Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 8 часа, communismatic написа:

Реална цена на долара е за теб, аз говоря за хора, дето могат, да мислят...

Върни се в първи клас, моля те.

преди 7 часа, communismatic написа:

Правилно. Кво значение има, че документа няма нищо общо с това, за което се опитваш, да спориш. Кво значение има? Важното е, да върви пропагандата и баламите, да кълват на нея... Гледам, че са се вързали няколко души. Единият си ти, а другият е Иван. Баалбек, Джокович, ПП-ДБ, Мирко... те чакат като резерви, ама скоро ще влязат и те в игра.

Това ли ще ти е аргумента? Документа е пропаганда.

Това ли успя.да измисли умното комуне?

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 16 минути, plamen.spam написа:

В Кореком не се плащаше вноска и не се чакаше n-на брой години. 
То затова в рубли е било по-скъпичко.

Е, за всяко удоволствие се заплаща.Да не забравяме, че изначално тези магазини не са били предназначени за българи.

преди 2 минути, M.Николов написа:

Е, за всяко удоволствие се заплаща.Да не забравяме, че изначално тези магазини не са били предназначени за българи.

Така е, за българите наркопа.

преди 58 минути, plamen.spam написа:

В Кореком не се плащаше вноска и не се чакаше n-на брой години. 

Е-е-е-ех ако имаше сега един Кореком, та да платим и да си получим самолетите без да чакаме n-на брой години (платили сме си не вноската, а цялата сума)...

преди 14 часа, BANKATA написа:

Ама кой е?

Съвсем сериозно. Все Кокич, Кокич....

Coco1  има тук и доста други профили.  Разпознаваем е.      Комсомолец от 1952 година. Набор на Путин.  Вече се вдетинява.  Фен на интерната в Мосейково. Иначе е като от пернишките села.   Много лъже.   

преди 2 часа, (:IdioibI:) написа:

Малък, да ти разясня ки какво е СИВ?! Съвет за Икономическа Взаимопомощ. Няма как с рубли да помогнеш на ГДР. ;) Тя трябваше да получава долари, защото освен репарации към СССР плащаше и към други. Именно по тази причина, то в Кореком нейни изделия не се продаваха в рубли. За сметка на това, то можеш да си купиш с лева техни изделия. Няма как СССР да дава на ГДР рубли! ;) Все едно да финансира германски стоки, а Германия е "осъдена" от международен съд. Как на престъпници ще даваш пари? 

Голям (или дърт), не става въпрос "СССР да дава на ГДР рубли" (нали сделката е в българския Кореком, не в Берёзка),  а това че разплащанията между страните от СИВ уж трябваше да се извършват в преводни рубли.

Явно пропусна въпроса ми преди твоя пост, затова ще го повторя:

Доколкото знам, репарациите от ГДР към соц страните са били уредени доста преди 76-а.
Ако имаш конкретни числа, колко ГДР е дължала към други страни, ще ми е интересно да го науча.

преди 2 часа, (:IdioibI:) написа:

Затова и се изискваше произход на валутата! ;) 

Произход на валутата се изискваше, за да се установи дали може да се търси отговорност по чл. 250 от НК на НРБ:

Чл. 250. (1) Който наруши разпоредба на Закона за валутните ценности и валутния контрол или на акт на Министерския съвет по приложението му относно:
а) режима на сделките и другите действия с валутни ценности или с други имущества под валутен контрол;
б) режима на вноса и на износа на такива ценности или имущества;
в)  задълженията за деклариране на такива ценности или имущества или за тяхното предоставяне за изкупуване, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от петстотин до две хиляди лева.
(2) Ако деянието по предходната алинея е извършено систематически или стойността на предмета на деянието е в големи размери, наказанието е лишаване от свобода от една до шест години и глоба от хиляда до четири хиляди лева.
(3) Ако стойността на предмета на деянието е от двадесет до сто и петдесет лева, наказанието е глоба в троен размер на стойността.
(4) Предметът на престъплението се отнема в полза на държавата, а когато липсва или е отчужден, присъжда се неговата равностойност.

преди 9 часа, plamen.spam написа:

За каква пропаганда бълнуваш сега?

Е как? Твърдиш нещо, което очевидно не е истина. Размахваш някакъв документ, който няма нищо общо с нещата, за които се опитваш да внушиш. Това не е ли пропаганда?

преди 2 часа, BANKATA написа:

Документа е пропаганда.

