Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

току-що, БаалБек написа:

Над 50 години е

С ПП-ДБ как добре се разбирате обаче... 😆

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 12 минути, communismatic написа:

Сега разбрах, че СОМАТ не е била никаква хубава организация, щото не е носила Тоблерон и Киндер на детето Ванко. Нали?

Ми, до момента белият флаг го развяваш единствено ти. Още повече, че първо не трябваше да се уповаваме на данните за автопарка, после изведнъж стигна до извода, че трябва да се уповаваме. Първо имаше СОМАТ реноме, вече няма реноме. То... къв бял флаг, то за жълта книжка е работата.

Вземи си кърпички, няма да ти се смеем.

преди 11 минути, attj написа:

Тези дреболии бяха в Кореком.  Много си малък на години.

Да, наистина са дреболии, ама тъжното е че такива дреболийки бяха дефицит, а не са нищо особенно.

преди 21 минути, communismatic написа:

Т.е. ние сме готови? Брей? Последни по доходи, последни по БВП на глава от населението? И сме готови? Инфлацията е в норми?

Ми не, не позна. Ама като говорим за изрязване, ти що не ми отговори на въпроса "Кво конкретно печелим от влизането ни в еврозоната?". Нещо пак ли не видя въпроса?

Абе май познах хахах

Какво печелим от еврото сме го дъвкали с теб, пак ти бях изброил няколко точки, даже се беше съгласил с едната. Ако имаш проблеми с паметта, а ти имаш, има лекарства за това, ако не, поне ползвай търсачката. 

преди 15 минути, BANKATA написа:

Вземи си кърпички, няма да ти се смеем.

Ванко, що така навсякъде пише по такъв начин за СОМАТ? Да няма някаква грешка? Щото как така няма да се допитват до такъв експерт по всичкология като теб?

Цитат

В края на 80-те и началото на 90-те години на 20 век СО МАТ е най-големият автомобилен превозвач в Европа и в света. Капиталът на дружеството е огромен дори за европейските и световни мащаби.

Цитат

СО “МАТ ” беше гордостта на българската икономика. От опита му се учеха всички. СО “МАТ” беше най-големият автомобилен превозвач в Европа, въз основа на чийто пионерски опит германците пишеха университетските си учебници по логистика още преди повече от 40 години.

Цитат

СОМАТ беше уникална компания – единственото българско дружество, което беше световен лидер в своя бранш. Никога преди него и никога след него страната ни не е имала такава компания лидер. СОМАТ разполагаше с уникално ноу хау, от който се учеха всички чужденци. Тя беше новатор в много области, а приносът и към държавата възлизаше на стотици милиони долари. Това заяви в интервю за БГНЕС Димитър Николов, търговски директор на СОМАТ (1998-2013 г.). Той е дългогодишен служител на компанията, започвайки работа в нея през 1984 г.

Цитат

Появява се могъщото СО МАТ - Стопанско обединение "Международен автомобилен транспорт". То стартира със 100 камиона "Волво", но след като поглъща и "Тексим", камионите стават 1250. При петролния шок през 1974 г. СО МАТ се ориентира към превози между Европа и Близкия изток и купува още камиони. В зенита му има над 5000 тира и повече от 10 000 шофьори.
СО МАТ става чудовище - номер 1 в превозите на 3 континента и най-голямата транспортна фирма в света. Официално печели по 1,4 млрд. долара на година и вози едновременно 100 000 тона товари.

Цитат

COMAT AД e пъpвaтa и eдинcтвeнa дo мoмeнтa oфициaлнo cepтифициpaнa пo ІЅО 9001:2000 бългapcĸa ĸoмпaния зa мeждyнapoдeн aвтoмoбилeн тpaнcпopт нa тoвapи. C пoчти 50-гoдишeн oпит зaд гъpбa cи в извъpшвaнeтo нa пpeвoзи oт и дo Бългapия, Eвpoпa, Близĸия и Cpeдния изтoĸ и Цeнтpaлнa Aзия ĸoмпaниятa e лидep в cвoя бpaнш

преди 6 минути, Gaming_Solutions написа:

Абе май познах хахах

Ти до момента не си познал абсолютно нищо от опита за "дискусия" с мен. Единствено и само излагация по всички теми.

Какво печелим от еврото сме го дъвкали с теб, пак ти бях изброил няколко точки, даже се беше съгласил с едната.

Супер, я дай да видя какво си посочил. Интересно ми е човек с твоя акъл, какво мисли, че печели България от приемането на еврото. Ти си доста добра представителна извадка за умнокрасив жълтопаветник...

преди 5 минути, communismatic написа:

Ванко, що така навсякъде пише по такъв начин за СОМАТ? Да няма някаква грешка? Щото как така няма да се допитват до такъв експерт по всичкология като теб?

Ти до момента не си познал абсолютно нищо от опита за "дискусия" с мен. Единствено и само излагация по всички теми.

Супер, я дай да видя какво си посочил. Интересно ми е човек с твоя акъл, какво мисли, че печели България от приемането на еврото. Ти си доста добра извадка за умнокрасив жълтопаветник...

