Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как сте с "винила"? Използвате ли грамофон?

Featured Replies

• Автор

Съвременната аудиотехника и компютърна техника и съответните софтуерни плейъри и стрийминг ресурси силно развращават любителите на музиката.🤣

Ще дам за пример себе си. Вместо да търча през двайсетина минути до грамофона, за да сменям или обръщам плочи, като това е придружено със съответното свещенодействие и ритуали по ваденето или прибирането на плочата от плика, почистване, свръхвнимателно манипулиране с лостчето на лифта и т.н., аз предпочитам да съм се отпуснал блажено на фотьойла и да съзерцавам обложката на албума в мобилното приложение на Roon на 11 инчовия си таблет.

А също и да сменям албуми, изпълнители, компомпозитори и т.н. с няколко движения на пръста си.😀

Хем удобство, хем мързел. Двоен кеф.

За разликите в звученето няма да се повтарям. Писал съм достатъчно в началото на темата.

• 2 години по-късно...

Здравейте, да питам за един грамофон дали е ОК? Искам да взема за близък човек, но и да знач че нищо друго не трябва да купува. Искам да го отвори и да си пусне плочата и да слуша. Избрала съм ето този:

https://www.ozone.bg/product/gramofon-house-of-marley-at3600l-poluavtomatichen-kafyav/

Майтапя се.

Чухте , че в България ще се прави фабрика за грамофонни плочи и бързате да се снабдите и с грамофони. 

А ако Вашият познат има някаква колекция от плочи ще му е добър подарък такава придобивка, но не и тази, която сте посочила. Ако не е придирчив, тогава може да мине и с това.

• Автор

Ако Вашият познат има някаква стерео система (усилвател и колони), най-добрият вариант е да му подарите "истински" грамофон, който да подава сигнала от грамофона по кабел към усилвателя. Качеството на звука ще бъде много по-добро и по-пълноценно.

Михо, най-чистия звук вади оригиналния компакт диск. Купи си истински CD плеър Yamaha, вържи го към два хубави активни студийни монитора. Ама преди това изхвърли бурканите от мазата тапицирай стените пода тавана и вратата, сложи си системата там и се наслаждай на истински автентичен звук. Иначе, лафа в датата винаги може да върви.

преди 1 час, Коркодила написа:

Михо, най-чистия звук вади оригиналния компакт диск. Купи си истински CD плеър Yamaha, вържи го към два хубави активни студийни монитора. Ама преди това изхвърли бурканите от мазата тапицирай стените пода тавана и вратата, сложи си системата там и се наслаждай на истински автентичен звук. Иначе, лафа в датата винаги може да върви.

Яяяяяя! Ти освен от Голфове си разбирал и от аудиотехника бе Кроки!! Аз не съм знаел, че я владееш и тази професия, макар че все още си ученик. Не е лошо, но по добра заплатка си изкарваш със мистерията и торбата с цемент, така че не се меси на хората в работите.

преди 5 часа, Колев 74 написа:

Яяяяяя! Ти освен от Голфове си разбирал и от аудиотехника бе Кроки!! Аз не съм знаел, че я владееш и тази професия, макар че все още си ученик. Не е лошо, но по добра заплатка си изкарваш със мистерията и торбата с цемент, така че не се меси на хората в работите.

На стар казанджия ракия недей продава. Мой приятел от детството разбрах, че имал звукозаписно студио в София. Там записвали предимно прохождащи рок банди. Обаче доста му постаостаряла техниката, и може да инвестирам с нова техника от Холандия. Май повече ще ми отива продуцент от колкото зидаро мазач. А и не лошо името ми да остане записано някъде в музикалната история.

• 3 месеца по-късно...

За да не добавям нова тема, искам да попитам какво бихте препоръчали като нещо бюджетно - грамофон, усилвател и тонколони. Искам да е една идея над тези решения където всичко е в едно, но и да не се хвърлям с много пари за нещо което не знам колко ще го слушам в бъдеще. Гледах от една страна стари/vintage техники има много, но не е ли по-добре чисто ново поне да не го мисля за евентуални повреди. Като пари може би около 1500-2000 за всичко това.

на 4.05.2025 г. в 23:59, Gencho 123 написа:

За да не добавям нова тема, искам да попитам какво бихте препоръчали като нещо бюджетно - грамофон, усилвател и тонколони. Искам да е една идея над тези решения където всичко е в едно, но и да не се хвърлям с много пари за нещо което не знам колко ще го слушам в бъдеще. Гледах от една страна стари/vintage техники има много, но не е ли по-добре чисто ново поне да не го мисля за евентуални повреди. Като пари може би около 1500-2000 за всичко това.

Точни модели ти ще си избереш, само ти предлагам как да си разпределиш бюджета и с тоя бюджет за кои марки да се оглеждаш. За колони не по-малко от 1300-1400 лв. - Heco; Magnat, за грамофон до 500 лв. - Lenco; Pro-Ject; Dual, за нов усилвател нямаш пари, но може и втора ръка.

