Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Изгорял кондензатор и процесор на захранването.

Featured Replies

• Автор
преди 55 минути, Joss Bomon написа:

Да разбираме, че в първия сервиз са подкарали машината, но на тебе не ти е харесала цената и си им казал да върнат/запоят повредените компоненти ?! :cantbelieve:

Като за начало първо да бяха ме уведомили. А не да ми кажат да им занеса 200лв за 2 спойки. 

преди 45 минути, AAUUXX написа:

Ако лаптопа е включван към захранване след това ,предвид двете крачета на чипа които от снимката в първи пост се виждат че са запоени заедно е възможно да има вече и други щети върху елемнти на дънната платка ,затова и да не тръгва лаптопа след смяна на кондензаторите и чипа от Adminbg.

Не е включван в захранване. Днес се опитах да видя под лупа всичко компуненти. Но видимо няма нищо изгоряло. 

преди 37 минути, дръндю написа:

аве има ги всякакви чешити
препоръка към автора на темата: отивай за нов или втора ръка лаптоп

Тебе ако те устройва да платиш 200лв за такава услуга ок. Знам как се изкарват пари и логично че няма да се съглася. Не е ли по логично да взема нова платка?

преди 33 минути, Kolev72 написа:

То това е основното в тази тема. Защо го казвам? Просто е. 

При положение че хората в първият сервиз са ти оправили машината и са съобщили за ремонта и, то значи, че си присъствал при теста на лаптопа. По друг начин не може да бъде, понеже техника пред теб е задължен да ти покаже, че вече всичко му е изправно. Сега, след теста(какъвто и да е бил той) следва най важното. Обявяване на цената за цялата процедура (без тест пред клиента). Да, но на вас ви се вижда твърде много като цена и се отказвате. Техника  отново ви подменя частите със старите(които са били при първоначалното ви посещение в сервиза) и вие си прибирате машината. Мога да кажа със сигурност, че четете постовете наистина по диагонал. Мисля, че в първият си пост съм ви написал, че цената ще бъде такава, каквато техникът ви каже, а не вие да я определяте. Вие искате работещ лаптоп. Не ви устройва положението, връщат ви се старите чаркове по местата и времето за работа на техника ще е неоправдано за сервиза, а на вас ще ви остане само една неработеща кутия, от която пак ви подчертавам няма да вземете и 50 лева. Пишете че сте запознат с електрониката а колегата в по горен пост ви е написал елементарно съкращение за което пускате пост , като питате "какво значи това" Това за мен ми говори, колко навътре сте в електрониката. Нищо лично към Вас или към когото и да било. Темата ви може да стане и 300 страници, но с това няма да постигнете нищо за да проработи вашата машина.

Първо се казва цена и след това се извършва ремонта ! Аз съм го  оставил за диагностика и евентуален ремонт. Че лаптопа е тръгнал получих днес снимка. И ми е много интересно всички коментиращи тази тема за какви пари работят. Понеже аз не смятам, че това е нормална цена! И нали съм си платил диагностиката ? Аз все пак само това исках. 

И къде съм казал, че разбирам ? Или Вие не сте прочели правилно ? Ако разбирах дали щях да пускам тази тема ? 

И представете си че аз нямам възможност в момента да платя 200лв. Плащам си диагностиката и търся друг начин. Както ми смениха тези компуненти не за 200 а за 15лв. 

преди 42 минути, Joss Bomon написа:

Изчакай да видим дали съм прав за изгорелите компоненти. След това е ясно, че щетите се увеличават. Ако е направил глупостта да иска да му запоят отново изгорели компоненти, при условие, че му дават гаранция /видно от фактурата/, то оставям без коментар случващото се след това.

Отново повтарям, че никой не ме е питал дали съм съгласен с ремонта. Казаха ми че лаптопа е готов и на другият ден да го взема и платя. Думата диагностика нищо ли не означава ? 

