Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Интернет за дома от Yettel

Featured Replies

преди 16 минути, angelovarna написа:

Наясно съм, че Старлинка няма общо със стандартните мобилни мрежи и е сателитна услуга.

"Високите" скорости на Виваком от 50мбпс и голямо закъснение не вършат работа в случая (120лв такса). Тъй като в населеното място вече има дотавчик, който продава такива скорости срещу 35лв такса. А при Старлинк срещу 95лв се постигат скорости от 140 до 300мбпс без ограничение на трафика и закъснение около 60-70милисекунди.

@jhoro - нарочно ограничават скоростта когато е мобилен интернет за лаптоп и таблет. Във всеки друг случай се води до максималн достижима към момента скорост (според натоварването на клетката към която се е вързал телефона), както и ако случайно имаш по план заложено ограничение на скоростта (както Виваком имат планове със скорост до 2мбпс, 10мбпс и нагоре).

Няма как да са 60-70 милисекунди. Самата топология при сателитния интернет имаш 600-700 милисекунди при пинг.

• Отговори 56
  • Прегледи 15,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Емил Костов
    Емил Костов

Има ДА!

• По-скоро - към коя клетка ще се регистрира сим-картата в момента та активация. Никой не се занимава,  да въвежда тези неща ръчно. Естествено- това положение не е завинаги и оператора може да го п

• Емил Костов
    Емил Костов

Няма за ТЕБ гарантирани скорости!  Давам ти - ВИВАКОМ! И пакетите наистина са си скъпи!

Публикувани изображения

Нека не говорим наизуст. Ето какво казва момчето, тестващо от България (от приложението се вижда средно 55мс отчетено закъснение):

//Старлинк сателитите летят на доста по-ниска орбита от останалите и от там обясняват тази разлика. 

преди 4 минути, angelovarna написа:

Нека не говорим наизуст. Ето какво казва момчето, тестващо от България (от приложението се вижда средно 55мс отчетено закъснение):

//Старлинк сателитите летят на доста по-ниска орбита от останалите и от там обясняват тази разлика. 

Аз не говоря наизуст, а ти казвам че при тази топология хардуерно не можеш да имаш по-малки времезакъснения. Сега тоя дето прави реклама аз не му обръщам даже и внимание.

преди 3 часа, angelovarna написа:

@jhoro - нарочно ограничават скоростта когато е мобилен интернет за лаптоп и таблет. Във всеки друг случай се води до максималн достижима към момента скорост (според натоварването на клетката към която се е вързал телефона), както и ако случайно имаш по план заложено ограничение на скоростта (както Виваком имат планове със скорост до 2мбпс, 10мбпс и нагоре).

Я обясни - какво разбираш под "мобилен интернет за лаптоп и таблет"?

В момента ползвам на телефон - дата сим, която в началото беше с мобилен рутер. На апарат, който поддържа 5G -спокойто прави 500-600 Mbps download.

Това е на 4G+ в моментаScreenshot_20230630_181027_Speedtest.jpg.5b6f5529d10c507d09ca9641f8b4a884.jpg

преди 30 минути, jhoro написа:

Я обясни - какво разбираш под "мобилен интернет за лаптоп и таблет"?

В момента ползвам на телефон - дата сим, която в началото беше с мобилен рутер. На апарат, който поддържа 5G -спокойто прави 500-600 Mbps download.

Това е на 4G+ в моментаScreenshot_20230630_181027_Speedtest.jpg.5b6f5529d10c507d09ca9641f8b4a884.jpg

Никой нищо не ограничава. Просто при мобилната свързаност има много причини, поради което услугата да е бавна или да не работи.

преди 12 минути, Емил Костов написа:

Никой нищо не ограничава. Просто при мобилната свързаност има много причини, поради което услугата да е бавна или да не работи.

Няма как да пише различна максимална скорост - на различни цени - и да няма лимитиране. Що са плащам повече тогава?

Моят договэр е "лимитиран трафик на максимално достижима скорост"!

преди 10 минути, jhoro написа:

Няма как да пише различна максимална скорост - на различни цени - и да няма лимитиране. Що са плащам повече тогава?

Моят договэр е "лимитиран трафик на максимално достижима скорост"!

Каквото и да има мобилната мрежа няма гаранция за нищо.

преди 2 часа, Емил Костов написа:

Каквото и да има мобилната мрежа няма гаранция за нищо.

То щото "по жицата" има нещо гарантирано!

преди 59 минути, Емил Костов написа:

Има ДА!

Я покажи ЕДИН доставчик, с гарантирана МИНИМАЛНА скорост на достъп?

Пък и сърфипането не е само до сървъра на доставчика.

преди 1 час, Емил Костов написа:

Има ДА!

Емо не ме карай да гледам как си ми давал акъл преди и на други , че по ЖИЦАТА няма гарантирани скорости .

