Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ при избор на рутер с по голям wi-fi обхват

Featured Replies

Здравейте.

Сегашният ми рутер е TL-WR740N с една антена.

Проблема е че стените в нас са дебели и сигнала се губи бързо недалеч от рутера.

Може ли да ми препоръчате рутер с по голям обхват на излъчване, така че да има сигнал на по далечни разтояния.

Благодаря.

Разрешен от П.Петров

Бюджета има ли някакъв таван или ще се търси най-евтиния вариант? Някакви подробности за разположението на стаи и желан обхват в метри?

Ако @Rammkopf не види темата, пиши му на лични - няма да сбъркаш с неговия съвет.

• Автор
преди 2 минути, Joss Bomon написа:

Бюджета има ли някакъв таван или ще се търси най-евтиния вариант? Някакви подробности за разположението на стаи и желан обхват в метри?

Ами хубаво е да е възможно най евтиният вариант, който да свърши работа.

Обхвата ще е вътрешно примерно 20 метра, но има дебели керпичени стени които много спират явно.

Бюджета ми се иска да е до 150 лв, но ако трябва ще се увеличи малко.

Не зъм наясно тези mikrotik как са са wi-fi обхвата. Иначе са много добри като рутери.

преди 3 минути, killchain написа:

Много по-практично би било кабеляци към стаите и отделни точки за достъп, закачени там - ако има възможност, разбира се.

За едната посока за която ми трябва няма възможност да се дръпне кабел.

Кабел винаги може да се дръпне.

Ти рутера ще подобриш и той ще може да хрърля сигнал, ама какво правим с другата страна - ша ли може да му отговорят крайните устройства?

С най-евтиния рутер на пазара няма как да очакваш да има добър обхват. Пробвай например с 

РУТЕР ASUS RT-AC59U Dual-band, WI-FI 5, Gigabit (technopolis.bg)

РУТЕР TP-LINK ARCHER A8 Dual-band, WI-FI 5, Gigabit (technopolis.bg)

РУТЕР TP-LINK ARCHER AX53 /AX3000 Dual-band, WI-FI 6, Gigabit (technopolis.bg)

или нещо подобно. С повече антени и по-нов модел.

преди 6 минути, plamen_petrov_80 написа:

Кабел винаги може да се дръпне.

Ти рутера ще подобриш и той ще може да хрърля сигнал, ама какво правим с другата страна - ша ли може да му отговорят крайните устройства?

Кабел винаги може да се изтегли, друг въпрос е -че някои хора искат жилището да не прилича на „къщата на Спайдърмен“!

преди 17 минути, jhoro написа:

Кабел винаги може да се изтегли, друг въпрос е -че някои хора искат жилището да не прилича на „къщата на Спайдърмен“!

Една птичка пролет не прави ...

Тук искам да вмъкна едно важно уточнение, което в 99% от случаите остава пренебрегнато при избора на рутер. Компютърните мрежи не са като ефирно радио, само да слушаш какво се предава. Това е комуникация, а тя е двустранен процес. Тоест, ще ти препоръчам един TL-WR940N с 3 антени, той крещи за страх през 3 стени, обаче ти, за да можеш да отвориш сайт на телефона си, или дори само да се свържеш към мрежата, трябва да можеш също да креснеш към рутера, за да му кажеш какво искаш. Телефончето ти с една мижава 50mW антенка, понеже отговаря на 1000-та регулации за излъчателна мощност, дали ще пробие през стената? :)

Когато търсите безжичен рутер, задавайте си най-напред въпроса, с какво мислите да го използвате и дали той вас ще може да ви чуе.

Само забравих да вмъкна доуточнение към уточнението. :) Има известна логика в контрааргумента, че ако рутерът е с 2 или повече антени, ще има по-висока чувствителност и това решава проблема с "крещенето" по посока към него. Зависи, обаче, как е конфигуриран рутерът, как му е настроено радиото, с какво качество са му филтрите, фазата на Луната и т.н. Искам да кажа, че за разпространението и поглъщането на радиовълните, даже Господ не дава гаранция.

преди 9 часа, П.Петров написа:

За едната посока за която ми трябва няма възможност да се дръпне кабел.

Захранване нали има в тази посока - слагаш Powerline адаптери и минаваш без къртене и кабели
Четиво

• Автор
преди 2 часа, цър-вул написа:

Захранване нали има в тази посока - слагаш Powerline адаптери и минаваш без къртене и кабели
Четиво

Не съм тествал тази технология, не искам да рискувам

Да, цър-вул е прав. Има много хубави power line-ове на MikroTik, които са с вградено AP (виж модел PL7411). За разлика от ширпотребите на ZyXEL, TP-LINK и т.н., които идват по двойки в комплект, микротиците се закупуват поединично и позволяват да свържеш до 8 такива в една мрежа. Технологията работи, аз си нося 2 такива powerline-а за работни устройства, като ходя по инсталации тук-там. Бачкат чудесно, дори в стари 60-годишни инсталации, още с текстилните кабели и керамичните бушони. :)

• Автор
преди 9 минути, Rammkopf написа:

Да, цър-вул е прав. Има много хубави power line-ове на MikroTik, които са с вградено AP (виж модел PL7411). За разлика от ширпотребите на ZyXEL, TP-LINK и т.н., които идват по двойки в комплект, микротиците се закупуват поединично и позволяват да свържеш до 8 такива в една мрежа. Технологията работи, аз си нося 2 такива powerline-а за работни устройства, като ходя по инсталации тук-там. Бачкат чудесно, дори в стари 60-годишни инсталации, още с текстилните кабели и керамичните бушони. :)

"Включете устройството директно в някой порт на съществуващия вече MikroTik рутер и добавете друго устройство..."

