Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

току-що, parmobil написа:

А това защо го пусна? Знаеш ли какво има срещу киното?

Не.

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 1 минута, BANKATA написа:

Извинявай че те карам пак да четеш с разбиране, ама сам си го просиш.

Мда, аз мисля, че след чудовищното умозаключение, че на Магурата бил реалният курс, тя темата направо се изчерпа. Аз наистина нямам какво да добавя повече... 😆

преди 3 минути, teo-glavata написа:

Абсолютно си прав! 63 дена в следствения, после "рабилитация". Малко по късно - Хага!

И по каква логика те оправдаха?

При условие, че търговията с валута си беше престъпление вписано в наказателния кодекс.

преди 28 минути, M.Николов написа:

Това е върха на сладоледа!:lol6:

Явно се налага да опиша по-подробно примера.

Предприятие Х произвежда черно-бели телевизори, с елементна база, наполовина родно, наполовина СИВ производство.
Моделите са успешни. Харчат се добре на вътрешния пазар. Има добра възвращаемост. В сметките на предприятието има натрупани доста средства.

Обаче народа иска "шарено". "Златният орфей", "По света и у нас", мачовете от световното, "Богат-беден" и "Робинята Изаура" вече са в цвят.
Спуска се задача към проектантски отдел. Хората проектират, копират, крадат, обаче накрая изкарват работещ модел.
Но... повече от 1/4 от елементите, както и кинескопа, ще трябва са да внос "второ направление"... 

И тук греда. В държавата няма достатъчно долари за всички, които искат. няма достатъчно долари: Няма бе, няма. И в склада няма, и от Съюза не пращат...

Светъл лъч е обявяването на търговете за валута...

И сега, радетели на социализЪма, ако ми кажете, че няма никакво значение, на какъв курс въпросното предприятие ще купи долари, за да купи после кинескопи и едната четвърт елементи, ще стане ясно, защо Държавата беше фалирана.

току-що, plamen.spam написа:

И сега, радетели на социализЪма, ако ми кажете, че няма никакво значение, на какъв курс въпросното предприятие ще купи долари, за да купи после кинескопи и едната четвърт елемент, ще стане ясно, защо Държавата беше фалирана.

Тоя верно ли продължава, да си развива малоумната теория!? Баси ненормалният тип... 😆

преди 1 час, plamen.spam написа:

Само че тази централизирана икономика вече не е чак толкова централизирана и има някои действащи пазарни механизми. Почти десетилетие действат директивите за "Нов икономически механизъм" (все още имам мазол в ушния канал от слушане на този израз).
Централизирано е планирането, контрола и регулациите. Самите предприятия отдавна са на "собствена стопанска сметка", което им позволява малко по-самостоятелно да управляват приходите и разходите, като им е предоставена известна финансова автономия. Това е включвало правото да определят собствени цени, да инвестират в модернизация и да вземат решения за разпределение на печалбите. Естествено при подчинение на държавните планове и регулации, и действията им са контролирани от съответните държавните органи.

Търгът е пазар, а при всяко преминаване през пазар стоките (може да) променят цените си.

Предприятията са оценили стойността на валутата и са платили определената сума за нея. И това е реален пазарен курс.

В архивите пише, че следвоенното икономическо развитие на България е разделено на четири фази: революционен период (1944 до 1948 г.); развитие на социализма (1949 до 1960 г.); епоха на периодични реформи (1961 до 1989 г.); и преход към пазарна икономика (започвайки през 1990 г.).

Във епохата на периодични реформи (1961-1989) четем:

Цитат

През 1962 г. (четвъртият петгодишен план) започна ера на икономически реформи, която донесе серия от нови подходи към старата цел за интензивен растеж. Индустриална децентрализация в индустрията „Новата система за управление“ е въведена през 1964 г. Този подход има за цел да рационализира икономическите единици и да направи мениджърите на предприятията по-отговорни за резултатите. През юни 1964 г. около петдесет промишлени предприятия, предимно производители на текстил и други потребителски стоки, са поставени под новата система. Заплатите, бонусите и инвестиционните фондове са обвързани с печалбите на предприятията, като до 70% от тях могат да бъдат задържани. Външните инвестиционни средства е трябвало да идват предимно от банкови кредити, а не от държавния бюджет. Започнала през 1981 г., следващата програма за реформи беше наречена "нов икономически модел" (НЕМ). Тази програма включваше както селскостопански комплекси, така и промишлени предприятия. Целите на НЕМ включваха актуализиране на техническата инфраструктура на българската промишленост и подобряване на качеството на българския износ за увеличаване на приходите от твърда валута.