В сервиз 1 намират проблема и си плащам за това. Не ме устройва цената за ремонт и намирам друг сервиз. Там ми взимят 13 пъти по малко и коригират откритият проблем от сервиз 1. Кое не е ясно.

Аз да не съм балък и да плащам защото някой те поставя пред свършен факт. Толкова ли е трудно да се установи проблема, да се обадят на клиента и да го уведомят, че ремонта ще струва .... И клиента да каже какво да се прави! Защо се пипа без мое съгласие ? 

• Отговори 102
  • Прегледи 13,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Опит за смяна на SMD кондензатор е правен с неподходащ поялник от което е увреден елемента ,вижда се голямо количество колофон около тях също.  Решението.

• Точно с обикновен поялник съм разпоявал и запоявал SMD кондензатори. Топиш капчица, слагаш и загряваш отгоре и леко го бутваш като се стопи тинола и готово. Запояването на новия става още по-лесно.

• Ти като гледаш какво е написано "Гръмнал процесор на захранването" не ти ли става ясно, че човекът който е писал описанието не е сервизният техник, ами някоя какичка от приемо-предавателния отдел и е

Публикувани изображения

преди 3 минути, AAUUXX написа:

Каква вина ще имат хората от форума за това ,че при поръчка на дъното е некорекно написан номера му ? Вината ще бъде в този който прави поръчката.

Де да знае човек. Във форум, всичко може да се случи!

преди 9 минути, Ndishev написа:

Не е включван в захранване. Днес се опитах да видя под лупа всичко компуненти. Но видимо няма нищо изгоряло. 

Добре, не трябва да има други щети по дънната платка ,като мине диагностика пиши какъв е бил проблема. В много случай е нещо което е отсранимо на ниска цена ,затова и писах ако си цената е добра защо да не се направи това дъно. 

преди 9 минути, Ndishev написа:

Като за начало първо да бяха ме уведомили. А не да ми кажат да им занеса 200лв за 2 спойки. 

За това сте прав, сумата не е малка.

преди 1 минута, Ndishev написа:

Тебе ако те устройва да платиш 200лв за такава услуга ок. Знам как се изкарват пари и логично че няма да се съглася. Не е ли по логично да взема нова платка?

да, щях да платя и нямаше да имам проблема който имаш сега, защото връщане на изгорели елементи върху многослойна платката нанася непоправими щети
а сега пак ще се набуташ с двеста и кусур за платка и монтаж

Приятел!

След като ти обърнах внимание да не четеш на диагонал написа това:  "...Това, че не съм запознат с електрониката не означава, че не разбирам."

Не те зная какво разбираш, но явно нищо от написаното тук - не разбираш. За електроника - да не говорим.

За работата вземат 2 лева. Но за уменията и знанията им - 198. Иначе, сам ще си го оправиш  "не означава, че не разбирам."-  

• Автор
преди 27 минути, Kolev72 написа:

Лаптопът е купен на старо за 300 лева(по ваши думи). Не ви ли направи впечатление, че цената е малко ниска(но удобна за вас)?

Купих го за 350лв. И не е нещо което да кажем, че е евтино. 16рам,256ссд и I5 6200u. Със следи по корпуса. И човека от който го купих съм купувал и други неща. Човек на 70г. и му ги пращат от чужбина. 

А за труда ясно че трябва да има за техника и сервиза. Но в месеца да минат 20 балъка и да им вземат по 200лв за 15мин работа нормално ли е ? Както каза техника "-Не аз определям цената а шефовете" Значи за това малко магазинче и сервиз в домашни условия аз да платя 200лв от които техника ще получи 5%. Да вдигна акциите на някой който не заслужава. 

преди 3 минути, Ndishev написа:

Купих го за 350лв. И не е нещо което да кажем, че е евтино. 16рам,256ссд и I5 6200u.

