Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как сте с "винила"? Използвате ли грамофон?

Featured Replies

В съвременната "цифрова" епоха на аудиотехниката продължавате ли да използвате грамофонни плочи?

Преди много години основният ми източник на музика бяха грамофонните плочи. Бях се обзавел с полски грамофон шаси с ММ доза, с  устройство за регулиране на натиска на иглата и антискейтинг устройство. Бях го включил към български усилвател Студио 2 (класика в жанра😀) с вграден RIAA коректор. Бях си събрал колекция от плочи, издания предимно на Балкантон, Мелодия, чешките Supraphon и немските (от ГДР) Eterna. Предимно симфонична и оперна музика. Кеф!😀 

За рок и т.н. използвах ролкови магнетофон.

Сега пак имам грамофон, чудесни дози и външен RIAA коректор и т.н., но го пускам извънредно рядко.

Има любители на грамофонния звук, които поддържат тезата, че най-богато и пълнозвучно е само възпроизвеждането на музика от плочи.

Мен обаче ме притесняват няколко неща.

Първо - нетрайността на носителя (плочата). С всяко пускане на плочата неизбежно настъпва леко механично износване и се появяват все повече "пуканки" в звука, които ужасно ме дразнят.

Второ - пуристите смятат, че "истински" са само плочите, записани и мастерирани изцяло по аналогов начин. Т.е. плочи, издадени преди поне 30-40 години. А да се намерят и купят такива чисто нови и "неразпечатани" плочи става все по-трудно и почти невъзможно.

Трето - аз вече така съм разглезен от "чистия" цифров звук, че всяко припукване от плочата едвам го изтрайвам.

Четвърто - цифровият запис не старее. Колкото пъти да го пуснеш, винаги звучи по един и същи начин.

Въпросът е да имаш подходяща висококачествена техника.

А вие как сте с винила? Продължавате ли да слушате плочи?

Може би тук ще намериш всичко, което си търсиш на винил. Предаването ще го повторят отново, но не мога да ти кажа на коя дата. Преди около 3 години си продадох грамофона  - ReVox b790 на софиянец със чисто нова доза  Shure V15 IV и около 20 плочи на любими мои групи.

Линк към текста: https://www.kaldata.com/forums/topic/308594-%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D0%BB-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0/#comment-5137518

• Автор

Абе то уж имало ренесанс на винила. Издават се нови плочи, които представляват същите цифрови записи, минали през цифрова обработка (мастеринг), ама записани на винил. Не виждам някакъв мисъл в това, особено като се отчетат ограниченията в честотния диапазон и разни други недостатъци при записавърху грамофонна плоча.

преди 1 минута, Михайлов написа:

Абе то уж имало ренесанс на винила. Издават се нови плочи, които представляват същите цифрови записи, минали през цифрова обработка (мастеринг), ама записани на винил. Не виждам някакъв мисъл в това, особено като се отчетат ограниченията в честотния диапазон и разни други недостатъци при записавърху грамофонна плоча.

Англия отново съживи производството на винила. От моя съсед който живее там над 30 години зная, че в Лондон има магазин , но заглавията не са особено много. Били предимно класическа музика.

• Автор

Колев, благодаря за насоките! 

Честно казано, аз нямам никакво намерение да си купувам още плочи, дори да са и по 1 долар.

Първо нямам място къде да ги съхранявам. И сегашните ми няколкостотин едвам съм ги събрал по шкафовете.

Второ, притеснява ме тленността на самите плочи. И усещането, че  с всяка пускане се повреждат все повече. По мъничко, но се амортизират.

Цифровата ми техника е вече на такова ниво, че спокойно мога да си живея и без плочи.

И аз бих направил като теб. Какъвто и да е грамофона, дозата, ако ще да струва и 20000§, плочата се износва със всяко пускане. Този , дето ги има 3000000 да не мислиш че не го знае. Ама пуста и болест.... Дано ти се удаде да го видиш по Дискавъри. Ще унемееш просто. Техниката , която имаш е много добра( с годините познавам много добре повечето световно известни фирми какво правят) и много добре си се насочил според мен. Другата крайност ще е - когато направо почваш да откачаш на тази тема. Имах едно време един познат софиянец - (Георги Караманов) Лека му пръст.  Другият - Георги Димитров Райчев - тези бяха честно - най болните хора на тази техника. Всичко което се изкарваше като пари, го нариваха в скъпа и хубава техника. За друго в техните къщи, НЕ СЕ ГОВОРЕШЕ!