преди 1 минута, communismatic написа:

Много неща можеш, да научиш в тоя форум. Оказа се, че бай Илия Багера е определял курса долар-лев през 1989-а. А аз дълго време мислих, че тия неща се определят от най-високо равнище. Това е един гласоподавател на ПП-ДБ и на Иван Костов. Въпреки, че отрича... То му личи от километри. 😆

На най-високо равнище твърдяха, че 1 долар е под левче. Ама те колко неща твърдяха, а през 1990 г. Луканов се показа с покрусена физиономия по телевизията и каза, че НРБ не може да си покрива задълженията към чужди (западни) банки. А такава индустрия, такова производство, били сме в някаква класация някъде, дето Велев и сие си съчиняват и за броени дни се видя колко "големи" сме били.

преди 4 минути, communismatic написа:

Мда, аз мисля, че след чудовищното умозаключение, че на Магурата бил реалният курс, тя темата направо се изчерпа. Аз наистина нямам какво да добавя повече... 😆

Като няма какво смислено да кажеш ще бягаш като мишле.

току-що, parmobil написа:

На най-високо равнище твърдяха, че 1 долар е под левче.

Виж сега. По-добре вземи млъкни. Честно... Поне имай някаква капка достойнство... 😆

току-що, BANKATA написа:

Като няма какво смислено да кажеш ще бягаш като мишле.

Е, то след такива умозаключения, какво да напиша... 😆

преди 1 минута, parmobil написа:

На най-високо равнище твърдяха, че 1 долар е под левче. Ама те колко неща твърдяха, а през 1990 г. Луканов се показа с покрусена физиономия по телевизията и каза, че НРБ не може да си покрива задълженията към чужди (западни) банки. А такава индустрия, такова производство, били сме в някаква класация някъде, дето Велев и сие си съчиняват и за броени дни се видя колко "големи" сме били.

реалният курс си го има в документ на БНБ, ама комунето като го видя и му призля, и сега се чуди кави глупости да пише че да го оправдае или да го изкара нереален. 

Аз сега разбрах, че когато мутрягите през 90-те си сключвали сделките чрез побой и казвали "Реалният курс го определяме ние!", били прави... 😆😆😆😆

преди 5 минути, M.Николов написа:

Тоест, няма нищо фиксирано.

Какво да е фиксирано? Това си беше пазар, борса - в истинския вид. Курса зависи от сезона, наличностите за продажба и тези /в лв/ за купуване. На мен дилърите ми ги изкупуваха /Варна, Делфинчето/ по 4 - 4,50 лятото и до към 5,50 зимния период. Щото лятото правиш поне по 50-60 $//ден - три курса от летището до Златни. Средно 10$ са ти загубите/ден за катаджиите....без книжка, но с Opel....познай колко пъте сме "се черпили"

преди 13 минути, plamen.spam написа:

Явно се налага да опиша по-подробно примера.

Предприятие Х произвежда черно-бели телевизори, с елементна база, наполовина родно, наполовина СИВ производство.
Моделите са успешни. Харчат се добре на вътрешния пазар. Има добра възвращаемост. В сметките на предприятието има натрупани доста средства.

Обаче народа иска "шарено". "Златният орфей", "По света и у нас", мачовете от световното, "Богат-беден" и "Робинята Изаура" вече са в цвят.
Спуска се задача към проектантски отдел. Хората проектират, копират, крадат, обаче накрая изкарват работещ модел.
Но... повече от 1/4 от елементите, както и кинескопа, ще трябва са да внос "второ направление"... 

И тук греда. В държавата няма достатъчно долари за всички, които искат. няма достатъчно долари: Няма бе, няма. И в склада няма, и от Съюза не пращат...

