Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем в локалната мрежа : PC-то не засича устройства, свързани със суич към Виваком рутер.

Featured Replies

Здравейте! От доста време чета форума и най-накрая реших да се включа, но за съжаление с проблем. Накратко :

Имам Виваком-ски рутер Nokia G-2425G-A. От него с 2 Cat5 - единия към EON TV,  а другия към суич. В суича са вързани PC и два мултимедийни плеъра (Pioneer). Благодарение на суича, би трябвало да мога да Link-на 2та плеъра и PC. Да, но не успявам. Виждам ги в рутера, техните MAC адреси и всичко, но не се свързат с линк. Може би нещо ги блокира или не съм направил някоя настройка от рутера ?

Когато изключа всичко и включа наново - суича, плеърите и компютъра (в такава последователност) и без да вкарвам кабела за интернета в суича - успявам да ги LINK-на. Моментално когато реша да вкарам кабела от рутера в суича - връзката изчезва. Опитах само единия плейър с LAN кабел директно в PC, като прескоча суича - свързва се без проблеми - добавя ли 2ри плейър и интернет - отново се скрива LINK-a. Очевидно проблема е мрежов или дори от рутера тръгва. 

Някакви идеи как да процедирам ? 

ПП: Имам статично IP и от няколко дни VPN, защото имах лека борба преди 2 седмици с хакери. Статичното IP го пуснах, за да мога да си слушам музиката на PC - remotely. Вируален сървър или UPnP. 

DHCP и подобни са ми малко мъгла. Ама който не е влизал в часовете навремето, така е! Сега се уча в движение.

Здравей,

Първата ми мисъл е, че може би статичните ти адреси бъркат работата. Ако споделиш конкретни IP-та, може и да успеем да помогнем насляпо.

Според мен нещо се дублират мултикаста за плеърите с мултикаста за ТВто. все едно почва да търси друг сорс !

• Автор
преди 1 час, Bubbles написа:

Спри си защитната стена и пробвай пак. :)

Опитах и без firewall - няма промяна. По принцип, има 4 файла, които самата програма за плеърите иска да ги позволя да минат през firewall и винаги ги добавям.(edb_streamd,PSvLinkSysMgr,PSvNFSd,rekordbox.exe). Дори си махнах ЕСЕТ-а, защото четох че има и антивирусни с вграден firewall. Не е от него. 

преди 1 час, JohnTRIVOLTA написа:

Според мен нещо се дублират мултикаста за плеърите с мултикаста за ТВто. все едно почва да търси друг сорс !

От скоро сложих суич-а с такава цел горе-долу. До тогава бях с рутер, настроен като Access Point, с LAN кабел в един от 4те порта, за да не стане double NAT. Обаче пък тогава ipconfig-a ми вадеше съвсем различни статични IP-та - със и без интернет. Дори съвсем друг Gateway!

Като смених рутера със суич, уж вече е ок и IP scannera ги открива.

преди 3 часа, Rammkopf написа:

Първата ми мисъл е, че може би статичните ти адреси бъркат работата. Ако споделиш конкретни IP-та, може и да успеем да помогнем насляпо.

Прикачвам снимка от Advanced IP Scanner, но там са само IP-тата в мрежата. Статичното IP e само 1. Мислиш ли че трябва да им задам определени IP-та и на Pioneer-ите ?

Аз си мисля, че нещо (програма или процес) блокира някой порт, който Pioneer-ите използват, но как мога да разбера кой точно ? Не мога 1 по 1 да спирам всички процеси, особенно като се има в предвид че 90% от тях не ги знам за какво са :D

image.png.2c8f79637ff5ac03e35cbb59a94aead5.png

Интересното е, че Advanced IP Scanner е извадил IP-тата на половината ти техника от ARP-таблицата на компютъра ти, не е успял да ги ping-не. Включително и някакви устройства на TP-LINK и NETGEAR имаш, дето са угаснали.