• Автор

Имам един приятел, който е много запален на тема винил. Смени два-три грамофона, сега е с някакъв Торенс, ако не бъркам, с много скъпа МС доза, с не знам си какъв RIAA коректор плюс повишаващи трансформаторчета преди коректора. Купува от цял свят чисто нови неотваряни стари плочи от времената на аналоговия запис.

Но това просто не е за мен...

Виждаш ли - думите ми се потвърждават и от теб.То болестта от онова време и сегашното - нямат нищо общо за мен. Торенс имат един от най добрите модели грамофон. То всичкото хубаво драги ми приятелю, но вече одъртяхме и не сме много за подобна техника. А и като гледам в днешно време каква музика се "произвежда" - не ми се говори. Кючеци, майнета, та Хип, та Хоп - пълни глупости. Младите не знаят кой е B.B. King, Eric Clapton, Ela, Tina i тъй нататък. Бъди жив и здрав ти и твоята фамилия и честити женския празник в къщи!

Факта, че сега се продават нови плочи за по 100 лева и горница , говори само едно: винилите са на мода. Преди няколко години купих нов грамофон SONY с някъв софтуер има към него и кабели. Нещо за конвертиране, ала-бала. Въпросния грамофон е вързан за руски усилвател  Кумир 1 и руски колони с истински 95 вата. В всяка една колона има пищялка, такава за средни честоти и една за ниските. На повече от 30 години са и работят без грешка.

Във сериозната техника, няма мода. Когато се говори за нея както в случая, обезателно се дават моделите на изделията за да може да разбере всеки човек за какво става въпрос. В случая, Sony  имат десетки модели на грамофони, но във високият клас  не се е наблюдавало такова тяхно производство, още по вече с някакъв софтуер и кабели към него. Кабелите по точно, винаги се продават самостоятелно от изделието. При всяко изделие от висок клас, това е така. Що се касае за пищялките (купулните или рупурни говорители), то такаъв не може да има към басовият говорител. Михайлов говори за техника с много високо качество, а не за ширпотреба. Това е само уточнение.

• Автор

Явно в случая става дума за грамофон Сони от бюджетен начален клас с вграден RIAA коректор и дори (о, Боже!😀) с вграден аналогово-цифров преобразовател (АЦП) и с USB изход. Т.е. това нещо има някакви начални възможности за цифровизиране (рипване) на грамофонни плочи на компютър във вид на mp3 файлове или евентуално във FLAC...

Към такива грамофони дори върви и

преди 48 минути, Kolev72 написа:

някакъв елементарен софтуер от сорта на Audasity. А за кабели - сигурно има и комплект RCA кабели за връзка с усилвател - от тези, най-евтините възможни. Евентуално и USB кабел.

на 7.03.2022 г. в 14:11, Михайлов написа:

някакъв Торенс

"някакъв Торенс" - не казвай тези думи пред виниладжиите, че ще те освиркат мощно.

Торенс е легенда при грамофоните, особено модели като Thorens td-124 - това е чудо на швейцарската техника, швейцарски часовник превърнат в грамофон. Този грамофон е направен да работи 24/7 в продължение на години без да се спира. Използван е във всички радиостанции през 60-те години. 

Произведеният в Швейцария Thorens TD-124 е един от най-желаните и известни грамофони, правени някога. Правилно настроеният TD-124 може да надмине много по-скъпи грамофони в момента. Правилната настройка обаче не е лесна и изисква известно владеене на техниката. Той е представен през 1957 г. и се произвежда до 1965 г., когато е пусната версията MK2. 

на 7.03.2022 г. в 13:36, Михайлов написа:

Цифровата ми техника е вече на такова ниво, че спокойно мога да си живея и без плочи.

Всеки сам избира за себе си. Много е лесно да ровиш из милиони заглавия в компютъра и да си пускаш през пет секунди нови песни.

Друго е да хванеш носителя на звук в ръце, да го изкъпеш, да го подсушиш, да си настроиш грамофона и да спуснеш лоста на лифта върху винила. Няма по-голям кеф и по-релаксиращо нещо от съчетанието на музиката и това да гледаш въртящия се диск, светещата лампа на стробоскопа и отблусъците на светлината върху винила. Това е нещо вълшебно.