Едно и също преписано от българското уики. Това ли ти е силният аргумент?

Аз очаквах някоя немска статия да покажеш, ама ти пак не разочароваш.

преди 7 минути, communismatic написа:

Супер, я дай да видя какво си посочил. Интересно ми е човек с твоя акъл, какво мисли, че печели България от приемането на еврото. Ти си доста добра представителна извадка за умнокрасив жълтопаветник...

Ти да четеш можеш ли?

Цитат

Ако имаш проблеми с паметта, а ти имаш, има лекарства за това, ако не, поне ползвай търсачката. 

преди 1 минута, BANKATA написа:

Това ли ти е силният аргумент?

Ми дал съм ти над 5 цитата от различни сайтове, ако смяташ, че всичко е от Уикипедия, ти наистина си на едно равнище с катеричките...

Аз очаквах някоя немска статия да покажеш, ама ти пак не разочароваш.

Ми ОК, дай да видим твоето виждане за нещата? Обоснови се? Щото до момента единственото, което правиш е да си противоречиш през пет минути. Нали уж нямаше да гледаме големината на автопарка, после реши, че ще го гледаме? Ти изобщо пиеш ли си хапчетата редовно...

преди 1 минута, Gaming_Solutions написа:

Ти да четеш можеш ли?

Т.е. няма да ми покажеш. Ясно. Така си и мислех. Очеизбождащо изпитваш панически страх от дискусии с мен, та затова и гледаш да ме махнеш от главата си. Факт е, че изобщо даже и нямаш грам идея, що го искаш това евро. Това е акъла на един най-обикновен гласоподавател на ПП-ДБ. Аз от тия тук, дето ги питах, честно казано нито един нямаше даже и бегло понятие, какво реално може да спечелим. Единия писа, че Путин можел да ни нападне, другият - доходите щели да се вдигнат, третият - пенсиите. Това ни е нивото... Затова сме и на тоя хал. С такива гласоподаватели - такива управляващи.

преди 3 минути, communismatic написа:

Т.е. няма да ми покажеш. Ясно. Така си и мислех. Очеизбождащо изпитваш панически страх от дискусии с мен, та затова и гледаш да ме махнеш от главата си. Факт е, че изобщо даже и нямаш грам идея, що го искаш това евро. Това е акъла на един най-обикновен гласоподавател на ПП-ДБ. Аз от тия тук, дето ги питах, честно казано нито един нямаше даже и бегло понятие, какво реално може да спечелим. Единия писа, че Путин можел да ни нападне, другият - доходите щели да се вдигнат, третият - пенсиите. Това ни е нивото... Затова сме и на тоя хал. С такива гласоподаватели - такива управляващи.

Ама показах ти, явно наистина не можеш да четеш. Сега излизам да празнувам, че утре сме на финал и не мога да ти обърна специално внимание. Ползвай търсачката

преди 7 минути, communismatic написа:

Ми дал съм ти над 5 цитата от различни сайтове, ако смяташ, че всичко е от Уикипедия, ти наистина си на едно равнище с катеричките...

Ми ОК, дай да видим твоето виждане за нещата? Обоснови се? Щото до момента единственото, което правиш е да си противоречиш през пет минути. Нали уж нямаше да гледаме големината на автопарка, после реши, че ще го гледаме? Ти изобщо пиеш ли си хапчетата редовно...

Ако не е уикито, то е от фейсбука. Една статия пусната в няколко соц сайтчета и толкова. Силен ти е аргумента, продължавай в същият дух. Хич не.ставаш за смях.

Силен ти е аргумента, продължавай в същият дух.

Няма проблем, ето ти и нещо от западняците. Това важи ли?

Цитат

Today, Bulgaria is considered a typical outsourcing destination for Western European enterprises, especially for logistics industries, which register sub-sidiaries in the low-tax country and exploit badly paid drivers. That was different in the past: during the Cold War the Bulgarian government was able to establish SOMAT as a strong economic player with a high degree of expertise in contested geopolitical areas, “reaching far beyond 50 percent of the transit market share between Europe and the Middle East.” 1 By the mid-1980s (and by their own accounts) SOMAT was the largest transport company in Europe with 4,500 modern lorries, a fleet of cargo ships, and a correspondingly far-flung transnational network. International truck drivers were considered the ambassadors of Bulgaria abroad.

Ама показах ти, явно наистина не можеш да четеш.

Не, бе. Аз мога, да чета... ама за разлика от теб и разбирам кога някой позорно бяга от опита за дискусия, понеже го е страх.

преди 2 минути, communismatic написа:

Няма проблем, ето ти и нещо от западняците. Това важи ли?

Не, бе. Аз мога, да чета... ама за разлика от теб и разбирам кога някой позорно бяга от опита за дискусия, понеже го е страх.

Не били 6000, а 4500, за цялата страна, това трябва да е много нали?

И нали се разбрахме че при пускане подобни цитати да се дават и линкове.

преди 3 минути, BANKATA написа:

Не били 6000, а 4500, за цялата страна, това трябва да е много нали?

