Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Смяна на рутер. Съвети за сигурност.

Featured Replies

на 19.03.2022 г. в 11:34, Белгиеца написа:

Ами да махнеш Уиндоус и да си ползваш безплатни ВПН-и.

Ама като махне Windows, трябва да си инсталира ВПН ли?

Тези ВПН-и, като са безплатни, дали са много сигурни?

• Автор
на 19.03.2022 г. в 21:54, JohnTRIVOLTA написа:

Ти и сега имаш хубав рутер. Може да го флашнеш , ако поддържа openwrt и да сетнеш всякакъв впн клиент. Но според мен трябва да си преинсталираш компютъра който е бил компрометиран. И не използвай по възможност нито един от изброените по-горе софтуери в първият ти пост.

Вече взех нов рутер... Безжичен рутер ASUS RT-AC68U Dual-band Wireless-AC1900, AiMesh Gigabit Router, USB 3.0, IEEE 802.11a/b/g/n

Още не съм го слагал, защото искам да се запозная с всичко преди да го сложа.

Ако някой може да помогне със съвети, това което знае, видеа, статии и всичко останало, което би ми било полезно преди да сменя рутера, и което трябва да знам!

Много ви благодаря за съпорта!

на 18.03.2022 г. в 23:12, DoctorSS написа:

....

В момента съм рутер - NETGEAR Nghthawk x4 AC2350, .....

Нали имаш този? :questions:

Ти да не се бъзикаш, че си го заменил с този  асус ?

• Автор
преди 18 часа, JohnTRIVOLTA написа:

Нали имаш този? :questions:

Ти да не се бъзикаш, че си го заменил с този  асус ?

Не, взех го за да инсталирам ExpressVPN-а на него, а и за това, че е по-нов с по-добра сигурност?

Да го връщам, докато още не е разопакован? Ако не е толкова по-добър?

на 19.03.2022 г. в 11:54, DoctorSS написа:

След това с незабавна помощ от човек, който разбира влезе през TeamViewer и констатира, че се имало проникване на 3-то лице, като са изтрити доста неща и имаше инсталиран троянски кон.

В такъв момент трябва да се установи точно откъде, как и защо е станало това проникване.
Защото иначе ако се сменят наслуки различни компоненти, като например рутера, уязвимото място на системата
може да си остане, ако е на съвсем друго място.

Например преди време потребителят изтеглил от сървъра на някакъв негов клиент наглед прост Word файл.
Ама предупредили, че сървърът бил атакуван/превзет.
И в тоя Word файл има някакви макроси, от които започнало изтегляне на други нежелани програми,
и накрая компютърът се оказва пълен с разни неща/троянски коне - превзет напълно така че още от master boot record
преди нормалното зареждане на операционната система се стартират злосторни процеси (нормално невидими плюс 
странно поведение на компютъра и обърквания на моменти).

Това се открива чак когато идват оплаквания за подозрителна активност в цялата мрежа,
тъй като злосторния софтуер си поддържал негови мрежови връзки с някакви външни сървъри.

В този случай видът на проникването е такъв, че антивирусната система на самия компютър не е открила
заразения файл и после троянските коне започват да действат отвътре.

В такава ситуация не би ми хрумнало да се хвана първо да сменям рутера, защото причините са другаде.

на 24.03.2022 г. в 20:01, DoctorSS написа:

Вече взех нов рутер... Безжичен рутер ASUS RT-AC68U Dual-band Wireless-AC1900, AiMesh Gigabit Router, USB 3.0, IEEE 802.11a/b/g/n

Още не съм го слагал, защото искам да се запозная с всичко преди да го сложа.

Ако някой може да помогне със съвети, това което знае, видеа, статии и всичко останало, което би ми било полезно преди да сменя рутера, и което трябва да знам!

Много ви благодаря за съпорта!

Прочети ръководството му! Не го чети!!!

Успех!

п.п. Всеки рутер имащ Network Access Protection ще ти свърши работа.  

• Автор

Здравейте,

В крайна сметка върнах ASUS-а.

Сега вече съм отворен към предложения за най-добър вариант за нов сигурен рутер.

Казаха ми да гледам да има WPA3, но тук имам няколко въпроса - има ли значение дали лаптопа ми ще подържа WPA3, защото до колкото четох е сравнително нов стандарт. Аз съм с 

Realtek 8821AE Wireless LAN 802.11ac PCI-E NIC 

Wireless card.

Също така какви са плюсовете и минусите на WPA3 в сравнение с WPA2, като бърза съпоставка?

преди 7 минути, DoctorSS написа:

Здравейте,

Сега вече съм отворен към предложения за най-добър вариант за нов сигурен рутер.

Казаха ми да гледам да има WPA3, но тук имам няколко въпроса - има ли значение дали лаптопа ми ще подържа WPA3, защото до колкото четох е сравнително нов стандарт. Аз съм с 

Wireless card.

Също така какви са плюсовете и минусите на WPA3 в сравнение с WPA2, като бърза съпоставка?

Като искаш толкоз сигурност си вземи един Fortinet. Не знам от какво точно се плашиш.

преди 1 час, DoctorSS написа:

Здравейте,

Wireless card.

Флашни си рутера с алтернативният фърмуер OpenWRT и си готов. Ама трябва и сигурни ОС да ползваш. Ама трябва да се научиш как да ги ползваш сигурно. Ама то много неща май трябва да научиш !

преди 21 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Флашни си рутера с алтернативният фърмуер OpenWRT и си готов.

Не го слушай! Не го слушай! DD-WRT! :D

преди 17 минути, цър-вул написа:

Nghthawk x4 AC2350 V1? Как да стане?

Има фърм, но друго си е OpenWRT, къде повече свобода и избор на неща! ... Дори ExpressVPN-a може да се сетне :)

• Автор
преди 44 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Флашни си рутера с алтернативният фърмуер OpenWRT и си готов. Ама трябва и сигурни ОС да ползваш. Ама трябва да се научиш как да ги ползваш сигурно. Ама то много неща май трябва да научиш !

Не става, рутера не подържа OpenWRT....

преди 2 минути, цър-вул написа:

Айде дай точен линк за v1, защото за R7500 v1  фърм НЯМА

Това е линка https://dd-wrt.com/support/router-database/?model=R7500_v1 , но не излиза и ръчно трябва да въведеш netgear за да ти излезат линковете и този на версията е там.

преди 5 минути, DoctorSS написа:

Не става, рутера не подържа OpenWRT....

Как стигна до този извод ?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.