гледах наскоро в джаркомпютърс едно такова фуджици за 650 лв

• Автор
преди 7 минути, дръндю написа:

да, щях да платя и нямаше да имам проблема който имаш сега, защото връщане на изгорели елементи върху многослойна платката нанася непоправими щети
а сега пак ще се набуташ с двеста и кусур за платка и монтаж

Аз не съм искал да ми ги сменя пък камоли да ги връща.  Ако се бяха обадило да кажат, че трябва да ги сменят и ако това е проблема ще струва ....лв Или ще се търси другаде причината. Тогава можеше и да се съглася. Но ми се обадиха че лаптопа е готов и ще струва 200лв. Попитах какъв е проблема и ми отвърнаха "-Ама искате да знаете и какво му е ?" След 30мин ми се обади техника. Еми на такива хора не бих пълнил гушите. 

А и ако се стигне до нова платка пак ще е по добре. 200 за нова платка или 200 за ремонтирана платка която не се знае колко време е ползвана.

преди 18 минути, Kolev72 написа:

Не те зная какво разбираш, но явно нищо от написаното тук - не разбираш. За електроника - да не говорим.

Каквото ми трябва съм разбрал. 

А за разбирането ясно съм отговорил на човека. И после съм изпратил снимка на нанесената термо паста.  След като мога да разглобя лаптоп/компютър да почистя, сменя някои елементи. От години сам си подменям части и зглабям компютъра или лаптопа. 

И мисля, че това ми е достатачно. Аз ако разбирах от всичко или по точно от електроника надали щях да пиша тук. 

А това, че нямате работа и от самото начало се чудите с какво да се заядете си е ваш проблем. 

Смятах, че този форум е за взаимопомощ. А дори и да не се реши проблема пак е помощ, че аз лично съм научил нещо ново. 

преди 20 минути, дръндю написа:

гледах наскоро в джаркомпютърс едно такова фуджици за 650 лв

Jar държат високи цени. Такъв можех да взема за 350лв. с 6 месеца гаранция. Но аз предпочетох този заради тъчскрийна. Е да ама този път допуснах грешка.

преди 2 часа, Joss Bomon написа:

...

Ясно.
Това е специализирана интегрална схема (ИС) NCP81382 и според курса струва на дребно около 4лв.
Води се интегриран драйвер с вградени два MOSFET-а. DC-DC преобразувател, управляван от контролера на захранването, с възможност да отдава ток от 35А до 100А. За него късо съединение не е страшно, а го убива претоварване. Липсата на радиатор и сбогом Мария. Защо се е претоварил/прегрял - това вече е друг история и по картинки е чоплене на клавиатурата.

преди 20 часа, 0000000 написа:

Моят съсед си купи лаптоп и при него вентилатора работи шумно и затопля долния панел, но той е глупав и затова не го разглобява а само си го ползва вече доста години.

Лаптопите трябва да се почистват по-често от настолните компютри. И да, 1 път годишно за лаптоп е нормален интервал за почистване.
Сравни радиатора на охладителя на средностатистическо PC с това на лаптоп.
~3Ghz мобилен процесор е ~30-45W TDP, докато за настолни компютри с тази честота са ~65-80W 
Докато в лаптопите се използват много трикове за енергоспестяване, при 2 пъти разлика в TDP физическият размер на радиатора е 5+ пъти по-малък.
Твоят съсед хич го няма и ако не се грижиш за техниката правилно, тя умира скоропостижно. 
Единствените лаптопи с шанс за оцеляване при безхаберие са тия с умрелите Celeron-и, Pentium-и и AMD APU-та. Някои от тях даже работят с пасивно охлаждане.
Но те и толкова си могат. С ниво на производителност на таблет от 100лв от Калфланда.
------------
Накрая излезе, че не са 2 кондензатора, ами много по-сериозни поражения по платката. Авторът е взел лаптопа и после го е закарал в АдминБГ и очаква след смяна на 3 кондензатора да работи. Диагностиката на сериозни проблеми не е евтина. 200лв не са чак толкова малко пари, но при сериозен проблем са оправдани. Поради тази причина в определени случаи, ако лаптопът не е висок клас и с висока цена е по-оправдано търсенето на друго дъно/дъно втора ръка.

