Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помогнете за една конфигурация.

Featured Replies

• Автор
Ако съм те разбрал правилно , то проблемът най-вероятно ти е следния : вентилаторът не ти е прилепнал добре към цпу-то, тъй че мажи с паста и гледай да го сложиш тоя път добре. cool.gif

Звукът, който издава в тоя случай е продължителен и непрекъснат и доста противен , направо като клаксон. :)

Може да си прав но вентилаторът си идва с процесора и е малко вероятно да не прилепва, а и целерона си тръгва със същия вентилатор.

• Отговори 106
  • Прегледи 18,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Ако съм те разбрал правилно , то проблемът най-вероятно ти е следния : вентилаторът не ти е прилепнал добре към цпу-то, тъй че мажи с паста и гледай да го сложиш тоя път добре. cool.gif

Звукът, който издава в тоя случай е продължителен и непрекъснат и доста противен , направо като клаксон. :)

Не е задължително да ти пищи "на клаксон", аз съм пускал процесор въобще без вентилатор (знам, че съм луд angry.gif:P !) и компютъра просто се изключи след няколко секунди! Да пробват с друг Conroe от фирмата, от която го е взел и ако тогава не става, значи може да е от охлаждането, но не ми се вярва!

Може да си прав но вентилаторът си идва с процесора и е малко вероятно да не прилепва, а и целерона си тръгва със същия вентилатор.

Celeron-а тръгва, ама той по принцип би трябвало да грее по-малко ;) , освен това без термопаста между процесора и радиатора топлоотделянето се намалява значително :yanim: !

• Автор
Не съм казвал, че е проблема във вентилатора, а казах, че не си го сложил като хората. Пробвай се пак , нищо не губиш. Просто има три вида сигнализация : кратки бипкания - рам, продължителни - видео, непрекъснат - фан на цпу. Прецени си от кой тип е и действай. Фан-а си е на ред според мене , нещо не може да го нагодите и тва е. Пък ако е сложен като хората и не работи - тогава бягай да ти сменят цпу-то.

Ще направя както казваш. :ph34r:

Ще направя както казваш. :hush:

Мислех,че вече сте свършили тая работа cool.gif Предупреди хората във фирмата,че може и да се наложи да сменят дъното - порових се в нета днес и налетях на един-единствен случай,аналогичен на твоя -същото дъно не иска да запали с Конро въпреки ъпдейт на Биос ,а работи с Пентиум 4 - естествено е последвала смяна на дъното .

Успех

• Автор
Мислех,че вече сте свършили тая работа cool.gif Предупреди хората във фирмата,че може и да се наложи да сменят дъното - порових се в нета днес и налетях на един-единствен случай,аналогичен на твоя -същото дъно не иска да запали с Конро въпреки ъпдейт на Биос ,а работи с Пентиум 4 - естествено е последвала смяна на дъното .

Успех

Всичко по-горе го правихме (ъпгрейд на биос,друга рам,друго захранване , друго видео в събота цял ден) само не сме слагали процесора на друго дъно, аз сега съм в София (компютъра го правихме в провинцията) като се прибера в събота сами обещали да сменят процесора с нов да видиме какво ще стане.

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Компютъра тръгна след като ми смениха дъното. cool.gif

Какви тестове да му пусна и около кои температурни граници трябва да се движи процесора при клок.

Редактирано от tadata (преглед на промените)

Компютъра тръгна след като ми смениха дъното. cool.gif

Какви тестове да му пусна и около кои температурни граници трябва да се движи процесора при клок.

Първо - Честито за новата машина ! Във важната тема отгоре на раздела ,която се отнася за клокването има обяснения и няколко теста - ако ти се занимава . При положение ,че си с боксовото охлаждане при пълно натоварване 24/7 не би трябвало температурата да е по-висока от 55-60 * .

Поздрави

Ще се похваля със сигурност :)

То всичко е хубаво но ако искаш да закачиш 2 лан карти 1 тунер и една хубава музика

къде ще ги наредиш?

май ще трябва още едно дъно

• Автор
То всичко е хубаво но ако искаш да закачиш 2 лан карти 1 тунер и една хубава музика

къде ще ги наредиш?

май ще трябва още едно дъно

Проблема ми е никакъв.

2ра Lan - PCI слот

Видео Тунер - външен USB

Музика - външна USB

остава 1 PCI слот и доста USB-та

Редактирано от tadata (преглед на промените)

Като гледам Memory read теста - браво . Паметта на 400 - можеш да я пробваш и още - ще държи . Температура с бокса 57-58 * не е зле с такъв клок . Ако имаш намерение да продължаваш с клока обаче , трябва да помислиш за някоя Ninja . Не че 50 % клок не е добре - но ,машината може още .

Това е красиво -

cpu.jpg

Честито за страхотната машина, tadata! Според мен най-добре пробвай при тази честота на паметта (за да са в синхронизация с FSB-то) доколко можеш да намалиш таймингите й! Аз моята Corsair Twin XMS2 5400 съм я пуснал на 3-3-3-8-12 при номиналните 667 MHz и FSB 936 MHz! За "екстремен" охладител ти препоръчвам Zalman CNPS-9500, в момента съм с него! И да, наистина е красиво :yanim:;) !

