Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 14 минути, В. Велев написа:

И какво? Казваш че социализма е бил лош строй, защото следвоенните години вземали житото. То пък едно жито е имало тогава...

Точно тогава са изграждали ТКЗС-тата, на които французите например ни се възхищаваха. Че земята е окрупнена... и т.н.н.

И спестяванията на хората с парична реформа.

• Отговори 41,3k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

С кой сме търгували през войната бе смешко - залових ли те  :)

С англия и САЩ сигурно - ааааа те май ни бомбиха

Това страшно помага на икономиката.

НЕ се обаждай когат батковците говорят

преди 1 минута, nikolov2020 написа:

С кой сме търгували през войната бе смешко - залових ли те  :)

С англия и САЩ сигурно - ааааа те май ни бомбиха

Това страшно помага на икономиката.

НЕ се обаждай когат батковците говорят

Я вземи се поинтересувай кога и какви парични реформи са правили твоите убавци!

Омръзна ми да ме питат какво е било НРБ за мен. Сега ще ви напиша какво е било НРБ за 99% от народа. Останалият 1% бяха в Белене!
За обикновения човек Народната република не бе долар за 96 ст. Не бе и мощна индустрия. Не бе и ДС.
За обикновените хора 99% НРБ беше нещо уникално.
Когато ходехме по улиците на който и да е град или село, не само няма кой да те нападне, ами и да те напсува! Решетки по прозорците? Стига, бе - това да не е затвор. Железни врати по входовете? Та ние не сме били диваци! Нито наркомани, нито просяци, нито крадци.
НРБ - това е, когато познаваш всички в блока, дори когато е на 16 етажа. Може да влезеш при всеки и да си поискаш захар, сол или каквото и да е.
НРБ - това е, когато възрастен се качва в градския транспорт и младите като по команда ставаха да отстъпят място. Така ни учеха.
НРБ - тогавашните гастрономи работеха като днешните магазини. Вървиш и буташ количката, но нямаше никаква охрана. Бележката за сирене лелката я пишеше с молив отгоре на хартията. Нямаше камери за наблюдение. На никого не му минаваше през главата да краде.
НРБ – най-доброто образование, и то без пари.
НРБ – времето, когато малцинствата ги ограмотяваха и те работеха по строежи и комунални предприятия. Всички!
НРБ – време, в което улиците бяха излизани до блясък и кметството не плащаше милиони на някакви олигарси.
НРБ – време, в което българският милиционер не мъкне загубилото се дете в милицията, а го изпраща до вкъщи и го предава на родителите му и после отдава чест! И не заради някаква изгода! Към милиционера имаше уважение!
НРБ – време, в което големите можеха да се доближат до дете и да го попитат има ли нужда от помощ! Днес такъв ще го обвинят в какво ли не!
НРБ – време, в което всеки оставяше ключа под черджето на вратата. Никой не крадеше.
НРБ - от работата ти даваха на смешни цени жилище! Ипотека никой не знаеше какво означава! Банкерите не бяха толкова алчни, а властта им чупеше ръцете от китките!
НРБ – време, в което по телевизията не показваха камари трупове и силиконови гърли. Предаванията бяха познавателни и образователни.
НРБ – времена, в които, ако не отидеш в магазина една година, цените после бяха същите!
НРБ – времена, в които стругар или шофьор бе също престижна професия.
НРБ – времена, в които охранител в училище бе извращение! Най-страшна бе леля Пена с парцала за миене.
Не знам как да обясня по добре какво е НРБ за 99% от хората.
Автор: Всички, които са живели в НРБ

хрупай марулите бе умчо

Нали съм говорил с търговци, приятелите на дядо ми 

"Плащаха ни дървени (неконвертируеми) марки "

6 години всичко се е изнасяло на 100% към Германия. 

ПП

За българия калъф не е имало план Маршал. Само за богоизбраните есесовци

преди 6 минути, nikolov2020 написа:

хрупай марулите бе умчо

Нали съм говорил с търговци, приятелите на дядо ми 

"Плащаха ни дървени (неконвертируеми) марки "

6 години всичко се е изнасяло на 100% към Германия. 

ПП

За българия калъф не е имало план Маршал. Само за богоизбраните есесовци

Миме, какви марки при деноминацията. Нещо си презобала.

преди 2 часа, plamen.spam написа:

Не просто да питаш дали може, а да ти разрешат, защото може да те нарочат за класов враг, неблагонадежден и т.н. 

Защо приравняваш расова сегрегация в няколко държави, с целия капитализъм. В западноевропейските държави как е било по това време?