преди 54 минути, jtaggerx написа:

Лаптопите трябва да се почистват по-често от настолните компютри.
Твоят съсед хич го няма и ако не се грижиш за техниката правилно, тя умира скоропостижно.

Значи викаш не е правилно да си ползваш лаптопа години наред и да му няма нищо? И трябва постоянно да се разглобява и сглобява за да работи добре?

Моят съсед всеки ден лаптопа му работи по 10-12 часа, а през повечето дни и нощи изобщо не го изключва. Иска да си купи нов лаптоп защото този е вече на доста години, но го е жал да го изхвърли защото си работи много по-добре от новите щайги които ги разглобявате постоянно. И не се знае още колко години ще работи но ще са повече от колкото на тези разглабяните.

Когато в ръководството за употреба производителя напише, че трябва постоянно да се разглобява и да се сменя пастата тогава ще се съглася с теб!

Очаквам скоро поредната тема със унищожен лаптоп след смяна на паста.

преди 10 минути, 0000000 написа:

Моят съсед всеки ден лаптопа му работи по 10-12 часа, а през повечето дни и нощи изобщо не го изключва. Иска да си купи нов лаптоп защото този е вече на доста години, но го е жал да го изхвърли

И аз съм така със моят лаптоп имам го от доста време добре си работи няма ядове и все още не искам нов да си взимам .Тъй като на повечето нови модели бюджетни до 800 лв нямат лан порт .

преди 5 часа, Ndishev написа:

Сега забелязах ,че по средата на снимката има зададен въпрос. Единственото нещо за което е сложена металната пластина върху интегралната схема е това , да отнема топлина от самата IC. А най вероятният метал от който е направена е МЕД.  Много добър поглъщател на топлинна енергия

преди 2 часа, Ndishev написа:

Първо се казва цена и след това се извършва ремонта ! Аз съм го  оставил за диагностика и евентуален ремонт.

Последно?! Само за диагностика или "и евентуален ремонт" ?!

Тук е само твоята информация, но не и на хората от сервиза. Какво точно сте се разбрали при оставянето на лаптопа и какви са били реалните уговорки, не става ясно.

Погледнато отстрани, трябва да са много глупави от сервиза, да се съгласят само на диагностика, а после ти да си го оправиш, освен ако не е някой познат. Сервиза да не е форум? На ти тука едни 15лв. /с бакшиша 20лв./... Не. Имам основателни съмнения, че казаното от тебе не е цялата истина.

преди 1 час, 0000000 написа:

Значи викаш не е правилно да си ползваш лаптопа години наред и да му няма нищо? И трябва постоянно да се разглобява и сглобява за да работи добре?
Когато в ръководството за употреба производителя напише, че трябва постоянно да се разглобява и да се сменя пастата тогава ще се съглася с теб!
Очаквам скоро поредната тема със унищожен лаптоп след смяна на паста.

