Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Използване на NAS сървър в аудио система

Featured Replies

Писна ми от подмятане наляво-надясно на външни хардове, на които си съхранявах музикалните албуми.

Затова се обзаведох с NAS сървър и четири броя дискове по 8 терабайта. Т.е. шеговито казано, взех си нова библиотечка, на която си "подредих" фонотеката .🙂

Ето библиотечката и четирите "рафтчета":

spacer.pngspacer.png

NAS сървърът е Synology DS920+.

Дисковете са Western Digital Red Plus NAS по 8 TB.

Монтирах, инсталирах и пуснах сървъра. Дисковете ги организирах в RAID масив 5.

Аз в момента като плейър използвам Roon. Платен, с месечен абонамент. Софтуерът на Roon се състои от две части - сървър с база данни и плейър.

Сървъра на Roon го инсталирах на NAS сървъра, а плейъра - засега на лаптоп.

След като NAS сървърът си форматира дисковете и си направи проверка бит по бит, прехвърлих всичките си аудио албуми - няколко терабайта, на сървъра.

След това пуснах Roon, той си организира и направи база данни на сървъра и бях готов да слушам музика от сървъра по локалната мрежа - тя е гигабитова. Сървърът е вързан директно към рутера, който естествено е гигабитов.

По мрежата вървят безпроблемно всякакви аудиофайлове, включително всякакви HiRes файлове до 24/352.8  включително, както и DSD до DSD512 включително.

Разрешен от Колев 74

• Отговори 59
  • Прегледи 8,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Колев 74
    Колев 74

"Ако тръгнат да се повреждат, просто гръмват и дотам." Ако това е основния критерий на човека, че всичко се разваля, то той най хубаво е да си купи една палатка и да я опъне на някой баир в Бълга

• 32 терабайта музичка, на тази библиотечка и БНР ще завиди.  

• Емил Костов
    Емил Костов

Честита ти придобивка. Молбата ми е да кажеш като цена колко то е стъпило всичко?!

преди 1 час, Михайлов написа:

Писна ми от подмятане наляво-надясно на външни хардове, на които си съхранявах музикалните албуми.

Затова се обзаведох с NAS сървър и четири броя дискове по 8 терабайта. Т.е. шеговито казано, взех си нова библиотечка, на която си "подредих" фонотеката .🙂

Ето библиотечката и четирите "рафтчета":

spacer.pngspacer.png

NAS сървърът е Synology DS920+.

Дисковете са Western Digital Red Plus NAS по 8 TB.

Монтирах, инсталирах и пуснах сървъра. Дисковете ги организирах в RAID масив 5.

Аз в момента като плейър използвам Roon. Платен, с месечен абонамент. Софтуерът на Roon се състои от две части - сървър с база данни и плейър.

Сървъра на Roon го инсталирах на NAS сървъра, а плейъра - засега на лаптоп.

След като NAS сървърът си форматира дисковете и си направи проверка бит по бит, прехвърлих всичките си аудио албуми - няколко терабайта, на сървъра.

След това пуснах Roon, той си организира и направи база данни на сървъра и бях готов да слушам музика от сървъра по локалната мрежа - тя е гигабитова. Сървърът е вързан директно към рутера, който естествено е гигабитов.

По мрежата вървят безпроблемно всякакви аудиофайлове, включително всякакви HiRes файлове до 24/352.8  включително, както и DSD до DSD512 включително.

Честита ти придобивка. Молбата ми е да кажеш като цена колко то е стъпило всичко?!

• Автор

Честно казано, това си е скъпичко удоволствие. Synology-то го взех за 1169 лв., а четирите диска ги взех по 460 лв парчето. Официално бяха по 468 лв, но "закръглиха" цената надолу. Грубо за всичко - около 3000 лв. От две компютърни фирми в София. Няма да конкретизирам, защото не знам дали няма да наруша някакви правила на форума за реклама.

преди 3 минути, Михайлов написа:

Честно казано, това си е скъпичко удоволствие. Synology-то го взех за 1169 лв., а четирите диска ги взех по 460 лв парчето. Грубо за всичко - 3000 лв. От две компютърни фирми в София. Няма да конкретизирам, защото не знам дали няма да наруша някакви правила на форума за реклама.

