Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

току-що, БаалБек написа:

Ти си циник и поне си 55+ . Нямаш шанс!

Ама ти веднага си мислиш за секс. Искам да поговорим за международното положение и това в България.

• Отговори 41,3k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 1 минута, БаалБек написа:

Ти си циник и поне си 55+ . Нямаш шанс!

Правилно, ти не си такова момиче...

току-що, В. Велев написа:

Ама ти веднага си мислиш за секс. Искам да поговорим за международното положение и това в България.

Аз се сещам, че имах колега в университета, който срещам пред студентското общежитие, беше хванал гаджето под ръка и ми вика "Отиваме да учим!". Та... 😆

преди 8 минути, БаалБек написа:

Но руското лоби в България е голямо и много политици са на хранилка от Кремъл. ФАКТ!

Може ли да дадеш факт ти на каква хранилка си?

Ако ми отговориш тук мога да ти дам и аз лични впечатления от социализма.

Не че се надявам да ми отговориш де ама ей така да питам.

Преминахте  към обсъждане на личността ми!  От демографската криза, която @communismatic не може да покаже подробно, в кои страни няма. А пък @В. Велев не може да отговори, защо все още има руско оборудване в БА, след като сме, член на НАТО, а не на Варшавския договор.

Това показва, че нямате аргументи да си защитите тезите!

Благодаря за вниманието!

Кое не мога, да "покажа подробно" (изключително беден речник)? Питах те, дали си излизала някъде от вас изобщо? Била ли си в някое малко населено място? Отговор още не съм получил.

И между другото, хубаво е да спреш, да използваш изразите на хората, които постоянно плюеш. Щото най-редовно ми използваш моите. "Благодаря за вниманието!" "Потресаващо", а даже и на оня Андиай (или какъвто беше) "Плоскоземец". Толкова ли ти е беден речника? Чела ли си изобщо една книга през живота си?

току-що, communismatic написа:

Кое не мога, да "покажа подробно" (изключително беден речник)? Питах те, дали си излизала някъде от вас изобщо? Била ли си в някое малко населено място? Отговор още не съм получил.

Е... То и аз питах ама дори не се надявам на отговор :) 

преди 12 минути, В. Велев написа:

Снимка или не се е случило!!! ;) 

преди 9 минути, Belefor написа:

Снимка или не се е случило!

И нея, и Джокович подозирам, че са някои хлапаци на по 15-16 години. В противен случай... ще е много кофти, наистина. 😆

преди 15 минути, БаалБек написа:

А пък @В. Велев не може да отговори, защо все още има руско оборудване в БА, след като сме, член на НАТО, а не на Варшавския договор.

Това показва, че нямате аргументи да си защитите тезите!

https://streamable.com/aimwis

Доколкото знам, едно от основните изисквания за членство в "мироопазващата" организация наречена "НАТО" е било да се унищожат танковете, ракетите, самолетите и прочее. Пиша "доколкото знам", защото е публичен факт, но не ми е ясно, дали нашите майкопродавци са го направили от желание, да се снимат с Вьорнер и т.н. Нищо чудно и да е така. Иначе... самият факт, че го правят (дори и да го изискват тия от НАТО) е повече от потресаващ. Всичко това, цялото това оборудване струва адски много пари, които са били нужни за опазване на границата, за възпиране на евентуален противник и прочее... Мисля, че още през април 1990-та идва делегация от НАТО, която прави "огледи" на поделенията из градовете у нас. Интересно, какво ще са "оглеждали"... Вкарваш чужди хора, да ти правят "опис" на собственото ти армейско оборудване!? После подаряваме на Македония няколкостотин танка, те гледам, че... доста добре ни се "отблагодаряват" за стореното от Жельо Митев Желев. Относно подготовката на БНА в едно време, аз съм чувал/чел различни коментари, тотално различаващи се един от друг. Едни казват, че подготовката е била на "макс", други, че е било пълна пародия.
Сега... пределно е ясно, че ние няма как да издържаме огромна армия в момента. Към 150 000 души май са били до рухването на социалистическият строй, но това извинение ли е в момента да сме буквално без армия!? Вижте какво време е в момента... На Сирия направо й еб*ха майката, никой изобщо не си мръдна пръста за тях, целият лицемерен запад мълчи. А ние подаряваме МТЛБ-та и БТР-и на Украйна...