Не знам откъде се събрахте толкова дървени философи. Техниката иска поддръжа. 1 път в годината да се почисти не е особено много.
Що иде реч за щайгите, лично аз ползвам сериозни маркови машини като IBM ThinkPad/Lenovo Thinkpad, Fujitsu Lifebook и HP Elitebook.
Почистването им се свежда до това да свалиш сервизния капак, който или е с механизъм или с няколко винта и развивайки още 2 винта
за да свалиш вентилатора, за да почистиш радиатора на охладителя. 
Ако лаптопът е с нископроизводителен Celeron на 1.1Ghz с пасивен охладител - няма какво да му чистиш. Но тогава дори и търсачката на Windows лагва, защото толкова си може.
Ако обаче имаш Core i5 или i7 и 16-32GB RAM - нещата откъм консумация и топлоотдаване са съвсем различни. Особено ако има дискретна видеокарта.
Когато тоя радиатор на охладителя се задръсти, първо започва да пада производителността на лаптопа от прегряване. После почва да се изключва. Ако си упорит - умира.
Ползвам лаптопи откак са измислени. То и на колата можеш да не й смениш 5 години маслото. Пак ще върви. Но как точно ще върви и докъде ще стигнеш - не се знае.
Унищожените лаптопи при смяна на термопаста са поради невнимание, неумелост и обикновено комбинирани с нисък клас ширпотреба лаптоп, който и без да го отваряш се разпада в ръцете ти.
Поддръжката/профилактиката на техниката се извършва не само поради проблем, а и за да предотвратиш появата на такъв. На колата можеш и да не й сменяш накладките, докато почнат да стържат на желязо по дисковете. Даже и като стигне до желязо в желязо - пак ще спира, все някак. Но някак не ме блазни идеята.
На личният ми лаптоп ми трябват точно 5 минути, за да го почистя. Термопастите рядко дават съществено отражение, освен ако не са изсъхнали напълно. Но съм виждал при някои лаптопи съществена разлика в температурите след смяна на термопаста. Защото старата вътре е изсъхнала до степен да стане почти на прах.
Чисто технически, ако използваш софтуер, който може да чете информацията от температурните датчици и го наблюдаваш от време на време, можеш да минеш без почистване, докато има нужда от такова. Повечето хора обаче не правят това. Затова се казват някакви интервали обикновено. Но лично аз съм виждал лаптоп, който не е бил почистван 1 година и беше забит с прах до степен радиаторът и вентилационните отвори да са толкова забити, че вентилаторът върти на максимум, а въздух почти не излиза.
Що иде реч за гаранция и препоръки на производителя - гаранцията рязко отпада, ако е уставено че лаптопът е прегрявал поради задръстено охлаждане.

преди 20 минути, jtaggerx написа:

Не знам откъде се събрахте толкова дървени философи.

Само оторизиран сервизен техник за ThinkPad трябва да разглобява и поправя компютъра.

Почистване на компютъра
Препоръчително е да почиствате компютъра от време на време, за да предпазите повърхностите и
да осигурите безпроблемна работа.
Почистване на капака на компютъра: Избършете с кърпа без влакна, натопена в мек сапун и вода.
Избягвайте да прилагате течности директно върху капака.
Почистване на клавиатурата: Избършете клавишите един по един с кърпа без влакна, натопена в
мек сапун и вода. Ако бършете по няколко клавиша наведнъж, кърпата може да се закачи за съседен
клавиш и да го повреди. Избягвайте да използвате спрей директно върху клавиатурата. За да
Глава 4. Информация за достъпност, ергономичност и поддръжка 61 премахнете трохи или прах под клавишите, можете да използвате въздушна струя от вентилатор счетка или да използвате студен въздух от сешоар

Почистване на екрана на компютъра: Работата на компютърния екран може да се повлияе от
надрасквания, маслени петна, химикали и ултравиолетова светлина. Използвайте суха, мека кърпа
без влакна, за да избършете внимателно екрана. Ако видите нещо, което наподобява драскотина, е
възможно да става въпрос за петно. Избършете петното леко с мека суха кърпа. Ако петното
остава, навлажнете мека кърпа без влакна с вода или препарат за почистване на стъкла но не
прилагайте течности директно към екрана на компютъра. Уверете се, че компютърният екран е
сух, преди да го затворите

https://download.lenovo.com/pccbbs/mobiles_pdf/x1carbon_mt20fb-20fc_x1yoga_ug_bg.pdf

Това препоръчва производителя за почистване и поддръжка Lenovo!

А за поддръжка на автомобил никой производител не казва че с масло на 5 години може може да се управлява автомобила или пък за накладките. Искаш ли да ти намеря и инструкции за поддръжка на автомобил? Там е описано бодробно на колко километра или работни часове се сменя и маслото и накладките.

Май ти си дървения философ!

""Не знам откъде се събрахте толкова дървени философи. ""

Добрееее!

А теб къде да те сложим? Към железните или към Гурувците?

Четеш ли заглавието на темата?