Без значение на качеството на цифровите източници, те не могат да доставят подобно удоволствие.

Да не забравяме, че голяма част от цифровите записи са рипнати от аналогови източници, като винил и ролкови магнетофони.

• Автор

Всичко това е така, особено за релаксиращата въздействие на съчетанието между музиката и съзерцаването на грамофона. Обаче вече не мога да преодолея непоносимостта си към пуканките.

Някога преди дигиталната епоха слушах само грамофон и ролков магнетофон. 

Сега имам далеч по-съвършен грамофон и РИАА коректор, както и няколкостотин плочи, но просто не ми се слуша.

Не ща да съзерцавам грамофон. Искам си жив концерт с изпълнителите и с децибели, които не е добре да са в къщи заради съседи.. Душицата ми е зажадняла за рок. След 5 седмици на великден до мое село е първия фест - 3 дни и над 20 групи.

на 16.03.2022 г. в 12:15, Филипов написа:

Не ща да съзерцавам грамофон. Искам си жив концерт с изпълнителите и с децибели, които не е добре да са в къщи заради съседи.. Душицата ми е зажадняла за рок. След 5 седмици на великден до мое село е първия фест - 3 дни и над 20 групи.

Само български или и чужди?

• 3 седмици по-късно...
на 14.03.2022 г. в 13:43, Михайлов написа:

Всичко това е така, особено за релаксиращата въздействие на съчетанието между музиката и съзерцаването на грамофона. Обаче вече не мога да преодолея непоносимостта си към пуканките.

Някога преди дигиталната епоха слушах само грамофон и ролков магнетофон. 

Сега имам далеч по-съвършен грамофон и РИАА коректор, както и няколкостотин плочи, но просто не ми се слуша.

Ще си позволя да не се съглася - за мен е неописуем кеф да извадя от плика плочата на Ten Years After "Undead", издание от 1969 година, да  я поставя на грамофоня, през това време лампите загряват! Монтирам антистатичната четка и включвам...Сядам в центъра на хола и започвам да ЧУВАМ музиката - концерт в лондонски клуб пред стотина чичковци, чува се даже тракането на чашите и всмукването от цигарите...

преди 3 часа, nickolaycho написа:

Ще си позволя да не се съглася - за мен е неописуем кеф да извадя от плика плочата на Ten Years After "Undead", издание от 1969 година, да  я поставя на грамофоня, през това време лампите загряват! Монтирам антистатичната четка и включвам...Сядам в центъра на хола и започвам да ЧУВАМ музиката - концерт в лондонски клуб пред стотина чичковци, чува се даже тракането на чашите и всмукването от цигарите...

Да ти кажа, много хубаво си го описал всичко. И то е, защото си го изпитвал и още го изпитваш. Как да му обясниш на младеж всичко това, когато ни го е виждал, ни го е чувал? Половината от днешната младеж не знаят че по света са се продавали грамофонни плочи. 

Като характеристика на носителя, плочата е трагедия! Всичките параметри са мнооооого под нивото на цифровите записи. Но понеже все пак по-важно е какво му харесва на човека, много хора твърдят, че плочите се чували били по-добре. Нищо лошо.

Но понеже казаното тук

преди 5 часа, nickolaycho написа:

е вярно и потвърдено от мнозина, включително по-горе в темата, ще ви дам контра. ;)

От аудиофорума - Търся си усилвател. Човекът е дал и някакви насоки плюс бюджет. Супер. Намираме му на човека добър модел, дори намираме къде в момента има такъв - от качествен продавач и на добра цена. Обаче човекът (Нали е ясно, че той нищо не разбира) казва - да, ама няма дистанционно. Накрая наистина си взема някакъв кошник само защото имал бил дистанционно, а че е с STK...

Значи

преди 5 часа, nickolaycho написа:

е неописуем кеф да извадя от плика плочата на Ten Years After "Undead", издание от 1969 година, да  я поставя на грамофоня

и т.н. (само да добавя, че лампите искат много по-дълго време за влизане в режим, но това е друга тема), т.е. можеш да стоиш прав, да вадиш от калъфки и да бършеш прах и др., а не можеш да станеш от дивана, да усилиш и да си седнеш на задника и да слушаш половин-един час музика???

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.