Ако харесаш нещо покажи да коментираме.  

на 7.05.2025 г. в 19:23, AGD написа:

Точни модели ти ще си избереш, само ти предлагам как да си разпределиш бюджета и с тоя бюджет за кои марки да се оглеждаш. За колони не по-малко от 1300-1400 лв. - Heco; Magnat, за грамофон до 500 лв. - Lenco; Pro-Ject; Dual, за нов усилвател нямаш пари, но може и втора ръка.

Ако харесаш нещо покажи да коментираме.  

Добавям на първо четене какво намерих като готова конфигурация, но втора ръка (nad c328 + nad c538 + PSB Image XB) :

https://bazar.bg/obiava-48990792/nad-c328-nad-c538-psb-image-xb-linn-k20-cable

плюс грамофон излиза общо към 1900 лева (denon DP 300F) :

https://bazar.bg/obiava-41536115/gramofon-denon-dp-300f  

не е финален избор, но като за абсолютен аматьор може би върши работа.

• Автор

Gencho 123, ти не си споделил каква музика обичаш да слушаш - например поп, рок, джаз, блус, соул, техно, метал, класика, опера, народна и т.н. Далеч не всяка техника свири еднакво добре различните стилове и видове музика. Второ - имаш ли някакъв слушателски опит - слушал ли си някога различни музикални системи ( грамофон, CD плеър, усилвател, колони) при приятели или в музикални магазини? Имало ли е някаква система, която да ти е харесала като звучене? Трето - имаш ли налични грамофонни плочи или тепърва ще започнеш да ги купуваш и да си правиш колекция (фонотека)?

Имаш ли предпочитание как да звучи музиката - например меко и напевно, или харесваш по-агресивно звучене с подчертан и "як" бас?  

Всички тези въпроси ще ни насочат да ти помогнем по-добре в избора.

преди 2 часа, Gencho 123 написа:

Добавям на първо четене какво намерих като готова конфигурация, но втора ръка

Като купуваш грамофон и колони втора ръка трябва да си много наясно какво да гледаш и проверяваш ако не искаш да хвърлиш едни пари на вятъра. За да избегнеш разочарования си купи нови колони и грамофон, като за колоните се отделят максимум средства. 

Heco Victa Elite 702 Hi-Fi Kолонен говорител Black 1 бр - Muziker  тези колонки свирят доста прилично въпреки малкия си размер.

Добавям втори вариaнт (след първата опция като втора ръка, този път нови) :

усилвател Denon DRA-900H (около 380 евро през амазон).

говорители - Klipsch RP-160M (390 евро) 

остава самият грамофон, който предполагам мога и от тук да намеря за 300-400 лева.. т.е. общо отива към 1000 евро някъде.

За музиката - рок, поп музика.. по-скоро стари неща от 80-те вероятно (Queen, Pink Floyd, Rainbow...). 

преди 23 часа, Gencho 123 написа:

говорители - Klipsch RP-160M (390 евро) 

Не знам уж доба марка но се излагат с филтрите монтирани в колонките си, дори и на по-скъпите от тези модели. Електролитни кондензатори и индуктивности навити с феритни сърдечници. За тези пари трябва да вложат малко повече пари в изработката  и  да не замазват звученето. Има клипове в тубата с хора дето ги разглобяват и подменят срамотиите. Кутиите също имат нужда от вата. Общо взето като им се направи лек ремонт свирят много прилично.

преди 30 минути, AGD написа:

Не знам уж доба марка но се излагат с филтрите монтирани в колонките си, дори и на по-скъпите от тези модели. Електролитни кондензатори и индуктивности навити с феритни сърдечници. За тези пари трябва да вложат малко повече пари в изработката  и  да не замазват звученето. Има клипове в тубата с хора дето ги разглобяват и подменят срамотиите. Кутиите също имат нужда от вата. Общо взето като им се направи лек ремонт свирят много прилично.

Възможно е. Както казах и в началото аз съм любител, искам нормално звучене, и не очаквам някакви high end неща. Гледайки през последните дни, тази комбинация за нова техника изглежда като добър компромис. Странното е, че в немския амазон цените за по-добри от тук, но не е пробле и от там да поръчам нещата. Вече предлагат доставка и до България. 

• 4 седмици по-късно...

Накратко вече техниката е налице - грамофон Denon DP 300F плюс активни колони Кlipsch the fives. Всичко излезе около 1000 евро чисто ново от Амазон, което за любител мисля, че е ок.

Вероятно в бъдеще може да добавя и един събуфер, но за момента първите впечатления са отлични. Системата е съвсе семпла и задоволява мисля като качество. Дори и ТВ го включих към същите колони, има и други входове ако реша нещо повече. За сега се наслаждавам на звука, а по нататък ще мисля за потенциално подобрение като доза и т.н. за грамофона.

Единствено се изненадах колко скъпи са станали плочите :) 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.