Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на рутер

Featured Replies

• Автор

Аз закупих Huawei ax3 quad core и засега съм доволен. Но е работил само 72ч, не знам по-натам как ще е! 

• Отговори 101
  • Прегледи 16,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• https://www.technopolis.bg/bg/Ruteri-/RUTER-HUAWEI-AX3-DUAL-CORE-WS7100/p/565897 А догодина дали няма да имате wifi6 устройство? Освен това този рутър поддържа много по-сигурния и съвременен прот

• Има и QUAD CORE версия, ти си преценяваш спрямо парите:  https://mallbg.com//Рутер-Huawei-AX3-pro-Wifi-6-Quad-Core-One-Touch-Connection-24W-Бял-6972453162816_209797.html

• Казах ти да не се обаждаш в теми, които не са ти ясни! Кой ще му забрани да ползва гигабиттова мрежа зад рутъра?

преди 2 часа, adersa написа:

Не знаех , че тази марка още съществува както и D-link

Имаш още мно-о-о-го какво да научиш от нас, "новите". :D

• 2 седмици по-късно...
на 27.01.2022 г. в 16:49, Пешеходецът написа:

Здравейте!

Предварително се извинявам на @Versace82, за това че пиша в темата му, но въпросът ми също е за избор на рутер.

Бюджетът ми е до 200лв. Искам рутер, който подържа wi-fi 6. Спрял съм се на следните модели:

ХуауейLinksysD-Link

Не съм запознат със софтуера им и функциите, които предлагат. Моля, ако някой от вас е наясно с технологиите на изброените рутери, да напише мнение - кой рутер би ми препоръчал.

Ако има нещо, което не съм пояснил, моля за извинение. Ще добавя каквото е необходимо за допълнителна информация.

Не знам дали поддържа WiFi 6 но тази марка е един път. Никакви проблеми през годините където и да съм я монтирал.

https://mikrotikbg.shop/en/wireless-routers/265-hap-ac-rbd53ig-5hacd2hnd.html

това е последния който сложих в къщи и по добър сигнал от 5G мрежа не съм имал. 

hAP ac3 не върви с WiFi 6.

Като казваш "5G мрежа", имаш предвид 5-гигахерцова (5GHz), а не 5-то поколение, нали?

Вероятно скоро ще сменям рутера и аз, че ми омръзна с тези чести прекъсвания. Не търся екстри. Само непрекъсната работа и добър обхват, не по-лош от сегашния tp-link C6.

Рутер D-Link DIR-X1560 AX1500 Gigabit MU-MIMO 2.4 GHz/5 GHz Wi-Fi 6 (802.11ax) - eMAG.bg

Този добър избор ли е?

• 4 седмици по-късно...

Добър ден,

И на мен ми прекъсваше връзката, усетих се че е откакто ползвам VPN (платено). Не го използвам за да гледам филми, които не мога да гледам с български адрес, и прочие. Съвсем банално ползване на интернет, обаче е е по качествено без повечето от рекламите, и по сигурно.

Оказа се, че точно затова са прекъсванията, след които настройките на провайдера (медиком) са променени, и заобикалят адблокерите, или съм задължена да ги приема, или няма достъп. Или просто трябва да изключа VPNа и връзката се възстановява веднага...

Има ли рутер, или начин, който да не позволява на провайдера да ми се бърка, с виваком например? 

В какъв аспект е по-сигурно? Ако си в Германия и не искаш да виждат, че разглеждаш торенти - да, по-сигурно е, че ще се разминеш с глобата.

Относно рекламите - AdBlock Plus работи чудесно.

Ако доставчикът ти дава адрес по DHCP, то тогава всеки рутер, различен от техния, би ти свършил работа. Затваряш им достъпа до рутера си и чао.

Добър ден,

И на мен ми прекъсваше връзката, усетих се че е откакто ползвам VPN (платено). Не го използвам за да гледам филми, които не мога да гледам с български адрес, и прочие. Съвсем банално ползване на интернет, обаче е е по качествено без повечето от рекламите, и по сигурно.

Оказа се, че точно затова са прекъсванията, след които настройките на провайдера (медиком) са променени, и заобикалят адблокерите, или съм задължена да ги приема, или няма достъп. Или просто трябва да изключа VPNа и връзката се възстановява веднага...