• Автор

Като взема охладител ще си поиграя още малко.

От какво се получават тея разлики в градусите в Everes-ta и на кое да вярвам:

Temperature: CPU - 43

Temperature: CPU#1 /Core#1 - 58

Temperature: CPU#1 /Core#2 - 58

Честито за страхотната машина, tadata! Според мен най-добре пробвай при тази честота на паметта (за да са в синхронизация с FSB-то) доколко можеш да намалиш таймингите й! Аз моята Corsair Twin XMS2 5400 съм я пуснал на 3-3-3-8-12 при номиналните 667 MHz и FSB 936 MHz! За "екстремен" охладител ти препоръчвам Zalman CNPS-9500, в момента съм с него! И да, наистина е красиво :P;) !

С тази памет може да вдига още шината и при делител 1:1 ( всъщност най-добра производителност се постига именно при 1 : 1 . Ако гониш стабилни честоти към 3.5 - 3.6 GHz на проца на въздух, имай предвид че, както казах ,ще ти трябва сериозен охладител ( моите уважения , но не разчитай на Zalman ) - най -добрият охладител е Tuniq Tower или Sonic Tower , но с две перки по 12 см. И понеже не се намират в България , затова посочих Ninja-та . Друго добро , което го има при нас е Big Tyfoon ( цена около 80 лв. в Жар ) - недостатък на Big Typhoon е е динствено перката ,която е добре да се смени с друга ,по-тиха и по-ефективна и пак 12 см.

При този клок ,който демонстрира , надявам се си сложил още някой вент по-кутията .

Добавено - по-скоро вярвай на по-високите температури . Ако ги погледнеш в Биос - там ще са такива.

• Автор
С тази памет може да вдига още шината и при делител 1:1 ( всъщност най-добра производителност се постига именно при 1 : 1 . Ако гониш стабилни честоти към 3.5 - 3.6 GHz на проца на въздух, имай предвид че, както казах ,ще ти трябва сериозен охладител ( моите уважения , но не разчитай на Zalman ) - най -добрият охладител е Tuniq Tower или Sonic Tower , но с две перки по 12 см. И понеже не се намират в България , затова посочих Ninja-та . Друго добро , което го има при нас е Big Tyfoon ( цена около 80 лв. в Жар ) - недостатък на Big Typhoon е е динствено перката ,която е добре да се смени с друга ,по-тиха и по-ефективна и пак 12 см.

При този клок ,който демонстрира , надявам се си сложил още някой вент по-кутията .

Добавено - по-скоро вярвай на по-високите температури . Ако ги погледнеш в Биос - там ще са такива.

Малко се прецаках с кутията , трябваше да взема някоя на която мога да сложа по-голями вентилатори,

имам 2 - 8см. отзад.

Да, най-добре е DRAM:FSB да е 1:1!

Моя Zalman CNPS 9500 държи Pentium D 930 @ 3.0GHz на 20-24 градуса и @ 3.5 GHz на 25-34 градуса, така че ще си разчитам на него :P !

А Big Typhoon може да си сложи, ако дъното му е хоризонтално разположено (иначе след някой и друг ден ще си събира чарковете след някое "бутване" на кутията :) ) или пък ако иска да дразни съседите със звука на излитащ витлов самолет biggrin.gif !

За температурите - мисля, че тези на ядрата са от датчици под "капачката" на процесора, а другите - от датчиците на дъното!

За вентилаторите не е важно да са 12-сантиметрови, а дебита им, който е производно от диаметъра и оборотите! Ако имаше място и отпред за вентилатори щеше да е по-добре - да се създаде "вихър" в кутията... Zalman CNPS 9500 се възползва максимално от такава конфигурация, поради специфичното си "странично" захващане за дъното, трябва само да следиш вентилаторите отпред да "всмукват" въздуха, а тези отзад да го изкарват и между тях той ще преминава през процесорния вентилатор, чиято перка трябва да е откъм предната страна на кутията!

Редактирано от Shuurfak rai Shedler (преглед на промените)

Малко се прецаках с кутията , трябваше да взема някоя на която мога да сложа по-голями вентилатори,

имам 2 - 8см. отзад.

Като ти се дават пари пак за компа - FoxConn са страхотни кутии на цена 40 -42 лв. ( само за кутиите говоря ) - имат място за два 12 см. вента - отпред долу и отзад под захранването - достатъчно широки са (кутиите ) и имат обем ,както и допълнителни отвори над проца и над видеото . Отвора над процесора напр. си трябва ако сложиш Big Typhoon-а - перката му смуче въэдух оттам . Ако пък си вземеш някое от другите три охлаждания , перката отзад ще е необходима ,за да извежда навън топлия въздух от радиаторите на охлаждането , тъй като пък техните перки са насочени да духат точно към задния отвор на кутията ,като прекарват въздуха през самия охладител .

