Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Политика за справедливо ползване на роуминг в ЕС-Варианти?

Featured Replies

Здравейте,

Виваком ме регистрира като нарушител на правилата за справедливо ползване на роуминг в ЕС и съответно ще трябва да си плащам допълнително ако искам да използвам роуминг услугите. Цените на които ме таксуват са много прилични, но със таксата ми идва двойно. Ако има запознати с казуса моля да дадат съвет. До колкото знам от договор на предплатена карта няма да стане и трябва да направя "врътка" през друг оператор (ако изобщо става) поне за месец и после да се върна пак във Виваком на предпалтена услуга, защото както казах вече цените са им добри. На който и оператор да съм, тези правила са за целия ЕС и има много малки разлики в условията. Аз се прибирам в БГ на всеки 3 месеца за месец, месец и половина и пак на работа. За сега обмислям вариант да си сменим картите с жена ми и да пренасоча повикванията от единя към другия телефон и обратно. Не знам дали ще се получи, защото още не съм се прибрал да пробвам :speak:

Давайте акъл какво да правя, че без интернет си е жива мъка. Предпочитам телефон да нямам, но да имам интернет.

Поздрави!

преди 13 минути, stoy@n написа:

Здравейте,

Виваком ме регистрира като нарушител на правилата за справедливо ползване на роуминг в ЕС и съответно ще трябва да си плащам допълнително ако искам да използвам роуминг услугите. Цените на които ме таксуват са много прилични, но със таксата ми идва двойно. Ако има запознати с казуса моля да дадат съвет. До колкото знам от договор на предплатена карта няма да стане и трябва да направя "врътка" през друг оператор (ако изобщо става) поне за месец и после да се върна пак във Виваком на предпалтена услуга, защото както казах вече цените са им добри. На който и оператор да съм, тези правила са за целия ЕС и има много малки разлики в условията. Аз се прибирам в БГ на всеки 3 месеца за месец, месец и половина и пак на работа. За сега обмислям вариант да си сменим картите с жена ми и да пренасоча повикванията от единя към другия телефон и обратно. Не знам дали ще се получи, защото още не съм се прибрал да пробвам :speak:

Давайте акъл какво да правя, че без интернет си е жива мъка. Предпочитам телефон да нямам, но да имам интернет.

Поздрави!

Не те регистрират като нарушител Виваком, а ЕС. И при другия оператор, с който уж ще правиш врътка ще се случи същото.

• Автор
преди 2 минути, Емил Костов написа:

Не те регистрират като нарушител Виваком, а ЕС. И при другия оператор, с който уж ще правиш врътка ще се случи същото.

Бях останал с впечатлението, че е от оператора. Както и да е...целта ми не е да правя врътка с друг оператор, нали и там ще има санкции като използвам услугите по същия начин. Идеята ми е да мина на предплатена карта и да плащам колкото ползвам, но не казваш става или не става... Нали за това пуснах темата, за съвет :)

преди 1 час, stoy@n написа:

Здравейте,

Поздрави!

Предплатени карти с интернет в роуминг няма. Това, което можете да направите е да си вземете локална карта и да си ползвате нейния интернет. Само че цени като в България (в Западна Европа) няма. Или да си прекарате интернет в квартирата. А навън да сте само с телефон.

За да не сте нарушител трябва повече от 50% от времето картата ви да е регистрирана в България.

Това с пренасочването на обажданията ще ви излезе още по-скъпо, плащате две обаждания.

• Автор
преди 20 минути, capnemo написа:

...Това с пренасочването на обажданията ще ви излезе още по-скъпо, плащате две обаждания.

И двата договора са с безлимитни разговори. Иначе, да цените в България са без конкуренция в Европа. В Германия за 10 евро можеш да вземеш 6 Gb. В Англия на Vodafon има предпалтени карти за 30 паунда 100Gb за 28 дни, което като количество и цена също е добре, но аз не мога да ги използвам всички за 28 дни. Стигам до 7-8 и ако се разпусна да гледам видео до 10 Gb.

преди 19 минути, stoy@n написа:

И двата договора са с безлимитни разговори. Иначе, да цените в България са без конкуренция в Европа. В Германия за 10 евро можеш да вземеш 6 Gb. В Англия на Vodafon има предпалтени карти за 30 паунда 100Gb за 28 дни, което като количество и цена също е добре, но аз не мога да ги използвам всички за 28 дни. Стигам до 7-8 и ако се разпусна да гледам видео до 10 Gb.

Безлимитни към български оператори! Освен това всеки оператор има fair usage policy. Прочетете го.

преди 2 часа, stoy@n написа:

правилата за справедливо ползване на роуминг в ЕС

Такова нещо за пръв път чувам/виждам?!? Може ли по-подробна информация? На какво основание е заключена картата?

• Автор
преди 2 минути, Raze написа:

Такова нещо за пръв път чувам/виждам?!? Може ли по-подробна информация? На какво основание е заключена картата?