преди 25 минути, adersa написа:

Емо не ме карай да гледам как си ми давал акъл преди и на други , че по ЖИЦАТА няма гарантирани скорости .

По жицата, ама докъде?

Щото "компютър-рутер" по ЛАН може да е 1 Gbps, "рутер-сърнър" - 150-200 Mbps, а ако хост-сървъра на конкретния сайт е дърво - може да слезе на "Килобитова" скорост.

преди 8 часа, adersa написа:

Няма за ТЕБ гарантирани скорости! 

преди 8 часа, jhoro написа:

Я покажи ЕДИН доставчик, с гарантирана МИНИМАЛНА скорост на достъп?

Пък и сърфипането не е само до сървъра на доставчика.

Давам ти - ВИВАКОМ! И пакетите наистина са си скъпи!

преди 3 часа, Емил Костов написа:

Давам ти - ВИВАКОМ! И пакетите наистина са си скъпи!

Даваш, ама нищо те даваш- само обещаваш! Знам  ви и вас (говоря за фирмата- не за теб).

А пакетите ... колко да са скъпи? Ако нещо ми върши рабога - цената няма значение. Ако не - и без пари да ми го дават, все тая.

преди 8 часа, jhoro написа:

Даваш, ама нищо те даваш- само обещаваш! Знам  ви и вас (говоря за фирмата- не за теб).

А пакетите ... колко да са скъпи? Ако нещо ми върши рабога - цената няма значение. Ако не - и без пари да ми го дават, все тая.

Има гарантирани услуги и не са само при Виваком. За съжаление се предоставят на фирми, а не на частни лица.

преди 59 минути, Емил Костов написа:

Има гарантирани услуги и не са само при Виваком. За съжаление се предоставят на фирми, а не на частни лица.

Накратко казано image.png.08bbfb2dace43147ee2ee654e82eb0bc.png

преди 10 часа, jhoro написа:

Накратко казано image.png.08bbfb2dace43147ee2ee654e82eb0bc.png

Човек не ми се слушат глупости повече. На вас всичко ви е на ташак и на шега. Спирам даже и да се мъча да ви отговарям.

преди 2 часа, Емил Костов написа:

Човек не ми се слушат глупости повече. На вас всичко ви е на ташак и на шега. Спирам даже и да се мъча да ви отговарям.

Споко бе. Ти отговори и то доста коректно. 

Просто отговор "предоставят се на фирми, а не на частни лица" не ни върши работа. 

току-що, jhoro написа:

Споко бе. Ти отговори и то доста коректно. 

Просто отговор "предоставят се на фирми, а не на частни лица" не ни върши работа. 

За съжаление е така. Но то на теб не ти и трябва подобна услуга. Обикновените са ти предостатъчни, просто трябва да се бекъпираш, ако толкоз ти трябва интернет по всяко време.

На 5ти поръчах Старлинк оборудването и всичко, което е необходимо. Вчера късния следобяд изпратиха пратката от Германия.
Ще видя кой ще пристигне пръв в България, аз или пратката. :D
Ако на някой му е интересно, мога да споделя как се държи антената и как е връзката след като я монтирам. 
Монтажа ще е на керемиден покрив. Като ще потърся планка, с която да хвана антената за една от страничните греди. Поне това е плана засега. 
Като място - нещо такова:

1j168051675158366_ci.jpg

преди 9 минути, angelovarna написа:

На 5ти поръчах Старлинк оборудването и всичко, което е необходимо. Вчера късния следобяд изпратиха пратката от Германия.
Ще видя кой ще пристигне пръв в България, аз или пратката. :D
Ако на някой му е интересно, мога да споделя как се държи антената и как е връзката след като я монтирам. 
Монтажа ще е на керемиден покрив. Като ще потърся планка, с която да хвана антената за една от страничните греди. Поне това е плана засега. 
Като място - нещо такова:

1j168051675158366_ci.jpg

Естествено, че ще споделиш! 

• 2 седмици по-късно...

Вече съм в редиците на Старлинк клиентите.  

Тъй като първо поръчах основния комплект и чак след 2-3 дни видях, че ми трябва стойка и лан адаптер (за да мога да закача мой рутер), поръчките станаха две и чаках всичко да е налично преди да се заема с монтажа.

Вчера монтирах чинията. За мое щастие в непосредствена близост няма сгради или дървета.
Приложението на телефона хареса локацията на покрива, която бях избрал. Монтирах поставката на една от гредите на покрива. Стана доста здраво. Самата чиния си хлопа в поставката (това из Ютуб видеата се споменава често), но не съм си играл да я омотавам и побългарявам. За кабела пробих дупка в дограмата и промуших края, който е към сателитната чиния. Намазах дупката със силикончето в комплекта (нямах под ръка друго в момента). Утре ще ида да видя какво се е получило.