Като се има предвид, че един нов Iphone е на същата цена тези 3000 лева си ги инвестирал наистина в нещо хубаво.

• Автор

Да се дават такива пари за телефон, според мен си е чисто безумие.

За телефон не бих дал повече от 500 лева примерно. В момента съм с такъв с 6 GB RAM и с 128 GB вътрешна памет. И с всякакви други екстри и шукарии. Предостатъчен ми е.

От любопитство си направих експерименти с два от другите ми налични софтуерни плейъра - Аудирвана и ДжейРивър.

Аудирваната също си прави база данни. Изтрих старата и я пренасочих към сървъра. След като си индексира и оправи базата, я пуснах.

Свири през мрежата безпроблемно всякакви ХайРез-и и ДСД до 256. Обаче не разпознава правилно DACa и затова DSD256 ги свири като РСМ 24/352.8,а не като DSD native.

ДжейРивърът нещо не се оправя по локалната мрежа и затова отказва категорично да декодира просвирва всякакви ДСД-та.

преди 37 минути, Bubbles написа:

32 терабайта музичка, на тази библиотечка и БНР ще завиди. :)

В неговия случай (при наличие на RAID) няма как да са 32 терабайта. Аз ако бях на негово място нямаше да правя RAID, щом имам инфото на отделни дискове. Лично мнение. А 32 терабайта не е голям обем за Аудио особено когато човек като него ползва форматите, които е изредил.. Лично мнение.

• Автор

При RAID5 1/4 от общия обем дисково пространство се резервира за възстановяване на информацията при отпадане (повреда със загуба на данните) на един от дисковете. 

Така че реално достъпният обем е 24 терабайта в моя случай. Толкова ми излиза и в операционната система на NASa - Synology DSM 7.

Засега се надявам, че 24 Терабайта ще са ми достатъчни за няколко години напред, живот и здраве.

Можеше да се напъна и за по-големи дискове - примерно по 12 терабайта, но с повишаване на обема нараства и шумът от дисковете. А сървърът ми е в хола, а не в килера примерно.

Четох разни статии и тестове по въпроса за шума на дисковете. Според тестовете най-малко шумят точно този модел дискове за NAS на WD. Най-безшумни били тези с обем 4 ТВ. Но те са прекалено малки за моите нужди.

Затова като разумен компромис избрах 8 терабайтови дискове.

Реално те са безшумни, като се чува нещо като леко припукване само когато си местят главите.

преди 8 минути, Михайлов написа:

При RAID5 1/4 от общия обем дисково пространство се резервира за възстановяване на информацията при отпадане (повреда със загуба на данните) на един от дисковете. 

Така че реално достъпният обем е 24 терабайта в моя случай. Толкова ми излиза и в операционната система на NASa - Synology DSM 7.

Засега се надявам, че 24 Терабайта ще са ми достатъчни за няколко години напред, живот и здраве.

Можеше да се напъна и за по-големи дискове - примерно по 12 терабайта, но с повишаване на обема нараства и шумът от дисковете. А сървърът ми е в хола, а не в килера примерно.

Четох разни статии и тестове по въпроса за шума на дисковете. Според тестовете най-малко шумят точно този модел дискове за NAS на WD. Най-безшумни били тези с обем 4 ТВ. Но те са прекалено малки за моите нужди.

Затова като разумен компромис избрах 8 терабайтови дискове.

Аз не те критикувам а се радвам че си го направил. И при мен е същото но без  NAS. Затова често казвам че много ми е важна домашната мрежа. Миналата година в началото бях взел по 8 терабайта на Тошиба. Шумни са доста и едва успях да ги заменя с 4 терабайтови на Сигейт.(2,5 инча) Моят "NAS" е обикновен SFF компютър с 5 диска - приблизително 20 терабайта. Сега ще правя още един за Видеоконцерти със същият обем. Отново информативно.

• Автор

В тая статия, за която писах, основно сравняваха 3.5 инчови дискове на Seagate и WD. От три серии - за десктоп компютри, за NAS сървъри и за големи корпоративни сървъри. Третият вид дискове на WD са от серията Pro.

От трите вида дискове най-малко шумни са тези за NAS. А от сравнението между Seagate и WD по-безшумни са тези на WD.