Кой те пита какви машини ти поддържаш? А що го споделяш?  Я кажи колко години ги поддържаш и какво, освен почистване си свършил по тези твои машини?

Какви ремонтни мероприятия си свършил за годините, в които подържаш машините, които са направени отлично от най известните фирми производителки ?

Виж въпросите на питащия и ако можеш да коментираш, давай.

преди 1 час, 0000000 написа:

Само оторизиран сервизен техник за ThinkPad трябва да разглобява и поправя компютъра.

Явно господата тук са се объркали, че са дали упътвания за хардуерна поддръжка и списък с CRU - Customer Replaceable Parts. 
 x200_x200s_x200si_x201_x201i_x201s_hmm_en_43y6632_11.pdf (lenovo.com) HP EliteBook 850 G5 Notebook PC Maintenance and Service Guide
Само да те светна, че CRU-тата могат да бъдат заменяни от потребителя. Fan Assembly-то обикновено не е CRU. Но на сервизния капак няма гаранционен стикер, защото чрез него се осъществява достъп до CRU-та, освен FRU-та. Продухването на вентилатора по никакъв начин не би следвало да наруши гаранцията и има общо с известното на запад понятие "Right to Self Repair" Освен ако не го счупиш, докато го продухваш или не си абсолютно неумел и не го потрошиш. Но хората са сложили картинки. 
Това, което си посочил е Ultrabook, не Laptop. Има разлика. Спрете да си купувате боклуци и ще видите, че с истинските лаптопи стоят нещата по друг начин.
По-горните линкове са само за пример. Та, оказва се, че Lenovo не само разрешават да си разглобяваш, ами и да си сменяш разни неща. HP също. Както и други производители. 
Освен това, никъде не съм казал, че почистването трябва да се извършва саморъчно. Има оторизирани сервизи. Особено след изтичане на гаранцията, ако човек е сръчен - сервизирането може да си го извършва сам.
Нелепо и безумно е да седиш да ни обясняваш, че понеже не било написано изрично, значи профилактика на лаптоп никога не следва да бъде извършвана.

преди 1 час, Kolev72 написа:

Виж въпросите на питащия и ако можеш да коментираш, давай.

Въпросите на питащия отдавна не са ми интересни, особено след драмата със сервизите. Оказало се, че не било кондензатор, ами платката била изпържена, но не го написали всичко, поискали много пари, той не дал, те върнали развалените компоненти, а после търси сервиз където да сменят каквото били написали онези и нищо друго, за да се мине тънко, ама пък после излязло, че не било само това. Когато въпроси не се задават коректно и се премълчават разни неща, аз със съветите приключвам.
Възмутително е обаче в уж компютърно насочен сайт да се твърди как лаптоп не трябвало да се почиства никога и нямало проблем да работи с 3 сантиметра дебело кече от прах на радиатора на охладителя му.

Възмутителното в този форум е това, че всеки може да пише каквото си ще! То е от 10-12 години насам. Колко е грамотен човек в една или друга тема лесно се определя. При вас забелязах че в други теми съвсем сериозно се занимавате примерно с мрежи и оборудване., което ми направи добро впечатление. Не очаквах да чуя , че в тази тема са се събрали само дървени философи и съветват един слепец в техниката какво най добре да направи за да си оправи лаптопа на много тънка цена. При ситуацията описана от него (с много премълчавания) защото питащият а и всеки друг знае, че все някой ще се "нагърби" и с неговия проблем може би очакваше малко по добра помощ в негова полза. Нито вие, нито аз нито никой друг, който се занимава с ремонт и има опит в това ще седне да се занимава с него, само заради милите му очи. Всички станахме демократи , но още години ще си живеем в стария комунистически строй. Ти ще ми ремонтираш машината а аз ще дойда да ти налепя банята с теракот. Бях се зарекъл да пиша и вече съм уверен, че този форум вече не е за мен. Ако някого съм засегнал с постовете си в тази тема, най искрено му се извинявам. Приятни почивни дни на всички присъстващи в тази тема.