Светъл лъч е обявяването на търговете за валута...

И сега, радетели на социализЪма, ако ми кажете, че няма никакво значение, на какъв курс въпросното предприятие ще купи долари, за да купи после кинескопи и едната четвърт елемент, ще стане ясно, защо Държавата беше фалирана.

Нека и аз да ти го обясня по-просто.Ти питаше каква ще е стойността на валутата навън, нали така?

Ми нека ползваме твоя пример с кинескопите от "Филипс".Фирмата "Филипс" е обявила цената на своите кинескопи примерно 100 долара , тоест ти трябва да им платиш 100долара, независимо ти на каква цена си купил долара в България.Тоест 1 долар си е 1 долар в цял свят, но в различните страни има различна стойност спрямо местната валута.

Естествено, че за българската фирма има значение на каква цена в лева е купила кинескопа, но тя ще си я калкулира после в цената на телевизора!

преди 4 минути, communismatic написа:

Виж сега. По-добре вземи млъкни. Честно... Поне имай някаква капка достойнство... 😆

Е, то след такива умозаключения, какво да напиша... 😆

Всички тук сме наясно, че си в неравностойно положение и се опитваме да подхождаме с разбиране.

Пък ти ни "гаври". Щом ти олеква.

Всички тук сме наясно, че си в неравностойно положение и се опитваме да подхождаме с разбиране.

Така-така... 😆

Пък ти ни "гаври". Щом ти олеква.

Ми, доста е забавно, признавам... 😆

току-що, M.Николов написа:

Естествено, че за българската фирма има значение на каква цена в лева е купила кинескопа, но тя ще си я калкулира после в цената на телевизора!

Супер.
Само че тия 100$, при цените постигнати на търговете, може да струват от 799 лв. до 1510 лв.

А колко ще струва крайното изделие на българския клиент? Съответно колко ще са продажбите? Каква ще е крайната печалба и данъчни отчисления за държавата?
Колко ще е изпълнението на плана? 

преди 9 минути, communismatic написа:

Аз сега разбрах, че когато мутрягите през 90-те си сключвали сделките чрез побой и казвали "Реалният курс го определяме ние!", били прави... 😆😆😆😆

Каквито и глупости да измисляш не можеш да си оправиш положението. 

преди 9 минути, teo-glavata написа:

Какво да е фиксирано? Това си беше пазар, борса - в истинския вид. Курса зависи от сезона, наличностите за продажба и тези /в лв/ за купуване. На мен дилърите ми ги изкупуваха /Варна, Делфинчето/ по 4 - 4,50 лятото и до към 5,50 зимния период. Щото лятото правиш поне по 50-60 $//ден - три курса от летището до Златни. Средно 10$ са ти загубите/ден за катаджиите....без книжка, но с Opel....познай колко пъте сме "се черпили"

Ааа, ти си бил копърка.😄

преди 2 минути, plamen.spam написа:

Супер.
Само че тия 100$, при цените постигнати на търговете, може да струват от 799 лв. до 1510 лв.

А колко ще струва крайното изделие на българския клиент? Съответно колко ще са продажбите? Каква ще е крайната печалба и данъчни отчисления за държавата?

Кое от " тя ще си я калкулира после в цената на телевизора" не разбра?

преди 5 минути, BANKATA написа:

Каквито и глупости да измисляш не можеш да си оправиш положението. 

Не мога, да. Вие направо си ме затапихте. Аз си признавам... досега не бях чел подобна версия дори и от медиите на хранилка при "Америка за България". Реалният курс бил на Магурата. Това е феноменално! Трябва да се изучава вече в учебниците по история. 

Мани майтапа, ама... най-комичното е, че един поде тая мантра и още други двама се съгласиха с него, което показва и нивото на форума като цяло. Щото само някакъв човек, дето не може да върже две и две, може да си вярва на тия тъпотии.

току-що, plamen.spam написа:

За това си имаше счетоводители, плановици и т.н.

Освен това, като толкова ни буташ тези търгове на валута пред очите забеляза ли какъв процент от печалбата от тези търгове отива в държавния бюджет?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.