Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

флаш памет с голям обем

Featured Replies

Искам да си взема флаш памет с обем по-голям от диска на компютъра ми.

Ще работи ли?

Ако става може ли да доведе до проблем натоварване или нещо друго?

За колко голям капацитет говорим?

Имай предвид, че по сайтовете за малки обяви е пълно с фалшиви/реплики на памети с голям капацитет!

Което прави задължителна закупуването от легитимен онлайн магазин или от място.

По вторият въпрос : не няма да доведе до проблем, стига компютърът да не е "20 годишен кошник"

преди 41 минути, antsofia написа:

Искам да си взема флаш памет с обем по-голям от диска на компютъра ми.

Ще работи ли?

Ако става може ли да доведе до проблем натоварване или нещо друго?

Може да работи може и да не работи, може да доведе до натоварване, може и да не доведе до натоварване! .... Може да си вземете флаш памет, може и да ни си вземете флаш памет!

Нема проблеми, вземаш най-голямата флашка в магазина и после сменяш ако трябва диска да е по-малък от флашката.

Каква е идеята на подобна покупка? Защо не си вземеш външен/вътрешен механичен диск или SSD? За какъв обем памет става въпрос, къде я намери, колко струва и каква ти е конфигурацията?

на 9.05.2022 г. в 22:23, plamen_petrov_80 написа:

Celeron на 400Mhz, 128MB RAM, 4,3GB Quantum ... USB v1.1 WinXP  и USB 3.0 128GB - работи без никакви проблеми.

Това спецификации на компютър ли са? Какъв е този компютър?

• 2 месеца по-късно...

Не ми се смейте ама ще  попитам:

Решил съм да си купя външна памет от 1 ТВ

Компютъра ми е обикновен десктоп Lenovo ThinkCentre X1 AIO модел 10JXS00P00 от 2018 година е, но е "all in one" и не може да се ъпгрейдва. А има само 500 GB SSD диск.

Има само USB 3.1 входове за свързване, които са със USB-A интерфейс. И така и не разбрах какви скорости позволяват!

Избрал съм си следните. Кое е по правилно да взема:

- Corsair Flash Voyager® GTX USB 3.1 1TB Premium

- Corsair Flash Voyager® GT USB 3.0 1TB   (този защото не знам дали мойто USB чете с повече от 500)

- portable SSD Samsung T7 Shield 1TB USB 3.1

- SSD Samsung Portable NVME SSD T7 Shield 1TB , USB 3.2 Gen2   (защото е най-нов)

Цените им са подобни.

И каква е разликата между флашка и портативен външен SSD диск ??? Само в дизайна ли? Не се смейте - не съм хардуерен специалист!

2022-08-09_010518.jpg

преди 8 часа, 100names написа:

Компютъра ми е обикновен десктоп Lenovo ThinkCentre X1 AIO модел 10JXS00P00 от 2018 година е, но е "all in one" и не може да се ъпгрейдва.

Може. може -> Lenovo ThinkCentre X1 | Memory RAM & SSD Upgrades | Crucial.com

преди 8 часа, Joss Bomon написа:

Благодаря!

Разгледах сайта - американски е, но имат и UK вериант, който доставя за България.

Но според мен опцията да ъпгрейдна вътрешния диск ще ме затрудни. Първо аз сам няма да се хвана да отварям това нагъчкано нещо с размерита на лаптоп. Да го давам на "специалисти" да бърникат и да си загубя гаранцията от производителя не ми харесва. Не съм сигурен как ще го възприемат заводските софтуери, които наистина ползвам.

Но по важно е, че ме е страх да променям основния диск. Не съм сигурен дали ще се справя със създаването и после инсталирането на копие на ОС и Софтуера. Да инсталирам наново уиндос и програми, да го настройвам след това ще е кошмар! Да се уча как да копирам ОС ще ми отнеме много време и нерви. Да го дам на официален Леново сервиз ще е много скъпо!