преди 37 минути, Kolev72 написа:

Не очаквах да чуя , че в тази тема са се събрали само дървени философи и съветват един слепец в техниката какво най добре да направи за да си оправи лаптопа на много тънка цена. При ситуацията описана от него (с много премълчавания) защото питащият а и всеки друг знае, че все някой ще се "нагърби" и с неговия проблем може би очакваше малко по добра помощ в негова полза.ю

Аз давам информация. Кой какво ще прави с нея - сам си решава. Не съм казал, че било пълно с дървени философи, които разправяли на някого как да мине тънкаж.
Казах, че мнението за поддръжката на преносими компютри е абсурдно и заблуждаващо, както и че то е чиста дървена философия. Другото което казах е, че щом разбрах за драмата и премълчаването на информация - загубих всякакво желание да обяснявам каквото и да е било повече по въпроса на автора.
Това, че някой си счупил лаптопа, когато го почиствал си е негов личен проблем. Когато сам вършиш нещо - носиш отговорността и понасяш последствията от действията си.
Освен това - Това, че някой си потрошил лаптопа, докато го чистил не означава, че почистването само по себе си е ерес и не трябва да бъде извършвано.
Трябва, просто трябва да е с внимание и сръчност.

преди 14 минути, jtaggerx написа:

Аз давам информация. Кой какво ще прави с нея - сам си решава. Не съм казал, че било пълно с дървени философи, които разправяли на някого как да мине тънкаж.
Казах, че мнението за поддръжката на преносими компютри е абсурдно и заблуждаващо, както и че то е чиста дървена философия. Другото което казах е, че щом разбрах за драмата и премълчаването на информация - загубих всякакво желание да обяснявам каквото и да е било повече по въпроса на автора.
Това, че някой си счупил лаптопа, когато го почиствал си е негов личен проблем. Когато сам вършиш нещо - носиш отговорността и понасяш последствията от действията си.
Освен това - Това, че някой си потрошил лаптопа, докато го чистил не означава, че почистването само по себе си е ерес и не трябва да бъде извършвано.

И аз мисля по същия начин, не съм казал че не трябва да се чисти но масово хората като си купят нов или втора употреба лаптоп и се похвалят пред приятелите си те веднага започват да питат а смени ли му пастата. И нали се досещаш какво следва, затова е и тази тема и неможе да се сравняват хора които никога не са отваряли лаптоп със такива които постоянно това правят.

Тази тема ако я прочетат хиляда души колко от тях ще знаят как се разглобява и сменя паста на процесор и видео карта. И много модели лаптопи имат термопадове със които не всеки ще разполага.

Хубава вечер!

преди 39 минути, 0000000 написа:

... веднага започват да питат а смени ли му пастата. 

Бе не знам.

При мои отдавнашни опити,  една година след слагането на пастата охлаждането беше малко по-добро, отколкото веднага след слагането. Със сигурност не по-лошо.

https://forum.odroid.com/viewtopic.php?f=80&t=3469

Тука си играя с изследване на температурата на процесора на едноплатков компютър с термопад между него и радиатора, без нищо и с термопаста.

Последният пост е една година след изследването, в него графиката не се е запазила, но изводът, че охлаждането е станало малко по-добро, е записан.

На английски.

преди 19 минути, Аралампи написа:

Бе не знам.

При мои отдавнашни опити,  една година след слагането на пастата охлаждането беше малко по-добро, отколкото веднага след слагането. Със сигурност не по-лошо.

https://forum.odroid.com/viewtopic.php?f=80&t=3469

Тука си играя с изследване на температурата на процесора на едноплатков компютър с термопад между него и радиатора, без нищо и с термопаста.

Последният пост е една година след изследването, в него графиката не се е запазила, но изводът, че охлаждането е станало малко по-добро, е записан.

На английски.