Това IP най-горе, което на картинката си го задраскал, да не е статично 192.168.1.0 и само да ни пробваш тука? :D

• Автор

Да, нещо странно има в цялата работа. По принцип, ако ги включа плейърите, ще успея да ги Ping-на. Иначе TP-Link-a  е рутера, който използвах за суич, преди да взема суича, а реално суича който взех е Netgear-a, но никаква представа защо го дава offline, след като от него взима интернет, реално :D

Тия задрасканите са статичните ми IP-та за VPN-а. Нямам представа дали е нужно да го задрасквам, но твърде ми е прясна хамалогията покрай хакването. Добре че реагирах бързо и дръпнах кабела за нета и че имах флашка с уиндоус под ръка, че дори до банката бяха стигнали 😱

Между другото, мъча го от 2 месеца поне това нещо и съм готов на всеки, който мисли че може да помогне, да му дам всичко от което има нужда за по-нататъчно разледване. Не може цял свят да успяват да си линкнат плеърите, а при мен да не става. Сменям рутери, суичове, преинсталирам уиндоуси и дори компютъра смених и пак се връщам в началото. Единствената константа в уравнението е рутера на Виваком. Именно за това мисля, че от там идва проблема.

• Автор

Разбрах, защо IP скенера не вижда суича. Мисля, че имам проблем със subnet-a. Най-вероятно затова и не успявам да направя LINK с Pioneer-ите.

image.png.43939702146ab26ad1a28a2b8e4c974f.png

Я си кажи сега какви адреси ти хвърля Виваком-ски рутер Nokia G-2425G-A и какви точно статични IP адреси си забил на устройства от вътрешната мрежа.

Интересуват ме всичките данни, не само IP адресите.

Виваком-ския рутер резервиране на IP адреси има ли и ако да, защо ти е статично IP?

преди 57 минути, plamen_petrov_80 написа:

Виваком-ския рутер резервиране на IP адреси има ли и ако да, защо ти е статично IP?

Тази мисъл ... не я схванах!

Как ще направиш едно IP статично, ако не е резервирано за раздаване?

преди 15 минути, jhoro написа:

Тази мисъл ... не я схванах!

Как ще направиш едно IP статично, ако не е резервирано за раздаване?

Ако рутера му има резервиране на IP адреси - то вместо да набива статично IP адрес в устройството и да прави евентуално конфликти после с други, да си ползва резервирането. Не знам кое не е ясно пак.

преди 9 минути, plamen_petrov_80 написа:

Ако рутера му има резервиране на IP адреси - то вместо да набива статично IP адрес в устройството и да прави евентуално конфликти после с други, да си ползва резервирането. Не знам кое не е ясно пак.

Не може просто крайното устройство да каже - „Имам си статично IP“ - трябва DHCP сървъра да му дава всеки път един и същи адрес.

• Автор
преди 2 часа, plamen_petrov_80 написа:

Я си кажи сега какви адреси ти хвърля Виваком-ски рутер Nokia G-2425G-A и какви точно статични IP адреси си забил на устройства от вътрешната мрежа.

Интересуват ме всичките данни, не само IP адресите.

Аз реално на рутера не съм му правил нищо допълнително, освен да отворя няколко порта. Исках да подкарам виртуален сървър на PC-то ми, за да мога да стриймвам музиката си от него към телефона, без да се налага да хабя място на Андроида - именно заради това си сложих статичното IP.

Не съм сигурен точно кои данни ти трябват, затова пускам тези. Това са данните от рутера за локалните устройства. - където 2 х 74:5е* са съответно плейърите, които имам желание да свържа с PC.

Има доста неща в рутера, които не знам за какво са реално и ако това резервиране е някъде там - няма как да знам. (DNS, Portbind, IP,URL Filters, DMZ, DDNS, NTP и тн.тн.)

Spoiler

image.png.b0264b0af133234579aaa9107b01ea40.png

преди 1 минута, Bubbles написа:

Апропо защо суича е вързан за рутера, не е ли редно рутера да е вързан за суича?

Първо - защото рутера не е просто рутер, а е GPON ONT.
Второ - суича няма навика да организира локална мрежа!

преди 2 минути, jhoro написа:

Може, аз с мрежите съм малко скаран, обаче преди години като се вързах за виваком(единствения ми досега случай в който са ми давали суич), от него се разпределяше сигнала за телвизията, рутера и т.н.