Има ли рутер, или начин, който да не позволява на провайдера да ми се бърка, с виваком например? 

Какъв бот? Ивайла съм.

ами никакви торенти не разглеждам, в България съм. Търся книги, научни статии, някои предмети /козметика, банално.

VPNа е Мулвад, платен, с адблокери.  

Провайдера блокира VPNа, имам връзка,  както те твърдят, всичко е наред...само дето не мога да сърфирам, докато не изключа VPN връзката. Не говоря за филми и др., най прозаично сърфиране, не зарежда даже гбг.бг

На стария компютър/стар софтвеър е по рядко, явно провайдера заобикаля адблокери и VPN по лесно, но на новия мога да сърфирам само ако изключа VPNа..

Въпросните настройки май са в сърверите на интернет доставчика, а не на рутера.

Днес ще идват от виваком, какво да ги попитам, за да разбера дали ще имам интернет ползвайки VPN, или ще е същото?

преди 5 минути, Ivajla 2 написа:

VPNа е Мулвад, платен, с адблокери.  

А ти към кой техен сървър се свързваш, като закачиш VPN-а? Изобщо, DNS request-ите ти минават ли? Някаква диагностика с ping, tracert ... ?

О, ами избирам си, имат много, когато търся нещо в българския нет, свързвам се със сървер в България, с wireguard. Имат много. Но не зависи от това, сменяла съм ги. 

Каква диагностика да използвам, (много)стария компятър се свързва и с vpn, макар че не мога да гледам например filmisub без дълги реклами, и то чести. И често просто прекъсва. 

Взех нов, и гледах без реклами, докато скоро не спря интернета (само на новия компютър). Обадих се, авария било.

Когато връзката отново можеше да се осъществи, същия сайт може да се гледа пак само с реклами, казва ми да премахна адблокерите.

И двата комптютъра показват нормална връзка с wifi  и vpn, винаги. Първо ми казваха че причината е в моя компютър, но като отида в Старбукс си работи. Е, след няколко такива случаи, ми казват че е "авария". 

На кои сайтове мога да направя диагностика?

И какво да питам хората на виваком днес.

Не ти трябва VPN, сложи си разширенията uBlock Origin и AdGuard и няма да виждаш една реклама. Филмисуб си работи  без да реве за адблокерите.

https://chrome.google.com/webstore/detail/adguard-adblocker/bgnkhhnnamicmpeenaelnjfhikgbkllg

https://chrome.google.com/webstore/detail/ublock-origin/cjpalhdlnbpafiamejdnhcphjbkeiagm

преди 24 минути, Ivajla 2 написа:

О, ами избирам си, имат много, когато търся нещо в българския нет, свързвам се със сървер в България, с wireguard. Имат много. Но не зависи от това, сменяла съм ги. 

Каква диагностика да използвам, (много)стария компятър се свързва и с vpn, макар че не мога да гледам например filmisub без дълги реклами, и то чести. И често просто прекъсва. 

Взех нов, и гледах без реклами, докато скоро не спря интернета (само на новия компютър). Обадих се, авария било.

Когато връзката отново можеше да се осъществи, същия сайт може да се гледа пак само с реклами, казва ми да премахна адблокерите.

И двата комптютъра показват нормална връзка с wifi  и vpn, винаги. Първо ми казваха че причината е в моя компютър, но като отида в Старбукс си работи. Е, след няколко такива случаи, ми казват че е "авария". 

На кои сайтове мога да направя диагностика?

И какво да питам хората на виваком днес.

Доставчикът ти си позволява да ти филтрира трафина. И не го правят осъзнато, вероятно имат някакви автоматични агенти, които ти класифицират трафика по някакъв начин и сигурно влизаш в някакъв блоклист. Някои диставчици просто блокират VPN-трафика, като част от фирмената им политика (сакън, да не си престъпник и да не правиш зулуми през тяхната мрежа, с тоя VPN).

Виваком не налагат рестрикции, доколкото аз поне имам опит с тях. Дори и да ги питаш, техниците нямат компетенцията да ти отговорят за VPN-a. Те идват само да ти свържат жиците и да активират устройствата, дотолкова разбират. За повече екстри, ще те пратят да звъниш на 123.

