Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

1975 г. стр. 23

В програмата на преброяването през 1975 г. въпросите за грамотността и образованието на населението са обединени в един въпрос. За всяко лице се определя най-високата степен на образование, която е удостоверена с издаден документ - диплом, свидетелство, удостоверение.

За лицата без завършена степен на образование се наблюдава тяхната грамотност.

Децата до 7 години включително са изключени от разработката за грамотността и образованието. 

преди 3 минути, nikolov2020 написа:

Пламене

не случайно ти написах че заради такива тикви като тебе сме на тоя хал.

Продължавай да пляскаш. Но преди това се разходи до музея в Враца някой път.

пп

нещастно л@йно

Изчерпаха ли се аргументите? Щастливецо...

• Отговори 41,3k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 5 минути, communismatic написа:

Това ли беше? В смисъл... абдикираш? 😆

Пак ли не разбра, че през всички преброявания, независимо от политическия строй, принципите за отчитане на грамотност и образованост са едни и същи?

1. Лица под определена възраст (10, 7 или 9 години и т.н.) не се отчитат;
2. За образованост се взима предвид последното завършено образование;
3. За лицата без завършена степен на образование се преценява тяхната грамотност.

Опитвам се да не се ядосвам на хората, които са попили отровната антиевро пропаганда. Трябва да си дадем сметка, че десетилетната пропаганда за финансова стабилност, осигурена от валутния борд, но и от “консервативната финансова политика” на ГЕРБ доведе хората до сляпата вяра в борда като фетиш, който сякаш свише от Бог ни дава стабилност - без значение на време, пространство и политики.
Спомнете си колко пъти след 2007 г, когато станахме членове на ЕС някой е поставил за цел и е обяснил защо е добре да влезем в еврозоната и нейните предимства. Нито веднъж - ако не смятаме непохватния опит на първия финансов министър на Борисов, който още повече задълбочи икономическата криза в стремеж да покрие критериите.
Добре че беше пандемията - като щастие в нещастието - та сериозно разклатената финансова стабилност принуди Борисов да иска помощ от ЕЦБ, но срещу нея трябваше да влезем в банковия съюз и чакалнята. Да, това бе причината.
И именно - вероятността да се наложи пак да бъдем спасявани е много по-голяма, отколкото тезата на копейките, че ние ще спасяваме, примерно, Италия.
Иначе обяснението за отлагането бе дълго по една основна причина - негласното разбиране, че няма как да влезем в Еврозоната без да сме покрили най-важния критерий за членство в …. Европейския Съюз - върховенство на правото. А за него бяха нужни реформи, които заплашваха свободата на лицата на статуквото и тежкия клептократичен модел. Днес - по различни, най-вече геополитически причини - това изискване остана, но под форма, която се прилага за всички. И временната смяна на лицата във властта позволи Шенген.
Така остана само еврозоната.
Както сме свидетели днес - това е предимно геополитически, а не само икономически казус. Няма почти нито един икономист, който да е срещу еврото без диря с антиевропейска риторика. А Радев дори направи подарък на Путин за 9 май, като молба за прошка, че отсъства от парада.
Затова еврозоната е залог, нещо като приют от силния източен вятър сега. И само след няколко години всички ще са забравили тежкия ропот сега. Както впрочем бе и със самия борд, но фалирали, нямаше кой знае какъв дебат.
А нашите деца ще са ни благодарни. Или ще знаят цената на предателството.

преди 6 минути, plamen.spam написа:

Пак ли не разбра, че през всички преброявания, независимо от политическия строй, принципите за отчитане на грамотност и образованост са едни и същи?

1. Лица под определена възраст (10, 7 или 9 години и т.н.) не се отчитат;
2. За образованост се взима предвид последното завършено образование;
3. За лицата без завършена степен на образование се преценява тяхната грамотност.

