Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 3 часа, communismatic написа:

аз си "доминирам" над вас постоянно. Дори го правя и без особени напъни...

Признавам ти го. Доминираш без никакво усилие и си над всички нас...
В най-високата точка:

image.png

Припомням ти, защото нищо не се е променило. Всъщност, не - станало е по-зле:

на 21.06.2025 г. в 12:53, plamen.spam написа:

Напът си да се самообожествиш. 
Внимавай да не направиш и последната стъпка...
image.png

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 25 минути, communismatic написа:

Не съм почнал, да "политиканствам", недей да лъжеш. Дискусията тръгна от простотията, която написа, че съм бил "соц носталгик". И аз ти обясних, че не съм такъв. После почна да ме подпитваш за Румен Радев, ама като усети, че пак ще ревеш, та затова и се спря навреме.

Не си ли соц. носталгик?

Хич не ти личи.

преди 9 минути, plamen.spam написа:

Припомням ти, защото нищо не се е променило.

Няма проблем, щом нищо не се е променило, обясни ми за твърденията на Солженицин. :) 

Пламене, кво стана със Солженицин? Пак рязко даде назад...

Жалък, форумен драскачо... Цъфваш посред нощ във форума. Нагло и арогантно тръгваш директно "с бутонките" - "Искам сега да ми кажете".
Кой си и какъв си, че да искаш "сега и веднага" да ти се отговаря на въпроси, които са ти хрумнали по никое време. Че и сметка ни държиш! Не се намираш пред величаещата те твоя дружинка.
Поне в темите, в които пиша тук, не съм попадал на толкова нахално същество.
Я се скрий някъде и си анализирай поведението... ако ти е възможно, разбира се.

Понеже днес съм в настроение, ще отговоря както теб - на един въпрос с много въпроси:

Какво е виновен "другарят" Йосиф Висарионович за жертвите от ВСВ?

Кой еднолично управлява СССР по време на ВСВ и далеч преди това?
Кой сключи договор с Германия, вкл. с тайни клаузи, така че да станат съседни държави?
Под чие ръководство е имало съвместни бойни действия и общ парад?
Кой пренебрегна информацията на собственото си разузнаване и по никакъв начин не се подготви за нахлуването?
...
Това е само началото, но с "двата вагона книги" би трябвало да си в състояние и сам да продължиш с риторичните въпроси. 

преди 1 минута, plamen.spam написа:

Кой еднолично управлява СССР по време на ВСВ и далеч преди това?

И? Това по какъв начин го прави виновен за тежките загуби?

преди 2 минути, plamen.spam написа:

Кой сключи договор с Германия, вкл. с тайни клаузи, така че да станат съседни държави?

Имаш ли идея, защо е сключен пакта "Рибентроп-Молотов"?

Под чие ръководство е имало съвместни бойни действия и общ парад?

И това какво общо има с многото загуби?

Кой пренебрегна информацията на собственото си разузнаване и по никакъв начин не се подготви за нахлуването?

Той може да е пренебрегнал информацията от разузнаването си, ама по негово време СССР се индустриализира военно, което е ключово за победата над нацизма по време на войната. Преди нахлуването СССР е в огромна по мащабите си реорганизация, като са засегнати абсолютно всички военни структури, но подобна реорганизация е нещо напълно нормално за държава, която е изпитала военен крах като този с финландците.

преди 4 минути, plamen.spam написа:

Понеже днес съм в настроение, ще отговоря както теб - на един въпрос с много въпроси:

Аз съм ти отговорил на абсолютно всички въпроси, така че чакам да ми отговориш за твърденията на Солженицин относно умрелите в ГУЛАГ. Доколкото си спомням, това беше поредната тема, в която стана за кашмер. Щото и преди това сме спорили по тази тема. Нали? :) 

Руската държава официално отхвърлила ли е твърденията на Солженицин или напротив, въвела е в програмата за обучение задължително изучаване на книгата?

преди 1 час, communismatic написа:

Не съм почнал, да "политиканствам", недей да лъжеш. Дискусията тръгна от простотията, която написа, че съм бил "соц носталгик". И аз ти обясних, че не съм такъв. После почна да ме подпитваш за Румен Радев, ама като усети, че пак ще ревеш, та затова и се спря навреме.