Извинявай, ти май нещо не знаеш английски? В самата статия много добре се описва могъществото на тази компания...

Цитат

That was different in the past: during the Cold War the Bulgarian government was able to establish SOMAT as a strong economic player with a high degree of expertise in contested geopolitical areas, “reaching far beyond 50 percent of the transit market share between Europe and the Middle East.” 1 By the mid-1980s (and by their own accounts) SOMAT was the largest transport company in Europe with 4,500 modern lorries, a fleet of cargo ships, and a correspondingly far-flung transnational network.

https://arepository.akbild.ac.at/view.php?uid=11049&t=6b44b9330bf11438e45cc482fb77f3be&org=/eyebase.data/dokumente/1024/10/00023555_m.pdf

преди 1 минута, communismatic написа:

Извинявай, ти май нещо не знаеш английски? В самата статия много добре се казва, за могъществото на тази компания...

https://arepository.akbild.ac.at/view.php?uid=11049&t=6b44b9330bf11438e45cc482fb77f3be&org=/eyebase.data/dokumente/1024/10/00023555_m.pdf

А какво пише в скобите? :)

току-що, BANKATA написа:

А какво пише в скобите? :)

Кво се опитваш, да постигнеш като само задаваш тъпи въпроси до втръсване? Искаше чужд източник за могъществото на СОМАТ - дадох ти. От там нататък, какво още може да коментирам. Поредната тема, в която те наврях, точно там, където ти е мястото. Сега следва задаване на тъпи въпроси по 400 пъти. Само гледайте...

Кво се опитваш, да постигнеш като само задаваш тъпи въпроси до втръсване? Искаше чужд източник за могъществото на СОМАТ - дадох ти. От там нататък, какво още може да коментирам. Поредната тема, в която те наврях, точно там, където ти е мястото. Сега следва задаване на тъпи въпроси по 400 пъти. Само гледайте...

Пише същите работи като в българският. Че са били номер едно по брой превозни средства. Никъде не пише че държавата е била номер едно превозвач. 

току-що, BANKATA написа:

Пише същите работи като в българският. Че са били номер едно по брой превозни средства. Никъде не пише че държавата е била номер едно превозвач. 

😆😆😆😆😆

Тоя не знае и бъкел английски, обаче ми иска чуждестранни източници за СОМАТ. Излагацията му направо край няма...

😆😆😆😆😆

Тоя не знае и бъкел английски, обаче ми иска чуждестранни източници за СОМАТ. Излагацията му направо край няма...

Сигурен съм!

току-що, BANKATA написа:

Сигурен съм!

Е, кво си сигурен, аз съм ти копирал цитат, в който пише това което аз твърдя. Аз ти го поствам и ти дори и не можеш, да го осмислиш. Кво има да коментирам повече...

току-що, communismatic написа:

Е, кво си сигурен, аз съм ти копирал цитат, в който пише това което аз твърдя. Аз ти го поствам и ти дори и не можеш, да го осмислиш. Кво има да коментирам повече...

Ти май забрави и какво твърдеше.

Още не си показал къде държавата е била номер едно в Европа по превоз.

Ще доживея ли да подкрепиш най-накрая тезата си?

току-що, BANKATA написа:

Ти май забрави и какво твърдеше.

Да, най-голямата транспортна фирма в Европа. Както се вижда и от самата статия. То там между другото пише и нещо друго? Успя ли да го преведеш чрез Google Translate? Щото ти твърдеше, че тая фирма била някаква смешна, жалка и прочее...

преди 1 час, attj написа:

Тези дреболии бяха в Кореком.  Много си малък на години.

В Кореком имаше всичко, дори Лади, Волги, Москвичи и т.н.
Ето една брошура от 1976 г.

image.png

Всъщност, ценността на тази брошура са... реалните валутните курсове в "магазина" през 1976 г.
Нека ми разправят за валутен лев, клирингова рубла и т.н. Истината е, че още тогава доларът е бил над 2 лева, а рублите  - 2.50 за долар

току-що, communistyc написа:

Да, най-голямата транспортна фирма в Европа. Както се вижда и от самата статия. То там между другото пише и нещо друго? Успя ли да го преведеш чрез Google Translate? Щото ти твърдеше, че тая фирма била някаква смешна, жалка и прочее...

Тъй ли, да не би да пише България като цяло в Европа? Май забрави какви ги ръсеше.

Ябълки и круши, забрави ли?

току-що, BANKATA написа:

Тъй ли, да не би да пише България като цяло в Европа?

Брато, ти си направо легенда на тоя форум, заклевам се... 😆

току-що, BANKATA написа:

Ябълки и круши, забрави ли?

Ябълки и круши? Това не беше ли ти? Нали искаше да ги сравняваме по автопарка сега и преди 50 години?

преди 2 минути, communismatic написа:

Брато, ти си направо легенда на тоя форум, заклевам се... 😆

Ябълки и круши? Това не беше ли ти? Нали искаше да ги сравняваме по автопарка сега и преди 50 години?

Кажи какво да сравняваме.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.