Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 4 минути, communismatic написа:

Ама да се твърди, че са обменяли десет лева за един долар... това е абсурдно.

Лъже ли БНБ на стр. 50 в "ОТЧЕТ за 1989 гоguна"?

• Отговори 41,3k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 3 минути, communismatic написа:

Ето за това говорим... Буквално си имам работа с хора за Карлуково. 😆😆😆

Ти си комуне в 21-ви век, нормално да си имаш работа с докторите от Карлуково. Но поне обяснява защо си толкова зле.

току-що, plamen.spam написа:

Лъже ли БНБ на стр. 50 в "ОТЧЕТ за 1989 гоguна"?

Добре, айде прочети ми постовете по-назад още 300-400 пъти и тогава ми задавай тоя тъп въпрос... 

току-що, communismatic написа:

Добре, айде прочети ми постовете по-назад още 300-400 пъти и тогава ми задавай тоя тъп въпрос... 

Ясно, отново не можеш да отговориш на елементарен въпрос, но твърдиш, че нещо написано в официален документ на Държавната банка било абсурдно? 

🤦‍♂️

Напротив, отговорих. Написах ти изключително подробен пост, в който обясних, какво смятам. Съжалявам, не съм лекар в Карлуково, че да ти помогна, понеже не можеш, да осмислиш нещо написано като за бавноразвиващ. Тоя документ би било редно изобщо повече, да не го показваш. Не за друго, а ако не желаеш повече, да ставаш за смях. Видяхме те колко си наясно с нещата.

преди 1 минута, communismatic написа:

Напротив, отговорих. Написах ти изключително подробен пост, в който обясних, какво смятам. Съжалявам, не съм лекар в Карлуково, че да ти помогна, понеже не можеш, да осмислиш нещо написано като за бавноразвиващ. Тоя документ би било редно изобщо повече, да не го показваш. Не за друго, а ако не желаеш повече, да ставаш за смях. Видяхме те колко си наясно с нещата.

Дечко, предупредих те, че пак ще се изложиш, ама като ми нямаш грам доверие, така става.

Тоя документ би било редно изобщо повече, да не го показваш. Не за друго, а ако не желаеш повече, да ставаш за смях. Видяхме те колко си наясно с нещата.

Защо? Толкова ли не ти изнася какво пише там?

Често се случва когато тролчето се сблъска с фактите и да плаче. 

току-що, BANKATA написа:

Толкова ли не ти изнася какво пише там?

Да? Какво пише? Айде питам теб и Пламен. Да видим вие как го разбирате тоя документ... :) 

преди 1 час, plamen.spam написа:

Чатим си, докато някой реши да сподели виждането си за спада на някои отрасли в последните години на соца.

Това го има навсякъде. Да не ти говоря какво е при капитализма. Да не искаш при социализма всичко да е мед и масло? 

Аз си имам и мое обяснение. Защото политиката беше да няма хора без работа, т.е. бедни и просяци на всеки му намираха работа. Не оставяха да има безработни. Но проблема беше че не навсякъде трябваха толкова хора, а на всичко отгоре и заплатите си вървяха. Та това беше една от причините за спада. Отделно безплатното образование и здравеопазване, все скъпи удоволствия, отделно стремеж да не се вдигат цените на стоките, за да могат хората да си ги купуват безпроблемно, но за това се даваха дотации - пак разходи. И т.н.н.

С две думи - искаха да направят добро за народа, да си живее спокойно и без да се страхува поне за нещата от първа необходимост, но това гълта много пари и ресурси. Трудно се постига.

Да? Какво пише? Айде питам теб и Пламен. Да видим вие как го разбирате тоя документ... :) 

Лоши за теб работи.

Тоя документ...

Все пак, трябва да отчетем напредъка - от "лист хартия" и "това дори не е и документ", вече е документ.

току-що, BANKATA написа:

Лоши за теб работи.

Т.е. не знаеш. Да видим Пламен как ще го разтълкува...