Естествено, че е субективно усещане. Нали затова питам, дали някой от нашите автори са добили публична известност и в чужбина? Някои освен Господинов? Ти какъв отговор ми даде? С огромна мъка ми посочи... и Милен Русков. Т.е. не е един, а са двама. 😆
Това като "дискусията" с Ванката, аз го питам кво постигна България след 1989-а, той ми написа, че сме почнали, да произвеждаме сателити. Питах го колко сателита сме произвели, той ми написа, че били... два. 😆

Значи ти първоначално каза, че сме нямали стойностни автори след 89-та, като усети на къде отиват нещата се опита да се измъкнеш с това да са познати и в чужбина. Ама хайде, нямам никакъв проблем да ти посоча повече, само кажи колко са нужни, като цифра, за да кажеш че си сгрешил. 

преди 4 минути, Gaming_Solutions написа:

Значи ти първоначално каза, че сме нямали стойностни автори след 89-та, като усети на къде отиват нещата се опита да се измъкнеш с това да са познати и в чужбина.

Не, бе... брато. Просто твоята глава го разбра така. Абсолютно никъде не съм писал, че чета редовно Георги Господинов, Милен Русков и прочее. Просто ти така го разбра, просто такива са ти възможностите. Аз от доста дълго време съм те преценил.

преди 5 минути, Gaming_Solutions написа:

Ама хайде, нямам никакъв проблем да ти посоча повече, само кажи колко са нужни, като цифра, за да кажеш че си сгрешил. 

Ми, то проблем очевидно има, щото от 20 поста до момента, ми посочи само Милен Русков. Сега какво ще направиш? Ще питаш Chat GPT, както най-редовно го правят тук? 😆

преди 7 минути, plamen.spam написа:

Руската държава официално отхвърлила ли е твърденията на Солженицин или напротив, въвела е в програмата за обучение задължително изучаване на книгата?

Извинявай, отговор на въпросите ще получа ли? Хубаво е някога, да спреш, постоянно да сменяш темата и да не отговаряш на неудобни въпроси.

преди 4 минути, communismatic написа:

Извинявай, отговор на въпросите ще получа ли?

Това, че получаваш отговори под формата на въпроси, проблем ли е?
Защо трябва да доказвам нещо, което една държава и съответното ѝ управление са приели за вярно, точно по отношение на самата нея? 

току-що, plamen.spam написа:

Защо трябва да доказвам нещо, което една държава и съответното ѝ управление са приели за вярно, точно по отношение на самата нея? 

Т.е. ти нямаш глава на раменете за да прецениш, дали всичко това е вярно. Просто сляпо вярваш на това, което ти е спуснато от горе. ОК, разбрах... 

преди 3 минути, communismatic написа:

Не, бе... брато. Просто твоята глава го разбра така. Абсолютно никъде не съм писал, че чета редовно Георги Господинов, Милен Русков и прочее. Просто ти така го разбра, просто такива са ти възможностите. Аз от доста дълго време съм те преценил.

Ми, то проблем очевидно има, щото от 20 поста до момента, ми посочи само Милен Русков. Сега какво ще направиш? Ще питаш Chat GPT, както най-редовно го правят тук? 😆

Не бе, ти ме пита има ли друг автор, който да го знаят в чужбина и просто ти дадох пример. Преди това нищихме има ли или няма съвременни автори в България на стойностни произведения. Моята теза мисля, че е ясна, казах ти, че не е нужно да си спечелил Букър за да имаш стойностни произведения и въпреки това ако си мислиш, че ще ме затрудниш да ти изкарам един списък със всички български автори, които се превеждат в чужбина от 89-та насам се лъжеш жестоко. Само ще те питам каква бройка ти трябва за да си признаеш, че си сгрешил, така, до тук ясно ли е?

преди 3 минути, communismatic написа:

Ама аз знам, че не четеш Георги Господинов, не твърдя обратното :)

Цитираш ме и пак изопачаваш това, което съм написал, а аз съм написал:

Цитат

Значи ти първоначално каза, че сме нямали стойностни автори след 89-та, като усети на къде отиват нещата се опита да се измъкнеш с това да са познати и в чужбина.

Понеже ти преди това каза, че:

Цитат

Някой може ли да ми каже читав български автор, който да е издал нещо наистина стойностно от 1989-а насам...