Ами и аз не знаех до момента в който започнаха да ми изпращат SMS-и, че използвам роуминг услуги в нарушение на правилата за справедливо ползване. Интересното беше, че SMS-ите получавах и когато съм си в България. Те правилата са сигурно в договора, но колко от вас когато прподписват четат пълното съдържание на договора :) Каратата не ми е спряна, просто аз я изключих от телефона иначе започва да ми се трупа сметка върху месечната такса. 

Проблема е, че пътувам из Европа и не съм установен в една държава. Трябва да си накупя от всичките оператори по една карта и да си ги връткам :no-no:

Много интересна ситуация, аз ползвам карта с бизнес план към фирмата, за която работя и скоро ми престои почивка в Гърция, затова ми е интересно на какво основание ти е наложена тази 'политика'. На твое място бих отишъл при първа възможност до въпросния оператор да се изяснят на място нещата или най-малко ще се обадя на кол центъра им да ми обяснят за какво става въпрос.

• Автор
преди 4 минути, Raze написа:

Много интересна ситуация, аз ползвам карта с бизнес план към фирмата, за която работя и скоро ми престои почивка в Гърция, затова ми е интересно на какво основание ти е наложена тази 'политика'. На твое място бих отишъл при първа възможност до въпросния оператор да се изяснят на място нещата или най-малко ще се обадя на кол центъра им да ми обяснят за какво става въпрос.

Аз се обадих и от там ми разясниха, че съм в нарушение на правилата, тъй като ползвам роуминг услуги повече от колкото, когато съм в България. Грубо от началото на годината съм ползвал услугите в БГ 2 месеца а останалите 4 извън страната.

Странен казус. Ако това го няма в договора, аз щях да си наема адвокат и да ги съдя. Вариант е и да си вземеш карта с мобилен интернет от страната, в която пребиваваш, много вероятно е условията да са по-добри от нашите.

• Автор
преди 1 час, capnemo написа:

Предплатени карти с интернет в роуминг няма...

Има, защо да няма?

преди 1 минута, Raze написа:

Странен казус. Ако това го няма в договора, аз щях да си наема адвокат и да ги съдя. Вариант е и да си вземеш карта с мобилен интернет от страната, в която пребиваваш, много вероятно е условията да са по-добри от нашите.

Ами сигурно го има, ама договора не ми е под ръка, но както писах по-горе- кой си чете договора като преподписва? Първо, че не е написан на разбираем език за обикновенния човек и после и като ти подадат 6-7 страници с наджибкани клаузи и парагафи иди седни и чети. Така или иначе договора е те да си вържат гащите.

Докато имах българска карта(Теленор/Йетел) позволяваха до 6 месеца използване на ресурсите от плана в роуминг, след което почваха да цакат всяка секунда и всеки мегабайт, после четох че са го намалили на три месеца, сега явно съвсем са се овълчили.

Това са си някакви общи условия и директиви. За момента съм излизал в европа за по няколко дена и не е имало проблем, мислех, че е свързано нещо със съдържанието, което се качва/тегли. Вече ако става въпрос да ползваш картата в друга държава в роуминг за по-голям период от месец примерно не съм запознат дали има някакви ограничения, може би някой, който знае за какво става въпрос, ще сподели повече информация.

• Автор

Ами четох я, но не ми стана ясно мога или не мога да се жалвам...то си трябва юрист да го разтълкува. Аз живея в България и семейството ми е в България и какви доказателства мога да им предоставя...Като се прибера ще го мисля

преди 1 час, stoy@n написа:

Ами четох я, но не ми стана ясно мога или не мога да се жалвам...то си трябва юрист да го разтълкува. Аз живея в България и семейството ми е в България и какви доказателства мога да им предоставя...Като се прибера ще го мисля

И кое по-точно не ти е ясно?!

• Автор
преди 14 минути, Емил Костов написа:

И кое по-точно не ти е ясно?!

Ей това:

"3. Регулирани роуминг услуги на дребно на националната цена в рамките на ЕС („роуминг като у дома“) от страна на VIVACOM се предоставят на клиенти на предприятието, които (а) пребивават обичайно на територията на Република България или (б) имат стабилни връзки с Република България, водещи до често и продължително присъствие на територията на страната, когато тези клиенти пътуват периодично в рамките на ЕС.

3.1. За обичайно пребиваване на територията на Република България следва да се приеме определеното в Регламент № ЕО/593/2008 и ползвано от Закона за защита на потребителите, а именно:

3.1.1. за обичайно пребиваване на юридически лица, представителства и клонове на юридически лица и организации, които нямат статут на юридически лица се счита мястото на управлението им;

3.1.2. за обичайно пребиваване на физически лица се счита мястото където лицето извършва трудова или стопанска дейност.

