Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Translate Web Pages - страхотна добавка за превод на текст за браузъра

Featured Replies

До неотдавна се налагаше какъвто текст от език не разбираме да го копи-пействаме в транслатора на гугъл, за да го разберем. Ако се прави 1-2 пъти дневно, ОК, става, но ако на някого му се налага да чете такива текстове много пъти на ден, става кошмарно упражнение. Обаче преди няколко месеца намерих една страхотна добавка за браузъра, която превежда текст моментално и в реално време, тоест директно в браузъра превежда текста без да се налага да копирате каквото и да е. За съжаление не може да превежда текст от снимки, но според мен това е т.нар. "бял кахър" на фона на основната ѝ функция. Добавката се казва "Translate Web Pages" и със сигурност я има за Firefox. Вероятно я има и за другите браузъри, но тях не ги ползвам и съответно не съм търсил за тях и не знам със сигурност. Добавката ще работи във Firefox, независимо дали използвате Windows (3.)11 или Федора от 2150-та година. Това го споменавам просто, за да избегна тъпи въпроси от рода на "ще работи ли на моята щайга с Линдолс Екс Пи от 1876 г?".

Това е адресът за добавката в страницата на Firefox: https://addons.mozilla.org/bg/firefox/addon/traduzir-paginas-web/ , а за който иска, има и страница в гитхъб: https://github.com/FilipePS/Traduzir-paginas-web

Ето скрийншот от рутракера да видите как изглежда реално преводът от тази добавка. Понеже аз руски не знам (макар че разбирам 60-70% от него при четене, защото е подобен на българския), но има неща, които нямат нищо общо с българския, предпочитам руските сайтове да ми бъдат превеждани на английски, който разбирам повече от добре. Е, както се вижда има 1-2 неща, останали непреведени, но това съм го репортнал в гитхъб, така че скоро ще бъде оправено.

1EtFnZz.png

преди 1 час, цър-вул написа:

Пробвай DeepL да видиш разлика в качеството на превода

Но явно е изоставена, защото последно е обновена преди 2 години. И рейтинга и е доста по-нисък и с доста по-малко ползватели.

Лично аз за страници си ползвам пак Google Translate. Не е перфектен и той, но става да се схване идеята на някоя неразбираема страница.

преди 18 минути, цър-вул написа:

От тестовете, които съм правил с GTrans и DeepL (EN<>BG;RU<>BG) в 96% от случаите DeepL връща по-качествен превод от GTrans и Bing.

Може, но гледам ползвателите и са едва 8000, спрямо 500 000 на горната. И е оценена от 64 души, спрямо 2000 за първата. Но както казах, на мен ми трябва нещо ориентировъчно и ми стига и да не е съвсем точно. На времето ползвах WebTrance, както и Babylon, но после минах на Google Translator-a. Но това беше отдавна. Още се ползваха и речници като SA Dictionary или AEnglish. Сега ми е по-важен правописа и съм най-доволен от LanguageTool за английския (не поддържа български, но нищо).

На мен тази тема определено ми харесва и ще я следя с интерес(щото не зная английски език.) Аз ползвам от 6,7 години QTranslate и съм доволен поне за сега, щото ми върши работа. Самостоятелна е и има и портативна версия, настройва се много лесно, с много функции, малка по обем, поставена в систем трея, можеш по всяко време да я активираш и да ти свърши работа. Колко е добра или не, не мога да преценя. Публикуваните от вас също ще ги пробвам и ще си дам некомпетентното мнение, по късно. Заинтересувах се, понеже ми е необходима често в техническите документации на всевъзможни изделия. Със техническия език долу горе се справям и без такава програма, но ще е още по добре ако последната помага истински и правилно преведен текст. Предварителни благодарности на всички, които ще продължат да пишат и дават съвети в тази тема. 

Пожелавам Ви приятни почивни дни! 

QTranslate.6.10.0.exe

QTranslate.6.8.0.1.zip

ScreenShot001.jpg

QTranslate я ползвам от много време и добра, но за превод на цял сайт не става. За цял сайт ползвам google-translate (за chrome базираните ) Може да пробвате и linguist-web-page-transla/ , има варианти на три превода- яндекс, Google и Bing.

• Автор
преди 1 час, Kolev72 написа:

но ще е още по добре ако последната помага истински и правилно преведен текст.

Преди няколко дни четох тук пост, който беше изцяло на руски, но преведен на английски от добавката и преводът беше изненадващо точен и добър граматически. От друг език към български не знам как ще е, това ще зависи колко грамотни са били преводачите към български. Аз съм задал на добавката да превежда първо към английски.

преди 1 час, lupis написа:

QTranslate за превод на цял сайт не става

А тази става.

преди 57 минути, Валсо написа:

Преди няколко дни четох тук пост, който беше изцяло на руски, но преведен на английски от добавката и преводът беше изненадващо точен и добър граматически. От друг език към български не знам как ще е, това ще зависи колко грамотни са били преводачите към български. Аз съм задал на добавката да превежда първо към английски.

А тази става.

Ти си чел и превеждал, но литературен текст, а не технически. Там има по завъртян превод, защото може да се разбита и така, и по друг начин. В техниката има само един начин. Що се отнася до руския, едно време сме го изучавали задължително а и на мен ми се отдаваше. На мен са ми необходими английски, френски, испански и немски. Китайски и арабски не ме интересуват. Посоченият от теб, не зная доколко ще се интегрира във Cent brawser,но ще опитам. Обезателно ще го пробвам.

Ползвам най-доброто - Google Преводач. Страници и текстове превежда, макар за текст и браузъра да си има опция за превод!

преди 5 часа, B-boy/StyLe/ написа:

Може, но гледам ползвателите и са едва 8000, спрямо 500 000 на горната. И е оценена от 64 души, спрямо 2000 за първата.

Учудваш се, че интелигентните хора сме толкова малко? Нормално.

А по другия въпрос никога не съм оценявал нещо, пък и тези "оценители" цъкат веднага, а не след месеци работа...

преди 14 минути, JKirilov написа:

Учудваш се, че интелигентните хора сме толкова малко? Нормално.

А по другия въпрос никога не съм оценявал нещо, пък и тези "оценители" цъкат веднага, а не след месеци работа...

Ти пък къде се буташ между тях? Това не е нормално.

Пък дали вярваш на ревютата на потребителите още по-слабо ме вълнува. Такива са фактите, всеки си преценява.

преди 6 часа, B-boy/StyLe/ написа:

LanguageTool

DeepL и това прави в движение. Естествено за англ. Особено полезен за граматически контрол в браузър. 

преди 18 минути, цър-вул написа:

DeepL и това прави в движение. Естествено за англ. Особено полезен за граматически контрол в браузър. 

Като граматически и правопис на този етап не съм срещнал по-добър от LanguageTool, но ще го тествам. Сигурен ли си, че има и опция за граматическа проверка, защото го дават основно за превод?

В полето за писане има индикатор - зелен/червен. Когато е червен след килкиване по него предлага правилния правопис/синтаксис.

Изисква акаунт, за да работи. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.