Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за условна присъда и държавна служба...

Featured Replies

Здравейте, направих една грешка и страшна простотия, и в момента тече разследване срещу мен по член 209 от НК, като адвокатът ми каза, че ще се бори за споразумение с прокурора за условна присъда...

Въпросът ми е, понеже ми предстои конкурс за държавна работа, ако си извадя сега свидетелство за съдимост, в него ще пише неосъждан и  ще валидно 6 месеца, и ако решат да ме назначат на държавна работа, е мога да го представя него. Но след като влезе в сила условната присъда, ще ме махнат ли от работа?

Член 103, ал. 1, точка 5 от закона за  държавния служител гласи: Служебното правоотношение се прекратява на следните общи основания: Когато държавният служител бъде осъден на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер.

Този член 103 от ЗДсЛ отнася ли се и за условните присъди? Ако се  отнася и за тях, няма смисъл да ходя на конкурса, дори и да ме назначат, щом няклко месеца след това е трябва да ме освободят.... Благодаря за вниманието

Казвате, че имате адвокат във поста си!

Въпрос от мен. 

Защо не му зададохте на него въпроса, от който се интересувате, а питате в някакъв форум, от който я получите, я не необходимата информация.

.

• Автор

Защото сега се сетих за това, като се видя ще му задам и на него въпроса

преди 14 минути, Gal4o написа:

Не знам каква глупост си направил, но така или иначе ще се разбере че срещу теб тече разследване. От държавния апарат и не само, не гледат с добро око на такива неща.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

Наистина и аз не разбирам защо не си попитал адвоката си за това.
Все пак да ти кажа, че и да си извадиш сега удостоверение за съдимост, ще и да пише в него че си чист като момина сълза, като хващаш държавна работа или каквато и да е работа изискваща въпросното свидетелство, се правят проверки и делото ще лъсне веднага, вече за реакцията зависи най вече от естеството на престъплението за което те съдят, но 90/100 ще ти покажат изхода.

преди 1 час, Gal4o написа:

Нямаш никакъв шанс да ме убедиш, че сега си се сетил да питаш адвоката.Извършил съм престъпление, наел съм си адвокат поради тази причина и в края на краищата да питам във форум за резултата, е най малкото несериозно. Нищо лично, защото на всеки може да се случи, но не и да пита по форумите. Това са съвсем сериозни и отговорни неща в живота на всеки човек ,за да се съветва със съвсем непознати хора от "мрежата".

преди 2 часа, Gal4o написа:

Здравейте, направих една грешка и страшна простотия, и в момента тече разследване срещу мен по член 209 от НК, като адвокатът ми каза, че ще се бори за споразумение с прокурора за условна присъда...

Въпросът ми е, понеже ми предстои конкурс за държавна работа, ако си извадя сега свидетелство за съдимост, в него ще пише неосъждан и  ще валидно 6 месеца, и ако решат да ме назначат на държавна работа, е мога да го представя него. Но след като влезе в сила условната присъда, ще ме махнат ли от работа?

Член 103, ал. 1, точка 5 от закона за  държавния служител гласи: Служебното правоотношение се прекратява на следните общи основания: Когато държавният служител бъде осъден на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер.

Този член 103 от ЗДсЛ отнася ли се и за условните присъди? Ако се  отнася и за тях, няма смисъл да ходя на конкурса, дори и да ме назначат, щом няклко месеца след това е трябва да ме освободят.... Благодаря за вниманието

За държавна работа вече (от доста години - поне 5, по памет), освен свидетелство за съдимост, изискват и удостоверение от прокуратурата. Няма как да те пропуснат. 

преди 1 час, Мери Динолова написа:

За държавна работа вече (от доста години - поне 5, по памет), освен свидетелство за съдимост, изискват и удостоверение от прокуратурата. Няма как да те пропуснат. 

Няма как да се изисква удостоверение от прокуратурата.Прави се проучване от ДАНС по закона за ДАНС за издаване на разрешение за работа в стратегически зони или обекти.Такова разрешение е задължително и за започване на работа като държавен служител.