Все пак, трябва да отчетем напредъка - от "лист хартия" и "това дори не е и документ", вече е документ.

Да? Нещо по темата да кажеш? Щото до момента тотално се о*ра... Поне замажи о*раното и си признай, че това което твърдиш е фейк, който просто от некомпетентност си допуснал да твърдиш едно, а то да се окаже друго. Нали? :) 

преди 2 минути, В. Велев написа:

Това го има навсякъде. Да не ти говоря какво е при капитализма. Да не искаш при социализма всичко да е мед и масло? 

Аз си имам и мое обяснение. Защото политиката беше да няма хора без работа, т.е. бедни и просяци на всеки му намираха работа. Не оставяха да има безработни. Но проблема беше че не навсякъде трябваха толкова хора, а на всичко отгоре и заплатите си вървяха. Та това беше една от причините за спада. Отделно безплатното образование и здравеопазване, все скъпи удоволствия, отделно стремеж да не се вдигат цените на стоките, за да могат хората да си ги купуват безпроблемно, но за това се даваха дотации - пак разходи. И т.н.н.

Напротив, не трябваха толкова хора. Беше пълно с дублиращи се длъжности и хора които не знаеха какво работят. И когато имаш сигурна работа това те дестимулира да работиш. Краят на '70 НРБ започва да губи малко по-малко западните пазари заради лошо качество. А една от причините за лошото качество е плановата икономика и липсата на конкуренция. 

преди 4 минути, communismatic написа:

Т.е. не знаеш. Да видим Пламен как ще го разтълкува...

Да? Нещо по темата да кажеш? Щото до момента тотално се о*ра... Поне замажи о*раното и си признай, че това което твърдиш е фейк, който просто от некомпетентност си допуснал да твърдиш едно, а то да се окаже друго. Нали? :) 

Аз те питах вече няколко пъти, ама ти пак си пита ушите. 

преди 1 минута, BANKATA написа:

Аз те питах вече няколко пъти, ама ти пак си пита ушите. 

Ми, аз го обясних. Пак повтарям - не съм лекар от Карлуково, че да ви вляза в тежкото положение с Пламен. Чакам да прочета, как ще обясни въпросната простотия, дето я постна тук. Изгарям от любопиство.

преди 5 минути, communismatic написа:

Дечко, не знам кой ти е дилъра, но или го сменяй, или сменяй "стоката".
Толкова се обърка, че едва ли има накъде повече.

Ми, аз го обясних. Пак повтарям - не съм лекар от Карлуково, че да ви вляза в тежкото положение с Пламен. Чакам да прочета, как ще обясни въпросната простотия, дето я постна тук. Изгарям от любопиство.

Къде?

Толкова се обърка, че едва ли има накъде повече.

Мда, явно няма да имам честта, да узная. 😆

преди 1 минута, BANKATA написа:

Къде?

Тук... Нещо неясно ли има? Пламен не можа, да зацепи. Ти ще можеш ли?

преди 25 минути, communismatic написа:

Виж сега. Мисля, че обясних самата ситуация като за най-елементарният човек на планетата. Ако не си го разбрал - това си е твой проблем. Казвам ти, че твърдиш тъпотии, даже и го доказах. Мисля, че за да запазиш и капката си малко достойнство е хубаво, да спреш, да лаеш... щото е пределно ясно, че изобщо нямаше грам идея, това което си го копирал, за какво точно се отнася. Аз не се смятам за особено умен и интелигентен (въпреки, че като ви чета постовете...), но само като го видях ми стана долу-горе ясно, за какво иде реч. Цитирах ти и част от книгата на шефа на БНБ по това време, което фактически потвърди и това което аз написах по-рано. Да, факт е, че икономиката се е задъхвала по това време. Причините са доста, вече съм писал по тая тема. Ама да се твърди, че са обменяли десет лева за един долар... това е абсурдно. Доказах го и с факти. Дадох ти пример и с официално постановление на МС през 1990-та. Сега... извинявай, ама повече не мога, да ви помогна. 