Митът за хубавия живот при социализма

Чавдар Кюранов виден комунист, пише в свое изследване през 1977г. следното:

„В групата на най-бедните жители на тогавашна България влизат между 80 000 и 100 000 души. Дори според социалистическата наука животът на тези хора е бил повече от мизерен. Нямали са нито канализация, нито течаща вода. Осветявали са домовете си с газена лампа или в най-добрия случай с една крушка. Не са притежавали мебели, да не говорим за електроуреди. Обитавали са къщи с пръстен под.
Малко по-добре са живеели хората от по-горната група, която обхваща около 400 000 души. Те вече имали тухлени къщи, макар и без водопровод, канализация, баня и тоалетна. Отоплявали се с въглища и дърва, но пък притежавали радиоточка, електрически котлон, ютия и дори гардероб. Хората, принадлежащи към още по-горната група, са притежавали такива „екстри“ като диван, фотьойли и тапицирани столове. А в най-горната група влизат хората, които освен всичко това са притежавали и автомобил.“

„Хората в НРБ са нямали усещането, че от труда им зависи нещо. Очаквали са държавата да се грижи за всичко, в това число и за доходите им. В началото на прехода същите тези хора казваха: Сега вече - всекиму според труда! Но именно това голямо очакване не се сбъдна", посочва Кабакчиева и добавя, че една от основните причини за тези несбъднати копнежи е формираният при социализма манталитет, който намира изражение в популярни фрази като „те ме лъжат, че ми плащат, а аз ги лъжа, че работя". Добре се помнят и други „максими" на соца - „Работи, за да ядеш, кради, за да имаш". Или пък - „Защо НРБ е най-богатата страна в света? - Защото всички крадат и пак има".

преди 21 минути, В. Велев написа:

преди 3 минути, БаалБек написа:

6 лева и 40 стотинки за цял бут при социализма. Сега една малка пържолка е толкова. Шивачева.

Заповядай

https://bgns.net/истината-за-ракетната-тупурдия/

1 февруари 1999 г.
влезе в сила подписаното на 27 юли 1998 г. споразумение между правителствата на България и САЩ за разбирателство, икономическа, техническа и друга помощ. Клауза от това споразумение гласи: Правителството на САЩ подпомага правителството на България при унищожаването и демилитаризирането на следните ракетни системи и свързаните с тях обслужване, материали и компонентни, както следват:
1. SS-23 – ракетен комплекс 9К7-14
2. SCUD-В – ракетен комплекс 9К72
3. FROG-7 – ракетен комплекс 9К52
4. налични SCUD-А – 8К11 ракети.

преди 2 минути, В. Велев написа:

6 лева и 40 стотинки за цял бут при социализма. Сега една малка пържолка е толкова. Шивачева.

на 29.01.2025 г. в 16:35, БаалБек написа:

Да попитам соцносталгиците, тоест родените и живяли по бай Тошово време! Показаното във филма от 1970 г. "Баш майстора", вярно ли е?

Вярно ли всичко се е случвало, чрез рушвети? На комунистите ли е патент?  Затова ли сега техните наследници говорят постоянно за корупция и за прозрачност. За да не ги свързваме с тяхната истинска същност.

И което ми направи впечатление е цената на един тон цимент през 1970г. - 90.00 лв. 

tsement.png

При тогавашна средна заплата от 123 лв. е можело да си купиш 1,37 тона, а сега при средна заплата от 2290 лв. и приблизителна цена от 400лв. за тон цимент може да си купиш 5,72 тона. Е много е бил евтин живота, а за строителството да не говорим. Голяма част от частното строителство е ставало с кражби и рушвети.

1970.png

на 29.01.2025 г. в 18:38, Proshark написа:

Не съм вярвал, че ще почнете да вадите "факти" от филми, художествени измислици и комедии...Ставате все по-добри...за смях.

преди 2 минути, nikolov2020 написа:

Заповядай

https://bgns.net/истината-за-ракетната-тупурдия/

1 февруари 1999 г.
влезе в сила подписаното на 27 юли 1998 г. споразумение между правителствата на България и САЩ за разбирателство, икономическа, техническа и друга помощ. Клауза от това споразумение гласи: Правителството на САЩ подпомага правителството на България при унищожаването и демилитаризирането на следните ракетни системи и свързаните с тях обслужване, материали и компонентни, както следват:
1. SS-23 – ракетен комплекс 9К7-14
2. SCUD-В – ракетен комплекс 9К72
3. FROG-7 – ракетен комплекс 9К52
4. налични SCUD-А – 8К11 ракети.

Това си е национално предателство както и да го погледнеш. И за това не са виновни толкова САЩ, а нашите гъзолизци.

преди 8 минути, nikolov2020 написа:

Заповядай

Николов, говоря за първото "рязане"... Мисля, че е част от договор между Горбачов и Рейгън от 1989-а за ликвидиране на ракетите с далечен обсег на действие. България като част от "Варшавският договор" е била принудена (вероятно), да го стори. Или може и да не е била... нямам никаква идея. Това ме гложди. Говорил съм и с военен, който е бил на висок пост дълги години... Той ми каза, че това било едно от изискванията за влизане в "НАТО". Не знам...

Я да видим какво казва социалистическата социология за "развития социализъм" и колко се печели!

През 1986 г. в списание сп. „Общество и право“ излиза статия със заглавие „Колко печелим и как харчим“, в която пише:

image.png

image.png

П.П.

Когато фактите говорят - комунетата и подлогите мълчат:

image.png

Както казва "експерта" @communismatic:

преди 1 час, communismatic написа:

Основният ни проблем е свързан с демографията. Това дърпа и всички останали проблеми - здравеопазване, образование, култура... и каквото се сетиш още.

