Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Изграждане на домашна мрежа с Виваком

Препоръчан отговор

Здравейте!

Опитвам се да си изградя домашна мрежа вкъщи, но се оказва по-сложно за мен, отколкото мислех. Ще се радвам, ако имате възможност да ме насочите към правилното решение.

Искам да изградя домашна мрежа, в която устройствата да се разпознават и виждат, но в същото време да имам и телевизия, и интернет едновременно. 

Пробвах два варианта:

Вариант 1) Суичът е преди рутера

В този вариант всички устройства работят - и телевизия, и интернет. Реално обаче имам две мрежи - едната е вързана директно към доставчика, другата към рутера. Това, което е вързано към рутера, не вижда устройствата на домашната мрежа. Примерно, лаптопа от спалнята, не вижда NAS-a, който е в хола. А и доколкото четох, не е много добре да си вързан директно към Интернет. Вижте Схема 1.

1.Home Network_Switch First.png

Вариант 2) Рутерът е преди суича

В този вариант всички устройства са в една и съща мрежа - лаптопът вижда NAS-a. Тук обаче, в спалнята и хола, когато работи тв бокса, няма интернет и обратното.

2.Home Network_Router First.png

Писах на Виваком и ми отговориха следното: 

>>>

Няма възможност от един порт на рутера да работят и телевизия и интернет.

Необходимо е да прецените нещата така, че ако един кабел от рутера излиза да захранва само интернет устройства или само устройства за телевизия.

За съжаление рутера като първо устройство няма да може да се инсталира или ако е първо е необходимо кабелите които свързвате към него да се ползват само за една от двете услуги. За да работи втората услуга е необходимо втори кабел от друг порт който да захранва втората услуга.

<<<

Проблемът е, че няма как да пусна още един кабел, тъй като тези са вградени в стените вече - във всяка стая има по една розетка (в хола са 2). От розетката кабелът влиза в суич и се разпределя по всички други устройства.

Като обикновен потребител без познания по изграждане на мрежи, това което прикачвам като схеми не ми изглежда като нещо, което някой за пръв път се опитва да направи. Наистина ли няма начин (дори да е някой трети вариант), в който да имам и телевизия, и интернет, и всички устройства да са вързани към една и съща мрежа? Може би с друг рутер и с managed switch? 

Рутера е на Виваком, суичовете са TP-Link TL-SG105S.

Благодаря предварително за помощта!

Поздрави!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 137
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Правилно са ти отговорили от вива.... Суиче е преди рутера и от него кабели до боксовете и кабел до рутера, който "държи" LAN.

Kато не искаш да пускаш допълнителни кабели, има вариант с двойки PLA

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, NewRedDragon написа:

Правилно са ти отговорили от вива.... Суиче е преди рутера и от него кабели до боксовете и кабел до рутера, който "държи" LAN.

Kато не искаш да пускаш допълнителни кабели, има вариант с двойки PLA

Това значи е вариант 1, обаче тогава всички устройства от другите стаи няма да са в домашната мрежа. Те получават IP директно от ISP-a. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, mpavlov написа:

Това значи е вариант 1, обаче тогава всички устройства от другите стаи няма да са в домашната мрежа. Те получават IP директно от ISP-a. 

Това какво правиш след устройствата на доставчика си е лично твой проблем. Разбира се  не го казвам да се заяждам или да ти се карам. Всичко обаче е до настройки. Никога не съм бил привърженик и няма да бъда привърженик на олигофренията с розетки в стената.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, mpavlov написа:

Това значи е вариант 1, обаче тогава всички устройства от другите стаи няма да са в домашната мрежа. Те получат IP директно от ISP-a. 

Не е така! От суича, след ONT си пускаш директно кабели за боксовете. Още един кабел (или PLA) до WAN порта на рутера и от там си ти

преди 2 минути, Емил Костов написа:

Никога не съм бил привърженик и няма да бъда привърженик на олигофренията с розетки в стената.

Абе....може - просто за декорация, но кабела си е директен

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, NewRedDragon написа:

Не е така! От суича, след ONT си пускаш директно кабели за боксовете. Още един кабел (или PLA) до WAN порта на рутера и от там си ти

Абе....може - просто за декорация, но кабела си е директен

Разбра какво искам да кажа, да не споменавам, че постоянно има такива ядове при работата. И не е само при Виваком.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, NewRedDragon написа:

Рутерът е само в една стая. Другите стаи няма да са вързани към него, а директно към първия суич. Съжалявам, ако аз нещо не схващам. 

Чета по други форуми, че това май можело да стане с managed switch и VLAN? 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Емил Костов написа:

Разбра какво искам да кажа, да не споменавам, че постоянно има такива ядове при работата. И не е само при Виваком.

Разбрах ествствено.... и напълно те подкрепям. Маса народ, си мисли, че LAN е като "кабелната" - един сплитер и готово....