Да но както сам казваш година по-късно температурата в стаята е по-разлина, иначе доста си си поиграл да тестваш. Различни охладители и вентилатори дори и студена вода, и извода е че след една година термопастата си върши работата доста добре, че дори и по-добре от колкото като е чисто нова. А има хора които я сменят през няколко месеца без причина.

• Автор
преди 15 часа, Joss Bomon написа:

Последно?! Само за диагностика или "и евентуален ремонт" ?!

Лаптопа беше оставен за диагностика. А евентуалният ремонт е след като ми кажат какво му е и колко ще струва. Не ме устрои цената за смяна на 2 компунента които на дребно струват под 5лв. (както каза Profruit в отговор) 

Разбирам, че всичко е поскъпнало  Но съм сигурен, че в оторизиран сервиз на HP цената ще е по ниска. 

И нали затова се плаща тази диагностика ? Добавил съм снимка от становището на сервиз 1. И сервиз 2 смени тези компуненти на 15 пъти по ниска цена. Но се оказа, че не е това проблема! Еми тогава диагностиката не е правилна.... Или просто сервиз 1 нарочно е повредил сменените компуненти за да се опита да го върне в първоначално състояние. Но тогава е повредено нещо друго. 

преди 15 часа, jtaggerx написа:

използваш софтуер, който може да чете информацията от температурните датчици

Дали може да ми кажете такъв софтуер ? 

преди 13 часа, jtaggerx написа:

драмата със сервизите

Драма няма. Нормално ако вие си изкарвате прехраната с това да смятате, че трябва да се вземе най високата цена. Но сервиз който иска да угоди и запази клиентите си ще гледа не само от собствената си гледна точка. 

Първо ще установи проблема. После ще се допита до клиента дали  да бъде отстранен и дали го устройва цената. А ко случеят е такъв и се налага да бъдат сменени компунентите за да се тества дали проблема идва от там. Отново трябва да се попита клиента. Но не да се взимат решенията на собствена глава. И клиента да се постави пред свършен факт. И трябва просто да заплати цената дори да е 1000лв. Или сервиза взел решението на собствена глава трябва да върне някак си нещата в първоначалното им състояние.

Така, че драма няма. 

преди 13 часа, Kolev72 написа:

Нито вие, нито аз нито никой друг, който се занимава с ремонт и има опит в това ще седне да се занимава с него,

От началото казах, че аз ще си заплатя подмяната на тези части. Но няма да дам 200лв.  Защо при толкова много хора които са толкова на вътре в нещата, не се обади един да каже "дай да му направя една диагностика" ? Или пък "дай да ти сменя тези компуненти за ..... толкова пари" 

Прочетох една тема от преди 10 години. На човека му беше изгорял кондензатор на дъното на настолен компютър. В сервиза са му казали, че трябва да си купи ново дъно. И един човек му написа съвсем просто да занесе дъното и 2 бири за да му го смени. 

А за това, че не казвам всичко, ммм аз обясних 100 пъти. Попаднах на скапан сервиз в който не ме устрои цената. За да тестват са подменили тези части ии се обадиха, че лаптопа е готов (никога не съм казвал да се ремонтира). Казах, че цената ми е твърде висока и те казаха, че ще върнат старите компуненти. Взех си лаптопа и му свалих платката. След това го занесох в adminbg където подмениха компунентите за 15 пъти по ниска цена. 

И не помня дали казах, че в първият сервиз им го занесох без да трябва да махнат нито едно болтче. Само трябваше да се разкачат кабелите и да се извади платката. 

преди 12 часа, jtaggerx написа:

От къде знаете аз как съм го отворил и как съм го почистил ? Също така от къде знаете, че не е работил на магия и когато съм го изключил му е било последният път в който е работил ? Как от почистване ще се стигне до това състояние на кондензатора или чипа ? Сигурно вече знаете и каква термо паста съм използвал ? Или точно колко болтчета съм развил ? Ако сте медиум значи може да ми кажете точно къде е проблема на лаптопа!? Тамън ще го сравним с диагностиката от adminbg.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.