Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 4 минути, communismatic написа:

Ква вълшебна думичка, вие направо тотално сте изплискали легена. Ти чел ли си някоя книга изобщо за последните 30 години? Менюто в ресторант не се брои...

От много четене затва ли баща ти те е уредил тука за трол

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 1 минута, plamen.spam написа:

Четях активно до 1989 г.

Мхм, ясно... Представям си колко си чел и тогава.

преди 24 минути, Мечо Хубавеца написа:

Конкуренцията тогава беше обявено за нещо капиталистическо и лошо. При нас имаше социалистическо саревнование. За да работят качествено и ефективно, трябва да има и организация, и технологии. Хората не бяха виновни за ниската ефективност в някои предприятия. В други тя беше висока и наличието на съветски пазар я правеше печеливша. Ниски заплати, липса на стачки, кадрите не ти бягат в чужбина, евтини суровини от СССР и необятен по пазар на стоки. Който не слуша бой в милицията. Така беше.

Да взема да ви ограмотя идейно и терминологично, що е то "социалистическо съревнование". Пак от настолната ми книга:

ME15VSCG_o.png

преди 29 минути, communismatic написа:

Форумният психодиспансер пак се е активирал. Някой може ли да ми каже читав български автор, който да е издал нещо наистина стойностно от 1989-а насам... Примерно, Георги Господинов ми идва на ум

Като спомена Георги Господинов, от чисто любопитство чел ли си нещо негово, например "Времеубежище"?

преди 1 минута, Gaming_Solutions написа:

Като спомена Георги Господинов, от чисто любопитство чел ли си нещо негово, например "Времеубежище"?

Чакай малко да прегледа набързо в нета за какво става на въпрос 

преди 4 минути, Zolin написа:

Чакай малко да прегледа набързо в нета за какво става на въпрос 

То така, ако ставаше ...

преди 3 минути, Gaming_Solutions написа:

Не съм чел нищо негово, не за друго, а защото предпочитам, да чета исторически книги. Но само от автори, които са историци. Единственото изключение прави книгата на Велислава Дърева ("Атентатът '23") за гражданската война, която признавам наистина ме впечатли. А за Георги Господинов се сещам не за друго, а просто защото е единственият наш автор, който прави впечатление и в чужбина. Изключвам разни политкоректни боклуци като Камен Невенкин, Христо Грозев и тем-подобни, дето е направо срамно някой да плаща, за да се сдобие с "творбите" им.

преди 7 минути, communismatic написа:

Не съм чел нищо негово, не за друго, а защото предпочитам, да чета исторически книги. Но само от автори, които са историци. Единственото изключение прави книгата на Велислава Дърева ("Атентатът '23") за гражданската война, която признавам наистина ме впечатли. А за Георги Господинов се сещам не за друго, а просто защото е единственият наш автор, който прави впечатление и в чужбина. Изключвам разни политкоректни боклуци като Камен Невенкин, Христо Грозев и тем-подобни, дето е направо срамно някой да плаща, за да се сдобие с "творбите" им.

Набеждаваш другите, че не четат книги, даваш за пример Георги Господинов като изключение за стойностен съвременен български автор и после казваш, че не си чел нищо негово? Ами прочети Времеубежище и пак ела да пишеш в темата, между другото чете се на един дъх.

ПП. Физика на тъгата даже повече ми хареса лично на мен

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

току-що, Gaming_Solutions написа:

Набеждаваш другите, че не четат книги, даваш за пример Георги Господинов като изключение за стойностен български автор и после казваш, че не си чел нищо негово. Ами прочети Времеубежище и пак ела да пишеш в темата, между другото чете се на един дъх.

От доста дълго време съм забелязъл, че не умееш, да четеш с разбиране. Пресен пример освен горният пост е и какво си вдянал за обяснението ми за язовирите. Имам чувството, че си с основно образование. И изобщо не се шегувам. Всеки да чете каквото си иска. То въпроса е да чете. За какво да чета Георги Господинов по-точно? Да не съм длъжен? Дал съм и точното обяснение, защо смятам, че е стойностен автор. Обяснил съм и защо не съм чел нищо негово. Примерно... аз и за Достоевски мога ти напиша, че е велик автор, ама има негови произведения, които не съм чел. Просто говорим за неща, които са си факт. Факт е и че по-велики автори от руските няма. Това ще ти го потвърди и абсолютно всеки човек, занимаващ се с изкуство. А не разни пациенти от психодиспансера във форума на Калдата. Да не посочвам... Тръгнали да се вайкат, че им навирали съветските автори. Майко мила...