Ми аз те питах, ти как го разчиташ... ти не си отговорил. А се присмиваш на мен, който съвсем добросъвестно написа своето мнение за него? Малко е смешно, не мислиш ли? ;) 

току-що, communismatic написа:

Е как? Твърдиш нещо, което очевидно не е истина. Размахваш някакъв документ, който няма нищо общо с нещата, за които се опитваш да внушиш. Това не е ли пропаганда?

Официален документ... с неистини... 🤦‍♂️

Какво точно се опитвам да ти внуша?

преди 5 минути, plamen.spam написа:

Какво точно се опитвам да ти внуша?

Още колко пъти ще ме питаш едно и също? Обяснил съм за какво става дума, обясних и ти какво се опитваш да прокараш като факт. Оттам нататък няма какво да коментирам повече.

преди 7 минути, communismatic написа:

Още колко пъти ще ме питаш едно и също? Обяснил съм за какво става дума, обясних и ти какво се опитваш да прокараш като факт. Оттам нататък няма какво да коментирам повече.

Питаше откъде е онзи цитат - показах ти го.

Обясняваше нещо за Указ №56, но в цитатите ти нямаше и думичка за това.
Разясних ти кои са били част от участниците на тези търгове.

Какво искаш повече и къде видя внушения в това?

преди 2 минути, plamen.spam написа:

Питаше откъде е онзи цитат - показах ти го.

Да, показа ми го. И много интересно - излязох прав, че цялата работа е "пунта мара".

преди 2 минути, plamen.spam написа:

Обясняваше нещо за Указ №56, но в цитатите ти нямаше и думичка за това.

Ми ОК, обясни ти тогава за какво им са на някакви предприятия валута? Аз написах, че според мен идеята е да им се даде някакъв начален тласък, понеже годината е 1988-ма, а указът влиза в сила няколко месеца по-късно. Надали и двете страни не са имали хабер, какви промени ще има. Та... чакам, да ми дадеш логично обяснение. Което надали ще промени основната опорка, която твърдиш, ама поне ще е забавно. Щото както личи от изказването на самият шеф на БНБ валутният курс не е бил 1:10. 

преди 4 минути, plamen.spam написа:

Разясних ти кои са били част от участниците на тези търгове.

Ти разясни на мен? Верно ли бе? Ти даже нямаше понятие това което го постваш, за какво се отнася? И си ми разяснил? 😆😆😆😆😆

преди 5 минути, plamen.spam написа:

Какво искаш повече и къде видя внушения в това?

Искам просто да спреш, да размахваш лъжите си. А внушение са простотиите, дето ръси по тая тема, които не само аз видяхме, че са най-обикновени партенки. Ти дори не беше наясно, какво постваш, сега с цялата си наглост ми твърдиш, че ти на мен си разяснявал!? 😆

преди 14 минути, communismatic написа:

Да, показа ми го. И много интересно - излязох прав, че цялата работа е "пунта мара".

По-голяма "пунта мара" от теб няма обаче.

преди 14 минути, communismatic написа:

Ми ОК, обясни ти тогава за какво им са на някакви предприятия валута? Аз написах, че според мен идеята е да им се даде някакъв начален тласък, понеже годината е 1988-ма, а указът влиза в сила няколко месеца по-късно. Надали и двете страни не са имали хабер, какви промени ще има. Та... чакам, да ми дадеш логично обяснение. Което надали ще промени основната опорка, която твърдиш, ама поне ще е забавно. Щото както личи от изказването на самият шеф на БНБ валутният курс не е бил 1:10. 

Няма значение за какво им е била валутата, а защо се е наложило някой да плати 5-10 пъти по-висока цена от официалната?

Знам че този документ ти бърка в джигера, ама такова е било положението. Ако бше по-различно в доклада щеше да има цени близки до официалните, ама то няма.

преди 6 минути, communismatic написа:

Ми ОК, обясни ти тогава за какво им са на някакви предприятия валута?

Ти наистина ли четеш само това, което ти отърва?
Или не знаеш какво означава внос по "второ направление"?

преди 13 часа, plamen.spam написа:

Идея си нямаш от социалистическа организация на производството. 
Имаш държавен петилен план и спуснато поръчение от Партията, да произведеш Х бройки от изделие, в което има и компоненти внос по "второ направление", и които изделия са за Съветския пазар.
Държавата не предлага/няма долари по официален курс. От Магурата ли да ги купи директорът на предприятието? 

Продължаваме нататък:

преди 10 минути, communismatic написа:

Аз написах, че според мен идеята е да им се даде някакъв начален тласък, понеже годината е 1988-ма, а указът влиза в сила няколко месеца по-късно.

