Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 7 минути, plamen.spam написа:

Мисля, че беше поствано, но щом толкова настояваш да се излагаш... няма да ти чупя хатъра, я...

Тъй? И? Това какво общо има с обмяната на валутата долар - лев? Тук се правят търгове между самата държава и фирмите по "Указ 56" и понеже доларите явно са дефицит, та затова и се поставя такава цена от БНБ. Ти хептен си изплискал легена... То на Магурата мисля, че долара вървеше пет лева.

• Отговори 41,3k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 3 минути, ivottoshev написа:

Или си се объркал, или тази сделка е била незаконна. Ся поливам класирането ни на финал и не мога да търся подробно, но Чатчо ми подсказа това:

Чл. 29, ал. 1 ЗБНБ:
„Българският лев е единственото законно платежно средство в Република България.“

В договори (например при покупка на имот) страните могат да определят цената в евро, но задължението се изпълнява в левове по фиксирания курс на БНБ (1 EUR = 1.95583 BGN).

Ми...

Чл. 29. (1) (Изм. – ДВ, бр. 20 от 1999 г., в сила от 5 юли 1999 г.) Официалният валутен курс на лева към германската марка е 1 лев за 1 германска марка.

преди 7 минути, communismatic написа:

Извинявай, ти дори не си наясно какво изобщо се твърди в самата статия? Ти бавноразвиващ ли си? Ти не можеш, да си преведеш самата статия, кво изобщо тръгваш, да спориш по тая тема? Ти твърдеше, че тая фирма била някаква жалка, смешна и прочее? Ти прочете ли кво пише в статията за нея? Ако и това не можеш, да направиш. Кво изобщо да коментираме. Ти направо си за тежки медикаменти.

Ами това е най-голямата транспортна фирма в Европа... Пише и нещо друго за нея? Ти успя ли да го осмислиш или? Отново не си разбрал, което е напълно нормално, предвид тежкото ти състояние. 

Ми тя и другата сделка пак е законна. Ако бутна под масата на нотариуса някой лев, що да не е законна?

Ама показа ли някъде че държавата ни е била лидер? Толкова ли е трудно да отговориш на елементарният въпрос?

Да това е била най-голямата транспортна фирма и казваш "ама сега защо ДЪРЖАВАТА (не някоя фирма) не е лидер в европа".  пак ябълки и круши! 

току-що, BANKATA написа:

Ама показа ли някъде че държавата ни е била лидер?

Брато, ти си невменяем! НЕВМЕНЯЕМ! Прочети скапаната статия, преведи си я, ако не можеш и т.н. Там всичко е записано и естествено нищо общо с тъпотиите, които твърдеше. Баси неадекватният тип, майна. Тоя направо е за психодиспансера...

преди 5 минути, communismatic написа:

Тъй? И? Това какво общо има с обмяната на валутата долар - лев? Тук се правят търгове между самата държава и фирмите по "Указ 56" и понеже доларите явно са дефицит, та затова и се поставя такава цена от БНБ. Ти хептен си изплискал легена... То на Магурата мисля, че долара вървеше пет лева.

Казаха ти, че има официален и реален курс.
След това ти попита:

на 21.09.2025 г. в 9:23, communismatic написа:

Има документ, че през соца долара се е изчислявал 1 към 10!? Верно!? Че то на черният пазар е бил 1 към 5? Я дай да видя кой го е твърдял това нещо? Това е направо откритие за мен. 1 долар е струвал 10 лева, ти да видиш...

Щом има недостиг и щом не само са имали готовност, ами са го платили, значи това е реалния курс за предприятията.
Кое не разбра?

преди 1 минута, plamen.spam написа:

Кое не разбра?

Ае неадекватник номер 2, то дори в "Държавен вестник", и то през 1990-та (още по-тежък период за България) валутният курс е 1:3.

Цитат

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 32 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 10 АПРИЛ 1990 Г. ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ПОСТЪПЛЕНИЯТА И РАЗХОДИТЕ В КОНВЕРТИРУЕМА ВАЛУТА ПРЕЗ 1990 Г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:

Чл. 1. (1) Въвежда основен курс на лева към щатския долар в размер 3 лева за 1 щатски долар. От същата дата не се прилагат разчетната единица "валутен лев", курсът с премия и официалният курс.

(2) Българската народна банка променя основния курс на лева към щатския долар и другите конвертируеми валути при измененията в техните курсове на международните парично-кредитни пазари.

(3) Основният курс на лева към щатския долар и другите конвертируеми валути се прилага за стокови и нестокови плащания между юридически лица и между физически и юридически лица в случаите, посочени в това постановление, и от компетентните държавни органи.