Затова си мисля, че за дърт човек като мене е много по подходящо да сложа външен хард или флашка. Идеята ми беше да имам повече място за колекцията ми от музика филми и клипове и  варианта това да е навън е по добър. 

Най вероятно до 2 години ще се наложи да купя нов компютър и не е нужно да инвестирам в този....

Така, че остава въпроса кое да избера - нещо от посочените от мен или нещо по-добро препоръчано от вас вас? Между другото тези Crucial също предлагат добри външни хардове, но аз не съм ги чувал досега.

Това което знам е Corsair при флашките и Samsung за хардове ... и евентуално WD за преносими дискове. Фирми много ама аз ще дам не повече от 400 лева и искам възможно най доброто за тия пари! 

Остава и въпроса флашка или преносим хард до 1 ГБ да избера. И разбира се да има USB-A интерфейс с възможност и за USB-C.  Разбира се ако за същите пари е 2ГБ няма да откажа ....

преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

Защо не вземеш механичен диск с по-голям обем?

Заради шум, вибрации и ненадеждност на механиката!

По същата причина си купих абсолютно безшумен компютър със SSD хард в него.

В момента за 4 години съм насъбрал 400ГБ информация. И мисля че до следващите 2 години повече от 1ТБ няма да ми трябва.

А след 2 години смятам да купя нова конфигурация. С предишната изкарах 9, със сегашната досега 4години .  Първият компютър си купих преди 23 години и досега съм имал 4 броя...

Не играя игри и не ми трябва честа подмяна на хардуер. Единствената причина да го сменям е софтуера, който ползвам.

Предполагам знаеш, че тази информация, която си събирал толкова време, ако я нямаш поне на още 1 отделен и независим носител, все едно я нямаш изобщо. Във всеки един момент може да ти се повреди диска и да останеш без информация.

преди 2 минути, Raze написа:

Предполагам знаеш, че тази информация, която си събирал толкова време, ако я нямаш поне на още 1 отделен и независим носител, все едно я нямаш изобщо. Във всеки един момент може да ти се повреди диска и да останеш без информация.

Знам разбира се! Преди време се бях запалил по райдове разни. После се бях запалил по таймкапсула вързана към WI-FI рутера.

Но според мен бъдещето е виртуално и в облаците ...

За 23 години не ми се е повреждал хард! Пък сега с SSD ми се струва още по-малко вероятно особено целия хард наведнъж ...

И нямам толкова безценна информация, която да не мога пак да намеря в интернет. Ценните ми фотоснимки са на хартия, ценното ми видео е в облаците.

Повече ще ме притесни софтуера и настройките му ако ги загубя.

Леново ми дават 50ГБ в техния облак плюс 100 ГБ в Дропбокс безплатно. Там държа като втори резерв някои по-ценни лични неща.

преди 59 минути, 100names написа:

ненадеждност на механиката!

Глупости.

преди 1 час, 100names написа:

Заради шум, вибрации

Са различни при различните дискове - имаш различен фром фактор, обороти, дори конкретни модели.

Как мислиш, че спира да работи SSD-то? Почва да притраква може би?

преди 17 минути, plamen_petrov_80 написа:

ненадеждност на механиката!

Глупости.

Заради шум, вибрации

Са различни при различните дискове - имаш различен фром фактор, обороти, дори конкретни модели.

Как мислиш, че спира да работи SSD-то? Почва да притраква може би?

Това е личното ми мнение и от опита ми! Пет пъти казах, че не съм специалист с претенции!

През 2009 година се хванах на приказките на един "специалист" като тебе, когато си събирах канфигурацията.

Той ме убеди и купих зелен WD хард - "най-безшумния и скъп на пазара"!

Купих и кутия Cooler Master за 200 лева с "най-безшумното" мощно захранване и с 30 см перка на "безшумен вентилатор".

Купих и скъпо охлаждане на процесора! Той ме убеди, че няма смисъл от водно охлаждане защото и то не било безшумно!