А по принцип най-безшумни са дисковете със скорост на въртене 5400 об./Мин. Обаче за съжаление те са само до 4 ТВ.

преди 56 минути, Михайлов написа:

В тая статия, за която писах, основно сравняваха 3.5 инчови дискове на Seagate и WD. От три серии - за десктоп компютри, за NAS сървъри и за големи корпоративни сървъри. Третият вид дискове на WD са от серията Pro.

От трите вида дискове най-малко шумни са тези за NAS. А от сравнението между Seagate и WD по-безшумни са тези на WD.

Съгласен съм, но за съжаление никъде няма 4 и 5 терабайта на WD - 2,5 инча в България. А при мен кутията  написах че е модел SFF - 34 x 37x 10 см. 3,5 не ме устройват заради обема в кутията, но от друга страна гардероби(стандартна кутия) въобще не обичам да ме посещава в къщи. Другият вариант е много добър както и много скъп.  6 диска, 5 от които са по 4 терабайта SSD и си решава човек проблемите. Да, бих го направил ако бях на мястото на Радев с 18000 лева месечна заплата. 

"А по принцип най-безшумни са дисковете със скорост на въртене 5400 об./Мин. Обаче за съжаление те са само до 4 ТВ."

Има и 5 терабайта, в България има и 6, но само в чужбина. HDD диск не бих купил от чужбина по простата причина че няма да зная колко пъти са го изтървали на Земята.

Ето:   https://www.vali.bg/bg/catalog/Хард-дискове-2.5#!?category=512&p=578,27426&s=price_asc

• Автор

SSD големите дискове все още са с много нехуманни цени.😀

А и те имат един основен недостатък. Ако тръгнат да се повреждат, просто гръмват и дотам.

"Ако тръгнат да се повреждат, просто гръмват и дотам."

Ако това е основния критерий на човека, че всичко се разваля, то той най хубаво е да си купи една палатка и да я опъне на някой баир в България и да чака да...умре!

• Автор

За NAS сървъра - този, който взех, е с вградена памет (RAM) 4 GB и с един свободен слот за SODIMM DDR4 2667 MHz.

Според производителя не трябвало да се слага повече от 4 GB, и то естествено само такава, която е брандирана като Synology. На зверска цена. Иначе не давал гаранция и не осигурявал поддръжка.

А четох, че хората си слагали всякакви модули на други фирми, включително до 16 GB.

Също така има и два слота за КЕШ памет - NVME M2 SSD.

От сегашното натоварване на сървъра гледам, че най-много достига до 70 процента използване на РАМ паметта и до 40 процента натоварване на процесора. Сървърът има процесор - някакъв Интел Целерон 64 битов, 4 ядрен, с честота 2 GHz, с набримчване до 2.7 GHz.

Т.е. изобщо не ми е належащо и спешно да слагам допълнително РАМ и кеш памет.

И то такова натоварване бях постигнал, когато сървърът едновременно си тестваше дисковете, записваше от външни хардове, като Руун в това време си индексираше базата данни и едновременно с това свиреше.

Чичо Мишо, на истинските аудиофили нашата аудиотеката се състои само от оригинални компактдискове. На времето имаше един магазин в Нидерландия Free records shop там колко пара съм оставил горе долу по 20 на тая сума , където ти си дал за това недорузумение за съхраняване на музика. Обаче най-обичах да си купувам сингъли. Една песен на един цял диск. Ей това е краста. На по-новите коли им вада и хвърлям директно на боклука тяхните измислени мултимедии от разни тъпи инженерчета, където са окастрили опцията за компактдиск, и си слагам касетофон с опция за компактдиск. 

6409FD6C-10E9-4CBC-ADC1-997E48A7FC72.jpeg

• Автор

Въпрос на приоритети, ценностна система и склонност към носталгия по остарели технологии.😀

Имам приятели, които гледат с презрение на всичко по-ново като техника и технология от грамофона и грамофонните плочи. И не признават никакви усилватели, които не са лампови.😄

Аз бих казал въпрос на обща култура по темата. Чичо Мишо и със златни кабели да я вършеш твойта система и електричари от Харвард да викнеш да ти проверяват инсталацията за ток у вас, няма ли го главния източник на кристално чист звук , тоест носителя, е като на гол г*з американско здрасти.