Това значи ли че рутера трябва да е задължително MikroTik ?

Не, разбира се. :D

Но като четеш на сайта на MikroTik, там няма да ти кажат "Включете устройството директно в някой порт на съществуващия вече Linksys ..." :D

Между другото, тези устройства на МикроТик са си живи рутери, с рутерска OS са и можеш директно да боднеш кабела от доставчика си в единия powerline, да му настроиш файъруоли, VPN-и т.н., а другите из къщи да си ги настроиш като обикновени WiFi AP-та. Единственото кофти нещо в такъв един сценарий е, че на powerline-а, който ползваш за рутер, му заемаш единствения ethernet порт с кабела от доставчика ти и към него друг кабел не можеш да включиш. Но по другите устройства ще можеш да ползваш ethernet-ите.

• Автор

Предпочитам да бъде рутер. Сигнала не ми достига на 7 м + една врата преграда

Има ли по силно излъчваш рутер от TP-Link Archer C80 до 150-170 лв ?

преди 3 минути, П.Петров написа:

силно излъчваш рутер

Явно не си прочел с разбиране поста на @Rammkopf - рутърът освен да излъчва мощно, ще трябва и да е силно чувствителен като приемник и клиентите му трябва да могат да преодоляват преградите, така че рутърът да ги чуе. Което много чессто е мисия невъзможна.
Какво ти предпочиташ и какви са техническите възможности на заданието, явно са две разминаващи се неща.

преди 1 час, П.Петров написа:

Предпочитам да бъде рутер. Сигнала не ми достига на 7 м + една врата преграда

Има ли по силно излъчваш рутер от TP-Link Archer C80 до 150-170 лв ?

Тъй като само ти си знаеш разпределението - новия рутер на мястото на стария, а стария на "по-удобно" място за онези последни 7 метра.

преди 3 минути, plamen_petrov_80 написа:

Тъй като само ти си знаеш разпределението - новия рутер на мястото на стария, а стария на "по-удобно" място за онези последни 7 метра.

И тук се връщаме на въпроса (имаше го в други теми преди време):

Дали един по-мощен рутер или два по-слаби, свързани последователно?
Дали изобщо - второто устройство трябва да е „истински рутер“ или просто АР?

преди 1 минута, jhoro написа:

И тук се връщаме на въпроса (имаше го в други теми преди време):

Дали един по-мощен рутер или два по-слаби, свързани последователно?
Дали изобщо - второто устройство трябва да е „истински рутер“ или просто АР?

Той иска да пробва с по-мощен нов рутер - купува го, ако не се получи само с него - добавя стария - следвайки неговите желания и цената - това е най-логичния избор.

Иначе просто добавя още едно устройство - най-евтиното и готово, стига да има къде да го постави за да покрие желаните 7 м.

преди 7 минути, plamen_petrov_80 написа:

Той иска да пробва с по-мощен нов рутер - купува го ...

Ясно - има излишни пари!

• Автор

Ае пичое, преди тоя с едната антена имах друг с 3 антени и нямаше проблеми. Изгоря при гръмотевична буря. Един каза една тъпотия и дайте ся да опъваме жици и да ползваме жиците на тока. Аз питах някой знае ли по хубав рутер от този дето съм казал. Благодаря.

преди 6 минути, П.Петров написа:

Ае пичое, преди тоя с едната антена имах друг с 3 антени и нямаше проблеми. Изгоря при гръмотевична буря. Един каза една тъпотия и дайте ся да опъваме жици и да ползваме жиците на тока. Аз питах някой знае ли по хубав рутер от този дето съм казал. Благодаря.

Всеки съвременен рутер, над 80 лв е по-добър (като рутер) от твоя музеен експонат. А що се отнася до "жиците".......само по кабел можеш да осигуриш стабилна LAN инфраструктура. 

преди 2 минути, П.Петров написа:

Аз питах някой знае ли по хубав рутер от този дето съм казал.

на 16.09.2022 г. в 21:09, П.Петров написа:

Сегашният ми рутер е TL-WR740N с една антена.

„Ае пич“ - по-хубави от този рутер са 80% от предлаганите на пазара.

Според производителя „TL-WR740N е 150 Mbps N рутер“, но зор минава над 100 Mbps. Освен това поддържа само 802.11b/g/n. Няма 802.11n и 802.11ac, да не говорим за по-новите 802.11ax и 802.11be.
И е само еднобандов - 2.4 GHz.

И другото - TL-WR740N/TL-WR741N са само с една антена - с две или повече няма!

преди 9 минути, П.Петров написа:

Ае пичое, преди тоя с едната антена имах друг с 3 антени и нямаше проблеми. 

Бюджет не си дал, TP-Link Archer AX55 е не лош избор ,но може и сам да избереш според бюджета.

https://www.pazaruvaj.com/ruteri-c3144/tp-link/

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.