Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

Там не е за хора бе Мечо

А за бачкатори

Братовчедката в добрите години висеше на Караибите по 3 месеца

И виж - накрая на соца имаше Указ 56

По него предприемчивите можеха да изкарат пари - ама дай му на Пламен да спами

Моята фирма е 57-ма в спискъка за 1988

• Отговори 41,3k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 14 минути, ivottoshev написа:

, какво значение има колко хора са си купували радио? Нали всеки е можел да си го купи след разрешение, докато в Кравария не е било позволено на негрите дори да питат за разрешения за хиляди работи. Приехме че соца е бил лош строй заради необходимостта от разрешение за радио. Въпросът беше какъв строй тогава е капитализмът?

Ся кат се замисля, май не схващаш за какво говорим. Чакай, ще се опитам да го направя опростено, като за човек с твоето интелектуално ниво. За да продължим дискусията е нужно само да сложиш твоят отговор на мястото на червените точици долу:

Социализъм - трябва да питаш и едва след това да си купиш радио.

Извод - лош, лош, лош соц

Капитализъм - ако си негър, не можеш дори и да питаш дали да седнеш в автобус за бели, дали да гласуваш, дали да учиш в училище което ти искаш и тн. 

Извод - ...................

Жена ми е психиатър и би могла да ти помогне със съвет. Аз не мога.

За останалите. Според Тошев няма значение колко хора са могли да си купят радио след войната. важното е, че са имали право да си купят, ако им разрешат. Това че са нямали финансовата възможност да го направят, не е недостатък, туй е нещо много хубаво. Защо да се разсейват със слушане на радио, току виж могат да хванат някоя станция дето не трябва да я слушат... Туй последното не го написа, но се подразбира. 

преди 21 минути, nikolov2020 написа:

Там не е за хора бе Мечо

А за бачкатори

Моите приятели не са бачкатори. Пътуват постоянно, купиха си къща, изучиха дъщерите си...

Преди него указ 35 и какво от това? Силно ограничен беше частният бизнес. Чичо ми работеше по него. 

Изкарвах пари и се виждаше че ще охлабят хамута още

Ама като ти харесва да живееш в анархия - ок

Докато те пребият на път към къщи ...

КАжи нещо за сегашната ситуация ? Кефи ли те баце да лапа милиарди с 2 багера, а Прокопиев да продава батерии по 1 милиард

Екстра е :) Свободна инициатива а ?

преди 4 минути, Мечо Хубавеца написа:

Жена ми е психиатър и би могла да ти помогне със съвет. Аз не мога.

За останалите. Според Тошев няма значение колко хора са могли да си купят радио след войната. важното е, че са имали право да си купят, ако им разрешат. Това че са нямали финансовата възможност да го направят, не е недостатък, туй е нещо много хубаво. Защо да се разсейват със слушане на радио, току виж могат да хванат някоя станция дето не трябва да я слушат... Туй последното не го написа, но се подразбира. 

Приятелю, къде чете че не са имали финансовата възможност?

И какво стана със сравнението м/ду СОЦ-а и капитализма, от където всъщност тръгна дискусията? Не можа ли да намериш отговор, който да обори аргументите ми? 

преди 26 минути, Мечо Хубавеца написа:

Имаш предвид, че имаше хора с пари ли?

И то масово. Не като сега 5 към 95%. Тогава над 70% имаха пари. И остави това но и бяха спокойни за бъдещето си. Основно хората се страхуват да не загубят работата си сега, а при социализма даже ги наказваха ако не работеха. А отделно че никой не можеше да те уволни освен ако не направиш големи зулуми. Но и след това пак си намираш работа. Само това дори е достатъчно за да е спокоен и добре човека. 

Оставете Мечо на мира

НЕдай боже да се наложи да ходи до Стамбул да търси лекар.

Абе Мечо

Какво казва жена ти за положението в здравната далавера ?

преди 59 минути, nikolov2020 написа:

Там не е за хора бе Мечо -   А за бачкатори

Значи като казваш „хора“ (а не бачкатори) имаш предвид търтеи!

Братовчедка ти псува, щото е била разглезена! 3 месеца на Карибите, пък ся ... 2-3 семици в по-прост курорт!

При соца - с указ 56 или без - пари изкарваха определени хора!
Даже и лаф имаше - „ти барман ли си или бензийджийче? Я къв врат си направил!“

преди 1 час, ivottoshev написа:

Я, Ванката II отново се появи във форума.

От къде черпиш тази информация, Ванкаааа. Дай тоя хумористичен сайт, та и ние да се посмеем малко :)

Ванко е само 1 :P

преди 1 час, nikolov2020 написа:

Това беше някаква отрова с арабски надписи, плод на връзките на Балкан в Джамахирията

За нищо не ставаше тая отрова.