Цитираш В. Коларов:

Цитат

Като своеобразен, макар и малък, контрастиращ пробив, по инициатива на Българската народна банка към Българската външнотърговска банка се създаде дъщерно сдружение “Валутни търгове”, което през 1988 година проведе общо 12 броя свободни търгове с тайно наддаване за продажба на несоциалистическа валута. Общо бяха предложени 8,5 млн. щатски долара, в т.ч. 6,0 млн. долара - държавна валута и 2,5 млн. долара - собствена валута на предприятия. Към тази валута се формира търсене за 28,8 млн. долара чрез 337 предложения за покупка от 144 предприятия и други организации. 
През 1988 година на този извънредно ограничен по обем, но затова пък съвсем либерален пазарен сегмент от общия обем на купуваната и продавана валута (останалият преобладаващ дял бе в изпълнение на централизирания план), общо бе продадена валута за 6,3 млн. долара. 
Останаха непродадени долари на предприятия, които предлагаха толкова висок курс, при който нямаше насрещно търсене. Средният курс на продадената валута бе 7,92 лв за долар, в т.ч. - за предоставената от държавата валута 7,57 лева, а за валутата на предприятия - 10,68 лева за долар.

Имам много конкретен въпрос:
Кой е купувал валута на търговете през 1988 г., защото (изненада):
  1. Указ №56 е приет на 9.01.1989 г. и обнародван в ДВ. бр.4 от 13.01.1989г.;
  2. Правилникът за прилагането му е приет на 15 февруари и обнародван в ДВ бр.15 от 21.02.1989г.;
  3. Регистрацията на фирмите по Указ №56 започва на 25.02.1989 г.

image.png

преди 30 минути, communismatic написа:

Та... чакам, да ми дадеш логично обяснение.

как тази хронология противоречи на това, което аз съм написал

преди 22 минути, BANKATA написа:

Няма значение за какво им е била валутата, а защо се е наложило някой да плати 5-10 пъти по-висока цена от официалната?

Тъй. Пак да си задам въпроса. Кой ги е карал да купуват долари на такава цена? Някой насила ли и е карал? Още не си ми отговорил на въпроса, няма и да ми отговориш. Знаем си възможностите.

преди 15 минути, plamen.spam написа:

Продължаваме нататък:

Кво има да продължаваме? Питам те, ти къде видя официалният курс в обмен долар-лев по време на търговски отношения да е 1:10? Кво ми я размахваш тая тъпотия 200 пъти? Факт е, че отново стана за кашмер... Дай да видя документ от търговски отношения където курса да е толкова. Ако нямаш такъв документ, тогава значи си лъжец, че и неособено интелигентен тип. Щото най-нормалното нещо е да се засрамиш, понеже за пореден път стана за смях. Ако нямаш такъв документ, кво изобщо да си губя времето с такива умни момчета като теб.

преди 23 минути, plamen.spam написа:

Кой е купувал валута на търговете през 1988 г., защото (изненада):

Извинявай, по-горе май го обясних? Ти официално си катеричка...

току-що, communismatic написа:

Тъй. Пак да си задам въпроса. Кой ги е карал да купуват долари на такава цена? Някой насила ли и е карал? Още не си ми отговорил на въпроса, няма и да ми отговориш. Знаем си възможностите.

Отговорих ти много добре, и ако имаше поне някаква елементарна обща култура щеше да разбереш защо са дали такава цена. По същата причина по която ти даваш Х пари за гориво, за домати, за дрехи и т.н. Никой не те кара на сила, ама пазара е определил цената, на база на търсене, предлагане и т.н. По същата причина ти в твоето заведение може да искаш 200 лева за едно кебапче, ама ако искаш да продаваш кебапчета ще трябва да направиш цената пазарна. 

преди 2 минути, В. Велев написа:

Вие спахте ли тая вечер или бяхте тук в темата?

Комунето със сигурност не е спал след толкова срам.

преди 3 минути, BANKATA написа:

Отговорих ти много добре, и ако имаше поне някаква елементарна обща култура щеше да разбереш защо са дали такава цена. По същата причина по която ти даваш Х пари за гориво, за домати, за дрехи и т.н. Никой не те кара на сила, ама пазара е определил цената, на база на търсене, предлагане и т.н. По същата причина ти в твоето заведение може да искаш 200 лева за едно кебапче, ама ако искаш да продаваш кебапчета ще трябва да направиш цената пазарна. 