По принцип, не би трябвало да е от такова значение, но може ли да опиташ с друг протокол през Mullvad? Да не е WireGuard, този път.

преди 37 минути, lupis написа:

Не ти трябва VPN, сложи си разширенията uBlock Origin и AdGuard и няма да виждаш една реклама. Филмисуб си работи  без да реве за адблокерите.

https://chrome.google.com/webstore/detail/adguard-adblocker/bgnkhhnnamicmpeenaelnjfhikgbkllg

https://chrome.google.com/webstore/detail/ublock-origin/cjpalhdlnbpafiamejdnhcphjbkeiagm

Ами нали хром и гугл  източват данни, и не е добре да се ползват по тази причина? 

преди 4 минути, Ivajla 2 написа:

Ами нали хром и гугл  източват данни, и не е добре да се ползват по тази причина? 

Не е задължително да ползваш хром, има и други по- защитени, примерно https://iridiumbrowser.de/

преди 29 минути, Rammkopf написа:

За повече екстри, ще те пратят да звъниш на 123

Не е гарантирано и там дали ще му отговорят адекватно .

преди 1 минута, adersa написа:

Не е гарантирано и там дали ще му отговорят адекватно .

А, да, така е. Последния път ми вдигна няква неграмотна, отегчена кифла, че и нагла. Идеше ми да я фрасна през слушалката. После в офиса до нас ми обясниха, че страдат от голямо текучество там, в техническия отдел.

Но е факт, че през повечето време уцелвам кадърни младежи, разбираме се добре и като цяло ми помагат доста, доколкото е в правомощията им. Много рядко случвам на някой дървар, да ме отсвири на общо основание. Та, опитът си струва, но наистина няма какво толкова да ги разпитва за тоя VPN.

преди 21 часа, lupis написа:

Не е задължително да ползваш хром, има и други по- защитени, примерно https://iridiumbrowser.de/

погледнах, изисква да го кача на компютъра, по добър ли е от duckduck?

Мисля, че не безпокойствата за vpn от страна на доставчика са свързани с печалби от реклами, които не могат да бъдат адекватно предложени, ако съм в БГ, а пък ползвам финландски или аржентински адрес. 

Благодаря за мнемията,  инсталираха ми вивком, всичко е наред. Само още за рутера, към съседните стаи има бетонна стена и съответно няма интернет връзка. Казаха ми да свържа TP Link рутера (един с 3 антени) допълнително към модема на виваком, но той и преди беше свързан, а нямах сигнал в другите стаи. Значи няма да помогне.

Модема на виваком е свързан с извода за интернет на стената, каквито има и в другите стаи. не може ли връзката с кабела на виваком да стане така, че да има връзка  и от изводите в другите стаи?

Може и да може - зависи от самата структура на окабеляването. Къде са свързани другите краища на излизащите на контакти/конзоли кабели? Може би към суич? в някоя централна част на апартамента(коридор например)

преди 1 час, цър-вул написа:

Може и да може - зависи от самата структура на окабеляването. Къде са свързани другите краища на излизащите на контакти/конзоли кабели? Може би към суич? в някоя централна част на апартамента(коридор например)

Дааа, не знам, говориха техниците за суич, ще се пробвам на 123....

Между другото, казах че няма проблем с виваком и vpn.  Единия компютър е свързан през сървър във Финландия.

Другия със сървър в БГ, и след като търсих нещо в гбг.бг , а после взех първия, свързан през Финландия, за съвсем друго търсене получих  безполезни резултати на български. 

Значи Виваком дава реалния адрес, или поне реалното местоположение.

Пак съм в началото. 

Най-бързият начин да разбереш къде си, е като се вържеш с VPN-а и после питаш Google "what is my ip". Ще разбереш на момента, дали си през български адрес, или финландски.

на 12.03.2022 г. в 11:37, Rammkopf написа:

Най-бързият начин да разбереш къде си, е като се вържеш с VPN-а и после питаш Google "what is my ip". Ще разбереш на момента, дали си през български адрес, или финландски.

Благодаря за идеята, проверих. Показва адреса, който показва и VPNа, съответно БГ, Дания и т.н. Ама продължават да излизат и резултати съответни на реалното географско положение, явно брата гугъл помни самото устройство...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.