@Belefor, твоите лични впечатления такива ли са билЕ по социалистическо време?

Ако нямаш "лични впечатления" поне напиши какво ти е личното мнение, а?

преди 8 минути, БаалБек написа:

Както казва "експерта" @communismatic:

"Експерта" ти зададе един въпрос, сигурно над 20 пъти, на който ти все още не искаш (или по-скоро не можеш), да отговориш. Иначе... аз "бягам" от въпросите... 😆

току-що, communismatic написа:

"Експерта" ти зададе един въпрос, сигурно над 20 пъти, на който ти все още не искаш (или по-скоро не можеш), да отговориш. Иначе... аз "бягам" от въпросите... 😆

"Експерта" обича да задава въпрои, но на своите глупости даже не може да си отговори. ФАКТ!

Благодаря за вниманието!

преди 5 минути, БаалБек написа:

"Експерта" обича да задава въпрои, но на своите глупости даже не може да си отговори. ФАКТ!

Да, де. Отговорих като ти зададох въпрос, по такъв начин се започва дискусия, по принцип. Знам, че е голям шок за теб, ама така е по принцип, когато живееш сред хора... а не сред един компютър, едно легло и родители, които да те хранят и поят.

Та... Била ли си в някой малък град? И ако си била, какво си видяла там...

Я да видим още малко факти за "развития" социализъм и неговата мисъл за народа!!!

В Протокол на заседание на Политбюро на ЦК на БКП от 13 септември 1985г.

protokol-1985-1.png

На електрическата енергия за производствени цели от 1 октомври 1985г. се увеличава цената средно с 58% (?!?!?)

За битови нужди на населението с 41% (?!?)

От 16 септември 1985г. се увеличават цените бензина и дизеловото гориво с 35%

https://ibb.co/217wtCsd

преди 23 минути, БаалБек написа:

На електрическата енергия за производствени цели от 1 октомври 1985г. се увеличава цената средно с 58% (?!?!?)

За битови нужди на населението с 41% (?!?)

От 16 септември 1985г. се увеличават цените бензина и дизеловото гориво с 35%

Увеличава се след 20-25 години през които е била на практика безплатна (0,014 стотинки). И станала 2 стотинки.

Вдигнаха и маслото

Да те улесня в ровенето на л@йна

ПП

комунистматик

Нищо не сме рязали защото в България и целия Варшавски нямаше стратегически ракети. 

Нарязаха безброй ракети УР-100 в Украйна най вече и се споразумяха за "Открито небе"

Най-фрапираща между тогава и сега е разликата в нивото на обучение и в процента обучени кадри, готови веднага след завършване на образование да се включат в промишлеността, земеделието, строителство, здравеопазване и всички сфери нуждаещи се от кадри. Сега всеки иска да работи на бюро или хоум офис и да се поти във фитнеса...

Децата сами се прибираха и ходеха на училище и дори в забавачница, без родителите им да се притесняват, че ще ги блъсне кола, че ще ги отвлече някой, че ще ги зарибят с дрога. 

Ключовете за апартаменти се носеха на връв на врата или стояха под изтривалката пред врата, а вратите бяха от пресован картон.

В градовете навсякъде парно за жълти стотинки, хората се събираха и общуваха очи в очи, децата играят безгрижно до късно вечер, наднорменото тегло беше рядкост...

Тези и много други характерни за онова време неща днес са непостижими, дори и в далечно бъдеще!

преди 12 минути, Joss Bomon написа:

Най-фрапираща между тогава и сега е разликата в нивото на обучение и в процента обучени кадри, готови веднага след завършване на образование да се включат в промишлеността, земеделието, строителство, здравеопазване и всички сфери нуждаещи се от кадри. Сега всеки иска да работи на бюро или хоум офис и да се поти във фитнеса...

Децата сами се прибираха и ходеха на училище и дори в забавачница, без родителите им да се притесняват, че ще ги блъсне кола, че ще ги отвлече някой, че ще ги зарибят с дрога. 

Ключовете за апартаменти се носеха на връв на врата или стояха под изтривалката пред врата, а вратите бяха от пресован картон.

В градовете навсякъде парно за жълти стотинки, хората се събираха и общуваха очи в очи, децата играят безгрижно до късно вечер, наднорменото тегло беше рядкост...

Тези и много други характерни за онова време неща днес са непостижими, дори и в далечно бъдеще!

Сега децата има страхотни предизвикателства. Кой ще оближе обществената тоалетна, кой ще изпие повече парацетамол, кой ще изпие прах за пране, колко дълго можеш без да дишаш. ... предизвикателство "Спайдър-мен", при което дете скача в ръцете на свои съученици, които трябва да го изхвърлят назад.

преди 1 час, Joss Bomon написа:

Да прибавя и лагерите, почивките , чистия въздух, доброкачествената храна ...и не на последно място - голяма част от хората не се притесняваха за прехрана. Вярно е - по малко разнообразие имаше , но нямаше никъде просяци и хора спящи на улицата или под мостовете!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.