Пазара е определил цената да се купува чужда валута... ОК, разбрах... 😆

Пламене, пак ревеш май... Честито, официално си жалък лъжец! От книгата на Даниел Вачков и Мартин Иванов за брутният ни дълг...
1.jpg

преди 1 минута, BANKATA написа:

Комунето със сигурност не е спал след толкова срам.

Жив да не бях... 😆

НАРЕДБА № 9 ОТ 4 АПРИЛ 1988 Г. ЗА ПРОДАЖБА ЧРЕЗ ТЪРГ НА КОНВЕРТИРУЕМА ВАЛУТА НА СТОКОПРОИЗВОДИТЕЛИ
Издадена от Министерство на икономиката и планирането и Българска народна банка
Обн. ДВ. бр.28 от 12 Април 1988г.

Чл. 1. С тази наредба се определя редът, по който Сдружението "Валутни търгове", наричано "сдружението" провежда чрез търг продажба в конвертируема валута на стокопроизводители за допълнително разширяване и разнообразяване на производството и предлагането на търсени стоки и услуги за народно и за производствено потребление.

Чл. 2. Сдружението, по своя преценка, провежда търгове с тайно наддаване за продажба на конвертируема валута на заинтересувани стокопроизводители, както следва:
1. търг за продажба на конвертируема валута за производство на стоки и услуги за народно потребление, наричан "Търг "Стоки за народно потребление";
2. търг за продажба на конвертируема валута за стоки и услуги за производствено потребление, наричан "Търг "Стоки за производствено потребление".

...
и т.н. до:
Чл. 17. Сдружението осигурява пълна тайна за участниците - купувачи в търговете, и за техните условия до обявяването на резултатите от търга.

Само БНБ дава обобщение на резултатите.

Нашия продължава да дълбае... 😆

Иван Умния съвсем сериозно написа, че това било "официалния курс", щото "пазара" бил такъв... 😆

преди 2 минути, communismatic написа:

Нашия продължава да дълбае... 😆

Иван Умния съвсем сериозно написа, че това било "официалния курс", щото "пазара" бил такъв... 😆

ЛЪЖЕШ кат' младо цигане!
Написа "реалния".

преди 1 минута, plamen.spam написа:

ЛЪЖЕШ кат' младо цигане!
Написа "реалния".

Пламене, имай малко достойнство бе човек. Направо си изтрий акаунта, ти до момента имаш 100% успевамоест в твърденията - нито едно не се оказа истина. 😆

преди 6 минути, communismatic написа:

Пазара е определил цената да се купува чужда валута... ОК, разбрах... 😆

Пламене, пак ревеш май... Честито, официално си жалък лъжец! От книгата на Даниел Вачков и Мартин Иванов за брутният ни дълг...
1.jpg

Жив да не бях... 😆

Това по никакъв начин нито ти помага, нито защитава глупавата ти теза. Кой какво е решил с някакво постановление (или каквото е там) не значи че показва реалната му цена. Сега някой ти издаде закон и каже комунето ще продава кебапчета на 50 ст, значи това ще е реалната му цена ?

С този детиснки акъл трябва мноооого да си благодарен на родителите си.

НАРЕДБА № 9 ОТ 4 АПРИЛ 1988 Г. ЗА ПРОДАЖБА ЧРЕЗ ТЪРГ НА КОНВЕРТИРУЕМА ВАЛУТА НА СТОКОПРОИЗВОДИТЕЛИ
Издадена от Министерство на икономиката и планирането и Българска народна банка
Обн. ДВ. бр.28 от 12 Април 1988г.
Чл. 1. С тази наредба се определя редът, по който Сдружението "Валутни търгове", наричано "сдружението" провежда чрез търг продажба в конвертируема валута на стокопроизводители за допълнително разширяване и разнообразяване на производството и предлагането на търсени стоки и услуги за народно и за производствено потребление.
Чл. 2. Сдружението, по своя преценка, провежда търгове с тайно наддаване за продажба на конвертируема валута на заинтересувани стокопроизводители, както следва:
1. търг за продажба на конвертируема валута за производство на стоки и услуги за народно потребление, наричан "Търг "Стоки за народно потребление";
2. търг за продажба на конвертируема валута за стоки и услуги за производствено потребление, наричан "Търг "Стоки за производствено потребление".
...
и т.н. до:
Чл. 17. Сдружението осигурява пълна тайна за участниците - купувачи в търговете, и за техните условия до обявяването на резултатите от търга.
Само БНБ дава обобщение на резултатите.

И това правиш ли си сметка, ще вече е вътрешен пазар? А сдружението от къде взима валутата и на колко?

Sent from my M2101K9G using Tapatalk

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 2

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.