Охххх какво ли се моря. Само да ти спомена че дядо ми официално имаше ваучери за кореком - та доста съм запознат от малък.

Да си го имаш наум. 

Моите спомени бяха за надписи на френски по това кафе (на зърна). След средата на 80-те имаше и вакуумирани опаковки с мляно кафе.

Не се мори. Дядо ми, допреди да се пенсионира, 15 години беше шофьор на тир, така че и аз имам преки спомени от системата Кореком, а покрай неговите приятели и от бургаския шипшандър (наричаха го неправилно шапшандър).

Да си го имаш наум.

И квооо бе пламене - пил ли си алжирско кафе ? а мароканско ?

Важно е да е от Кореком :)

ПП

Ей такива калъфи като тебе затриха България

преди 1 минута, nikolov2020 написа:

Ей такива калъфи като тебе затриха България

Преди се хвалеха че са го купили от корекома, а сега от мола.

Нещастници. Дано са се наяли на банани поне...

Социализъм - трябва да питаш и едва след това да си купиш радио.

Извод - лош, лош, лош соц

Капитализъм - ако си негър, не можеш дори и да питаш дали да седнеш в автобус за бели, дали да гласуваш, дали да учиш в училище което ти искаш и тн. 

Извод - ...................

Не просто да питаш дали може, а да ти разрешат, защото може да те нарочат за класов враг, неблагонадежден и т.н. 

Защо приравняваш расова сегрегация в няколко държави, с целия капитализъм. В западноевропейските държави как е било по това време?

преди 10 минути, plamen.spam написа:

Не просто да питаш дали може, а да ти разрешат, защото може да те нарочат за класов враг, неблагонадежден и т.н. 

И защото на къси вълни имаше шанс да се чуе Истината за строя.

image.png

преди 38 минути, nikolov2020 написа:

Кажи един по-прост курорт ?

Тайланд ? Мексико ? Слънчака ?

На нивата - с мотиката!

Пп. И цитирай като хората, че за малко да ти пропусна въпроса!

преди 37 минути, В. Велев написа:

...

Нещастници. Дано са се наяли на банани поне...

Това беше добро. В стил Остап Бендер. В края на "Златния телец", след като румънските граничари му одърпаха златото, валутата, брилянтите и изобщо придобитият с толко труд милион, той възмутено ... се възмути:

Цитат

— Експлоататори на трудовия народ! Паяци! Слуги на капитала! Гадове!

И от устата му пръскаха розови слюнки. Остап се бореше за своя милион като гладиатор. Отхвърляше враговете от себе си и се надигаше от земята, загледан напреде си с помрачен поглед.

Той се опомни на леда с разбита мутра, с един ботуш на крака, без шубата, без табакерите, украсени с надписи, без колекцията от часовниците, без блюдото, без валутата, без кръста и брилянтите — без милиона. На високия бряг стоеше офицерът с кучешката яка и гледаше надолу, към Остап.

— Сигуранца проклета! — извика Остап, като вдигна босия си крак. — Паразити!

А аз си го спомням и в един по-свободен превод... 

Бъркайки в изпразнените си джобове, Остап се изплю на леда с думите - "Пфу, мамалигари нещастни!"

Омръзна ми да ме питат какво е било НРБ за мен. Сега ще ви напиша какво е било НРБ за 99% от народа. Останалият 1% бяха в Белене!
За обикновения човек Народната република не бе долар за 96 ст. Не бе и мощна индустрия. Не бе и ДС.
За обикновените хора 99% НРБ беше нещо уникално.
Когато ходехме по улиците на който и да е град или село, не само няма кой да те нападне, ами и да те напсува! Решетки по прозорците? Стига, бе - това да не е затвор. Железни врати по входовете? Та ние не сме били диваци! Нито наркомани, нито просяци, нито крадци.
НРБ - това е, когато познаваш всички в блока, дори когато е на 16 етажа. Може да влезеш при всеки и да си поискаш захар, сол или каквото и да е.
НРБ - това е, когато възрастен се качва в градския транспорт и младите като по команда ставаха да отстъпят място. Така ни учеха.
НРБ - тогавашните гастрономи работеха като днешните магазини. Вървиш и буташ количката, но нямаше никаква охрана. Бележката за сирене лелката я пишеше с молив отгоре на хартията. Нямаше камери за наблюдение. На никого не му минаваше през главата да краде.
НРБ – най-доброто образование, и то без пари.
НРБ – времето, когато малцинствата ги ограмотяваха и те работеха по строежи и комунални предприятия. Всички!
НРБ – време, в което улиците бяха излизани до блясък и кметството не плащаше милиони на някакви олигарси.
НРБ – време, в което българският милиционер не мъкне загубилото се дете в милицията, а го изпраща до вкъщи и го предава на родителите му и после отдава чест! И не заради някаква изгода! Към милиционера имаше уважение!
НРБ – време, в което големите можеха да се доближат до дете и да го попитат има ли нужда от помощ! Днес такъв ще го обвинят в какво ли не!
НРБ – време, в което всеки оставяше ключа под черджето на вратата. Никой не крадеше.
НРБ - от работата ти даваха на смешни цени жилище! Ипотека никой не знаеше какво означава! Банкерите не бяха толкова алчни, а властта им чупеше ръцете от китките!
НРБ – време, в което по телевизията не показваха камари трупове и силиконови гърли. Предаванията бяха познавателни и образователни.
НРБ – времена, в които, ако не отидеш в магазина една година, цените после бяха същите!
НРБ – времена, в които стругар или шофьор бе също престижна професия.
НРБ – времена, в които охранител в училище бе извращение! Най-страшна бе леля Пена с парцала за миене.
Не знам как да обясня по добре какво е НРБ за 99% от хората.
Автор: Всички, които са живели в НРБ