Кое не е така?

Къде си казал тука, че трябва да е световно признат и да е печелил награди? И защо трябва да се подразбира

Дадох ти и пример за автор (Иван Иванов), който не е известен, но произведението му Да заловиш Бог е добро

преди 4 минути, communismatic написа:

Т.е. ти нямаш глава на раменете за да прецениш, дали всичко това е вярно. Просто сляпо вярваш на това, което ти е спуснато от горе. ОК, разбрах... 

Дали наистина си разбрал?
Ако една държава, първоначално и в продължение на десетилетия, е отхвърляла нечий трудове, но впоследствие ги признава за "жизненоважно историческо и културно наследство относно историята на страната от 20-ти век" и вече 15 години са в задължителната програма, това не ти ли говори нещо? Какъв логичен извод може да се направи?

преди 4 минути, plamen.spam написа:

Какъв логичен извод може да се направи?

Трудно ще му е да ти отговори на това 😁

преди 8 минути, Gaming_Solutions написа:

Моята теза мисля, че е ясна, казах ти, че не е нужно да си спечелил Букър за да имаш стойностни произведения и въпреки това ако си мислиш, че ще ме затрудниш да ти изкарам един списък със всички български автори, които се превеждат в чужбина от 89-та насам се лъжеш жестоко.

Ти малоумен ли си? Нали самият ти писа, че всичко това е субективно?! Затова се уповаваме на международното признание? Ти изобщо вникваш ли в нещата, които самият ти пишеш?

Само ще те питам каква бройка ти трябва за да си признаеш, че си сгрешил, така, до тук ясно ли е?

Дай ми двадесет автора, които са получили международно признание за последните 35 години. :) 

Ама аз знам, че не четеш Георги Господинов, не твърдя обратното

Не, друго имах предвид, ама карай. Честно... почнах да се изтощавам, че постоянно трябва да ти обяснявам, какво съм имал предвид. Ти просто си рядко умен тип.

И защо трябва да се подразбира

Защото това е мерилото. Твои думи са, че всичко е субективно, затова се уповаваме точно на международното признание. Я ми кажи произведение, което да се доближава до "Време разделно" на Антон Дончев, примерно? Няма как да посочиш, понеже няма такова.

преди 7 минути, plamen.spam написа:

Какъв логичен извод може да се направи?

Логичният извод е, че нямаш глава на раменете и на теб ти стигат само нещата, които са спуснати като официална опорка. Той Путин и Горбачов го "амнистира", ама това не променя факта, че 95% от руснаците го мразят. Същото важи и за Солженицин, Резун и прочее.

преди 17 минути, communismatic написа:

Той Путин и Горбачов го "амнистира", ама това не променя факта, че 95% от руснаците го мразят. Същото важи и за Солженицин, Резун и прочее.

Омразата не се ли основава на субективни възприятия, усещания и чувства?
Това ли ти е "доказателството"?

преди 3 минути, plamen.spam написа:

Омразата не се ли основава на субективни възприятия, усещания и чувства?
Това ли ти е "доказателството"?

Не, омразата се основава на лъжливата фактология, която е в книгите им. Именно заради това ми е смешно, че на това се основават разсъжденията ти относно творчеството на Солженицин.

преди 2 часа, communismatic написа:

Ти малоумен ли си? Нали самият ти писа, че всичко това е субективно?! Затова се уповаваме на международното признание? Ти изобщо вникваш ли в нещата, които самият ти пишеш?

Ти наистина се правиш на луд. Писах ти, че да спечелиш престижна награда като букър до някъде е субективно, както и Оскарите при филмите и това, че някой автор не е спечелил такава награда не означава, че произведението му не е стойностно.

Цитат

Дай ми двадесет автора, които са получили международно признание за последните 35 години.