Включих рутера. Отне 15 минути чинията да си хареса сателит и всичко да тръгне.

Скоростта я мерих веднъж - 166мбпс сваляне и 18-19мбпс качване.
Впечатление ми направи обаче, че мрежата от рутерчето има много малък обхват. На 2 метра и една тухлена стена от него и вече съм с 34% качество на сигнала. То...вярно, че тухлените стени между стаите са ми 30см дебели, а външните малко над 40...но чак толкова зле не очаквах да бъде. Все пак по стените имам френски прозорци, а сигнала и през тях едва се процежда.
Опитах да разделя мрежите на 5Г и 2Гх - обхвата и на двете е еднакво никакъв.
Затова реших да оставя кабела на втория етаж, като там ще сложа един рутер от него ще пусна кабел към ТВ и първи етаж. На първия етаж друг рутер - бриджнат към първия (на първия етаж ми е сборния пункт на кабелите за всички стаи в къщата). И вече в най-отдалечения край на къщата още един рутер.  От години ползвам Asus RT-AC66U B1 и съм много доволен. Не забива, държи добри скорости, има лесен за ползване интерфейс и всичко, което ми е нужно (не съм в категорията редови потребител).
Това бе причината да реша да търся рутери на същата марка от подобен клас/серия. Единствения им недостатък е бавното стартиране на WiFi мрежата при рестарт. За съжаление по къщата текат довършителни работа и ще отнеме още месец-два докато дойде време да се прави въпросната мрежа с рутерите. Дотогава най-вероятно ще се ползва само Старлинкското чудо (ако не успея да го изтрая - слагам адаптера, правя байпас на старлинк рутера и слагам моя стария асус).

• 1 месец по-късно...

След близо месец. Байпас направих на Старлинк рутера. Скоростите на интернета са в порядъка на 240-270мбпс сваляне (за качването си важи ограничението от 20-25мбпс).

Силно впечатление ми направи колко по-бърз е международния интернет, който основно ползвам, спрямо това, което бях ползвал до скоро от Виваком където интернет плана бе за 600мбпс. Очакваше се да е така, но не мислих, че ще има чак такава разлика.
Например, ако доскоро на Вивакомски оптичен нет чаках да ми се синхронизират в iCloud облака 10 снимки от айфона средно около 10-15 минути, сега това става в рамките на може би няма и минута!

Пуснах ип-телевизия от sweet.tv основно поради факта, че единия от телевизорите ни у дома е с AppleTV приставка. Работи добре телевизията, но понякога им се товари сървъра и прекъсва на всяка минута (досега от 2 седмици се е случвало за две вечери).

Смяната на сателити не води до забележими прекъсвания (които да ми пречат на работата или гледане на тв/видео), но понякога не знам каква смяна прави или какво търси, се случва да се изгубят 4 пакета подред. Загубата за час пинг e 0.01-0.02%. За мен е приемливо, понеже имах далеч по-продължителни и сериозни ежедневни прекъсвания на връзката при Виваком и А1. Там не говорим за прекъсване за 2 секунди, а за 1 до 15 минути и то по няколко пъти дневно.

• 4 седмици по-късно...
на 30.06.2023 г. в 13:15, Емил Костов написа:

Не можеш на 4G да измериш 200 мегабита. За 5G e вече друго.

Какви ги говорите.Направо съм смаян. С 4G/4G+ съм стигал малко над 300 Mbps а е възможно дори 600 Mbps стига рутера и доставчика да го позволяват.

При 4G има проблем със скоростта заради честотата и голямото натоварване на лентата.Същата се ползва за и за телефоните 900-2100 MHz.

При 5G e 3500-3600 MHz и засега ако не бъркам се ползва само за интернет.

Интернет доставчиците направо ни мамят защото 100 -300 Mbps може и без 5G.Единственото на 5G е честотната лента но не и скоростта.

Отстрани изглежда като да пуснеш каруца по магистрала.:)))

преди 5 минути, gross написа:

Какви ги говорите.Направо съм смаян. С 4G/4G+ съм стигал малко над 300 Mbps а е възможно дори 600 Mbps стига рутера и доставчика да го позволяват.

При 4G има проблем със скоростта заради честотата и голямото натоварване на лентата.Същата се ползва за и за телефоните 900-2100 MHz.

При 5G e 3500-3600 MHz и засега ако не бъркам се ползва само за интернет.

Интернет доставчиците направо ни мамят защото 100 -300 Mbps може и без 5G.Единственото на 5G е честотната лента но не и скоростта.

Отстрани изглежда като да пуснеш каруца по магистрала.:)))

Ти правиш ли разлика, между безжична мобилна технология 5G (пета генерация) и безжична мрежа (WLAN) 802.11a/ac на 5 GHz?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.