преди 9 минути, communismatic написа:

Не съм чел...

Напомняш ми случката със СБП. Не са чели произведенията на Солженицин, но Джагаров пише:

"До Нобеловия комитет, Стокхолм

Уважаеми господа! Всички честни хора по планетата са дълбоко заинтересовани литературата да служи на мира и прогреса, на дружбата и сътрудничеството между народите. Изненада и огорчение предизвика обаче известието, че Нобеловият комитет присъжда своята литературна награда за 1970 г. на Александър Солженицин. Трудно може да се приеме, че този акт е продиктуван от литературните достойнства на произведенията на Александър Солженицин. 
...

Българските писатели на своята Втора национална конференция, състояла се от 16 до 24 ноември т.г., ме упълномощиха да изразя тяхното недоумение и протест срещу това решение на Нобеловия комитет, което служи за разединението, а не на мира и разбирателството между народите.

Георги Джагаров - председател на Съюза на българските писатели."

преди 1 минута, plamen.spam написа:

Не са чели произведенията на Солженицин

Ми, не е голяма загуба, той Солженицин общо-взето си плещи всякакви простотии...

току-що, plamen.spam написа:

И него ли не си чел?

Ми, не съм на твоят акъл, че да чета автор, който да твърди, че през ГУЛАГ са минали към 40 милиона съветски граждани.

преди 11 минути, communismatic написа:

От доста дълго време съм забелязъл, че не умееш, да четеш с разбиране. Всеки да чете каквото си иска. То въпроса е да чете. За какво да чета Георги Господинов по-точно? Да не съм длъжен? Дал съм и точното обяснение, защо смятам, че е стойностен автор. 

Пише се забелязал, а не забелязъл и не, не съм с основно образование 

И не, не е въпроса да се чете там нещо, а да се четат стойностни неща, да Господинов е стойностен автор и това е причина да го четеш. Разбира се, че никой не те задължава, но като държиш сметка на другите и ги питаш дали четат книги е нормално да очакваме от теб да го правиш, още повече като сме на едно мнение с теб, че Господинов е стойностен автор

Ето и един негов цитат защо има толкова много соц носталгици като теб:

Георги Господинов: Това е нещо, на което и аз търся отговор. Една от причините навярно е, че ние не успяхме за 30 години дори да си разкажем миналото - защото всяка рефлексия тръгва от разказ. Ние останахме в плен на този мит за щастливото минало. Аз казах по време на дискусията колко важно да забележим тази подмяна между лично и историческо минало. Добре, но какво би било другото? В момента Путин олицетворява онова, което можем да наречем твърда и здрава ръка. Може би хората имат нужда от това. Понеже не знаеш какво да правиш с живота си, понеже нямаш усещане за принадлежност към сегашното време, ти търсиш убежище там, където последно си се усещал сигурен. Твоето минало е тоталитарно минало. И това може би е причината.

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

И не, не е въпроса да се чете там нещо, а да се четат стойностни неща, да Господинов е стойностен автор и това е причина да го четеш. Разбира се, че никой не те задължава, но като държиш сметка на другите и ги питаш дали четат книги е нормално да очакваме от теб да го правиш, още повече като сме на едно мнение с теб, че Господинов е стойностен автор

Тъй. Айде прочети ми горните постове още няколко пъти и тогава ми напиши пак същата простотия. Аз му обяснявам, че чета само исторически книги, оня пак не го е вдянал. Вие направо сте за Карлуково, заклевам се... 

преди 4 минути, communismatic написа:

Ми, не съм на твоят акъл, че да чета автор, който да твърди, че през ГУЛАГ са минали към 40 милиона съветски граждани.

Ти да видиш:

От 2009 г. руските училища дават книгата като задължителна за четене. В разговор с Наталия Решетовская, първата съпруга на Солженицин, руският президент Владимир Путин нарича книгата „много необходима“, докато руското министерство на образованието заявява, че книгата показва „жизненоважно историческо и културно наследство относно историята на страната от 20-ти век". Арсений Рогински, тогава ръководител на правозащитната организация „Мемориал“, приветства подкрепата на Путин за учебника на Солженицин.

Вярно, че сега са на друга вълна, но какво да се прави... Времената се смениха:

През януари 2023 г. руските депутати от парламентарната група на партия „Единна Русия“ на президента Владимир Путин, искат „Архипелаг ГУЛАГ“ на Александър Солженицин да бъде изваден от училищните програми.