Приятелю, къде чете че не са имали финансовата възможност?

И какво стана със сравнението м/ду СОЦ-а и капитализма, от където всъщност тръгна дискусията? Не можа ли да намериш отговор, който да обори аргументите ми? 

След като в цяло село е имало едно радио, дали са имали финансова възможност? Или пък кое знае, може и за радио да се е чакало с години...Който се записал, записал, който не е е, ще чака.... Колко хубаво са живели след войната хората.... Да дойдат някоя сутрин да ти вземат житото комунистите, каква по-голяма радост от това? Или пък да те вкарат в някоя стая и да те спукат от бой да те превъзпитат...Блаженство....Тия дето са се преселили в един по-добър свят не по тяхна воля или в затворите, тях не ги коментирам....1947 г. да ти национализират фабриката е нещо много приятно. Нали през 1991  г. ще ти я върнат....

преди 56 минути, plamen.spam написа:

Защо приравняваш расова сегрегация в няколко държави, с целия капитализъм. В западноевропейските държави как е било по това време?

През 1968 г. вълнения има не само в Прага. Капитализмът еволюира и е станал по-добър....Това до преди 20 -30 години,когато започна да се изражда.... И пак е по-добър от соца....

През соца се грижеха за нас да сме бедни и несвободни, тъй като богатството и свободата развращават....На много хора тези грижи им харесваха, защо се чудиш? 

преди 3 минути, Мечо Хубавеца написа:

След като в цяло село е имало едно радио, дали са имали финансова възможност?

Стига с това радио. Пламен спамъра показа бележка от 1961 година за това радио. Какви радиа е имало тогава. И това даже не е вярно, защото баща ми купи радиошкаф с грамофон точно 1961-1962 година и без никакви бележки и разрешения.

преди 1 час, nikolov2020 написа:

Оставете Мечо на мира

НЕдай боже да се наложи да ходи до Стамбул да търси лекар.

Абе Мечо

Какво казва жена ти за положението в здравната далавера ?

Защо трябва да ми казва? капитализмът отдавна е изроден, много пъти съм го писал...

Имам пари и за Стамбул и за тука... Само че понякога и много пари не помагат.... Трябва да си пазиш здравето, да не го загубиш, а аз го правя. 

Като войник съм бил във Военна болница, за да изкрънкам отпуска. Пълно беше с войници. Защо ли като е било мирно време през 1986 г? 

преди 5 минути, В. Велев написа:

Стига с това радио. Пламен спамъра показа бележка от 1961 година за това радио. Какви радиа е имало тогава. И това даже не е вярно, защото баща ми купи радиошкаф с грамофон точно 1961-1962 година и без никакви бележки и разрешения.

Става въпрос за края на 40-те, началото на 50 те години. Прочети и как са им взимали житото след войната. Харесва ли ти? 

Според " Свободна Европа".

Към 2025 година, една пета от българите живеят в бедност. Всяко десето дете няма втори чифт обувки.

преди 9 минути, Мечо Хубавеца написа:

Прочети и как са им взимали житото след войната. Харесва ли ти? 

И какво? Казваш че социализма е бил лош строй, защото следвоенните години вземали житото. То пък едно жито е имало тогава...

Точно тогава са изграждали ТКЗС-тата, на които французите например ни се възхищаваха. Че земята е окрупнена... и т.н.н.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.