В крайна сметка дадох 1800 лева тогава (2009г)за безшумен компютър! Разбира се в началото беше по тих от предишната ми щайга.

Но за година време се раздрънча, като пералня Перла 04 при центрофуга!! Всяко тръгване на "безшумния" и скъп механичен хард се чуваше и от съседната стая.

А пък "безшумната" 30 см перка на охлаждането беше като хеликоптер Миг 24 при кацане! 

"Безшумното" марково 600 ватово захранване Cooler Master ползвах за калорифер зимата със същия съраунд!

Относно вибрациите - направих си специални подложки на крачетата от пореста гума, за да не тропа по паркета!

Та това ми беше опита с механиката ... И затова 2018 минах на електроника! И затова купих готово Леново с гарантирани децибели проверени от мен в ревюта и проверки на специализирани сайтове

А относно SSD-то как спира - представям си повреда на клетка или сектор от паметта. Леново ми предлагат вграден софтуер, който сканира паметта за грешки и ги корегира своевременно без загуба на информация. Поне така казват! Досега за 4 години не съм загубил нищо! И последните години нито веднъж не съм чул на някой да му е спряло SSD-то напълно и непоправимо! Но за оптики съм чувал - на работата ми изгърмя служебния марков HP.

Но повтарям - аз не съм специалист по темата!

преди 1 минута, plamen_petrov_80 написа:

Така е.

Е обясни ни на нас лаиците от простолюдието, защо препоръчания ми от специалисти "безшумен, без вибрации и надежден" марков и скъп оптичен хард на 5400 оборота  се раздрънча ??

Забравил съм вече, но най вероятно съветите ги получих именно тук в този форум 2009 година. Не знам как да си намеря старите постове , за да проверя дали не си бил и ти....

преди 9 часа, 100names написа:

Е обясни ни на нас лаиците от простолюдието, защо препоръчания ми от специалисти "безшумен, без вибрации и надежден" марков и скъп оптичен хард на 5400 оборота  се раздрънча ??

Какво е ОПТИЧЕН ХАРД???Това нещо между оптично устройство и хард диск ли е?Колко е напреднала техниката :)

преди 5 часа, fixxxer написа:

Какво е ОПТИЧЕН ХАРД???Това нещо между оптично устройство и хард диск ли е?Колко е напреднала техниката :)

За 17-ти път казвам,че не съм хардуерен специалист!!!!

И може би не се изразявам правилно!! Объркал съм се в лазер четящ СД например и магнитния носител на информация с твърд диск! Разбирам, че е смешно!

Влязох в тази тема защото не исках да правя нова, а просто ми трябваше съвет от хора, които разбират повече от мен!

Зададох конкретен въпрос!

Но явно не съм уцелил мястото!

Съжалявам, че наруших спокойствието на олимпийските богове на технологиите и се наложи да излязат от трансцеденталната си медитация, за да блеснат с остроумни хапливи забележки!

Съжалявам, че заради глупак като мен се е наложило да отделят от безценното си време, за да ми докажат,че освен от технологии разбират и от сарказъм.

Благодаря за вниманието!

Реших - нямам нужда от съвети! Ще се оправям сам със смешните си знания!

Съжалявам, че наруших спокойствието на олимпийските богове на технологиите и се наложи да излязат от трансцеденталната си медитация, за да блеснат с остроумни хапливи забележки!

Съжалявам, че заради глупак като мен се е наложило да отделят от безценното си време, за да ми докажат,че освен от технологии разбират и от сарказъм.

Един съвет,чети повече!Не си губи времето да се правиш на рицар на перото!

преди 1 минута, fixxxer написа:

Един съвет,чети повече!Не си губи времето да се правиш на рицар на перото!

А ти с какво помогна в темата?!

Ти самият, доволен ли си от представянето си във форума, след като регистрацията ти е още от 2006 г.?

Тъпата ти подигравка удължи ли "достойнството" ти?!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.