преди 3 минути, communismatic написа:

Тъй. Айде прочети ми горните постове още няколко пъти и тогава ми напиши пак същата простотия. Аз му обяснявам, че чета само исторически книги, оня пак не го е вдянал. Вие направо сте за Карлуково, заклевам се... 

Ама аз много добре ти прочетох писанията, въпроса е, че не може да твърдиш, че след 89-та няма стойностни български автори освен Господинов и в същото време да казваш, че ти не четеш нищо друго освен историческа литература. 

преди 3 минути, Gaming_Solutions написа:

Ето и един негов цитат защо има толкова много соц носталгици като теб:

ПП-ДБ, аз не съм соц носталгик, нещо не си разбрал. Аз съм на 34 години, роден съм през 1991-ва. Аз твърдя, че това е период, в който България е постигнала най-много. И това просто е факт. Не гласувам за нито една партия от години, понеже всичките са долнопробни леки жени. Най-голямото разочарование обаче за мен са твоите любимци от ПП-ДБ, дето даже бяха основани на антиГЕРБ основа, а в последствие направиха коалиция с тях. Аз за разлика от вас не съм някакъв лаладжия, дето да плещи всякакви простотии... Никога не съм отричал, че след промените комунистите, царистите, депесарите и седесарите се обединиха с една единствена цел - да крадат. Ама това го правиха и едните, и другите, и третите, и четвъртите... и в 2025-та година, в страната, която е абсолютен антирекордьор по всички класации, разбирай демография, здравеопазване, образование и прочее останаха единствено оправданията със социализма. И Русия. Да не забравяме, че дългата ръка на Кремъл е навсякъде. Даже за калпавият самолет Ф16 Атанас Атанасов винеше руснаците, имало било руски саботаж. Между другото, Дзвяра искрено вярваше на тия простотии.

преди 2 минути, Gaming_Solutions написа:

Ама аз много добре ти прочетох писанията, въпроса е, че не може да твърдиш, че след 89-та няма стойностни български автори освен Господинов и в същото време да казваш, че ти не четеш нищо друго освен историческа литература.

Тъй. Айде пак ми прочети поста няколко пъти и тогава задай пак същият малоумен въпрос.

преди 4 минути, plamen.spam написа:

Ти да видиш:

Извинявай, това в каква връзка го пишеш? 😆

преди 1 минута, communismatic написа:

ПП-ДБ, аз не съм соц носталгик, нещо не си разбрал. Аз съм на 34 години, роден съм през 1991-ва. Аз твърдя, че това е период, в който България е постигнала най-много. И това просто е факт. Не гласувам за нито една партия от години, понеже всичките са долнопробни леки жени. Най-голямото разочарование обаче за мен са твоите любимци от ПП-ДБ, дето даже бяха основани на антиГЕРБ основа, а в последствие направиха коалиция с тях. Аз за разлика от вас не съм някакъв лаладжия, дето да плещи всякакви простотии... Никога не съм отричал, че след промените комунистите, царистите, депесарите и седесарите се обединиха с една единствена цел - да крадат. Ама това го правиха и едните, и другите, и третите, и четвъртите... и в 2025-та година, в страната, която е абсолютен антирекордьор по всички класации, разбирай демография, здравеопазване, образование и прочее останаха единствено оправданията със социализма. И Русия. Да не забравяме, че дългата ръка на Кремъл е навсякъде. Даже за калпавият самолет Ф16 Атанас Атанасов винеше руснаците, имало било руски саботаж. Между другото, Дзвяра искрено вярваше на тия простотии.

Ахааааа не гласувал, и сега чакаш зеления чорап да си направи партия, нали?

Ахааааа не гласувал, и сега чакаш зеления чорап да си направи партия, нали?

Да. Що? Нямам ли право?

преди 2 минути, communismatic написа:

Извинявай, това в каква връзка го пишеш? 😆

Ако Солженицин пишеше глупости, щяха ли официално да го изучават?

Какво ти нашепва елементарната ти логика за такова съждение?

Не, просто си ми ясен

Верно? Я кажи какъв ти е проблема с... "чорапа"? Изгарям от любопитство... :) 

току-що, plamen.spam написа:

Ако Солженицин пишеше глупости, щяха ли официално да го изучават?

Ми, ако според теб тезата за 40-те милиона не са "глупости", има ли изобщо смисъл, да се влиза в обяснителен режим... Щото Солженицин е известен именно с това твърдение.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.