Прави се проучване дали към момента на кандидатсване с/у лицето се водят досъдебни или съдебни производства, както и дали лицето е бил осъждано. Лицето дори и да е реабилитирано по право (т.е присъдата му е изтърпяна ) това бива считано като основание за отказ.

Редактирано от badr (преглед на промените)

преди 12 минути, badr написа:

Няма как да се изисква удостоверение от прокуратурата.Прави се проучване от ДАНС по закона за ДАНС за издаване на разрешение за работа в стратегически зони или обекти.Такова разрешение е задължително и за започване на работа като държавен служител.

Има как. Никои не стартиране проучване от ДАНС, преди да си представил подобен документ от прокуратурата. Провери, като не вярваш!

Този документ е един от първоначалния набор от документи, още преди да си стигнал до ДАНС. Научиха си урока, отдавна. 

Дори и за настоящи такива служители, е задължително обновяването на досието на 2 или 3 години, в зависимост от нивото на достъп. За повечето, това се извършва по служебен път. За други е всичко за тяхна сметка. 

Много филми гледате.

Не знам каква ще е държавната работа, за която ще кандидатстваш, но не за всички е задължително свидетелство за съдимост. А и, чакай да мине тоя конкурс. Рибата още в морето, ти вече тигана си сложил.
Аз съм държавен служител от ...доста години, и до сега не са ми искали свидетелство за съдимост.

Идеята е, че е свързано с доста сериозни лични данни, а има и закон за това. 

Освен, ако не кандидатстваш в ДАНС, Външно или ... някъде с "ниво на достъп".

От друга страна, пробвай. Извади си сега свидетелство и докато те осъдят, може пък да не те осъдят...

току-що, Maleficient написа:

Много филми гледате.

Не знам каква ще е държавната работа, за която ще кандидатстваш, но не за всички е задължително свидетелство за съдимост.
Аз съм държавен служител от ...доста години, и до сега не са ми искали свидетелство за съдимост.

Идеята е, че е свързано с доста сериозни лични данни, а има и закон за това. 

Освен, ако не кандидатстваш в ДАНС, Външно или ... някъде с "ниво на достъп".

От друга страна, пробвай. Извади си сега свидетелство и докато те осъдят, може пък да не те осъдят...

Хайде не ми говори глупости и ти. Задължително се иска навсякъде свидетелство за съдимост ВЕЧЕ.

преди 37 минути, Емил Костов написа:

Хайде не ми говори глупости и ти. Задължително се иска навсякъде свидетелство за съдимост ВЕЧЕ.

може да го фалшифицира - не го проверяват, е зависи и на каква длъжност иска да е - мързи ги да проверяват

преди 8 минути, jtaggerx написа:

Просто гениално. След това верно затворът не му мърда.

има една подробност - трябва да го хванат - иначе е факт че се разписва че носи отговорност по някакъв си закон

преди 31 минути, Без умствен капацитет написа:

може да го фалшифицира - не го проверяват, е зависи и на каква длъжност иска да е - мързи ги да проверяват

Не само че ги проверяват, но и задължават при всяка промяна на обстоятелствата, които са обект на проучването да се подава изрична декларация, като е предвидена наказателна отговорност за непопълването и. 

преди 4 минути, Без умствен капацитет написа:

има една подробност

Подробността е, че това е най-тъпото което може да направи.

преди 21 минути, badr написа:

Не само че ги проверяват, но и задължават при всяка промяна на обстоятелствата, които са обект на проучването да се подава изрична декларация, като е предвидена наказателна отговорност за непопълването и. 

Подробността е, че това е най-тъпото което може да направи.

Овцата има ли нещо написано до сега, което да не е простотия?  Тъп, като гумен галош!

на 4.07.2022 г. в 23:14, Без умствен капацитет написа:

има една подробност - трябва да го хванат - иначе е факт че се разписва че носи отговорност по някакъв си закон

Подробност няма. За фалшифицирането на документ се носи наказателна отговорност. 

Наказателен Кодекс - Глава IX, член 308. Затвор до 3 години.

А ако вече си разследван и осъден дори условно и извършиш подобно нещо, освен затвора по чл. 308 и условната присъда ти става ефективна. 

С подобни тъпи съвети можеш да вкараш някого зад решетките за дълго време. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.