Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Промяна настройки на рутера на Виваком

Featured Replies

преди 4 минути, Rammkopf написа:

Писал съм си обосновката, ама няма кой да прочете и да я смели: "По този начин ще можеш спокойно да сложиш твой си рутер и да си решиш проблема. Т.е., разбирай, че трябва да си закупиш адекватен рутер, в този сценарий. Но поне ще си сигурна, че оборудването на Vivacom не ти се бърка по никакъв начин."

"Адекватен рутер" е маршутизатор на трафик, работещ на 3-то ниво от OSI модела, който предлага приятен и интуитивен софтуерен интерфейс (според капацитета на потребителя), притежава необходимите на брой и тип апаратни модули за връзка с вече наличното, или планирано периферно оборудване, предлага надеждност и гарантирано изпълнява функциите си с минимален downtime по вина на дизайна си или случайни производствени дефкти, като наред с това отговаря и на естетичните вкусове на притежателя си.

Плява или иначе казано - общи приказки.

• Отговори 80
  • Прегледи 46,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Емил Костов
    Емил Костов

1.ONT с дупки няма. 2. Ако устройството е с повече от 1 LAN порт значи е комбинирано. 3. За да се наложи даването на рутери и приемници от страна на доставчиците както и тяхното менажиране

• Защо го пращаш в Chrome Adds??? Човека е казал Дали отваря Тубата през браузър или през приложение? Автора - виж това Can You Block YouTube Ads on a Samsung TV?

• Емил Костов
    Емил Костов

Няма такава опция в my.contact.bg, да не говорим че те пренасочва вече към my.vivacom.bg

Публикувани изображения

преди 2 минути, Rammkopf написа:

Нали искаше дефиниция? Ето, дадох ти.

Ако не можеш да обясниш едно нещо достатъчно просто - значи не го разбираш достатъчно добре!

Дай конкретни примери - за адекватни и неадекватни устройства.

Пп. Написаното прилича на екстензия на захаро-амилозен гел!

Въпросът не е да ти го обясня достатъчно просто, а достатъчно точно. Ти, конкретно, си чудесен пример за неадекватно устройство.

преди 5 минути, Rammkopf написа:

Въпросът не е да ти го обясня достатъчно просто, а достатъчно точно. Ти, конкретно, си чудесен пример за неадекватно устройство.

А ти си типичен източник на спам!

Как си представяш следната ситуация:
Отива в магазина човек - който си няма понятие - и казва „Дайте ми адекватен рутер!“

Жорко, нямам квалификация за работа с деца със специални нужди, ще ме извиниш предварително, но ще се опитам на теб да ти го обясня максимално просто. За да искаш пример за адекватно устройство, трябва първо да зададеш конкретни критерии, на които то да бъде наречено "адекватно". Няма нужда да казваш в магазина, че искаш адекватен рутер - те вече подразбират, че искаш да е такъв. Затова, когато отидеш в магазина, там има продавач-консултант, който те пита какво търсиш, за какво ти трябва и как мислиш да го използваш. На база на твоите отговори, той ще вземе образовано решение, какво би ти свършило а теб работа по така зададените изисквания и така ще ти предложи адекватен продукт. След като не си задал конкретна спецификация, няма как да ти се даде конкретно предписание, съответно няма и на каква база да се направи съпоставка между "адекватно" и "неадекватно". Ако и сега не ти е ясно, и Господ не може да ти помогне. Сърди се на майка си, че си се родил, не на мен.

току-що, Rammkopf написа:

Жорко, нямам квалификация за работа с деца със специални нужди, ще ме извиниш предварително, но ще се опитам на теб да ти го обясня максимално просто. За да искаш пример за адекватно устройство, трябва първо да зададеш конкретни критерии, на които то да бъде наречено "адекватно". Няма нужда да казваш в магазина, че искаш адекватен рутер - те вече подразбират, че искаш да е такъв. Затова, когато отидеш в магазина, там има продавач-консултант, който те пита какво търсиш, за какво ти трябва и как мислиш да го използваш. На база на твоите отговори, той ще вземе образовано решение, какво би ти свършило а теб работа по така зададените изисквания и така ще ти предложи адекватен продукт. След като не си задал конкретна спецификация, няма как да ти се даде конкретно предписание, съответно няма и на каква база да се направи съпоставка между "адекватно" и "неадекватно". Ако и сега не ти е ясно, и Господ не може да ти помогне. Сърди се на майка си, че си се родил, не на мен.