Тъй, де. Тия 1 милион души, дето НЕ са завършили първоначалното, как ги включваме в "грамотните", това те питам? Ти ми развиваше малоумни тези за "килийните" училища. И освен това, дори и да ги махнем тия 1 милион души (0-9), пак не излизат, че грамотните са 68%. Т.е. поредната ти теза увисва тотално... 😆

И освен това, ти ми цитираш данните от 1975-та, а не от 1935-та. Пак евтини манипулациики... Пламенчо. Ех... такава надежда имах за дискусия с теб, ама... 😆

преди 13 часа, communismatic написа:

Това не го ли изяснихме вече? Каква е вината на БКП за това, че РККА ни е окупирала, примерно? Конкретно питам...

РККА ли е направила паричната реформа?

току-що, BANKATA написа:

РККА ли е направила паричната реформа?

РККА не е направила паричната реформа, ама РККА е на сериозна издръжка от държавата в продължение на няколко години. Задай пак още 20-30 пъти малоумен въпрос.

току-що, communismatic написа:

РККА не е направила паричната реформа, ама РККА е на сериозна издръжка от държавата в продължение на няколко години. Задай пак още 20-30 пъти малоумен въпрос.

Кога се изтегля тази армия?

току-що, BANKATA написа:

Кога се изтегля тази армия?

До Парижката конференция. Още малоумни въпроси...? 😆

преди 13 минути, communismatic написа:

Тия 1 милион души, дето НЕ са завършили първоначалното, как ги включваме в "грамотните", това те питам?

По критериите за грамотност заложени в методологиите на преброяване и от преценката на преброителите.

И освен това, дори и да ги махнем тия 1 милион души (0-9), пак не излизат, че грамотните са 68%.

Концентрирай се малко:
Общият брой на населението минус групата 0-9 е 4 643 694. Това е базата върху която се отчита грамотността. От тях грамотни (по образование или по преценка) са 3 184 776, което прави точно 68.58281359624471%

И освен това, ти ми цитираш данните от 1975-та, а не от 1935-та. Пак евтини манипулацийки...

Концентрирай се още малко...
Ти зададе въпрос: И каква е тая статистика за грамотност "от десет години нагоре"?! Аз за пръв път чувам за подобна статистика.

Дадох ти конкретни примери за 1935, 1975 и 2021 г., за да видиш, че не е прецедент, а практика.

преди 7 минути, plamen.spam написа:

Концентрирай се още малко...

Ти ще спреш ли да манипулираш през цялото време? Даваш ми цитати, как са отчитали статистиката през 1975-та, а не през 1935-та. Тия дето са отчитали статистиката през 1975-та и през 1935-та са съвсем различни хора, живели в съвсем различно време. И освен това... не е ли малко смешно, тия дето не са завършили първоначално образование ВСИЧКИ да са в графата "грамотни"?! Щото точно това се твърди от самият теб... Те били преценили, дали тия хора били грамотни или не. Дебилщини на поразия...
Пак казвам, можеш тия тъпотии да ги разправяш примерно на Джокович, на ВАНКАТА, на Баалбек, ама не на мен. Друго има ли?

преди 8 минути, BANKATA написа:

Къде ти е малоумната РККА 1952?

Т.е. за да се въведе парична реформа от БКП през 1952-ра, това няма да е следствие от тежкото завещание след ВСВ, а ще е нещо дето е станало точно през 1952-ра. Иване... 😆😆😆

преди 2 минути, communismatic написа:

Ти ще спреш ли да манипулираш през цялото време? Даваш ми цитати, как са отчитали статистиката през 1975-та, а не през 1935-та. Тия дето са отчитали статистиката през 1975-та и през 1935-та са съвсем различни хора, живели в съвсем различно време. И освен това... не е ли малко смешно, тия дето не са завършили първоначално образование ВСИЧКИ да са в графата "грамотни"?! Щото точно това се твърди от самият теб... Пак казвам, можеш тия тъпотии да ги разправяш примерно на Джокович, на ВАНКАТА, на Баалбек, ама не на мен. Друго има ли?

Не бре драги, методологията е била е по-различна.

току-що, BANKATA написа:

Не бре драги, методологията е била е по-различна.

Ти отговори за РККА, че там ти е силата, остави "специалиста" Пламен, да отговори... Не се тревожи, смея ви се и на двамата.

