?! 🤨

EDIT: Рекох, да не съм писал някаква глупост - скоро бях писал "динамично" по инерция, вместо "публично". :D Джони, аз публично IP си имах, така или иначе. Няма как да интернетствам без него. Просто не беше назначено на WAN-а на рутера ми. :D Т.е., реалното публично IP исках да получа, да.

Ами един мой приятел имаше същият проблем като твоя и им се обадих и ми отговориха почти същото ама за разлика от теб искаха да си плати за реален IP към договора.Оставам впечетление че менажирането към регионите е различно от страна на Виваком което не е коректно към абонатите 

В общия случай, опираш до това, дали попадаш на разбран служител, който действително иска да ти свърши работа. Зависи и от начина, по който си изложиш проблема, предполагам. Умишлено казах на колегата, че не съм бил предупреден за промяната, когато съм преподписвал договора си. На всеки му става ясно, че мога да тръгна по пътя с жалбите и т.н. - за едно кирливо IP, на никого не му се занимава с глупости. Така или иначе, за статично IP, услугата си е платена навсякъде. Става дума за едни 5 лева на месец, в крайна сметка, не е болка за умиране. Но поне да кажат, или да пишат изрично в описанието на плана, да му се не знае.

Проблема е че не ми бяха казали а има сървар и камери и не може да се свързва към тях от друга мрежа

И при мен е същото положение. Аз така ги хванах, между другото - периодично проверявам дали ми се виждат услугите отвън. И като опитах през телефона да достъпя камерите - дърво. Опитах VPN - дърво. И като задълбах, всичко лъсна.

И при мен на времето един на един обект, доставчик се опита да хитрува и ми натна публичният адрес на 2рата седмица от подписване на договора. "Алармите писнаха" и той трябваше да разбере, че нета не е за баба Пена да си гледа челядта в Англия по скайпа 😁

Между другото утре и аз ще се занимавам с Виваком,  уж се разбрахме за един публичен адрес , само интернет и  да си ползвам директно, моето активно оборудване, та като дойдат техниците ще видим 😀

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.