Пак си правиш вятър на устата!

Ти дори не четеш какво ти се пише, просто си тролиш. Само чакаш да постна и веднага пишеш отговор. :D

Извинявай, оставям те да се забавляваш. :D

преди 1 минута, Rammkopf написа:

Ти дори не четеш какво ти се пише, просто си тролиш. Само чакаш да постна и веднага пишеш отговор. :D

Извинявай, оставям те да се забавляваш. :D

Споко - чета всичко, просто чета бързо. Общи лафове - няма нужда да се осмислят подробно.

Кажи с „да“ или „не“ - рутер TP-Link’s TL-WR841N „адекватен продукт“?

преди 34 минути, jhoro написа:

Кажи с „да“ или „не“ - рутер TP-Link’s TL-WR841N „адекватен продукт“?

Приложение?

А, споко съм аз. Ти никога нищо не осмисляш, така или иначе.

Приложение?
Когато свършат аргументите - започват обидите!
преди 2 часа, jhoro написа:
преди 4 часа, Rammkopf написа:
Приложение?

Когато свършат аргументите - започват обидите!

Не те обиждам, а констатирам. Ако ти се обиждаш от факта, това е твой проблем. Имаш ли какво да кажеш по въпроса ми, или ще шляпаш вятър-приказки? Защото когато на теб ти свършат аргументите, започваш да се сучеш, да не казвам като какво. :D

• 1 година по-късно...
на 8.03.2022 г. в 18:28, jhoro написа:

Не - „вместо техния“, а след техния!

Винаги съм се връзвал директно към мой рутер с IPTV опция.

Инсталациията я правят на техния си рутер, като последния път бяха свързали моят към техния, от което безжичната мрежа се получаваше по-лоша от тази на техния рутер, а и не можех да си ползвам usb функциите на рутера. Без да имам особени технически познания, просто махнах техния рутер, свързах кабела към моя и настроих един LAN порт за IPTV, каквато опция си имаше в рутера. Отдавна ползвам рутери на Асус, които винаги са имали IPTV опция (без да съм знаел какво означава това) - сегашният ми е АC-68U, което е доста стар модел (от 2013).

преди 26 минути, Zajo написа:

Винаги съм се връзвал директно към мой рутер с IPTV опция.

Инсталациията я правят на техния си рутер, като последния път бяха свързали моят към техния, от което безжичната мрежа се получаваше по-лоша от тази на техния рутер, а и не можех да си ползвам usb функциите на рутера. Без да имам особени технически познания, просто махнах техния рутер, свързах кабела към моя и настроих един LAN порт за IPTV, каквато опция си имаше в рутера. Отдавна ползвам рутери на Асус, които винаги са имали IPTV опция (без да съм знаел какво означава това) - сегашният ми е АC-68U, което е доста стар модел (от 2013).

Не разбирам защо ме цитираш, а после говориш несвързано.

Как ще махнеш устройството на Виваком? Тук @Емил Костов трябва да каже - ще работи ли изобщо.

Безжичната част на частната ти мрежа, няма нищо общо с „тази на техния рутер“! Щом сигналът и свързаността са по-лоши - значи настройката на рутера ти е кофти. Ако си на 2,4 GHz - може каналът да е замърсен, ако си на 5 GHz - може да има много стени.

Как не можеш да си ползваш usb функциите на рутера? За какво се опитваш да го ползваш?

преди 43 минути, jhoro написа:

Не разбирам защо ме цитираш, а после говориш несвързано.

Как ще махнеш устройството на Виваком? Тук @Емил Костов трябва да каже - ще работи ли изобщо.

Безжичната част на частната ти мрежа, няма нищо общо с „тази на техния рутер“! Щом сигналът и свързаността са по-лоши - значи настройката на рутера ти е кофти. Ако си на 2,4 GHz - може каналът да е замърсен, ако си на 5 GHz - може да има много стени.

Как не можеш да си ползваш usb функциите на рутера? За какво се опитваш да го ползваш?