• Автор

По отношение на компактдисковете - ще си позволя да цитирам Филипов от една друга тема във форума:

"Разликите идват и където се дъни CD - високочестотния звуков спектър. Не можеш да предадеш с 4-5 отчета високочестотни инструменти особено с ударна атака - чинел, фус, триъгълник. Така че на CD просто звучат еднакво ==> чиста физика и математика, обусловена от квантуващата честота. 20KHz се предават с 2 отчета, които никак не стигат. Дори и 10 KHz се предават само с 4 отчета.  Дори и само в зависимост от фазата може да излезе нещо съвсем различно. Така че всички цитирани инструменти просто звучат еднакво на CD. "

Затова освен CD сега се използват записи в High Resolution формат, с много по-висока честота на дискретизация отколкото при CD-тата и с повече битове - 24 вместо 16.

Има и още нещо. Физическите носители на информация - грамофонни плочи, магнитна лента, CD стареят и се износват. Това е важно в случай, ако държиш непременно да слушаш музика от оригиналния носител. Докато на информацията, записана в цифров вид на HDD или SSD и резервирана като резервно копие, нещо не може да и се случи.

Между другото за хард дисковете има параметър, наречен MTBF - Mean time between failures (средно време между откази).

И за този модел дискове, които имам, производителят дава MTBF = 1 000 000 часа.🤣

А да ли Филипов  лично го е измерил това или го е изкопирал от Гугъл и го е изпляскъл без да знае точно за какво точно иде реч. Слушайте си вие мп3-ките аз баламата ще си слушам оригиналните дискове.

• Автор

Благодаря!

Аз по принцип имам мрежови стримър Bluesound Node 2i, който съм го вързал към външен ЦАП (DAC) по цифров коаксиален вход. Осъществих достъп по локалната мрежа от NAS сървъра към стримера. Така че мога да си пускам музикалната колекция без да включвам лаптоп и без да използвам софтуерен плеър. С едно ограничение - стримърът е до РСМ 24/192 и не "разбира" от ДСДта.

Иначе управлението е много удобно през мобилния апп на стримера - BluOS Controller.

А освен през стримъра съм си пуснал и Tidal и Spotify. Има още един куп стрийминг услуги плюс интернет радио разбира се.

преди 3 часа, Христофор_първи написа:

А да ли Филипов  лично го е измерил това или го е изкопирал от Гугъл и го е изпляскъл без да знае точно за какво точно иде реч. Слушайте си вие мп3-ките аз баламата ще си слушам оригиналните дискове.

Няма лошо, че ще си слушаш "оригиналните дискове" но къде в тази тема срещна пост в който да се споменава MP3 формат? Прочети за форматите в съвременните HI-FI среди и научи един два от тях. Що се касае за ЕДНО ВРЕМЕ - , то тогава също го нямаше този формат.  Там са хората от много по старото поколение, които не са срещали в живота си  нещо неоригинално. Много от тях, вече ги няма на този свят.

преди 2 часа, Kolev72 написа:

Няма лошо, че ще си слушаш "оригиналните дискове" но къде в тази тема срещна пост в който да се споменава MP3 формат? Прочети за форматите в съвременните HI-FI среди и научи един два от тях. Що се касае за ЕДНО ВРЕМЕ - , то тогава също го нямаше този формат.  Там са хората от много по старото поколение, които не са срещали в живота си  нещо неоригинално. Много от тях, вече ги няма на този свят.

Дядо Стефане, до колкото ми е известно една песен в студио първо се записва на диск, който се нарича Мастър, и първите 70 до 100 бройки са така наречените Матрични дискове и техните копия вече са за масово разпространие. Да не говорим, че си имат и обложка, песните са написани. Ако си ценител да ли ще се задоволиш с някъв файл, който нито може да го пишнеш, нито визуално да му се насладиш, а и последния път когато ходих в магазин за Hi Fi тестваха озвучителните тела с компакт диск, а вече бяха навлезнали тези ,,модерни Hi Fi файлове,, Някой ден тия компакт дискове, особенно на световно известно изпълнители ще станат по-скъпи от злато. Пожелавам ти да ги доживееш тия времена! 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.