Ти за колко хора си чувал, на които да им е било забранено да си купят радио? Такива "може", "сигурно" и тн. не вървят, щото "може" да са давали разрешение, само за да знаят от кой да взимат после такса, каквато се плащаше по-късно и за телевизорите, а не заради някакви си "класови врагове" и други подобни простотии, които пропагандата "може" да изсипва сега, правейки от мухата слон.

преди 2 часа, plamen.spam написа:

Защо приравняваш расова сегрегация в няколко държави, с целия капитализъм. В западноевропейските държави как е било по това време?

Ти даде един факт, аз дадох друг. Защо да не ги сравняваме? Защото едното според теб е било в целият соц блок (естествено, доказателства за това нямаш), а другото само в няколко държави? Е,и? Дори сегрегацията да е била само в Кравария, какво? Да се правим че тя не съществува, защото иначе везните относно подтсничеството и репресиите в/ху отделният индивид при двата различни строя ще се наклонят в нежелана от теб посока?  

преди 1 час, Мечо Хубавеца написа:

След като в цяло село е имало едно радио, дали са имали финансова възможност?

Ванка II, защо реши че за всеки е било фикс идея да има радио, а щом е нямал такова, значи е бил беден?

Върни се и виж какво ти бях писал за едни червени точици и когато кажеш какво да има на тяхно място, тогава извъртай темата в друга посока :) 

преди 1 час, В. Велев написа:
  1. НРБ - това е, когато познаваш всички в блока, дори когато е на 16 етажа. Може да влезеш при всеки и да си поискаш захар, сол или каквото и да е.
  2. НРБ - това е, когато възрастен се качва в градския транспорт и младите като по команда ставаха да отстъпят място. Така ни учеха.
  3. НРБ - тогавашните гастрономи работеха като днешните магазини. Вървиш и буташ количката, но нямаше никаква охрана. Бележката за сирене лелката я пишеше с молив отгоре на хартията. Нямаше камери за наблюдение. На никого не му минаваше през главата да краде.
  4. НРБ – най-доброто образование, и то без пари.
  5. НРБ – времето, когато малцинствата ги ограмотяваха и те работеха по строежи и комунални предприятия. Всички!
  6. НРБ – време, в което улиците бяха излизани до блясък и кметството не плащаше милиони на някакви олигарси.
  7. НРБ – време, в което българският милиционер не мъкне загубилото се дете в милицията, а го изпраща до вкъщи и го предава на родителите му и после отдава чест! И не заради някаква изгода! Към милиционера имаше уважение!
  8. НРБ – време, в което големите можеха да се доближат до дете и да го попитат има ли нужда от помощ! Днес такъв ще го обвинят в какво ли не!
  9. НРБ – време, в което всеки оставяше ключа под черджето на вратата. Никой не крадеше.
  10. НРБ - от работата ти даваха на смешни цени жилище! Ипотека никой не знаеше какво означава! Банкерите не бяха толкова алчни, а властта им чупеше ръцете от китките!
  11. НРБ – време, в което по телевизията не показваха камари трупове и силиконови гърли. Предаванията бяха познавателни и образователни.
  12. НРБ – времена, в които, ако не отидеш в магазина една година, цените после бяха същите!
  13. НРБ – времена, в които стругар или шофьор бе също престижна професия.
  14. НРБ – времена, в които охранител в училище бе извращение! Най-страшна бе леля Пена с парцала за миене.
  15. Не знам как да обясня по добре какво е НРБ за 99% от хората.
  16. Автор: Всички, които са живели в НРБ
  1. Сега какво ти пречи, ама да позвъниш и да си поискаш - не да влизаш!
  2. Само ако има автобус и успее да влезе вътре!
  3. За София не знам, в провинцията нямаше магазини с колички - всичко беше „зад щанда“!
  4. Без пари - само мечти. Плащаха го работещите, през бюджета!
  5. Не само ги ограмотяваха, а и имената се сменяха!
  6. То улици нямаше - ти за блясък говориш!
  7. Българския милиционер даже търсеше „безработни“ хора (без печат в паспорта) и ги въдворяваше на работа.
  8. Глупости.
  9. Ключ под черджето на вратата е безсмислено! На село не се заключваше изобщо, но заслугата не беше на НРБ.
  10. Жилище не се „даваше“ на всеки, а често имаше - две семейства в тделни стаи и обща кухня!
  11. То почти нямаше телевизия и телевизори!
  12. Навсякъде цените бяха еднакви - държавно ценообразуване - но пак се променяха. Помня как хляб „Стара Загора“ от 0,26 лв/кг стигна до 0,48 лв/кг. После намалиха грамажа!
  13. Сега също е престижна!
  14. Сега „леля Пена с парцала за миене“ е охрана в Централния Софийски Затвор!
  15. Не се опитвай - първо на теб трбва да се обясни!