Аз пък не разбирам ти какво не разбра. Нали предимството на Виваком е, че можеш да си закачаш собствено устройство. Вадя мрежовия кабел от техния рутер и го слагам на моя със стандартните настройки за автоматично IP. Само трябва да настроя лан порт за IPTV, за да свържа ТВ приемника към него, което не изисква особена съобразителност, защото го има в менюто на рутера. Аз като си купих рутера преди 8 години (беше над 200 лв) дори нямах iptv. Техният рутер го ползвам само, като съм имал някакъв проблем с мрежата (1-2 пъти) и го свързвам към мрежовия кабел, за да могат да видят какво се случва. После просто връщам мрежовия кабел към моя рутер.

За проблемите имах предвид просто, че техниците не бяха проверили, че рутерът ми поддържа IPTV и го бяха свързали към техния рутер, при което безжичната мрежа от моя рутер при измерване имаше по-малка скорост от тази не техния. А usb функциите са за закачане на външни дискове/ флашки, които да достъпваш чрез ftp или клауд сървиси и приложения, които рутерът автоматично настройва и не работят, ако не е свързан директно към мрежовия кабел.

Предполагам, че за да намериш рутер, към който можеш да свържеш сет топ бокс приемник на Виваком, просто в Гугъл трябва да потърсиш за рутер с IPTV съпорт, каквито има в изобилие от много отдавна. 

преди 8 минути, Zajo написа:

Нали предимството на Виваком е, че можеш да си закачаш собствено устройство. Вадя мрежовия кабел от техния рутер и го слагам на моя със стандартните настройки за автоматично IP.

Точно за това предимство ... не съм убеден.

В момента ползвам услуга от друг доставчик, но с обикновено ONT. Типът на връзката е PPPoE, но не е само IP адреса.

И като казваш „мрежовия кабел“ - оптичния ли имаш предвид или ЛАН?

преди 42 минути, jhoro написа:

В момента ползвам услуга от друг доставчик, но с обикновено ONT. Типът на връзката е PPPoE, но не е само IP адреса.

Да, имам предвид ЛАН кабел до моя рутер. Нали темата е за рутер. Ти комбинирано устройство ли визираш?

преди 1 час, jhoro написа:

Ако не е GPON, а е FTTB може да си сложи неговия рутер директно. 

току-що, Емил Костов написа:

Благодаря за уточнението!

преди 13 минути, jhoro написа:

Благодаря за уточнението!

При FTTB , оптиката стига до един L3 суич и от там по UTP отива до клиента. При GPON оптиката отива до клиента и му се предоставя чисто или комбинирано ОНТ. Поне така е във Виваком. Казвам го не на теб, а просто го слагам под твоя пост, ако някой друг чете да знае. :)

преди 29 минути, Емил Костов написа:

А ако просто изключиш безжичната мрежа на комбинирания ONT и си свържеш рутера към него, можеш ли да ползваш отново ftp/клауд сървисите на прикачените дискове към рутера, които зависят от публичното динамично IP на рутера? Какво се губи като закачиш рутера към такова комбинирано ONT?

преди 19 минути, Zajo написа:

А ако просто изключиш безжичната мрежа на комбинирания ONT и си свържеш рутера към него, можеш ли да ползваш отново ftp/клауд сървисите на прикачените дискове към рутера, които зависят от публичното динамично IP на рутера? Какво се губи като закачиш рутера към такова комбинирано ONT?

Искаше да кажеш - "да изключа DHCP сървъра на комбо-ONT и да си ползвам собствената, частна мрежа"?

преди 20 минути, Zajo написа:

При комбо устройствата си зад NAT. Трябва да ти направят бридж с LAN порт/овете - разбира се, ако съответното устройство, позволява

преди 3 часа, Zajo написа:

Нищо не се губи. Ти на какъв пакет на Виваком си?

преди 3 часа, NewRedDragon написа:

При комбо устройствата си зад NAT. Трябва да ти направят бридж с LAN порт/овете - разбира се, ако съответното устройство, позволява

Обмисля се и вариант да не си зад НАТ. Но ми се струва, че ще има повече главоболия отколкото ползи.

преди 6 минути, Емил Костов написа:

Обмисля се и вариант да не си зад НАТ. Но ми се струва, че ще има повече главоболия отколкото ползи.

Mного си прав тук! Това по скоро трябва да е вид услуга (може и безплатна), но само за определени клиенти - иначе администрацията ще стане ....мазало

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.