Майко мила... 😆😆😆

преди 2 минути, communismatic написа:

Брато, ти си невменяем! НЕВМЕНЯЕМ! Прочети скапаната статия, преведи си я, ако не можеш и т.н. Там всичко е записано и естествено нищо общо с тъпотиите, които твърдеше. Баси неадекватният тип, майна. Тоя направо е за психодиспансера...

Дали пък ти не трябва да си намериш някой преводач който да ти го прочете с разбиране? 

Кой те излъга че това което си дал изобщо защитава тезата ти ?

току-що, BANKATA написа:

Кой те излъга че това което си дал изобщо защитава тезата ти ?

Аха, сега вече статията е фалшива... Някой комунист сигурно я е писал... 😆😆😆😆😆

преди 27 минути, communismatic написа:

То и за яйцата беше поствано, ама видяхме колко беше поствано и какво беше поствано. Нали? ;) 

Видяхме. Изкопахте най-евтиния сурогат. И за масло се опитахте, ама не ви се вързаха грамажите с нашите.

Но ти пак провери за заплатата дали е била 1,50 лв. ! 

преди 1 минута, communismatic написа:

Ае неадекватник номер 2, то дори в "Държавен вестник", и то през 1990-та (още по-тежък период за България) валутният курс е 1:3.

Майко мила... 😆😆😆

Комуне, вярно ли не си чел един от най-унизаващите соца документи ? Не може да бъде.

току-що, parmobil написа:

Изкопахте най-евтиния сурогат.

Да, де. Ти твърдеше, че нямало такива... Така ли беше? :) 

Майко мила... 😆😆😆

Неадекватнико, има ли документ, който показва, че е имало сделки даже на 15 лева за долар?
Кое е нереалното?

Правиш ли разлика между официален и реален курс?

Аха, сега вече статията е фалшива... Някой комунист сигурно я е писал... 😆😆😆😆😆

пак ти куца четенето с разбиране. Къде съм твърдял че статията е фалшива.

Ти пиян ли си ?

току-що, BANKATA написа:

Комуне, вярно ли не си чел един от най-унизаващите соца документи ? Не може да бъде.

Кажи осмисли ли статията за "СОМАТ"? Да не са я писали някои комунисти? 😆

преди 2 минути, plamen.spam написа:

Правиш ли разлика между официален и реален курс?

Правя да. Нека да цитираме самият Васил Коларов...

Цитат
През 1989 година изискването за минималния внесен акционерен капитал на всяка от банките бе 7 млн. лева (еквивалентни на около 3,5 млн. долара при прилагане на тогавашния търговски курс).

3,5 умножено по две, колко прави? И коя година е това?

преди 2 минути, communismatic написа:

Кажи осмисли ли статията за "СОМАТ"? Да не са я писали някои комунисти? 😆

В случая я чете комунист и ....като дявола евангиелието се получава.

Има ли документ, който показва, че е имало сделки даже на 15 лева за долар?

Между другото, в самата книга на Васил Коларов, той даже и обяснява, за какво става дума. Т.е. наистина излязох прав, че са предлагали долари на току що сформираните фирми по "Указ 56". Отново нямаш никаква идея какво постваш...

току-що, BANKATA написа:

В случая я чете комунист и ....като дявола евангиелието се получава.

Я ми я преведи статията тогава? Да видим къде съм излъгал...

Той такива документи излагащи великата соц. икономика не чете.

току-що, communismatic написа:

Между другото, в самата книга на Васил Коларов, той даже и обяснява, за какво става дума. Т.е. наистина излязох прав, че са предлагали долари на току що сформираните фирми по "Указ 56". Отново нямаш никаква идея какво постваш...

Я ми я преведи статията тогава? Да видим къде съм излъгал...

Аз да ти я преведа ? Нали не мога да чета на английски. Я ми я преведи че да разбера какво пише!

току-що, plamen.spam написа:

Ама това какво общо има с реалният курс, ти нормален ли си? Просто понеже доларите са дефицит и затова продават доларите на такава цена. А не че когато изнасят зърното за Франция (примерно) и ще значи, че 1 долар е равен на 10 лева. Ти изобщо нямаш грам идея, за какво става дума... 

преди 1 минута, BANKATA написа:

Аз да ти я преведа ? Нали не мога да чета на английски. Я ми я преведи че да разбера какво пише!

Аха, т.е. не можеш... ОК, разбрах... 😆

току-що, communismatic написа:

Ама това какво общо има с реалният курс, ти нормален ли си? Просто понеже доларите са дефицит и затова продават доларите на такава цена. А не че когато изнасят зърното за Франция (примерно) и ще значи, че 1 долар е равен на 10 лева. Ти изобщо нямаш грам идея, за какво става дума... 

Нереален ли е курса, на който реално се извършила покупко-продажба на валута?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 2

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.