3.2. За стабилни връзки следва да се счита присъствието на територията на Република България, произтичащо от: дълготрайно трудово правоотношение на пълно работно време, включително при погранични работници; от дълготрайни договорни отношения, водещи до подобна степен на физическо присъствие на самостоятелно заето лице; от участие в присъствени периодични курсове за обучение; или от други ситуации, като например тези на командированите работници или пенсионери, когато те са свързани с подобна степен на физическо присъствие на съответната територия."

преди 2 минути, stoy@n написа:

Ей това:

"3. Регулирани роуминг услуги на дребно на националната цена в рамките на ЕС („роуминг като у дома“) от страна на VIVACOM се предоставят на клиенти на предприятието, които (а) пребивават обичайно на територията на Република България или (б) имат стабилни връзки с Република България, водещи до често и продължително присъствие на територията на страната, когато тези клиенти пътуват периодично в рамките на ЕС. 3.1. За обичайно пребиваване на територията на Република България следва да се приеме определеното в Регламент № ЕО/593/2008 и ползвано от Закона за защита на потребителите, а именно: 3.1.1. за обичайно пребиваване на юридически лица, представителства и клонове на юридически лица и организации, които нямат статут на юридически лица се счита мястото на управлението им; 3.1.2. за обичайно пребиваване на физически лица се счита мястото където лицето извършва трудова или стопанска дейност. 3.2. За стабилни връзки следва да се счита присъствието на територията на Република България, произтичащо от: дълготрайно трудово правоотношение на пълно работно време, включително при погранични работници; от дълготрайни договорни отношения, водещи до подобна степен на физическо присъствие на самостоятелно заето лице; от участие в присъствени периодични курсове за обучение; или от други ситуации, като например тези на командированите работници или пенсионери, когато те са свързани с подобна степен на физическо присъствие на съответната територия."

Това не го гледай. Теб те интересува от точка 6 нататък.

• Автор
преди 1 минута, Емил Костов написа:

Това не го гледай. Теб те интересува от точка 6 нататък.

Добре, понеже знам, че си в "кухнята" как мога да ползвам роуминг като клиент на Виваком без да нарушавам правилата?

Добре, понеже знам, че си в "кухнята" как мога да ползвам роуминг като клиент на Виваком без да нарушавам правилата?

Като не ги нарушаваш. Такива са роуминг договореностите. По принцип знаеш какво е роуминг нали?

• Автор
преди 3 минути, Емил Костов написа:

Като не ги нарушаваш. Такива са роуминг договореностите. По принцип знаеш какво е роуминг нали?

Ами какъв е варианта да не ги нарушавам след като ми е такава работата? Зададох този въпрос по телефона когато ми обясняваха, че съм нарушил правилата и момчето ми каза веднага да се прибера :emoji_smiley-03: и ако искам да си взема преплатена карта и тази да не я ползвам.Как стоят нещата при предплатените карти? То излиза, че гурбетчиите не сме българи..., за да си взема карта от друга държава ми трябва адресна регистрация там. Би трябвало да има някакво решение ама не казваш :)

преди 17 минути, Емил Костов написа:

..По принцип знаеш какво е роуминг нали?

Иначе едното значение на roaming е точни това което аз правя :emoji_smiley-03: само дето не е безцелно :emoji_smiley-03:

"moving about aimlessly or unsystematically, especially over a wide area."

Ами какъв е варианта да не ги нарушавам след като ми е такава работата? Зададох този въпрос по телефона когато ми обясняваха, че съм нарушил правилата и момчето ми каза веднага да се прибера :emoji_smiley-03: и ако искам да си взема преплатена карта и тази да не я ползвам.Как стоят нещата при предплатените карти? То излиза, че гурбетчиите не сме българи..., за да си взема карта от друга държава ми трябва адресна регистрация там. Би трябвало да има някакво решение ама не казваш :)

Иначе едното значение на roaming е точни това което аз правя :emoji_smiley-03: само дето не е безцелно :emoji_smiley-03:

"moving about aimlessly or unsystematically, especially over a wide area."

Не знам кой идиот ти е казал веднага да се прибереш. В твоя случай просто ще бъдеш таксуван повече. Един от вариантите е да си вземеш карта на оператор, в която държава си.

• Автор
преди 9 минути, Емил Костов написа:

Не знам кой идиот ти е казал веднага да се прибереш. В твоя случай просто ще бъдеш таксуван повече. Един от вариантите е да си вземеш карта на оператор, в която държава си.

Е, сега...така му дойде на момчето явно..:emoji_smiley-03: ами не стоя в една държава, иначе да си бях взел-все нагоре-надолу...имах една на ALDI ама не я бях ползвал няколко месеца и замина, така и с Vodafone UK. А ползвах една на 3UK която беше валидна за 2 години и съм я ползвал само в роуминг. Чак година и половина след като я купих и използвах ми дойде SMS че я ползвам в нарушение на правилата за справедливо ползване.

Не каза как стои въпроса с предплатената ката?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.