Добавено -

А Big Typhoon може да си сложи, ако дъното му е хоризонтално разположено (иначе след някой и друг ден ще си събира чарковете след някое "бутване" на кутията :) ) или пък ако иска да дразни съседите със звука на излитащ витлов самолет biggrin.gif

Повярвай ми ,Typhoon-a върши прекрасна работа след смяна на перката и съвсем няма опасност да срути кутията !

За вентилаторите не е важно да са 12-сантиметрови, а дебита им, който е производно от диаметъра и оборотите
- Важно е ,защото имат по-голяма площ и създават по-голям поток при по-ниски обороти ( което пък е добре за тишината ) - с едно контролерче като ги пуснеш на 700-800 оборота ( на по- ниско напрежение ) - са в състояние да създават в кутията необходимия въздушен поток без да шумят .
Добавено -

Повярвай ми ,Typhoon-a върши прекрасна работа след смяна на перката и съвсем няма опасност да срути кутията !

- Важно е ,защото имат по-голяма площ и създават по-голям поток при по-ниски обороти ( което пък е добре за тишината ) - с едно контролерче като ги пуснеш на 700-800 оборота ( на по- ниско напрежение ) - са в състояние да създават в кутията необходимия въздушен поток без да шумят .

Да де, като се смени перката! Аз като ще давам 80 лв. (!) за процесорен охладител поне ще искам да не трябва да си играя да му купувам нова тиха перка и да я слагам! А за кутията не съм много съгласен :) , ще я катурне като Котоошу - 40-килограмова манекенка :P !

А поне за мен шумът от двете 80-милиметрови вентилаторчета на кутията ми е пренебрежителен (не знам на колко точно оборота са, но съм доволен от температурите на компонентите)!

Да де, като се смени перката! Аз като ще давам 80 лв. (!) за процесорен охладител поне ще искам да не трябва да си играя да му купувам нова тиха перка и да я слагам! А за кутията не съм много съгласен :rolleyes: , ще я катурне като Котоошу - 40-килограмова манекенка :angry: !

А поне за мен шумът от двете 80-милиметрови вентилаторчета на кутията ми е пренебрежителен (не знам на колко точно оборота са, но съм доволен от температурите на компонентите)!

Ние двамата май се размечтахме .

Така - качвали сме Hyper 48 ( Cooler Master ) на Прескот ,който преди това се охлаждаше от Thermaltake - "буцата" свали температурата на проца с 10 градуса и тежи 840 гр. Typhoon-a има същото тегло + - 20-ина гр. и си има доста добри и здрави планки на захващането( от обратната страна на дъното ) - така че и той не си мърда от мястото.

Ние двамата май се размечтахме .

Така - качвали сме Hyper 48 ( Cooler Master ) на Прескот ,който преди това се охлаждаше от Thermaltake - "буцата" свали температурата на проца с 10 градуса и тежи 840 гр. Typhoon-a има същото тегло + - 20-ина гр. и си има доста добри и здрави планки на захващането( от обратната страна на дъното ) - така че и той не си мърда от мястото.

Май.

В защита на Zalman CNPS 9500 ще кажа, че тежи "нищожните" 530 грама!

Виж тук и сам си прецени (иначе kokomil, когото много уважавам, ти препоръча точно Scythe Ninja)!

Май.

В защита на Zalman CNPS 9500 ще кажа, че тежи "нищожните" 530 грама!

Виж тук и сам си прецени (иначе kokomil, когото много уважавам, ти препоръча точно Scythe Ninja)!

Е-е, че тя Ninja-та по -евтина - погледни моя линк .Значи при цена от 57 $ , у нас струва 96 лв.

Е-е, че тя Ninja-та по -евтина - погледни моя линк .Значи при цена от 57 $ , у нас струва 96 лв.

ZALMAN CNPS9500LED, Meden, S478/775/754/939/940, Светещ 84.39 лв. - оттук!

ZALMAN CNPS9500 LED,s.775,Heatpipe,Copper,BlueLed 48.1 43.7 $ без ДДС = ~89 лв. с ДДС - оттук ;) !

P.S.: Май цените на сайтовете на производителите не са меродавни за крайната цена тук, в България ;) !

Редактирано от Shuurfak rai Shedler (преглед на промените)

ZALMAN CNPS9500LED, Meden, S478/775/754/939/940, Светещ 84.39 лв. - оттук!

ZALMAN CNPS9500 LED,s.775,Heatpipe,Copper,BlueLed 48.1 43.7 $ без ДДС = ~89 лв. с ДДС - оттук ;) !

P.S.: Май цените на сайтовете на производителите не са меродавни за крайната цена тук, в България ;) !

Много ме очудва цената, тук е значитлно по-скъп. Бях пуснал преди време този тест на ZALMAN CNPS9700 LED, където се представя в охлаждането малко по-добре от Ninja-та, но личното ми мнение е, че и най-слабо представилият се охладител в този клас е достатъчно добър за нормалния потребител (който клоква) и човек трябва да се ориентира по цената и шумоотделянето.

П.С. Опи...сега погледнах, че си дал 9500, който е стария модел и от там идват разликите. В случая мисля, че определено Ninja-та е по-добрият вариант.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.