преди 2 минути, communismatic написа:

И освен това... не е ли малко смешно, тия дето не са завършили първоначално образование ВСИЧКИ да са в графата "грамотни"?! Щото точно това се твърди от самият теб...

Мое ли е твърдението и методиката през 2021 г.?

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
СТАТИСТИЧЕСКИ СПРАВОЧНИК ПРЕБРОЯВАНЕ 2021

Стр. 12

3.9. Грамотност
Грамотен е всеки, който може да пише, да чете текст и да извършва прости аритметични операции - събиране, изваждане, умножение и деление. За неграмотно се счита лице, което не може да чете и да разбира смисъла на написаното и не може да напише кратко изложение за ежедневните си дейности. Лице, което умее да чете и пише само цифри и собственото си име, трябва да се счита за неграмотно. Също така неграмотно е лице, което умее да чете, но не може да пише, и лице, което умее да прочете и напише само няколко заучени ритуални фрази.

току-що, plamen.spam написа:

Мое ли е твърдението и методиката през 2021 г.?

Аз те питам, ти как разбра, че тия дето не са изкласили и първоначалното ВСИЧКИ ДО ЕДИН са грамотни? Това те питам, щото манипулацията ти точно натам клони везните. Твърдиш нещо, което първо е страшна тъпотия (щото очевидно не си наясно с образованието едно време) и което изобщо няма как да докажеш... Над 68% грамотни едно време!? Майко Мари... 😆😆😆

Дядо ми (Господ да го прости) беше 37-ми набор, вика ми... пращаха или мен, или брат ми, или сестрите ми на училище за да може, да се отчетем. През останалото време блъскахме яко на нивата. И то... като се има предвид, че е бил и от заможно семейство.

преди 8 минути, communismatic написа:

Ти отговори за РККА, че там ти е силата, остави "специалиста" Пламен, да отговори... Не се тревожи, смея ви се и на двамата.

Аз все още чакам да ми кажеш какво сме плащали на РККА като са си тръгнали няколко години по-рано?

току-що, BANKATA написа:

Аз все още чакам да ми кажеш какво сме плащали на РККА като са си тръгнали няколко години по-рано?

Ми, отговорил съм ти. По-горе ти е отговора. Питам те, ти как установи, че паричната реформа е следствие от нещо, което е точно през 1952-ра, а не е следствие от тежкото завещание след войната. Щото, принципно... всеки разумен човек би го установил. Всеки разумен човек, пак да повторя...

Няма проблем, задай още 20-30 пъти малоумен въпрос. Поне това умееш...

току-що, plamen.spam написа:

И като е ходил от дъжд на вятър, беше ли грамотен?

Беше, да. Социализма го ограмоти... понеже тоягата вече е почнала да играе. Все пак е бил паднал строя, когато е бил на 7 годинки. Пиша го по повод, твърдението ти за "образованието" по време на царството. Поредният ти жалък опит за манипулация...

току-що, communismatic написа:

Ми, отговорил съм ти. По-горе ти е отговора. Питам те, ти как установи, че паричната реформа е следствие от нещо, което е точно през 1952-ра, а не е следствие от тежкото завещание след войната. Щото, принципно... всеки разумен човек би го установил. Всеки разумен човек, пак да повторя...

Няма проблем, задай още 20-30 пъти малоумен въпрос. Поне това умееш...

Паричната реформа е следвие на маниакалната грандоманщина на БКП за технически напредък и да се строят предприятия на всяка цена.

Ако не си забравил самият ти твърдеше че кражбата от тази реформа е била за общото благо и индустриализацията на България.

преди 1 минута, BANKATA написа:

Паричната реформа е следвие на маниакалната грандоманщина на БКП за технически напредък и да се строят предприятия на всяка цена.

Ако не си забравил самият ти твърдеше че кражбата от тази реформа е била за общото благо и индустриализацията на България.

Правилно, какво гигантско престъпление от страна на комунистите, че са прекарали електричество и течаща вода на българите. Как не ги е срам!? Що за дебелокожие и наглост!

преди 5 минути, communismatic написа:

Беше, да. Социализма го ограмоти...

Ми... нормално. През 1944 г. е навършил 7 годинки 😁

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 2

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.