1. Милена Иванова

2. Георги Господинов

3. Милен Русков

4. Пламен Дойнов

5. Виктор Пасков

6. Силвия Шедлецка

7. Магдалена Генов

8. Любомир Левчев

9. Марин Георгиев

10. Емилия Дворянова

11. Пламен Дойнов

12. Ина Вълчанова

13. Теодора Димова

14. Елена Алексиева

15. Йорданка Белева

16. Ангел Игов

17. Атанас Славов

18. Виктор Пасков

19. Алек Попов

20. Георги Тенев

Би било честно да ти искам сега имена на 20 автора, получили международно признание преди 89-та, но не бих ти паднал на нивото, не ми трябва, не деля аз писателите 

Цитат

Защото това е мерилото. Твои думи са, че всичко е субективно, затова се уповаваме точно на международното признание. Я ми кажи произведение, което да се доближава до "Време разделно" на Антон Дончев, примерно? Няма как да посочиш, понеже няма такова.

Печеленето на награди е субективно и то е само черешката на тортата. Какъв е смисъла да ти посочвам произведения, които ти не си чел и няма да прочетеш и защо изобщо пишеш за Антон Дончев. Не аз деля авторите на тези писали преди и след 89-та, ти го правиш

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 11 минути, communismatic написа:

Не, омразата се основава на лъжливата фактология, която е в книгите им. Именно заради това ми е смешно, че на това се основават разсъжденията ти относно творчеството на Солженицин.

Разполагаш ли с конкретни доказателства за лъжливата фактология?
Защо не ги постваш тук, с копие до руското министерство на образованието? 

преди 25 минути, В. Велев написа:

2025-09-12_13-38.thumb.png.501150ccb616951bf9c56252c167887a.png

Аман от манипулатори.

Пеницилинът е първият антибиотик на Земята, но българският пеницилин не е първият антибиотик на Земята.

преди 46 минути, plamen.spam написа:

Разполагаш ли с конкретни доказателства за лъжливата фактология?
Защо не ги постваш тук, с копие до руското министерство на образованието? 

Той в момента даде малко накъсо и сега проучва авторите, които му дадох

По-кротко с Доминатора. Той е със статут на национално богатство, като движеща се културна и политико-икономическа ценност, а посегателството върху него е най-малкото престъпление срещу идните поколения.

преди 7 часа, Zolin написа:

Голяма гордост, нещо единично, незабелижимо на общия държавен фон. Няма да викнат коминочистач. Тва е соца елементарни единични неща с които ви учеха да се гордеете. Ти си жив пример.

Ние бяхме селскостопанския двор на СССР и останалия соц блок вкл арабския изостанал свят.Тук нямаше храна. Това беше България. 

Единични....от толкова народ моят баща се оказал най-кадърният и взел, че отишъл в командировка в Белгия да учи белгийците на занаят...Даже не беше и партиец. Други като него според теб не е имало. И машини за износ не е имало други. Това е единичен случай.                                                 Е, мога да се гордея тогава с такъв баща...                                         Нямаше това, което има сега и да, беше немотия, но да твърдиш, че кадри не е имало е глупост. Ами лекарите? И те ли за нищо не ставаха? Ами учителите?

преди 8 часа, communismatic написа:

Кво съм политиканствал? Ти намеси социализма в глупостите си, Господинов кво бил визирал под "соцносталгици" и т.н. Даже точно заради това и се включи, понеже творението му най-вероятно е свързано именно с това. Пак ти повтарям - с тия евтини измъкванки... пробвай с някой друг. После нарочно ме настъпи за Румен Радев, ама знаеш, че пак ще има яко гаврене, та затова и се спря навреме. Политиканствал съм бил, майко мила...

Ми, то под едното се разбира и другото. Как да твърдя, че съм чел негови неща след като над 20 пъти писах, че чета само исторически книги. Ти невменяем ли си?

Пич, моля ти се... 😆😆😆

Ми, добре. Има ли друг наш автор, който да го знаят и в чужбина? Айде така да си задам въпроса? Стефан Цанев не е продукт на новото време...

Бай Добри Божилов го купуват и извън България. 

преди 15 минути, Мечо Хубавеца написа:

Даже не беше и партиец

Ич не е бил. Ако въобще има такава реалност или си фантазираш както и останалите комуняги.

преди 21 минути, Мечо Хубавеца написа:

Единични....от толкова народ моят баща се оказал най-кадърният и взел, че отишъл в командировка в Белгия да учи белгийците на занаят

Яко пропаганда другарю

преди 2 часа, BANKATA написа:

Какво се случи с този завод?

Както и с другите - приватизираха ги за без пари и ги унищожиха.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.