Ние СЪЩО сме живели в НРБ!

преди 3 часа, В. Велев написа:

И какво? Казваш че социализма е бил лош строй, защото следвоенните години вземали житото. То пък едно жито е имало тогава...

Точно тогава са изграждали ТКЗС-тата, на които французите например ни се възхищаваха. Че земята е окрупнена... и т.н.н.

Нищо насилствено и принудително не е хубаво. Не са скачали от възторг когато са им взимали земята, фабриките и житото, повярвай ми. Говорил съм освен родителите ми които са били малки по онова време 46-47 година и с много стари хора, които вече са покойници....Сиромашия и то голяма е било първите 20 години след войната. Живели са в апартамент по две семейства в градовете. Ако мислиш, че това е било нормално? Май по-добре е било да си негър в щата Алабама...

Поради тази причина арменците, евреите и другата сволочь 1949 се омитат от София

Обаче за лош късмет се върнаха...

преди 2 минути, Мечо Хубавеца написа:

Сиромашия и то голяма е било първите 20 години след войната.

Навсякъде където е имало война е било така. Само САЩ са били добре.

Имаше един филм за немците как се мият в легени в къщи.

И след това идват американските кинти които трябва да покажат на DDR какъв велик строй е капитализма 

И с тая тактика американците лека полека стигнаха до реката :)

Не крия че умирам от кеф.

Fuck usa!!! Завинаги

преди 3 часа, В. Велев написа:
Омръзна ми да ме питат какво е било НРБ за мен. Сега ще ви напиша какво е било НРБ за 99% от народа. Останалият 1% бяха в Белене!
За обикновения човек Народната република не бе долар за 96 ст. Не бе и мощна индустрия. Не бе и ДС.
За обикновените хора 99% НРБ беше нещо уникално.
Когато ходехме по улиците на който и да е град или село, не само няма кой да те нападне, ами и да те напсува! Решетки по прозорците? Стига, бе - това да не е затвор. Железни врати по входовете? Та ние не сме били диваци! Нито наркомани, нито просяци, нито крадци.
НРБ - това е, когато познаваш всички в блока, дори когато е на 16 етажа. Може да влезеш при всеки и да си поискаш захар, сол или каквото и да е.
НРБ - това е, когато възрастен се качва в градския транспорт и младите като по команда ставаха да отстъпят място. Така ни учеха.
НРБ - тогавашните гастрономи работеха като днешните магазини. Вървиш и буташ количката, но нямаше никаква охрана. Бележката за сирене лелката я пишеше с молив отгоре на хартията. Нямаше камери за наблюдение. На никого не му минаваше през главата да краде.
НРБ – най-доброто образование, и то без пари.
НРБ – времето, когато малцинствата ги ограмотяваха и те работеха по строежи и комунални предприятия. Всички!
НРБ – време, в което улиците бяха излизани до блясък и кметството не плащаше милиони на някакви олигарси.
НРБ – време, в което българският милиционер не мъкне загубилото се дете в милицията, а го изпраща до вкъщи и го предава на родителите му и после отдава чест! И не заради някаква изгода! Към милиционера имаше уважение!
НРБ – време, в което големите можеха да се доближат до дете и да го попитат има ли нужда от помощ! Днес такъв ще го обвинят в какво ли не!
НРБ – време, в което всеки оставяше ключа под черджето на вратата. Никой не крадеше.
НРБ - от работата ти даваха на смешни цени жилище! Ипотека никой не знаеше какво означава! Банкерите не бяха толкова алчни, а властта им чупеше ръцете от китките!
НРБ – време, в което по телевизията не показваха камари трупове и силиконови гърли. Предаванията бяха познавателни и образователни.
НРБ – времена, в които, ако не отидеш в магазина една година, цените после бяха същите!
НРБ – времена, в които стругар или шофьор бе също престижна професия.
НРБ – времена, в които охранител в училище бе извращение! Най-страшна бе леля Пена с парцала за миене.
Не знам как да обясня по добре какво е НРБ за 99% от хората.
Автор: Всички, които са живели в НРБ

Велев, аз и сега ходя по улицата спокойно без да ме нападне. 

И сега познавам всички от блока, вярно не е 16 етажа. 

Да, ограмотяваха ги, со кротце, со благо и со малце кютек... Сега е много по-трудно това...