ПС: Когато се погребват кабели (независимо, какви), първо се прави lab проект, според възможните опции за ISP/TV oper

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не съм задълбавал, но в зависимост от това, което ти позволяват рутерът и суичовете, може да пуснеш VLAN, който да обслужва IPTV, и още един за всичко останало.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Има вариант !!! Мога да помогна, правено и работи !

Виваком нормално да кажат , че нестава :popcorn2:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, JohnTRIVOLTA написа:

Всеки оператор ще ти каже, че не става. Даже го пише и в договора, който подписваш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, mpavlov написа:

Рутерът е само в една стая. Другите стаи няма да са вързани към него, а директно към първия суич. Съжалявам, ако аз нещо не схващам. 

Чета по други форуми, че това май можело да стане с managed switch и VLAN? 

Рутера е гранично у-ство, което менаджира трафика м/у мрежата на ISP и личния ти LAN, по определени от теб правила. KЪде физически ще се намира няма значение. Важна е инфраструктурата. С VLAN може и да стане, стига от доставчика да ти кажат съответните VLAN ID, ако изобщо ползват q ...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Емил Костов написа:

Всеки оператор ще ти каже, че не става. Даже го пише и в договора, който подписваш.

Тяхни представители /на Виваком/ са твърдяли многократно за различни неща , че не стават. После като станат нещата, гледат като теле в калчища 😄

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, JohnTRIVOLTA написа:

С "рутера на виваком" ли?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, JohnTRIVOLTA написа:

Тяхни представители /на Виваком/ са твърдяли многократно за различни неща , че не стават. После като станат нещата, гледат като теле в калчища 😄

Това са твои измислици и свободни съчинения. Ще го напиша пак, а ти си приказвай каквото си искаш. Никой оператор не го интересува какво прави клиента с вътрешната си мрежа и това го има в договора. Мога да ти покажа, за да спреш с глупостите.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, NewRedDragon написа:

С "рутера на виваком" ли?

Не, не сме стигнали до това как и с какви устройства ще постигнем нещата ! Нека автора на темата да пита , ако го интересува!

преди 4 минути, Емил Костов написа:

Това са твои измислици и свободни съчинения. Ще го напиша пак, а ти си приказвай каквото си искаш. Никой оператор не го интересува какво прави клиента с вътрешната си мрежа и това го има в договора. Мога да ти покажа, за да спреш с глупостите.

Точно така, оператора не го интересува и за това ще му помогнем на момчето да си ги нагласи сам нещата , е и с малко помощ!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, JKirilov написа:

Aвторът видимо не се интересува от триволтова мрежа!

Предполагам, че щом знае как да се реши проблема, ако е искал ще сподели. Идеята ми не беше да влизам в дълбоки дискусии, а да проверя дали има някой, който би могъл да ме насочи към правилната посока :) Дали е VLAN, дали е managed switch, дали е рутер преди суич или обратното. Пак си мисля, че едва ли съм първия, който иска да изгради нещо подобно..

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, JKirilov написа:

Негова воля. Зорлям никой не мога да накарам да вярва в моят над 20г. стаж, като мрежови администратор :sausage:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, JKirilov написа:

Пак се изцепи неподготвен! Триволтовия е прав, че може да стане, но вероятно ще говори за устройства (не случайно не казва рутер или суич) с ROS. Kакто и аз мога да дам решение, но с FreeBSD

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, mpavlov написа:

Предполагам, че щом знае как да се реши проблема, ако е искал ще сподели. Идеята ми не беше да влизам в дълбоки дискусии, а да проверя дали има някой, който би могъл да ме насочи към правилната посока :) Дали е VLAN, дали е managed switch, дали е рутер преди суич или обратното. Пак си мисля, че едва ли съм първия, който иска да изгради нещо подобно..

Не че не искам, но трябва да се запозная с това с какво разпполагаш, като техника, коя топология предпочиташ, а аз ще ти кажа какво ти е нужно и т.н. "Дракончето" се сеща на къде клоня :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Телевизорите трябва да ти са директно вързани към switch-a и да не минава сигнала за тях през рутер. Всичко останало е обратното, след switch-a слагаш рутер и там си го разклоняваш както ти трябва с допълнителни switch-ове или рутери.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 18 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Не, не сме стигнали до това как и с какви устройства ще постигнем нещата ! Нека автора на темата да пита , ако го интересува!

Точно така, оператора не го интересува и за това ще му помогнем на момчето да си ги нагласи сам нещата , е и с малко помощ!

Ти си прави каквото си искаш. В договора пише, че БТК предоставя услугата по зададените параметри. При всяка една промяна от страна на потребителя БТК не отговаря за качеството на услугата даже може и да я спре. И това е при всеки оператор.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...