преди 2 часа, jhoro написа:

Не може просто крайното устройство да каже - „Имам си статично IP“ - трябва DHCP сървъра да му дава всеки път един и същи адрес.

Е как да не може, отиваш в операционната система > настройки на мрежата и си му набиваш статично IP. Изобщо не те интересува дали това IP се ползва от някого или не, слагаш си го и те това си е.

Какво раздава DHCP - то? Динамични адреси, е когато не го ползваш са статични адреси.

преди 2 минути, Bubbles написа:

Може, аз с мрежите съм малко скаран, обаче преди години като се вързах за виваком(единствения ми досега случай в който са ми давали суич), от него се разпределяше сигнала за телвизията, рутера и т.н.

Едно време - за ADSL се ползваше сплитер .

Делеше телефонията от интернет сигнала. ADSL ADSL2  DSL Modem Telephone Phone Fax in-Line Splitter Filter Network  RJ11 : Amazon.in: Computers & Accessories

Малко инфо - за обща култура

Цитат

Маршрутизатора (рутер) работи с IP адресите на пакетите. Когато влезе пакет той решава на къде да го насочи в зависимост от IP адреса и конфигурираната му таблица на маршрутизация. Маршрутизаторите са за връзка между отделни мрежи - например мрежата в един офис към глобалната мрежа Интернет.
Комутаторите (суич) не ги интересува IP адреса (поне по-простите) а MAC адреса на мрежовата карта. Комутатора служи за връзка между отделни PC-та например вътре в една мрежа. Когато в комутатора влезе пакет той го пуска само на порта на които знае че е закачено съответното РС или каквото е там устройство. Ако не знае - пуска го на всички портове. Така комутатора веднъж като научи къде какво е закачено пуска пакетите между две устройства които си комуникират през мрежата без другите да ги "виждат"
Хъба е най-простото устройство. То с адреси не се занимава. Каквото му дойде на един порт туй го пуска на всички останали.

преди 1 минута, plamen_petrov_80 написа:

Е как да не може, отиваш в операционната система > настройки на мрежата и си му набиваш статично IP. Изобщо не те интересува дали това IP се ползва от някого или не, слагаш си го и те това си е.

И какво става в мрежа, с дублирани IP-та?

преди 14 минути, Bubbles написа:

Апропо защо суича е вързан за рутера, не е ли редно рутера да е вързан за суича?

То не е ли едно и също ? 🤪има

преди 12 минути, jhoro написа:

Ми решили са  медиаконвертор и рутер да са в една коруба, като устройство!

А какъв навик трябва да има суича, в неговият случай дори е "смарт"? Ми то и в рутерите има преобладаващо 4портов суич!

преди 1 минута, JohnTRIVOLTA написа:

Ми решили са  медиаконвертор и рутер да са в една коруба, като устройство!

А какъв навик трябва да има суича, в неговият случай дори е "смарт"? Ми то и в рутерите има преобладаващо 4портов суич!

Бъркаш понятията.

Както и Емо - когато ми обясняваше, че ADSL устройството не е рутер, о само модем.

преди 4 минути, jhoro написа:

Делеше телефонията от интернет сигнала. ADSL ADSL2  DSL Modem Telephone Phone Fax in-Line Splitter Filter Network  RJ11 : Amazon.in: Computers & Accessories

Малко инфо - за обща култура

И какво става в мрежа, с дублирани IP-та?

Нали виждаш, не работи като хората :)

преди 3 минути, jhoro написа:

Какво деляло това нящо ? Определено не интернета :cooking1:

преди 4 минути, jhoro написа:

Абе не АDSL, и си беше баш суич с 4-5 изхода и един вход като рутера ама с кабел.
Нещо подобно на това беше :

suic-tp-link-tl-sf1005d-image_5dbff1cb7a

преди 5 минути, jhoro написа:

Бъркаш понятията.

Както и Емо - когато ми обясняваше, че ADSL устройството не е рутер, о само модем.

Кое по-точно? Бъди конкретен , ако трябва да се поправя!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.