Мда, явно няма да имам честта, да узная. 😆

Тук... Нещо неясно ли има? Пламен не можа, да зацепи. Ти ще можеш ли?

Ами....обясни го на онези обменили долари че е било абсурдно да го правят на тази цена.

току-що, BANKATA написа:

Ами....обясни го на онези обменили долари че е било абсурдно да го правят на тази цена.

Ми аз вече писах, че никой не ги е карал на сила? Ти не знам, прочете ли го... Ако аз ти предложа долари за по 20 лева и ти ми ги вземеш всичките, понеже има дефицит и си на зор, това насилствено ли ще е? 

Чакам, да видим, Пламен как ще се оправдае за поредният "факт", дето не е никакъв "факт"...

И това ли е фейк?

на 21.09.2025 г. в 9:31, communismatic написа:

Я дай да видя документа. За тоя цитат не откривам никакъв източник...

Цитат

Средната цена на продадената през 1989 г. валута е 10,40 лева за един долар, като държавната валута е продадена със средна цена 10,08 лева, а тази на фирмите – 11,70 лева за един долар. Най-ниската цена платена за един долар е 7,99 лева, а най-високата – 15,10 лева.

преди 1 час, plamen.spam написа:

Заповядай:

image.png

Това е от "ОТЧЕТ за 1989 гоguна" на БНБ, стр. 50

И това ли е фейк?

Ми фейк е, че твърдиш нещо, което не е така. Това се нарича "фейк". Аз ли съм виновен, че ти постваш нещо, което не разбираш? Ти нормален ли си? 

преди 8 минути, BANKATA написа:

Напротив, не трябваха толкова хора. Беше пълно с дублиращи се длъжности и хора които не знаеха какво работят.

Оооххх. Ами нали точно това написах. Не трябваха хора, ама не искаха да има бедни и безработни. Искаха да направят добро като мислеха че въпреки че няма нужда от работници като ги назначат все нещо ще изкарат и допринесат за предприятието. Но това не ставаше навсякъде. И така се връщаме на темата преди 100-200 страници назад когато написах че за социализъм трябват хора с друго мислене. На друго ниво. Не дребнособственическо. Както казва Тео-главата: "Аз имам пари. Ти не ме интересуваш."

Но всичко това е сложно за хора като теб да го разберат. 

Ми фейк е, че твърдиш нещо, което не е така. Това се нарича "фейк". Аз ли съм виновен, че ти постваш нещо, което не разбираш? Ти нормален ли си? 

Неадекватник, получи ли документа, който поиска?

преди 15 минути, BANKATA написа:

А една от причините за лошото качество е плановата икономика и липсата на конкуренция. 

Плановата икономика не е никаква пречка. Конкуренцията работи само при капитализма.

Ти размишляваш само капиталистически и дребнособственически и затова не ти са ясни нещата.

Най-добре е когато си планираш нещата.

преди 5 минути, communismatic написа:

Ми аз вече писах, че никой не ги е карал на сила? Ти не знам, прочете ли го... Ако аз ти предложа долари за по 20 лева и ти ми ги вземеш всичките, понеже има дефицит и си на зор, това насилствено ли ще е? 

Бро, това ще е реалната цена на долара.

И ти се занимаваш с бизнес.:shock11:

преди 2 минути, В. Велев написа:

Плановата икономика не е никаква пречка. Конкуренцията работи само при капитализма.

Ти размишляваш само капиталистически и дребнособственически и затова не ти са ясни нещата.

Най-добре е когато си планираш нещата.

Напротив, липсата на конкуренция сваля качеството и спира креативността.

Кое му е добре ако знаеш че догодина имаш осигурен пазар за 90% от продукцията ти и няма друг койтомда ги произведе. Това помкакъв начин бибте амбицирало да работиш качествено? Никак.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 2

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.