Това, че са давали жилища, не е за хвалба. Жилищата трябва да се купуват на пазарни цени, а не на измислени, както и валутата. Повечето жилища тогава се купуваха с ипотека от ДСК. Недей заблуждава.

Милицията биеше още преди да те вкарат в районното. Имам близка която живее отсреща и ми разправяше.

Туй за ключа под черджето е вярно, ама не е било правилно, щото и тогава се крадеше. 

И туй за миенето на улиците е вярно. Липсва ми. 

Нямаше кражби по магазините ли? Аз лично съм крал като дете. Добре, че баща ми никога това не го разбра...

Даже работниците изкарваха повече от висшистите, което беше несправедливо...

П.П. 66-ти набор съм. 

преди 23 минути, В. Велев написа:

Навсякъде където е имало война е било така.

В България не е имало бойни действия!

преди 29 минути, В. Велев написа:

Навсякъде където е имало война е било така. Само САЩ са били добре.

Имаше един филм за немците как се мият в легени в къщи.

Да сравняваш Германия, която е била почти изцяло разрушена от войната с България, чиито единствено пострадал град е бил София и то сравнително малко... в Германия и мъже не е имало. Как се възстановява държава без мъже? 

преди 3 минути, nikolov2020 написа:

Имало е немско ошушкване. И едни скромни бомбардировки.

Това стига.

Така е. И едно по-малко съветско ошушкване. Конфискуват фирмите с немско участие и други дреболии... Тук грабеж, там изнасилване, ама рядко....не е като в Германия...

преди 18 минути, Мечо Хубавеца написа:

Да сравняваш Германия, която е била почти изцяло разрушена от войната с България, чиито единствено пострадал град е бил София и то сравнително малко... в Германия и мъже не е имало. Как се възстановява държава без мъже? 

не че се заяждам, но и в Рашън не е имало мъже, дори и сега още не са се оправили ...

В една епоха, когато Тодор Живков управляваше България,
страната не познаваше зловещите сенки на:
МИЛИОНЕРИ, трупащи богатства до небесата,
ОЛИГАРСИ, оплели властта в лепкави мрежи,
НАРКОМАНИ, изгубили душите си в опиатен мрак,
СОЦИАЛНО СЛАБИ, борещи се за трохите на битието,
БЕЗРАБОТНИ, скитащи из улиците на безнадеждността,
БЕЗЗАКОНИЕ, разяждащо крехката тъкан на обществото,
ДЕТСКА АГРЕСИЯ, отравяща невинните сърца.
Тодор Живков – не просто име, а епоха.
България – тогава различна, по-сигурна, по-свързана.
Населението ѝ растеше – от 6 до 9 милиона под знамето на социализма.
Държавата строеше, лекуваше, възпитаваше.
Бъдещето изглеждаше предвидимо – не лесно, но подредено.
А днес?
Само за четвърт век "демокрация",
се стопихме – от 9 на 6 милиона.
Изчезнали села. Празни класни стаи.
Майки, които раждат в чужбина.
Деца, които растат без родина.
И докато едни възхваляват "свободата" и "европейския път",
други тъгуват за времената, когато
работата не бе лукс,
жилището не бе непосилен дълг,
а думата "българин" звучеше гордо.
Сега – гордостта е заменена от борба.
Сигурността – от тревожност.
Надеждата – от емиграция.
Дали напредваме,
или просто се учим да оцелява̀ме?
May be an image of 1 person

преди 30 минути, Т.Христов написа:

не че се заяждам, но и в Рашън не е имало мъже, дори и сега още не са се оправили ...

Да, СССР дава най-много жертви. Следвоенните години там са били много трудни. 

Не ми се занимаваше да изчета всичко, което се е писало за миналата седмица, но имам един простичък въпрос - защо не даваха на хората да видят свят? Да излязат от държавата и сами да видят колко е лошо на запад?

преди 2 минути, parmobil написа:

Не ми се занимаваше да изчета всичко, което се е писало за миналата седмица, но имам един простичък въпрос - защо не даваха на хората да видят свят? Да излязат от държавата и сами да видят колко е лошо на запад?

Това им беше грешка. Мислеха че няма да се върнат, ама като помият малко чинии, хапнат банани и тоблерон, и видят как са ги лъгали че на запад е хубаво и поне 90% щяха на бегом да се върнат.

преди 1 минута, В. Велев написа:

Това им беше грешка. Мислеха че няма да се върнат, ама като помият малко чинии, хапнат банани и тоблерон, и видят как са ги лъгали че на запад е хубаво и поне 90% щяха на бегом да се върнат.

Гледам, че не са се претрепали да се връщат.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.